• CVTTPD2DQ
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 16:42
Het is geen gemakkelijk onderwerp, maar de IT is een trendgevoelige sector, en 'ouderen' hebben de reputatie dat ze op een gegeven moment worden afgedankt.

Bovendien is de sector behoorlijk gegroeid: het aantal mensen dat in 2010 de IT-arbeidsmarkt betrad, is misschien wel 10x zo groot als het aantal mensen dat in 1990 de IT-arbeidsmarkt betrad. Veel bedrijven in onze sector zijn vrij jong, en waar je bij oudere bedrijven altijd wel een paar collega's hebt die al dertig jaar in dienst zijn, is zoiets in de IT zeldzaam.

Dit alles zorgt ervoor dat vijftigplussers in de sector vrijwel onzichtbaar zijn. We kennen misschien wel het voorbeeld van de grijze COBOL-expert die schaterend een gigantisch uurtarief rekent voor werk dat hij als jongste bediende routinematig deed, maar ongetwijfeld zijn er ook mensen voor wie het minder goed afloopt, en die maanden gefrustreerd in de WW zitten tussen sollicitaties, of gewoon een andere carrière hebben gekozen.

Ik zou graag ervaringen willen verzamelen van vijfigplussers. Wat is jullie strategie voor het staartje van je carrière? Uitzitten bij een grote werkgever, het management in, je specialiseren in een 'oude' techniek, of weet je juist meer van React dan de gemiddelde twintiger?

 • sjroorda
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 16:36
Om eerlijk te zijn is mijn ervaring anders: rondom mij heen zie ik juist de bedrijven en de mensen met wie ik werk meegroeien. Waar "vroeger" twintigers de norm waren, ben ik inmiddels veertiger en zie zowel binnen mijn bedrijf als bij congressen en evenementen nog steeds zeer veel leeftijdsgenoten. Wel is het zo dat de rollen vaak veranderen als je ouder wordt.

Natuurlijk stromen er jongeren in, en gelúkkig gebeurt dat: anders krijg je eenzelfde situatie als in de bouw en aanneming en zo - een schrijnend tekort aan werknemers om degenen die met pensioen gaan te vervangen.

Ik geef toe, dit is geen ervaring van/over vijftig-plussers, maar ik ben niet bang dat ik over 10 jaar een "opa vertelt" aan het afdraaien ben. Wat helpt is dat ik vermoedelijk wat meer in de dienstverlenende sector (hosting/domeinen) zit dan het hardcore programmeren en systeembeheer.

[edit] En misschien is dit ook wel perceptie: ben ik zelf een ouwe lul aan het worden en probeer ik dat te negeren :o

[Voor 25% gewijzigd door sjroorda op 16-01-2022 09:27]


 • Yucon
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 16:46

Yucon

*broem*

CVTTPD2DQ schreef op zondag 16 januari 2022 @ 09:06:
Het is geen gemakkelijk onderwerp, maar de IT is een trendgevoelige sector, en 'ouderen' hebben de reputatie dat ze op een gegeven moment worden afgedankt.
Dit herken ik totaal niet, en deels juist vanwege het COBOL voorbeeld dat je noemt. Ook oude kennis blijft grotendeels waardevol. Er is wel een groep waarvoor het wel lastig is. De conservatieve groep die tevens risicomijdend is, dus zeg maar lekker rustig in een loondienstbaantje zonder teveel stress afwachten en iedere dag hetzelfde doen tot je eindelijk je gouden horloge krijgt.

Niets mis met loondienst en ook niets mis met de wens niet in de vuurlinie te staan. Maar ergens zul je concessies moeten doen; ik denk dat je eerder kunt stellen dat mensen met dit profiel het gewoon lastig gaan krijgen. Ongeacht de branche waarin ze werken. Anders zit je best in de puree als je op je 58ste door een samenloop van omstandigheden ineens onverwachts op straat komt te staan. Dus dan is er eigenlijk maar 1 optie en dat is er heel goed voor zorgen dat je wat betreft kennis bij de tijd blijft. Wil je dat ook niet.. tja, dan heb je toch echt pech gehad.

ZZP wordt trouwens vaak als riskant gezien. Maar juist voor 50+ is het wat mij betreft in de IT branche juist een veilige optie want het beschermt je veel beter tegen leeftijdsdiscriminatie, maar het moet wel bij je als persoon passen. Vergeet ook niet dat door de hogere inkomsten je pensioen als het ware 2x zo snel dichterbij komt waardoor je als je op het COBOL-pad zit minder lang oude technologie uit hoeft te melken.

[Voor 5% gewijzigd door Yucon op 16-01-2022 09:55]


 • Morty
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 05-02 09:00
Denk dat je als oudere niet zozeer je meer waarde in techniek moet zoeken maar meer kennis en ervaring van het software ontwikkelingsproces op zich. Hoe ontwikkel je software op een efficiënte stabiele onderhoudbare manier. Juist daar speelt ervaring een veel grotere rol. Jongeren laten zich daarin nog wel eens meeslepen in de waan van de dag.

 • Speedmaster
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 16:50

Speedmaster

Make my day...

Ik ken het juist van de vervelende kant. IT ingerold en een aantal jaren prima kunnen werken naar volle tevredenheid van leidinggevende en gebruikers. Door Europese centralisatie overbodig geworden en, volledig mijn eigen fout, wel de kennis maar niet de papieren, met een stevige ontslagvergoeding in 2012 exit gegaan. Door het gebrek aan papieren langdurig zonder werk gezeten en uiteindelijk buiten de IT aan het werk gegaan. Voordeel voor mij is wel dat ik nu minder verdien maar weet wanneer mijn werkdag klaar is. Geen stress, geen lastige gebruikers, geen deadlines die gehaald moeten worden. En ja ik verdien minder maar dit weegt voor mij echt wel op tegen lange dagen, reizen en 7 dagen per week met je werk bezig zijn.

 • CVTTPD2DQ
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 16:42
Yucon schreef op zondag 16 januari 2022 @ 09:50:
Dit herken ik totaal niet, en deels juist vanwege het COBOL voorbeeld dat je noemt.

[...]

Niets mis met loondienst en ook niets mis met de wens niet in de vuurlinie te staan. Maar ergens zul je concessies moeten doen; ik denk dat je eerder kunt stellen dat mensen met dit profiel het gewoon lastig gaan krijgen. Ongeacht de branche waarin ze werken.
Eigenlijk denk ik dat we het niet met elkaar oneens zijn. Maar ik vraag me af, als je naar de gemiddelde groep twintigers ( of dertigers, of veertigers) kijkt, hoeveel daarvan zijn geknipt voor het bestaan als ZZP'er, en hoeveel verkiezen een 'gewone' vaste baan, bij een werkgevers? 20-80%?

Onder vijftigers en zestigers zal die verhouding niet zoveel anders zijn.
Yucon schreef op zondag 16 januari 2022 @ 09:50:
Dus dan is er eigenlijk maar 1 optie en dat is er heel goed voor zorgen dat je wat betreft kennis bij de tijd blijft. Wil je dat ook niet.. tja, dan heb je toch echt pech gehad.
Eigenlijk vraag ik me af of dit wel klopt. Stel je zoekt een kandidaat voor frontend development, en je bent ineens in gesprek met een zestiger, met zeven jaar React ervaring. Je kunt ook iemand van zevenentwintig aannemen met hetzelfde profiel. Die twintiger kost je minder pensioenpremie, de kosten van je verzuimverzekering schieten omhoog - en dan is er nog de kans dat die twintiger minder goed weet wat-ie waard is.

Heeft het wel voordelen om als oudere IT'er "bij de tijd" te blijven, of positioneer je je dan juist in een markt waar meer dan genoeg concurrentie is?

 • CVTTPD2DQ
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 16:42
Speedmaster schreef op zondag 16 januari 2022 @ 10:01:
Door het gebrek aan papieren langdurig zonder werk gezeten en uiteindelijk buiten de IT aan het werk gegaan. Voordeel voor mij is wel dat ik nu minder verdien maar weet wanneer mijn werkdag klaar is. Geen stress, geen lastige gebruikers, geen deadlines die gehaald moeten worden. En ja ik verdien minder maar dit weegt voor mij echt wel op tegen lange dagen, reizen en 7 dagen per week met je werk bezig zijn.
Dank voor je bijdrage, dit is eigenlijk het soort verhaal dat ik zocht. Niet omdat dat het énige verhaal is, maar omdat het een verhaal is dat van de IT-werkplek verdwenen is. Äls mensen al oudere collega's hebben, zijn dat vrijwel zonder uitzondering de succesverhalen die zich goed hebben kunnen handhaven.

 • Blokker_1999
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 16:34

Blokker_1999

Full steam ahead

Ik zie niet direct waarom een 50+er in de IT zomaar afgedankt zou worden.

Ja, er zijn veel trends en hyped in de IT, maar er is ook enorm veel stabiliiteit. Kijk eens naar hoe enorm veel protocollen er al 50+ jaar meegaan en hoe traag de verschuiving werkelijk gaat. Leuk dat er hype is en trends zijn, maar de meeste bedrijven springen niet op die hypes, die evolueren rustig mee nadat duidelijk is geworden dat een bepaalde technologie echt wel een blijver is.

En die 50+ers? Die evolueren gewoon rustig mee. Er is geen enkele reden dat je op die leeftijd niet zou mee evolueren. Iedereen die voor de IT kiest weet dat zijn job op het einde van de carriere niet meer dezelfde zal zijn als op het begin.

Dus dat bedrijven actief gaan proberen om van die ouderen af te geraken? Daar geloof ik niet in. In je tweede post schrijf je net een ander verhaal. Dan gaat het ineens om aanwerving. En daar moet je ook weer kijken naar meer dan alleen de kennis op 1 gebied. Hoe ziet je team er vandaag reeds uit? Hoe zit het met persoonlijkheden? Ga jij die 27 jarige aannemen boven een 50+er alleen vanwege de kosten? Of kijk je misschien ook naar andere relevante ervaring en misschien ook soft skills die een 50+er kan meebrengen? Verstand komt met de jaren zeggen ze wel eens, en die oudere kandidaat heeft mogelijks ook weer andere inzichten en ervaringen die ook een aanwinst kunnen zijn.

No keyboard detected. Press F1 to continue.


 • Question Mark
 • Registratie: Mei 2003
 • Nu online

Question Mark

Moderator SSC/WOS

F7 - Nee - Ja

Ik vind dat je eigenlijk wel heel erg generaliseerd. Je gooit een complete IT-sector, met daarin ontzettend veel verschillende beroepen op één hoop en dropt het beeld dat "ouderen" niet meegaan met trends en daarom op termijn worden afgedankt.

Ik herken dat beeld niet... Laat ik de stelling eens iets anders formuleren:
Als je als werkende niet bij blijft in je vakgebied heb je een uitdaging. Ongeacht beroep. Een electro monteur moet ook de nieuwste normen kennen, een advocaat moet zichzelf ook verplicht bijscholen...
Wat ik wél zie in de "IT-sector" is een verschuiving in gevraagde skills. Diehard infra technieken zijn langzaam aan het verdwijnen en verschuiven richting SAAS diensten. En dat is geen trend, dat is iets blijvend. Dáár zul je als IT-er op moeten anticiperen. :)

MCSE NT4/2K/2K3, MCTS, MCITP, CCA, CCEA, CCEE, CCIA, CCNA, CCDA, CCNP, CCDP, VCP, CEH + zwemdiploma A & B


 • Reacher
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 16:01

Reacher

oldschool

Ik ben juist blij met de ervaring en stabiliteit die het toe kan voegen aan het team. Als je wat meer vlieguren hebt gemaakt dan heb je minder last van FOMO en is het veranderen van werkgever iedere 1,5 jaar ook wel voorbij. Zolang je professioneel nieuwsgierig bent en blijft zie ik het niet als een issue.

but I don't like you in that way
the best things in life are illegal
born to do porn!


 • Grvy
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 16:14

Grvy

Bot

Question Mark schreef op zondag 16 januari 2022 @ 11:51:
Ik vind dat je eigenlijk wel heel erg generaliseerd. Je gooit een complete IT-sector, met daarin ontzettend veel verschillende beroepen op één hoop en dropt het beeld dat "ouderen" niet meegaan met trends en daarom op termijn worden afgedankt.

Ik herken dat beeld niet... Laat ik de stelling eens iets anders formuleren:

[...]


Wat ik wél zie in de "IT-sector" is een verschuiving in gevraagde skills. Diehard infra technieken zijn langzaam aan het verdwijnen en verschuiven richting SAAS diensten. En dat is geen trend, dat is iets blijvend. Dáár zul je als IT-er op moeten anticiperen. :)
Als iemand die enorm blij kan worden van het opzetten van een L3 switch etc vind ik dat wel jammer, echter ben ik nooit vergeten dat het gaat om het bedrijf en de gebruikers. Ik kan bijv net zo blij worden met het zorgen dat een gebruiker netjes zijn bedrijfsapplicatie krijgt en die functioneert zoals het hoort.

Waar ik zelf wel bang voor ben (ik ben nu 31) is dat ik het straks allemaal niet meer kan bijbenen. Ik merk wel dat ik vroeger sneller dingen oppakte dan tegenwoordig deels door mezelf natuurlijk maar het kost wat meer moeite om bij te blijven qua technieken. :)

Dit is een account.


 • acotone777
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 05-02 17:11
Ben zelf 59 en ben net begonnen met nieuwe vaste baan als ECM specialist in Switzerland waar ik al 7 jaar zit.
Was eerst jarenlang ZZP'er maar heb niet goed opgelet met pensioen strategie en ben daarom richting Switzerland gegaan voor een inhaalslag die goed lijkt te lukken met de hogere inkomens hier en lagere belastingen.
Tijdens mijn carriere altijd goed opgelet om met de nieuwste technieken bij te blijven en niet in 1 produkt te verzanden.
Mijn huidige nieuwe werkgever heeft me genomen vanwege project ervaring

 • CVTTPD2DQ
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 16:42
Blokker_1999 schreef op zondag 16 januari 2022 @ 11:20:
Dus dat bedrijven actief gaan proberen om van die ouderen af te geraken? Daar geloof ik niet in.
Wellicht niet, maar bedrijven gaan failliet, stoten onderdelen af, of komen soms in zwaar weer. Dat je een baan hebt op je 50e is geen garantie dat die baan op je 51e nog bestaat, en dat je niet alsnog moet gaan solliciteren.
Blokker_1999 schreef op zondag 16 januari 2022 @ 11:20:
Of kijk je misschien ook naar andere relevante ervaring en misschien ook soft skills die een 50+er kan meebrengen? Verstand komt met de jaren zeggen ze wel eens, en die oudere kandidaat heeft mogelijks ook weer andere inzichten en ervaringen die ook een aanwinst kunnen zijn.
Waarom neem je aan dat die oudere kandidaat betere soft skills heeft? Is dat niet net zo goed een vooroordeel? :)

Maar dit is eigenlijk wat ik naar voren wil krijgen: hoe doet de "techneut" het op de arbeidsmarkt op z'n 60e, en wat is zijn/haar strategie geweest om employabel te blijven.
Question Mark schreef op zondag 16 januari 2022 @ 11:51:
Ik vind dat je eigenlijk wel heel erg generaliseerd. Je gooit een complete IT-sector, met daarin ontzettend veel verschillende beroepen op één hoop en dropt het beeld dat "ouderen" niet meegaan met trends en daarom op termijn worden afgedankt.
Dat is dan jouw interpretatie, ik zal niet zeggen dat ouderen - per definitie - niet met hun tijd meegaan; wel vraag ik me af of dat verstandig is.
En het is ook een heel algemeen probleem. Werkloosheid ligt in Nederland onder 55+ers typisch hoger, en juist in economisch zware tijden zie je dat die nog veel sterker toeneemt.

 • Blokker_1999
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 16:34

Blokker_1999

Full steam ahead

CVTTPD2DQ schreef op zondag 16 januari 2022 @ 12:52:
[...]

Waarom neem je aan dat die oudere kandidaat betere soft skills heeft? Is dat niet net zo goed een vooroordeel? :)

Maar dit is eigenlijk wat ik naar voren wil krijgen: hoe doet de "techneut" het op de arbeidsmarkt op z'n 60e, en wat is zijn/haar strategie geweest om employabel te blijven.
Dat doe ik niet, maar ik wil vooral aangeven dat die mogelijkheid bestaat en dat een aanwerving om zoveel meer gaat dan alleen maar loon en zeer specifieke ervaring.

Ik weet ook niet of iemand die 60+ is over het algemeen nog bezig is met aamwerfbaar blijven. Dat is nog iets anders dan zorgen dat je je job goed kunt blijven doen, maar ik denk niet dat er nog veel 60+ers zijn die actief nadenken over het zoeken van een andere job, maar waarschijnlijk wel aan het nadenken zijn over hoe ze de laatste jaren hun huidige job zo goed en aangenaam mogelijk kunnen blijven doen.

En ik zou net zeggen als er 1 sector is waar je een redelijke werkzekerheid hebt, ook op latere leeftijd, dan is het wel de IT sector. Er is al jaren een groot tekort aan vele profielen in de IT dus de kans dat een bedrijf zomaar gaat zeggen dat ze hun 50+ers gaan buitengooien en vervangen door jongeren lijkt mij sowieso zeer klein te zijn. En als ik zie hoe moeilijk het is om een hele hoop profielen in te vullen in de IT denk ik ook niet dat ze een kandidaat snel gaan weren vanwege de leeftijd.

No keyboard detected. Press F1 to continue.


 • Ernemmer
 • Registratie: Juli 2009
 • Niet online
CVTTPD2DQ schreef op zondag 16 januari 2022 @ 09:06:
Het is geen gemakkelijk onderwerp, maar de IT is een trendgevoelige sector, en 'ouderen' hebben de reputatie dat ze op een gegeven moment worden afgedankt.

Bovendien is de sector behoorlijk gegroeid: het aantal mensen dat in 2010 de IT-arbeidsmarkt betrad, is misschien wel 10x zo groot als het aantal mensen dat in 1990 de IT-arbeidsmarkt betrad. Veel bedrijven in onze sector zijn vrij jong, en waar je bij oudere bedrijven altijd wel een paar collega's hebt die al dertig jaar in dienst zijn, is zoiets in de IT zeldzaam.

Dit alles zorgt ervoor dat vijftigplussers in de sector vrijwel onzichtbaar zijn. We kennen misschien wel het voorbeeld van de grijze COBOL-expert die schaterend een gigantisch uurtarief rekent voor werk dat hij als jongste bediende routinematig deed, maar ongetwijfeld zijn er ook mensen voor wie het minder goed afloopt, en die maanden gefrustreerd in de WW zitten tussen sollicitaties, of gewoon een andere carrière hebben gekozen.

Ik zou graag ervaringen willen verzamelen van vijfigplussers. Wat is jullie strategie voor het staartje van je carrière? Uitzitten bij een grote werkgever, het management in, je specialiseren in een 'oude' techniek, of weet je juist meer van React dan de gemiddelde twintiger?
Oude mensen aannemen is voor alle werkgevers een risico.
Wil je zorgen dat een bedrijf je tegen die tijd nog wilt hebben, moet je zorgen dat dat leeftijdsrisico er niet meer is. Bijvoorbeeld lekker gaan ZZP-en, dan heeft de opdrachtgever 0,0 risico van jouw hogere leeftijd.

Ten tweede moet je zorgen dat je up-to-date blijft met de techniek en zorgen dat anderen dit kunnen zien. Dit kan op je eigen site dmv een blog, of op Linkedin, of gewoon een netwerkje opbouwen waar de mensen weten wat ze aan je hebben.
Af en toe een certificaatje halen kan ook goed helpen.

Verder zijn er op dit moment natuurlijk nog maar weinig 50+ ICT-ers want alles begon eigenlijk pas een 30 jaar geleden.

[Voor 3% gewijzigd door Ernemmer op 16-01-2022 14:00]


 • Question Mark
 • Registratie: Mei 2003
 • Nu online

Question Mark

Moderator SSC/WOS

F7 - Nee - Ja

CVTTPD2DQ schreef op zondag 16 januari 2022 @ 12:52:
[...]
En het is ook een heel algemeen probleem. Werkloosheid ligt in Nederland onder 55+ers typisch hoger, en juist in economisch zware tijden zie je dat die nog veel sterker toeneemt.
Nou, dat valt wel mee eigenlijk...

https://www.volksgezondhe...naar-leeftijd-en-geslacht

15-24 jaar -> 6,7%
55-64 jaar -> 3,2%

Grofweg geschat is de werkloosheid tussen de 24 en 55 jaar iets meer dan 2,1%. Dan zit er ongeveer 1% tussen als je dat vergelijkt met de groep 55-64 jaar.Dat is een verschil van 2 op de 100 voor de "jongeren" en 3 op de 100 voor de groep 55-64 jaar. Dat is niet veel.

MCSE NT4/2K/2K3, MCTS, MCITP, CCA, CCEA, CCEE, CCIA, CCNA, CCDA, CCNP, CCDP, VCP, CEH + zwemdiploma A & B


 • JackBol
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online

JackBol

Security is not an option!

CVTTPD2DQ schreef op zondag 16 januari 2022 @ 09:06:
Het is geen gemakkelijk onderwerp, maar de IT is een trendgevoelige sector, en 'ouderen' hebben de reputatie dat ze op een gegeven moment worden afgedankt.

Bovendien is de sector behoorlijk gegroeid: het aantal mensen dat in 2010 de IT-arbeidsmarkt betrad, is misschien wel 10x zo groot als het aantal mensen dat in 1990 de IT-arbeidsmarkt betrad. Veel bedrijven in onze sector zijn vrij jong, en waar je bij oudere bedrijven altijd wel een paar collega's hebt die al dertig jaar in dienst zijn, is zoiets in de IT zeldzaam.

Dit alles zorgt ervoor dat vijftigplussers in de sector vrijwel onzichtbaar zijn. We kennen misschien wel het voorbeeld van de grijze COBOL-expert die schaterend een gigantisch uurtarief rekent voor werk dat hij als jongste bediende routinematig deed, maar ongetwijfeld zijn er ook mensen voor wie het minder goed afloopt, en die maanden gefrustreerd in de WW zitten tussen sollicitaties, of gewoon een andere carrière hebben gekozen.

Ik zou graag ervaringen willen verzamelen van vijfigplussers. Wat is jullie strategie voor het staartje van je carrière? Uitzitten bij een grote werkgever, het management in, je specialiseren in een 'oude' techniek, of weet je juist meer van React dan de gemiddelde twintiger?
Ik ben zelf net geen 40'er, maar zie voldoende senioren om me heen.
In mijn ogen hebben senioren twee grote waarden:
1) "oudere" technologie beheren (SDH, E1, COBOL, RISC/HPUX, serieel/telex)
2) rust en kalmte inbrengen in besluitvorming in crisis situaties. die oude knarren hebben alles al een keer gezien en raken niet zo snel in paniek tijdens een outage/storing. In plaats van frantically debuggen/rebooten kunnen ze makkelijker een stap terug zetten en even goed nadenken over de course of action.

When you do things right, people won't be sure you've done anything at all.


 • EiT
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 05-02 23:17
Vorig jaar nog een tijd gezocht naar nieuwe collega’s. Probleem met 50+: ik heb het allemaal gezien, dit wil ik niet, ik wil dat etc. Waar de kennis niet zo’n issue was waren ze vaak absoluut niet flexibel. En als je dan al meer dan 6 maanden thuis zit moet je je houding misschien ook aanpassen of niet op een functie solliciteren die flexibiliteit verwacht.

Wat mij ook opviel was dat ze vaak werkloos zijn geworden omdat ze al 20+ jaar bij een bedrijf zaten, vaak op dezelfde functie en de vestiging werd opgeheven of opgekocht waardoor ze overbodig waren.
Zelf zou ik het nooit zo lang op dezelfde functie of bij hetzelfde bedrijf volhouden.

Ik maak mij ook zorgen dat als ik 50+ ben het zeer lastig zal worden. Ik mis gewoon wat management skills en ben (nog) liever zelf met techniek bezig. Ik heb alleen een MBO4 opleiding en merk wel dat op bepaalde vlakken het moeilijk concurreren is met iemand die een WO opleiding heeft.

Druk en zetfouten voorbehouden.


 • Furion2000
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 14:53
Ik zie het onderwerp niet echt, alle goede voorbeelden zie je zichzelf aanpassen aan de arbeidsmarkt en alle slechte voorbeelden blijven stilstaan. Dat is dan toch ook het antwoord?

Werkloosheidscijfers zijn ook niet echt een issue lijkt het

Dus is het wel een probleem of horen we tegenwoordig vooral de probleemgevallen?

Elke jonge ouder tilt ook zijn kind tegenwoordig op bij loslopende honden - bijtincidenten zijn al jaren redelijk stabiel, maar toch word de angst groter lijkt het? Ik denk dat het komt doordat we eerst niet van het incident hoorde op Terschelling en tegenwoordig zelfs lezen over dat ene incident in Napels, Italië. Beeld word negatiever, cijfers zijn hetzelfde. Maar goed dit is even ter illustratie.

@EiT Als je zo gaat denken staat een 50+ persoon met 1-0 achter, dat lijkt mij niet eerlijk.

[Voor 8% gewijzigd door Furion2000 op 16-01-2022 15:02]


 • RagingPenguin
 • Registratie: December 2012
 • Niet online
JackBol schreef op zondag 16 januari 2022 @ 14:05:
[...]

2) rust en kalmte inbrengen in besluitvorming in crisis situaties. die oude knarren hebben alles al een keer gezien en raken niet zo snel in paniek tijdens een outage/storing. In plaats van frantically debuggen/rebooten kunnen ze makkelijker een stap terug zetten en even goed nadenken over de course of action.
Ik vind dit altijd zo'n stereotypicale dooddoener. Ja, je word beter in omgaan met crisissen naar mate je het vaker doet. Maar, 1) jaren werkervaring vertaald zich niet direct naar relevante ervaringen en 2) de extra waarde van extra ervaring neemt af naarmate je meer ervaring hebt. Tussen de eerste en tweede keer een crisis managen zit een hoop verschil, tussen de keer 100 en 101 een stuk minder. Iemand met 5 jaar werkervaring kan meer relevante werkervaring hebben dan iemand met 30 jaar werkevaring.

Helemaal los hiervan staat dan ook nog dat het beheersen van een skill (als crisis management) om veel meer draait dan enkel ervaring. Kennis van management en communicatie strategien kan een hoop verschil maken. Net als aanleg en persoonlijkheid.

 • RagingPenguin
 • Registratie: December 2012
 • Niet online
Furion2000 schreef op zondag 16 januari 2022 @ 14:59:
Ik zie het onderwerp niet echt, alle goede voorbeelden zie je zichzelf aanpassen aan de arbeidsmarkt en alle slechte voorbeelden blijven stilstaan. Dat is dan toch ook het antwoord?
Ik denk dat het ook nog niet eens zo zeer enkel het stilstaan is, maar dat verwachtigingen ook nog eens omhoog gaan. Over het algemeen word er van iemand met 20 jaar+ werkervaring verwacht dat ze zich hebben opgewerkt naar een senior niveau en mensen met die hoeveelheid werkevering verwachten over het algemeen ook dat ze zo worden ingeschaald. Bij ons zijn ze gelukkig afgestapt van veel waarde hechten aan jaren en hebben we nu ook gewoon juniors die de 40 voorbij zijn. Voor hen is dat de realistisch inschaling voor hun skills en dat levert een situatie op die voor beide kanten beter is.

 • wm1234
 • Registratie: Mei 2017
 • Laatst online: 14:45
Hoe ik er zelf tegen aankijk en met veel oudere collega's (50 en 60+) waar ik de manager van was, dat er veel verschil in zit per persoon. Net zoals andere sectoren. Je kent het gevoel wel, deze persoon is over zijn hoogtepunt heen, ingeslapen, kennis niet bijgehouden en kan kan zijn dagelijkse taken ook niet echt uitvoeren: Die kan maar beter met pensioen en soms denk je, deze persoon is lekker fris en jong van geest en komt goed mee. In dat laatste geval zou je niet eens naar de leeftijd kijken. Ik heb over het algemeen altijd erg prettige samenwerkingen met oudere collega's omdat ze eigenlijk vooral hun werk willen doen, niet zo snel switchen (mensen van mijn leeftijd willen steeds maar switchen en zijn onrustig en daarmee een onzekere risico factor), stabiel en doen gewoon hun ding. De rust en stabiliteit die je krijgt vind ik heel waardevol. Innovatief en vernieuwend is het niet direct maar daar kan je aan werken.

De kunst is om bij die laatste groep te zitten en volgens mij doe je dat door goed te blijven opletten over de marktontwikkelingen, bij te scholen, nieuwe dingen te proberen en overal gewoon in mee gaan in plaats van te verzetten. Ook een leuk persoon te blijven door ook met jonge mensen te werken/leren, als mentor op te treden (niet bang zijn om je kennis te delen want je hebt toch al 30 jaar voorsprong) en behulpzaam te zijn. Als je dan ook nog domein en specialistische kennis hebt, dan kan het bijna niet fout gaan. Het profiel dat ik zojuist heb opgenoemd, die kom je eigenlijk niet tegen. Het gaat altijd fout op buiten werktijden bijblijven op certificaten (komt bijna niet voor), kennis niet willen delen, een matig collega (denk aan kennisdelen, samenwerken), verantwoordelijkheid binnen en buiten je functie (om 5 uur stoppen tijdens een p1/p2 en we kijken morgen/maandag wel weer) etc. en vervolgens na een tijd ook problemen krijgen met gezondheid , gezin etc. Wat ik wel niet heb meegemaakt mensen die hartfalen hadden (eentje zakte weg op de werkvloer), iemand die van de stress van zijn fiets in de bosjes was gevallen, onhandelbare problematische kinderen etc. Nou moet ik zeggen dat hoe ouder je wordt, soms ook gevoeliger wordt maar dat het in alle groepen voor komt. Ik verdeel teams altijd in groepen: max. een paar % topperformers, goede performers (5 tot 15%), hele grote middelgroep 15% tot 90% en dan 10% met meer aandacht omdat ze om wat voor reden problemen hebben.

Als je daar geen zin in hebt, moet je zorgen dat je van één kernsysteem alles weet, die moeilijk tot niet te vervangen is en dat de rest daar minder kennis van heeft. Dat zorgt ook voor een stabiele plek. Niet de meest prettige manier maar niemand komt zo om je heen. Zeker in matig functionerende bedrijven/overheden komt dit veel voor. Een single point of faillure/contact.

Wat ik zelf ook zou doen (ben ik al mee bezig) is door genoeg buffer op te bouwen, zodat je ook op die leeftijd niet meer afhankelijk bent van een full time baan met een hoog salaris. Want dat is vaak de combinatie, dat je als senior ontwikkelaar 80k per jaar hebt verdient met een gouden pakket en niets hebt bijgeschoold en daarmee je werk moeilijk kan doen, betekend niet dat je na een reorganisatie bij hetzelfde bedrijf weer hetzelfde kan verdienen. Die afhankelijkheid wil je eruit hebben.

Ook kan je zelf kijken hoeveel ambitie je hebt, na 50 verwacht ik wel dat je minimaal een lead developer bent, senior architect of meer in het management mee draait.

 • Yucon
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 16:46

Yucon

*broem*

CVTTPD2DQ schreef op zondag 16 januari 2022 @ 10:23:
[...]


Eigenlijk denk ik dat we het niet met elkaar oneens zijn. Maar ik vraag me af, als je naar de gemiddelde groep twintigers ( of dertigers, of veertigers) kijkt, hoeveel daarvan zijn geknipt voor het bestaan als ZZP'er, en hoeveel verkiezen een 'gewone' vaste baan, bij een werkgevers? 20-80%?

Onder vijftigers en zestigers zal die verhouding niet zoveel anders zijn.
Dat weet ik nog niet zo zeker. Als je ouder wordt dan wordt je vaak wat zekerder van jezelf en kan het best zijn dat zo'n verhouding verandert. Overigens maakt dat niet veel uit. Ik heb namelijk juist gesteld dat het geen one size fits all oplossing is.
Eigenlijk vraag ik me af of dit wel klopt. Stel je zoekt een kandidaat voor frontend development, en je bent ineens in gesprek met een zestiger, met zeven jaar React ervaring. Je kunt ook iemand van zevenentwintig aannemen met hetzelfde profiel. Die twintiger kost je minder pensioenpremie, de kosten van je verzuimverzekering schieten omhoog - en dan is er nog de kans dat die twintiger minder goed weet wat-ie waard is.

Heeft het wel voordelen om als oudere IT'er "bij de tijd" te blijven, of positioneer je je dan juist in een markt waar meer dan genoeg concurrentie is?
Je kijkt nu wel heel smal naar 'de IT'. Ten eerste is de IT enorm veel breder dan softwaredevelopment. En verder, en ik hoop dat ik niet teveel mensen tegen de schenen schop, is frontend development wat betreft laten we zeggen wat betreft hierarchie bij gebrek aan een beter woord nu ook weer niet echt het neusje van de zalm. Maar ongeacht dat lukt het hoe dan ook niet voldoende mensen te vinden. Dus zelfs als het klopt wat je zegt is er een praktisch probleem: die van 27 is waarschijnlijk niet eens beschikbaar. En die van 55 zit toevallig in de stoel tegenover je en zoekt werk. Tijden kunnen veranderen maar op dit moment hebben werkgevers niet echt de luxe om aan leeftijdsdiscriminatie te doen.

 • boxlessness
 • Registratie: Januari 2017
 • Laatst online: 15:27
Grvy schreef op zondag 16 januari 2022 @ 12:18:
Waar ik zelf wel bang voor ben (ik ben nu 31) is dat ik het straks allemaal niet meer kan bijbenen. Ik merk wel dat ik vroeger sneller dingen oppakte dan tegenwoordig deels door mezelf natuurlijk maar het kost wat meer moeite om bij te blijven qua technieken. :)
Ik herken dat gevoel, heb ik ook (gehad), en ik loop tegen de 40 aan. Maar ik zie ook steeds meer dat dezelfde concepten in een ander jasje terug keren: oude wijn in nieuwe kruiken, of vieze wijn in gebroken plastic zakjes, of alcohol-vrije wijn in hippe ecologische dozen. Allemaal verpakte wijn. En iedereen springt op de latest-and-greatest bandwagon en investeert tijd om het zoveelste tooltje te leren, zonder het concept in grote lijnen te begrijpen.

Maar ik begin daar wel tegenzin van te krijgen, wanneer ik WEER een learning curve voor de kiezen krijg en de implementatie-details van een concept dat ik al ken moet gaan leren. Want voor mij heeft dat niets te maken met leren of groeien of beter worden in wat ik doe. Voor mij is dat niets anders dan weer energie moeten steken in het begrijpen van de hersenspinsels van weer de volgende tool dat geen nieuw probleem op lost.

Soms denk ik wel eens dat ik beter meubels kan gaan maken... nog steeds maken we het hout korter met een zaag, boren we er gaten in met een boor, en meppen we spijkers met een hamer. Wanneer de tool zo simpel en onveranderlijk is, dan kan de focus tenminste liggen in het creëren van een oplossing voor de eindgebruiker.

11.500Wp


 • Jealgu
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 15:31
https://www.intermediair....inatie-bestaat-nauwelijks

Dit topic doet me denken aan bovenstaand artikel, ook al gaat dat niet specifiek over de it. Samenatting: oudere werknemers hebben het niet moeilijker op de arbeidsmarkt, werknemers die zich lang niet hebben ontwikkeld wel.

 • desmond
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Jongens, ophouden over COBOL, hoor. Toen ik 20 jaar geleden begon was dat al iets voor de oudjes. Er gaat nog zoveel meer naar legacy-status. In mijn vakgebied: Rappportagetools zoals Cognos en Business Objects beginnen in NL uit te sterven. Of BiSL beheermethode, of PRINCE Project management, hoor je toch weinig meer. Relevant blijven is key, zoals @acotone777 al opmerkte.

 • Jazzy
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 15:22

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

CVTTPD2DQ schreef op zondag 16 januari 2022 @ 10:23:
[...]


Eigenlijk denk ik dat we het niet met elkaar oneens zijn. Maar ik vraag me af, als je naar de gemiddelde groep twintigers ( of dertigers, of veertigers) kijkt, hoeveel daarvan zijn geknipt voor het bestaan als ZZP'er, en hoeveel verkiezen een 'gewone' vaste baan, bij een werkgevers? 20-80%?
Ik ben als dertiger ZZP-er geworden omdat het paste bij mijn rol als technische professional. Tot ook ik als inmiddels veertiger merkte dat ik wat minder flexibel ben, minder zin heb om in de avonduren blogs te schrijven en zie dat jongere mensen dat nu misschien wel beter doen dan ik kan.

Toen ik bij een klant de kans kreeg om naaste een technische ook een leidinggevende functie op me te nemen heb ik die gegrepen en ben ik weer in loondienst gegaan. Met mijn ervaring en senioriteit kan ik een goede mentor zijn, prima leidinggeven en kan ik bij escalaties nog steeds mijn problem solving skills gebruiken om rust te brengen en naar een oplossing te sturen. In deze rol zie ik mijzelf de komende jaren gewoon verder door ontwikkelen en zal ik ook als 50-plusser een waardevolle asset zijn.

Zoals eerder gezegd, het gaat vooral om in ontwikkeling te blijven.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Expendable
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 16:46
Niet mijn verhaal, maar van mijn ouweheer, wellicht heb je er wat aan.

Vorig jaar op zijn 59e ontslagen na 35 dienstjaren bij een amerikaanse ict gigant, nadat reorganisatie nummer 10+ hem ook te pakken kreeg. Bedrijf had wel licht handje van om elk jaar support van een product te laten droppen en weer iets nieuws op te pakken waarna het een jaar later hetzelfde verhaal was. Waar hij de laatste jaren al begon op te merken dat het leren helaas niet meer zo makkelijk gaat als dat het vroeger ging, maar kon altijd nog mee komen.

1 Jaar lang veel gesolliciteerd, maar door vakspecifieke kennis niet heel veel gesprekken gekregen (wel de dagelijkse headhunters met 0 aansluiting). O.a. de belastingdienst, maar die zitten zo ongelofelijk vast in hun proces dat het geen wonder is dat daar het beste personeel niet komt ( geen reiskostenvergoeding, laat staan leasewagen, thuiswerken absoluut niet mogelijk, geen eens 1 dag in de week). Velen was toch wel duidelijk te merken dat leeftijd een issue was, door enkelen ook gewoonweg benoemd.

Uiteindelijk onverwachts bij een leuke opkomende speler hier in nl terecht gekomen waar hij in elk geval al het gevoel heeft dat hij niet meer nummer is. Zit daar wel als oudste werknemer en werkt met veel mensen in categorie rond 20/30 jaar. Het is weer veel leren en hard werken, maar hij begint zich weer wegwijs te voelen en heeft er geloof ik weer zin in. Een frisse nieuwe start was voor hem denk ik uiteindelijk een van de betere opties wat kon gebeuren, zijn oude werkomgeving was eigenlijk niet meer houdbaar en werksfeer erg slecht geworden door bezuinigingen en ongehoorde werkdruk (arboregels omtrent werktijden en 24u diensten werden verwacht geschonden te worden).

 • CVTTPD2DQ
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 16:42
Ernemmer schreef op zondag 16 januari 2022 @ 13:56:
Verder zijn er op dit moment natuurlijk nog maar weinig 50+ ICT-ers want alles begon eigenlijk pas een 30 jaar geleden.
Nou, de grote automatiseringsgolven waren in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Iemand merkt terecht op dat de bejaarde COBOL-freelancer zelf al een bejaard begrip is - die waren rond de jaren '00 al met pensioen, en daarom was er ook een groot gebrek aan mensen die het Y2K-probleem konden oplossen.

De eerste informatica-opleidingen aan de universiteiten waren er vanaf de jaren '80 (daarvoor was het meestal een afstudeerrichting bij Wiskunde). Dingen als de Vereniging Registerinformatici stammen ook uit die tijd - toch tekenen dat het in die jaren echt geen "nieuw" beroep was.
Question Mark schreef op zondag 16 januari 2022 @ 14:03:
Grofweg geschat is de werkloosheid tussen de 24 en 55 jaar iets meer dan 2,1%. Dan zit er ongeveer 1% tussen als je dat vergelijkt met de groep 55-64 jaar.Dat is een verschil van 2 op de 100 voor de "jongeren" en 3 op de 100 voor de groep 55-64 jaar. Dat is niet veel.
Bij de huidige hoogconjunctuur wel natuurlijk,
maar kijk voor de grap eens naar 2015?
Expendable schreef op zondag 16 januari 2022 @ 16:52:
Niet mijn verhaal, maar van mijn ouweheer, wellicht heb je er wat aan.
Dank voor je verhaal, goed om te horen dat hij uiteindelijk goed terecht is gekomen.
Yucon schreef op zondag 16 januari 2022 @ 15:59:
Je kijkt nu wel heel smal naar 'de IT'. Ten eerste is de IT enorm veel breder dan softwaredevelopment. En verder, en ik hoop dat ik niet teveel mensen tegen de schenen schop, is frontend development wat betreft laten we zeggen wat betreft hierarchie bij gebrek aan een beter woord nu ook weer niet echt het neusje van de zalm.
Natuurlijk niet. In theorie zijn de CTO, CISO, contractmanager en software sales executive ook allemaal "IT'ers", maar in de praktijk hebben die vaardigheden en ervaringen die heel bruikbaar zijn voor vergelijkbare functies in een andere tak van sport. Over de perspectieven op de arbeidsmarkt van die beroepen maak ik me wat minder zorgen.

Wat de IT (en dan met name de techniek) karakteriseert is het snelle verouderen van kennis, en juist dat lijkt me relevant voor deze discussie.
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee