Everything is Energy, Energy is Everything ^ it's nice to be important, but it's more important to be nice
Interessant stuk Jeroen. Leuk om te lezen !
Everything is Energy, Energy is Everything ^ it's nice to be important, but it's more important to be nice
Kan toch in Spel- en tikfoutjes - en dus *geen* andere foutjes - deel 45 lijkt me?
Als je dit leest, heb je teveel tijd.
Pardon, je hebt helemaal gelijk.
Everything is Energy, Energy is Everything ^ it's nice to be important, but it's more important to be nice
Sorry man, wilde 't niet in je gezicht wrijven (:
Als je dit leest, heb je teveel tijd.
Voor nieuwe zonnestroominstallaties is dit nu al het geval. Bestaande krijgen uitstel tot 2024.In België is dat proces al eerder in gang gezet en is de terugdraaiende teller binnenkort verleden tijd.
Dat is niet per definitie zo. Ook 's avonds en 's nachts kan de stroom van het net groen zijn ipv grijs.Zo zorg je er dus voor dat je grotendeels je eigen groene zonnestroom gebruikt in plaats van de grijze stroom van het net.
De functie waarvan hier sprake is geen overbelastingsbeveiliging. Wel een beveiliging die er voor zorgt dat er geen energie geïnjecteerd wordt op een spanningsloos net.Bovendien is er een beveiliging die voorkomt dat de omvormer overbelast wordt, bijvoorbeeld wanneer hij de zonnestroom niet kwijt kan.
Dat is per definitie iets anders.
Zie hierboven, stelling is verkeerdVanaf 2023 is een 'terugdraaiende meter', wat in feite neerkomt op salderen, hier niet meer toegestaan.
Die zijn er al.In plaats daarvan komen er digitale meters en een terugleververgoeding
Het "capaciteitstarief" start pas vanaf 01/07/2022 en enkel voor wie al een digitale meter heeft. Het heeft ook enkel impact op de netkosten, ODV's en taksen - niet op de commodity (energiekost)In België betaal je een variabel tarief voor elektriciteit, dat afhankelijk is van de maximale afname in een kwartier. Het hoogste kwartiervermogen dat je in een maand hebt verbruikt, is je piekvermogen. Aan het einde van het jaar kijkt de regulator naar het gemiddelde van je hoogste pieken van iedere maand en dat bepaalt het capaciteitstarief. Het maakt in financieel opzicht dus uit op welk moment je elektriciteit gebruikt en wat het totale gebruikte vermogen is. Het loont daardoor om je gebruik te spreiden. Omdat de terugleververgoeding lager is dan wat je betaalt voor elektriciteit, is het voordelig om zoveel mogelijk stroom van zonnepanelen zelf te gebruiken.
Het is ook niet de regulator die kijkt naar je hoogste pieken, wel de leverancier.
De facturatiepiek is het gemiddelde van de 12 gemiddelde maandpieken van de facturatieperiode. Elke gemiddelde maandpiek is het gemiddelde van de vorige 12 maandpieken (met een minimum van 2.5kW per maandpiek).
Omdat het gemiddelde-gemiddelde dus over 24 maanden genomen wordt, is de toegevoegde waarde van een batterij beperkt - elke inspanning moet het hele jaar door volgehouden kunnen worden - ook bij 'dunkelflaute'
Omdat het capaciteitstarief tweeledig is - een deel op kW en een deel op kWh - is de impact van de maandpiek op de factuur dus ook beperkt.
Vanaf 01/07/2022 wordt een thuisaccu net minder interessant in Belgie.Door deze situatie is een thuisaccu in België nu al interessant. Niet alleen kun je er overtollige zonnestroom in kwijt, hij helpt ook om het piekvermogen omlaag te brengen. Bovendien is er in België een subsidieregeling voor thuisaccu's.
Dat is toch wel heel kort door de bocht. Koperkabels worden amper nog aangelegd owv de kostprijs van koper. Quasi alle nieuwe kabels zijn in Alu, dat minder goed geleidt. Daartegenover staat wel dat de sectie vele malen hoger is.Daar komt bij dat de elektriciteitskabels die vroeger in straten en wijken zijn aangelegd minder koper bevatten dan nu het geval is en daardoor een beperkt gelijktijdig gebruik aankunnen. Bij de aanleg is destijds geen rekening gehouden met zonnepanelen en elektrische auto’s - en die vermogens zijn een factor drie tot vier groter.
Zo werd vroeger in Vlaanderen koperkabel aangelegd in 32mm², maar is de vernieuwing in Alu wel 150mm²
Het probleem zit zeker en vast bij de financiering. Omdat op korte termijn grote investeringen zouden nodig zijn als we het net niet slim gebruiken, zou de eindfactuur exploderen. Immers, alle investeringen worden afgeschreven via de netkosten.De verzwaring van het net is een grote uitdaging. Het probleem zit niet zozeer in de financiering van investeringen
Hierna ben ik gestopt met zoeken van alle fouten in het artikel, het zijn er gewoon teveel

Pagina: 1