autje schreef op dinsdag 11 januari 2022 @ 13:37:
[...]
Toch is een groot deel nogal apathisch m.b.t. deze gang naar de mentale slachtbank. Komt dat nou omdat ze al te ver heen zijn (i.e. geconditioneerd), of omdat ze complexiteit van de oplossing liever vermijden en dus vluchten in de simpelheid van het vermaak?
Er zijn grenzen aan wat het individu kan verwerken aan discrepantie tussen zelfbeeld en realiteit bij perceptie van onset beïnvloedbare realiteit. Dit zit in onze neuropsychologie ingebakken.
Dit is de kern van dat oude ontwerp: het basis mechanisme van autoritarisme. En dat is de essentie. Het is wapentechnologie.
Elk punt van oorsprong is dat, elk punt van synergie is dat, elk punt van doelstelling is dat. Ik heb in andere topics over de jaren heen het bij regelmaat aangestipt in onderbouwing, het is immers iets wat we niet kunnen verwerken vanuit externe input, het is een verkenning die enkel vanuit bewustwording verwerkt kan worden.
Zolang mensen zich óf wijsmaken dat ze als individu hun eigen weg nemen, óf zich afwenden van complexiteit en abstractie, zal dat wapen ingezet kunnen blijven worden - en het zal winnen.
Ik heb het er eens over gehad met Ben-Giath en Sapolsky, juist de trend van wegkijken vanuit geloof in individualisme en zelfredzaamheid is de grootste katalysator. Groter, veel groter dan de trends van internaliseren/coöpteren en internaliseren/conformeren.
Facebook niet langer gebruiken was altijd onderdeel van de berekening. Ik heb er ook jaren over gedaan om door bias heen te prikken. Thiel heeft me eens gezegd dat platforms als commercieel mechanisme niet het punt waren. Pas bijna tien jaar later, na een voordracht van Zuboff bij een Europese Instelling kwam het besef dat die commerciële, economische functies, secondaire mechanismen zijn. Hefbomen gericht op de functies van ons publiek debat.
Het is eigenlijk net als bij de valse vlag toepassing van ontstaan van de platforms. Een enorme privacy campagne, georganiseerd door het Cato Institute met financiering van saillante namen binnen VC, wist een furore op te kloppen van wat tegenwoordig nog steeds het privacy debat is. Maar, daar ging het helemaal niet over. Dat kunstmatige debat werd geschapen om wapentechnologie te privatiseren.
We kijken naar het verkeerde. We voeren het verkeerde debat.
De ironie is wrang. Immers, het internet en wat daar uit voortkwam kan absoluut constructief in functie en gebruik zijn. Juist langdurige en inmiddels wat oudere gebruikers hier zijn in principe in staat om vanuit reconstructie van ontwikkelingen verschil op te merken tussen de vroege initiatieven tot platforms en de initiatieven die daar korte metten mee maakten om vanuit hun aanwezige fundamenten tot een herdefiniëren van functionaliteit te komen.
Zo lezende in dit topic, het kwam kort voorbij. Menigeen zal zich nog herinneren wat voor drama Hyves was. Hoe gebrekkig maar organisch de ontwikkeling, hoe synergetisch en moeizaam het gebruikt, hoe dramatisch de uitrol & evolutie maar hoe laagdrempelig adoptie zonder verstoringen van AdTech, Privacy, Profiling en zo meer. Een MySpace zat in hetzelfde bootje van ontwikkeling vanuit constructieve overtuigingen bij ontwikkeling van het internet als civiel-academisch netwerk.
Hoe anders zijn de platforms van Big Tech. Misschien moeten we eens met die vraag beginnen.
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.