Toon posts:

Sociale ICT georiënteerde community's en subculturen

Pagina: 1
Acties:

 • defiant
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 11:55

defiant

Moderator General Chat
Topicstarter
Iets wat me al een tijdje opvalt, is dat het er steeds minder sociale ICT georiënteerde community's en subculturen lijken zijn ten opzicht van vorige decennia, met de nadruk op lijken. En daarbij bedoel ik voornamelijk het sociale aspect ervan, d.w.z. dat een gezamenlijk community en/of subcultuur rondom een ICT gerelateerd thema ontstaat die mensen samenbrengt op groepsniveau, waaruit dan weer kennissen en vriendschappen kunnen ontstaan. Een hoop is natuurlijk onderdeel geworden van de mainstream cultuur en heeft hierdoor veel minder het organiserende effect van een gezamenlijk community en/of subcultuur.

Bijvoorbeeld:
 • BBS'en in de jaren 80/90. Vaak waren deze BBS'en en hun messageboards of FidoNet een lokaal gehalte en kleinschalig genoeg waardoor er community's en subcultuur kon ontstaan. Deze technologie is natuurlijk verdwenen.
 • Gebruikersgroepen in de jaren 80/90 omtrent ICT, zoals de HCC. Met het mainstream worden van ICT verdwenen deze uiteindelijk ook.
 • Gaming clans en guilds in de jaren 90/00. Groepen en subculturen ontstonden vanwege het sociale aspect van mensen in een groep (clan, guilds). Met het meer mainstream worden en opschalen van gaming zie je steeds meer individualisering (ranked servers, PVE, PvP, etc) en professionalisering (e-sport).
 • LAN parties in de jaren 90/00. Deze waren qua schaalgrootte en hobby gehalte vaak geschikt voor het vormen van community's. Ook hier zie dat door toename van e-sport het meer een professioneel karakter heeft gekregen en de community verdwijnt.
 • Traditionele hacking community. Hier heb ik wat minder zicht op, maar het ik heb ook het idee dat deze groepen minder actief zijn, zeker ten opzichte van bijvoorbeeld de Chaos Computer Club in Duitsland.
En zo zijn er nog wel meer.

De enige relatief (!) nieuwe subcultuur/community die aan het sociale-en groepscomponent lijkt te voldoen zijn de makerspace/hackspace communities.

Het proces wat je bij de genoemde voorbeelden zag was dat er een subcultuur/community ontstond die dermate decentraal en kleinschalig waren waardoor de mensen die erin samenkwamen elkaar ook persoonlijk leerde kennen. Hoewel de bovenliggende subcultuur vanzelfsprekend groter was. Je hebt je eigen clan/guild/maker/hackspace/etc, maar er zijn/waren daar natuurlijk velen van.

Sommige ICT ontwikkelingen/platforms zijn natuurlijk min of meer incompatibel. Bijvoorbeeld bij een discussie forum zoals dit, we zijn hier voornamelijk anonieme mensen die samenkomen op basis van een gemeenschappelijke interesses. Maar het sociale aspect ervan is relatief klein, wat natuurlijk altijd al zo geweest is met forums, ook in de jaren 90/00.

Het omkeerde zie ik nu veel meer, veel ICT onderwerpen zijn in meer of mindere mate geprofessionaliseerd en gecommercialiseerd waardoor je bijvoorbeeld grote anonieme congressen krijgt waardoor er wel een focus is op het onderwerp, maar het sociale groepseffect niet primair wordt gefaciliteerd.

Professionalisering en commercialisering bewerkstelligen vaak het tegenovergestelde, zulke partijen willen controle houden, dat is in essentie incompatibel met de eigen vaak organische dynamiek van een community/subcultuur wiens belangen vaak niet stroken met commercie en/of professionalisering. Dit zie voornamelijk bij big-tech, die drijven mensen en groepen voornamelijk uit elkaar met hun bubbel vormende algoritmes.

Kort samenvattend: ik mis subculturen/community's in de ICT die mensen op dusdanig kleinschalige groepsniveau samenbrengen dat er ook een sociaal en lokaal (!) component ontstond wat zich uitte in persoonlijk contact en daaruit vloeiende kennissen en vriendschappen.

Misschien is het wel fenomeen en omstandigheden die zich er voor lenen wel ten einde, maar het valt me op dat ik veel mensen persoonlijk heb leren kennen online in het verleden. Maar dat dit tegenwoordig eigenlijk niet meer gebeurd omdat ik de community's/subculturen niet meer vind.

Het doel van dit topic is tweeledig:
 • Herkennen mensen zich in deze ontwikkelingen?
 • Zijn er nog subculturen/community's in de ICT sfeer die nog wel aan deze criteria voldoen?

Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”


 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online

ehtweak

ICT opruimer

Ja, ik (h)erken de geschetste ontwikkeling zeer zeker.
Ooit sysop van een BBS en een Fidonet adres (2:512/250.616) 8)

Zoals je zelf al meldt, het grootste 'probleem' zit imho in de vercommercialisering van alles! Letterlijk alles mot per se geld opleveren. Tot in iedere uithoek van de technische community moet en zal er geldelijk gewin gemaakt worden. Het idealisme, voor zover dat begrip anno nu nog bestaat, is al lang naar de eeuwige bitvelden verbannen. :(

kijk alleen maar naar de ontwikkelingen alhier @ tweakers
waarbij menige kritische noot wordt weggewimpeld of doodgezwegen

Helaas, het is niet anders. Die tijd van weleer zie ik niet meer terugkomen. ;w

   Mooie Plaatjes   


 • defiant
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 11:55

defiant

Moderator General Chat
Topicstarter
ehtweak schreef op vrijdag 31 december 2021 @ 00:08:
Ja, ik (h)erken de geschetste ontwikkeling zeer zeker.
Ooit sysop van een BBS en een Fidonet adres (2:512/250.616) 8)

Zoals je zelf al meldt, het grootste 'probleem' zit imho in de vercommercialisering van alles! Letterlijk alles mot per se geld opleveren. Tot in iedere uithoek van de technische community moet en zal er geldelijk gewin gemaakt worden. Het idealisme, voor zover dat begrip anno nu nog bestaat, is al lang naar de eeuwige bitvelden verbannen. :(
Ik denk dat de essentie zit in incompatibiliteit tussen third party belangen (zowel commercieel als niet commercieel) en de belangen van een groep gedreven community of subcultuur. Het verschil zit hem erin wie sturend is. In een losse community/subcultuur zijn het de mensen zelf die sturen, in een third party situatie stuurt deze entiteit de community en heeft deze gedeeltelijke of volledige controle.

De kern is denk ik hoe decentraal en organisch de lokale dynamiek is en dat zie ik tegenwoordig toch veel minder.

Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Nu online
Het meeste wat je beschrijft denk ik dat wel klopt, maar gaming clans zijn er toch nog gewoon zat? PvE/PvP was natuurlijk altijd al de basis van elke clan, een single player game heb je geen clan voor nodig :P . Ik denk niet dat e-sports impact hebben voor veel mensen, gezien heel weinig daarin mee kunnen dingen naar daadwerkelijk wat te winnen.

Maar om op een subtiele manier te zeggen dat je een oude lul wordt: Zeker de 'serieuzere' clans kosten natuurlijk wel tijd en moeite die erin gestoken moet worden door de deelnemers. Als je andere verplichtingen hebt in het leven wordt dat moeilijker. En hoewel ik na lange tijd zelf bij één spel wel weer in een clan zit, over het algemeen doe ik het ook liever individueel. De sociale voordelen van een clan zijn duidelijk, maar ik heb liever niet de bijbehorende verplichtingen als het wat serieuzer wordt.

 • MAX3400
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 31-01 16:08

MAX3400

XBL: OctagonQontrol

Bijvoorbeeld bij een discussie forum zoals dit, we zijn hier voornamelijk anonieme mensen die samenkomen op basis van een gemeenschappelijke interesses. Maar het sociale aspect ervan is relatief klein
Welke inventarisatie ligt hieraan ten grondslag? Want zowel de wet van de grote getallen (aantal leden vs. populatie NL) alsmede de (on)bekendheid van wie wie kent, doet me toch vermoeden dat er meer toevallig / sociaal alsook real life contact is tussen Tweakers dan je nu doet voorkomen.

Je hebt waarschijnlijk wel gelijk dat sommige groepjes enkel en alleen bij elkaar komen omdat ze een bepaald topic kennen en/ook dat gesprekken of meetings daaromtrent als basis de inhoud & kennis van dat topic zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Fotografie-meetings waar natuurlijk heel specifiek met (dure) apparatuur en gedegen kennis eenieder foto's gaat maken; en foto's maken is nou niet een activiteit waar je continu / verplicht in een groepje van 8 mensen moet rondlopen. Maar dat neemt niet weg dat op sommige momenten er andere gesprekken / samenstellingen van die groep kunnen plaatsvinden.

En ondanks de topic-titel, en vast zal ik ook nu steekjes hebben laten vallen in mijn vorige paragrafen: ook Tweakers / GoT is allang geen bolwerk meer van "ICT gerelateerde onderwerpen en mensen". En hoe breed is ICT tegenwoordig en welke positieve / negatieve uitwassen heb je daar, ook in sociaal aspect? Ja, toevallig ken ik een handjevol Tweakers persoonlijk. En ja, de helft heeft ook een baan of sterke affiniteit met (gevorderde) ICT. Maar onze gesprekken gaan bijna over alles, behalve ICT dus zit ik dan ineens op de verkeerde website?

Mijn advertenties!!! | Mijn antwoorden zijn vaak niet snowflake-proof


 • FuaZe
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 07:41
Qua gaming zijn er echt wel legio clans/groepen. Wellicht dat je zelf hier minder mee bezig bent en/of d'r juist vroeger relatief veel mee bezig was?

Qua informatievoorziening, ik stel al mijn vragen in het Engels op Engelse websites. Dan bereik je een groter publiek en is de kans groter dat iemand een antwoord heeft.

Dus ja, dan heb je minder 'lokale' groepjes.
Sissors schreef op vrijdag 31 december 2021 @ 09:02:
Zeker de 'serieuzere' clans kosten natuurlijk wel tijd en moeite die erin gestoken moet worden door de deelnemers. Als je andere verplichtingen hebt in het leven wordt dat moeilijker. En hoewel ik na lange tijd zelf bij één spel wel weer in een clan zit, over het algemeen doe ik het ook liever individueel. De sociale voordelen van een clan zijn duidelijk, maar ik heb liever niet de bijbehorende verplichtingen als het wat serieuzer wordt.
Tja, ik heb een aantal clans versleten, maar over het algemeen is er vooral gezeik wanneer een gedeelte 'serieus' wil gaan spelen. Dan worden 'de minder goede' buitengesloten en krijg je ge-emmer.

Ik zit nu bij een 'Gaming Community', het voordeel is dat er verschillende games gespeeld worden en ze het leuk vinden als je een keer online bent, maar niet erg als je er niet bent.

Maar ja, ik speel dan ook geen ranked games op het moment, maar juist voor sociale interactie zijn Minecraft/FiveM (of van zo'n minigames/party games) juist heel leuk.

 • rvrbtcpt
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 02-02 21:59
Er is tegenwoordig veel meer online mogelijk. Dan is het fysiek by elkaar gaan zitten niet meer zo nodig maar wel jammer.
In de jaren 90 had je in Heerlen in de kantine van de bus remise, nu volgens mij het CBS gebouw een computer Treffen waar best veel mensen naartoe kwamen. Denk rond de 50 met in die tIjd de Amiga 500, 286, 386 etc. Dat was wel leuk 1x per maand. Auto vol geladen met pc’s en vrienden en daar een dagje gamen en kletsen. Als je wat stuk had was er altijd wel iemand met kennis en een soldeerbout. Alle pc’s met netwerkkaart werden aan het netwerk gehangen. Gewoon coax met t-stuk en door lussen.

[Voor 3% gewijzigd door rvrbtcpt op 31-12-2021 10:01]


 • tagican
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 16-01 17:12
Je hebt tegenwoordig nog wel hackerspaces, waar veel ICT-gerelateerde activiteiten plaats vinden (o.a. ACKspace in Heerlen, in het oude CBS-gebouw inderdaad). Als je naar de kaart kijkt, dan zijn het er niet bijzonder veel, maar ik vind 't wel een leuk initiatief.

Zelf maakt het mij inderdaad wat minder uit: als ik iets wil maken, dan kan ik het eigenlijk prima op internet vinden (fora zoals Reddit en GoT).

 • Orangelights23
 • Registratie: Maart 2014
 • Nu online
Social media, Whatsapp groepen, etc. Daardoor is er geen noodzaak om aparte groepen te hebben, aangezien je toch altijd verbonden kunt zijn. Waar ik vroeger op websites lid werd van een forum om deel uit te maken van een clan, ben ik nu lid van enkele groepen op Telegram. N=1 natuurlijk, maar ik game al mijn hele leven en was graag deel van die communities, totdat ik zag dat het steeds vaker verschoof naar social media.

Overigens zou de individualisering van de maatschappij er ook iets mee te maken kunnen hebben.

 • Flagg
 • Registratie: Oktober 1999
 • Niet online

Flagg

It's a shite state of affairs

ehtweak schreef op vrijdag 31 december 2021 @ 00:08:
Ja, ik (h)erken de geschetste ontwikkeling zeer zeker.
Ooit sysop van een BBS en een Fidonet adres (2:512/250.616) 8)

Zoals je zelf al meldt, het grootste 'probleem' zit imho in de vercommercialisering van alles! Letterlijk alles mot per se geld opleveren. Tot in iedere uithoek van de technische community moet en zal er geldelijk gewin gemaakt worden. Het idealisme, voor zover dat begrip anno nu nog bestaat, is al lang naar de eeuwige bitvelden verbannen. :(

kijk alleen maar naar de ontwikkelingen alhier @ tweakers
waarbij menige kritische noot wordt weggewimpeld of doodgezwegen

Helaas, het is niet anders. Die tijd van weleer zie ik niet meer terugkomen. ;w
Mensen hebben niet door dat alles geld kost, of tijd, of beide.

Vroeger werd er gewoon betaald/gedoneerd met geld of tijd om dat in de lucht te houden nu wil men alles gratis alsof het een verworven recht is. Dat werd "opgelost" met advertenties en diezelfde mensen wisten vervolgens niet hoe snel ze addblockers moesten installeren, want gratis is een verworven recht.

En als je zo de boel draaiende moet houden ben je als site verplicht je te richten op de grootste gemene deler. Dus worden alle sites steeds algemener om maar een grotere groep te bereiken.

En heb je er wel eens aan gedacht dat menig kritische noot kant noch wal raakt en volledig terecht weggewimpeld wordt? Food for thought....

Irish diplomacy is telling a man he can go to hell in such a way he actually looks forward to it.


 • defiant
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 11:55

defiant

Moderator General Chat
Topicstarter
Sissors schreef op vrijdag 31 december 2021 @ 09:02:
Maar om op een subtiele manier te zeggen dat je een oude lul wordt: Zeker de 'serieuzere' clans kosten natuurlijk wel tijd en moeite die erin gestoken moet worden door de deelnemers. Als je andere verplichtingen hebt in het leven wordt dat moeilijker. En hoewel ik na lange tijd zelf bij één spel wel weer in een clan zit, over het algemeen doe ik het ook liever individueel. De sociale voordelen van een clan zijn duidelijk, maar ik heb liever niet de bijbehorende verplichtingen als het wat serieuzer wordt.
Voor clans/guilds geld inderdaad zeker dat leeftijd en levensfase bepalend is in hoeverre het passend is.

Maar buiten dat hoeft dat natuurlijk niet zo te zijn, in mijn BBS tijd was ik bijvoorbeeld vaak de jongste, waarbij de gemiddelde leeftijd eind twintig was met sommigen die al wel veertig of vijftig waren.
MAX3400 schreef op vrijdag 31 december 2021 @ 09:15:
[...]

Welke inventarisatie ligt hieraan ten grondslag? Want zowel de wet van de grote getallen (aantal leden vs. populatie NL) alsmede de (on)bekendheid van wie wie kent, doet me toch vermoeden dat er meer toevallig / sociaal alsook real life contact is tussen Tweakers dan je nu doet voorkomen.
Dat gebeurd zeker, maar het gaat me erom dat het sociale aspect onderdeel is van de opzet. De vorm en functie van een forum faciliteert vaak niet zelf het persoonlijke en het mist o.a. een lokale component. D.w.z. iedereen is in principe anoniem en er zijn vaak te veel deelnemers om elkaar te leren kennen buiten het te bespreken onderwerp om.
tagican schreef op vrijdag 31 december 2021 @ 12:32:
Je hebt tegenwoordig nog wel hackerspaces, waar veel ICT-gerelateerde activiteiten plaats vinden (o.a. ACKspace in Heerlen, in het oude CBS-gebouw inderdaad). Als je naar de kaart kijkt, dan zijn het er niet bijzonder veel, maar ik vind 't wel een leuk initiatief.
Yup, het zijn er niet erg veel nee. Ik heb toch het idee dat zulke initiatieven in het buitenland populairder zijn, zoals bijvoorbeeld de Chaos Computer Club in Duitsland.

De hacking community is denk ik wel de oudste community die dit nog steeds wel heeft en een historie heeft die langer mee gaat dan alle meer recentelijke fenomenen.

Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”


 • MsG
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 11:47

MsG

Forumzwerver

Ik zie juist ook wel veel bedrijvigheid qua bijeenkomsten en sessies ontstaan zoals platformen als Meetup, waar je in een beetje serieuze stad voor elke programmeertaal of framework wel een soort communiry-groep hebt die elkaar periodiek ziet (even los van de corona-jaren, dan was het veelal digitaal).

Maar inderdaad zijn fora een stille dood aan het sterven en moet alles steeds meer hapklaar zonder inspanning klaar liggen. Ik zit ook in diverse Facebook-groepen voor bepaalde technologische hobby's, en je ziet voornamelijk een afhaalchineeshouding bij de berichten in zo'n facebook-groep. Met de strengere eisen die Tweakers aan een topic stelt krijg je toch een fijner publiek m.i. dan wanneer je het afhaalchinees-model ook toestaat.

Denk om uw spatiegebruik. Dit scheelt Tweakers.net kostbare databaseruimte! | Groninger en geïnteresseerd in Domotica? Kom naar DomoticaGrunn

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee