Toon posts:

Van PHP overstappen op C# en .NET

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • CodeAddicted
 • Registratie: December 2021
 • Laatst online: 10-11-2022
Hallo allemaal! O+

Zojuist heb ik een gloednieuw account gemaakt en ik ben dus nieuw op het forum. Ik zit namelijk met een probleem waar ik zelfstandig niet uit kan komen. Ik kan me echter geen betere plek bedenken dan Tweakers. ;)

Het zit als volgt: ik programmeer al een jaar of 12 in PHP in combinatie met het Laravel-framework. Momenteel werk ik voor een hostingprovider waar geen waarde gehecht wordt aan de front-end: het moet gewoon werken, en dat is het dan ook. Er wordt geen waarde gehecht aan innovatie, en ik heb zelf maar heel zelden de tijd om me te verdiepen in nieuwe dingen.

En drie keer raden wat het gevolg is: ik begin achter te lopen vergeleken met andere mensen die programmeren in PHP.

Ik heb het echter al een hele tijd wel gezien met dat PHP... Ik zou dolgraag over willen stappen op .NET om mooie applicaties mee te maken. Gewoon voortaan één taal en ecosysteem.

Inmiddels ben ik al een paar weken op- en af rond aan het zoeken op internet voor een goed boek of cursus, maar ik zie echt werkelijk de bomen door het bos gewoon niet meer. Zouden jullie me hiermee kunnen helpen? Ik heb gewoon even het juiste duwtje nodig in de rug.

Stel dat je het volgende zou willen maken: waar begin je?
Ik wil graag een soort online boekhoudsysteempje gaan maken om je persoonlijk budget mee te beheren. Een beetje te vergelijken met GNUCash, maar dan hybride online.

Hiervoor heb ik een prachtige, goed functionerende WPF-applicatie nodig. Je kunt het programma offline gebruiken, maar na registratie/inloggen zou je je kasboekje ook online moeten kunnen beheren. Deze applicatie moet dan gaan communiceren met de ASP-backend.

Welke technologieën heb je hier precies allemaal voor nodig, en hoe kan ik deze op de meest makkelijke manier leren? Bestaan er goede websites voor .NET zoals Laracasts en CodeCourse?

Indien je een ervaren .NET programmeur bent, zou ik het enorm waarderen als je me op weg helpt.

Alle reacties


 • DJMaze
 • Registratie: Juni 2002
 • Niet online
Waarom C# en .NET?
Waarom valt al het andere af?
WPF heeft namelijk ook zo zijn problemen...

[Voor 31% gewijzigd door DJMaze op 23-12-2021 18:26]

Maak je niet druk, dat doet de compressor maar


 • -DarkShadow-
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Ben je niet op zoek naar een nieuwe werkgever in plaats van een nieuwe taal? Kijk naar bedrijven zoals Fruitcake en Spatie. Beide enorm innovatief.

Specialist in:
Soldeerstations
Oscilloscoop


 • switchboy
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 22-01 20:33

switchboy

-ruimte te huur-

Je hebt zo te lezen al jaren ervaring met programmeren. Het maken van algoritmes kan je allemaal al. Het gaat puur om de syntax en 'rariteiten' die anders zijn in die taal dan in PHP. Ik zou gewoon gewoon de koe bij de horens pakken en beginnen je applicatie te schrijven. Je loopt op die manier vanzelf tegn een quircks van een taal aan en pikt op die manier alles sneller op. Een tutorial volgen of een boek lezen prikkelt je niet zo erg als je eigen problemen oplossen. Pas wel op met niet officiele documentatie en oude stackoverflow antwoorden. Het internet staat vol met PHP tutorials waarin nog steeds vrolijk 'mysql_connect' uitgeled wordt.

Zit je na 12 jaar ook niet vast in oude design patterns en manieren om dingen in PHP4/5 te doen? . De taal is behoorlijk uitgebreid. Of is het puur dat je klaar bent met back-end of webdevelopment in het algemeen? Misschien wat frontend werk in JS gaan doen aangzien dit tegen je werkervaring aanschuurt? Al vind ik zel JS (komend vanuit C++) maar een gekke eend met variabelen die van alles onderliggend kunnen zijn. Ik riep vanmiddag met een slaapdronken kop een setterfunctie als volgt aan:

code:
1
2
3
4
5
//Zo deed ik het
object.setVariableDieAndersMoet = waardeVanVariabele;

//Dit bedoelde ik natuurlijk
object.setVariableDieAndersMoet(waardeVanVariabele);


Granted ik schreef dit slaapgedepriveerd door een jonge spruit :X O+ O-)

In plaats van dat de browser van de eerste regel over zijn nek ging kwam het probleem pas in een hele andere functie aan het licht waar ik opnieuw die setter functie wilde gebruiken en JS de error gaf dat setVariableDieAndersMoet geen functie was! 8)7

Voor ik erachter was waar de fout zat :X en dan had ik gelukkig nog maar 500 regels uit te pluizen. In C++ had die code gewoon niet gecompileerd! Uberhaupt mis ik alle debugging van visual studio heel erg.

Om het goed (samen met PHP interactie) te kunnen testen moet ik nu eerst mijn code naar GIT pushed waarna hij gelukkig uitomatisch via een webhook een GIT pull op mijn testserver doet waarna ik eindelijk op F5 in de browser kan drukken om vervolgens via de inspector te kijken wat er gebeurd en waarom het nu nog steeds niet werkt. :P

Ik deel mijn frustraties bij mijn hobbymatige webdevelopment. Omdat dit is waar ik tegenaan loop met deze methode Javascript zonder framework te leren.
Ik heb nu wel inmiddels een single page app waarop een gebruiker zich kan registreren inloggen en en uitloggen. Met eem nette afhandeling van fouten met invoer en PHP/JS communicatie in JSON.

Express zonder modern framework omdat ik de onderliggende (en anders geobfusceerde) techniek wil leren. Daarnaast zijn frameworks voor een hobbyist niet bij te houden. En zo kan ik lekker prutsen en het wiel opnieuw uitvinden voor de fun!

(Had voor dit project 5 jaar geleden voor het laatst PHP/HTML/CSS gebruikt en voor de hobby in de tussentijd spelletjes met C++ gemaakt. JS nooit eerder sereius aangeraakt.

[Voor 51% gewijzigd door switchboy op 23-12-2021 23:01]

My Steam Profile (Name Switch) Worth: 889€ (225€ with sales)Games owned: 83


 • mOrPhie
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:19

mOrPhie

denniebee

Hi. Software Engineer met 20 jaar ervaring in .NET hier. Ik ga je vooral wat YouTube kanalen aanraden, omdat dat mijn preferred way of learning is tegenwoordig.

Één van de bekendste namen in de .NET wereld is Scott Hanselman die vroeger vooral via Channel 9 en via conferenties en tegenwoordig via YouTube veel doet om beginnende C#/.NET developers op weg te helpen. Wellicht is dat voor jou dus ook een leuk startpunt, waarbij deze playlist "Learn C# Basics" wellicht de beste ingang is:
YouTube: Learn C# Basics 1 of 3 with Scott and Cherita

Een andere favoriet is IAmTimCorey. Hij heeft een heel leuke playlist die over WPF gaat. Lekker to the point. Wellicht wat dated (intussen is er veel gebeurd in .NET land, met name .NET Core -> .NET 5 -> .NET 6), maar voor een basis een prima playlist: YouTube: Intro to WPF: Learn the basics and best practices of WPF for C#

Een heel leuk kanaal dat zich vooral op game development richt, genaamd Brakeys, heeft ook een heel leuke playlist om C# te leren. Hij legt heel prettig uit: YouTube: HOW TO PROGRAM - Getting Started!.

En als je bovenstaande allemaal snapt, kun je naar Nick Chapsas: YouTube: YouTube. Maar die is wat meer voor de ervaren developer denk ik. ;)

Succes. :)
DJMaze schreef op donderdag 23 december 2021 @ 18:25:
Waarom C# en .NET?
Waarom valt al het andere af?
WPF heeft namelijk ook zo zijn problemen...
Zeker, WPF heeft ook zo z'n problemen. En alle andere frameworks hebben ook zo z'n problemen. Hij vraagt tips om .NET te leren, niet om een manager die elke vraag beantwoord met een wedervraag.

[Voor 6% gewijzigd door mOrPhie op 23-12-2021 23:06]

Een experimentele community-site: https://technobabblenerdtalk.nl/. DM voor invite code.


 • RobIII
 • Registratie: December 2001
 • Nu online

RobIII

Admin Devschuur®

^ Romeinse Ⅲ ja!

switchboy schreef op donderdag 23 december 2021 @ 22:39:
Om het goed (samen met PHP interactie) te kunnen testen moet ik nu eerst mijn code naar GIT pushed waarna hij gelukkig uitomatisch via een webhook een GIT pull op mijn testserver doet waarna ik eindelijk op F5 in de browser kan drukken om vervolgens via de inspector te kijken wat er gebeurd en waarom het nu nog steeds niet werkt. :P
offtopic:
Als je eerst moet commiten en pushen voordat je resultaat ziet doe je iets heel. erg. verkeerd. Open even een nieuw topic, doe jezelf en lol, en vraag even hoe anderen 't doen. Dit topic is daar niet de plek voor, maar I feel you en je doet jezelf echt zó tekort.


Ik sluit me verder aan bij @mOrPhie; er is meer dan voldoende te vinden op YouTube en anders zijn Pluralsight en Udemy zeker aanraders - daar staan ontzettend goeie (betaalde) courses op. Wat ook een verademing zal zijn is de documentatie die, IMHO, echt in een totaal andere league dan PHP documentatie valt dus duik daar ook eens in.
mOrPhie schreef op donderdag 23 december 2021 @ 23:00:
Zeker, WPF heeft ook zo z'n problemen. En alle andere frameworks hebben ook zo z'n problemen.
Exact; het is niet zo alsof de alternatieven probleemvrij zijn. Zo'n totaal on-onderbouwde uitgebalkte mening is dan ook precies de reden waarom dergelijke topics altijd mislukken. Iedereen klimt op zijn/haar stokpaardje en begint dat te promoten zonder onderbouwing whatsoever. @CodeAddicted: Ik hoop dan ook dat je langs dergelijke loze, lege, ononderbouwde kreten kunt kijken en je niet laat ontmoedigen. Als iemand die al bijna 20 jaar C# (1.0) doet kan ik 't je van harte aanraden O+ En als iemand die met tegenzin PHP doet des te meer :+ maar dat is mijn mening, niets ten nadele van PHP'ers hoor, ieder z'n meug!

[Voor 49% gewijzigd door RobIII op 23-12-2021 23:20]

There are only two hard problems in distributed systems: 2. Exactly-once delivery 1. Guaranteed order of messages 2. Exactly-once delivery.

Roses are red Violets are blue, Unexpected ‘{‘ on line 32.

Over mij


 • CodeAddicted
 • Registratie: December 2021
 • Laatst online: 10-11-2022
DJMaze schreef op donderdag 23 december 2021 @ 18:25:
Waarom C# en .NET?
Waarom valt al het andere af?
WPF heeft namelijk ook zo zijn problemen...
Ja nouja, ik wil gewoon eens een keertje wat anders. Maar ook het beperkte toepassingsgebied en het achter lopen op andere talen vind ik een probleem.
-DarkShadow- schreef op donderdag 23 december 2021 @ 21:57:
Ben je niet op zoek naar een nieuwe werkgever in plaats van een nieuwe taal? Kijk naar bedrijven zoals Fruitcake en Spatie. Beide enorm innovatief.
Nee, want ik werk er net een paar maanden! :D :P
Maar de API is gewoon een vreselijke kriem. Het is 100% procedureel geschreven, geen design patterns en al helemaal niet SOLID. Het kreng spreekt zichzelf via cURL aan indien het data nodig heeft, soms wel meer dan 5 keer in een loop. :') _O- _!

Debuggen is echt dramatisch. Mijn voorganger zat als een cowboy te dd();'en en kutkloten op live omgevingen...

Ik heb een virtuele machine ingericht (ik noem het de PHP-DevBox; een beetje zoals de Laravel Homestead Vagrant box) met daarin alles wat je nodig hebt, inclusief een goed geconfigureerde versie van XDebug. Dat verlicht de pijn enigszins. 8)
Maar jij doet telkens pushen via Git? Over een pipeline neem ik aan dan?
switchboy schreef op donderdag 23 december 2021 @ 22:39:
Je hebt zo te lezen al jaren ervaring met programmeren. Het maken van algoritmes kan je allemaal al. Het gaat puur om de syntax en 'rariteiten' die anders zijn in die taal dan in PHP. Ik zou gewoon gewoon de koe bij de horens pakken en beginnen je applicatie te schrijven. Je loopt op die manier vanzelf tegn een quircks van een taal aan en pikt op die manier alles sneller op. Een tutorial volgen of een boek lezen prikkelt je niet zo erg als je eigen problemen oplossen. Pas wel op met niet officiele documentatie en oude stackoverflow antwoorden. Het internet staat vol met PHP tutorials waarin nog steeds vrolijk 'mysql_connect' uitgeled wordt.

Zit je na 12 jaar ook niet vast in oude design patterns en manieren om dingen in PHP4/5 te doen? . De taal is behoorlijk uitgebreid. Of is het puur dat je klaar bent met back-end of webdevelopment in het algemeen? Misschien wat frontend werk in JS gaan doen aangzien dit tegen je werkervaring aanschuurt? Al vind ik zel JS (komend vanuit C++) maar een gekke eend met variabelen die van alles onderliggend kunnen zijn. Ik riep vanmiddag met een slaapdronken kop een setterfunctie als volgt aan:

code:
1
2
3
4
5
//Zo deed ik het
object.setVariableDieAndersMoet = waardeVanVariabele;

//Dit bedoelde ik natuurlijk
object.setVariableDieAndersMoet(waardeVanVariabele);


Granted ik schreef dit slaapgedepriveerd door een jonge spruit :X O+ O-)

In plaats van dat de browser van de eerste regel over zijn nek ging kwam het probleem pas in een hele andere functie aan het licht waar ik opnieuw die setter functie wilde gebruiken en JS de error gaf dat setVariableDieAndersMoet geen functie was! 8)7

Voor ik erachter was waar de fout zat :X en dan had ik gelukkig nog maar 500 regels uit te pluizen. In C++ had die code gewoon niet gecompileerd! Uberhaupt mis ik alle debugging van visual studio heel erg.

Om het goed (samen met PHP interactie) te kunnen testen moet ik nu eerst mijn code naar GIT pushed waarna hij gelukkig uitomatisch via een webhook een GIT pull op mijn testserver doet waarna ik eindelijk op F5 in de browser kan drukken om vervolgens via de inspector te kijken wat er gebeurd en waarom het nu nog steeds niet werkt. :P

Ik deel mijn frustraties bij mijn hobbymatige webdevelopment. Omdat dit is waar ik tegenaan loop met deze methode Javascript zonder framework te leren.
Ik heb nu wel inmiddels een single page app waarop een gebruiker zich kan registreren inloggen en en uitloggen. Met eem nette afhandeling van fouten met invoer en PHP/JS communicatie in JSON.

Express zonder modern framework omdat ik de onderliggende (en anders geobfusceerde) techniek wil leren. Daarnaast zijn frameworks voor een hobbyist niet bij te houden. En zo kan ik lekker prutsen en het wiel opnieuw uitvinden voor de fun!

(Had voor dit project 5 jaar geleden voor het laatst PHP/HTML/CSS gebruikt en voor de hobby in de tussentijd spelletjes met C++ gemaakt. JS nooit eerder sereius aangeraakt.
Haha. :)

Ik heb de laatste maanden nog niet echt 'bijgeleerd', maar echt solide kennis gaat bij mij tot PHP 7.4. Van >=8.0 doe ik de laatste snufjes niet echt toepassen, maar ik ben verder wel op de hoogte van het bestaan. Ik maak trouwens ook console-applicaties met Laravel, en daar ben ik over het algemeen toch veel sterker in.

Ik kan op de frontend alles er best mooi uit laten zien en laten werken met JavaScript, maar het kost me wel veel tijd en moeite. Als ik met JS ergens tegenaan loop, kost het me vaak veel meer moeite om uit te vissen wat er aan de hand is. :+
Maar verder kan ik best een redelijke frontend MVC-app maken, in vanilla JS.

Met wat voor leuks ben je zelf allemaal bezig?
mOrPhie schreef op donderdag 23 december 2021 @ 23:00:
Hi. Software Engineer met 20 jaar ervaring in .NET hier. Ik ga je vooral wat YouTube kanalen aanraden, omdat dat mijn preferred way of learning is tegenwoordig.

Één van de bekendste namen in de .NET wereld is Scott Hanselman die vroeger vooral via Channel 9 en via conferenties en tegenwoordig via YouTube veel doet om beginnende C#/.NET developers op weg te helpen. Wellicht is dat voor jou dus ook een leuk startpunt, waarbij deze playlist "Learn C# Basics" wellicht de beste ingang is:
YouTube: Learn C# Basics 1 of 3 with Scott and Cherita

Een andere favoriet is IAmTimCorey. Hij heeft een heel leuke playlist die over WPF gaat. Lekker to the point. Wellicht wat dated (intussen is er veel gebeurd in .NET land, met name .NET Core -> .NET 5 -> .NET 6), maar voor een basis een prima playlist: YouTube: Intro to WPF: Learn the basics and best practices of WPF for C#

Een heel leuk kanaal dat zich vooral op game development richt, genaamd Brakeys, heeft ook een heel leuke playlist om C# te leren. Hij legt heel prettig uit: YouTube: HOW TO PROGRAM - Getting Started!.

En als je bovenstaande allemaal snapt, kun je naar Nick Chapsas: YouTube: YouTube. Maar die is wat meer voor de ervaren developer denk ik. ;)

Succes. :)


[...]


Zeker, WPF heeft ook zo z'n problemen. En alle andere frameworks hebben ook zo z'n problemen. Hij vraagt tips om .NET te leren, niet om een manager die elke vraag beantwoord met een wedervraag.
Ik vind die ASP tutorial van Nick Chapsas er behoorlijk goed uit zien. Ik denk dat ik deze lijst heel goed kan gebruiken om mee aan de slag te gaan. Ik ga die WPF videolijst ook zeker doornemen. WPF lijkt op het eerste gezicht zo simpel, maar toen ik er echt mee aan de slag ging kwam ik er al snel achter dat het al snel complexer kan worden. Met wat ik sommige mensen zie maken op internet verbaasde het me zelfs dat het enkel met WPF gemaakt was. :)

Wat betreft WPF heb ik nog een vraag: kunnen deze applicaties zonder problemen draaien op Linux i.c.m. Wine? Heb jij daar ervaring mee? Of is Wine meer voor WinForms?

Hoe dan ook :P

Het is al meer dan een jaar geleden dat ik gewerkt heb aan een serieus hobbyproject voor mezelf, maar ik ga inderdaad gewoon beginnen.

Ik begin gewoon op papier. Ik ga een mooie desktopapplicatie ontwerpen, zodat ik mijn idee wat beter uitgewerkt heb. :)
Daarna kijken naar de functionaliteit en hoe de database eruit moet komen te zien. Dan de cliënt bouwen, en zodra die af is en offline werkt kan ik gaan kijken naar het ASP.NET framework. Ik heb het nu denk ik een stuk helderder in mijn hoofd nu. :D

Ik heb mijn vragen er even tussenuit gepield er hier samengevat, zodat alles wat gemakkelijker te lezen is.
 • Wat betreft WPF heb ik nog een vraag: kunnen deze applicaties zonder problemen draaien op Linux i.c.m. Wine? Heb jij daar ervaring mee? Of is Wine meer voor WinForms?
 • En, hoe kan ik een WPF client precies laten communiceren met andere applicaties? Gebruikt hier iemand socket verbindingen zoals SignalR om te verbinden met een ASP.NET omgeving?
 • Zijn hier mensen die 'het moederschip' van applicaties zelf bouwen, buiten ASP om? TCP sockets bijvoorbeeld?

 • Woy
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Woy

Moderator Devschuur®
CodeAddicted schreef op vrijdag 24 december 2021 @ 12:39:
[...]
[list]
• Wat betreft WPF heb ik nog een vraag: kunnen deze applicaties zonder problemen draaien op Linux i.c.m. Wine? Heb jij daar ervaring mee? Of is Wine meer voor WinForms?
Als je het perse multiplatform wil hebben kun je betern naar MAUI kijken, dat is het nieuwe UI platform die gewoon native op meerdere platformen native kan draaien.

edit: Ah, ik zie dat MAUI nog geen linux support heeft helaas. WPF kun je wel onder Wine draaien, maar ook dat kan wel issues hebben. Mijn eigen voorkeur zou gewoon zijn om een web-frontend te maken, en die eventueel in iets als een webview te tonen zodat je wel gewoon een lokale applicatie aan kunt bieden. ( b.v. https://devblogs.microsof...plications-with-webview2/ of https://github.com/ElectronNET/Electron.NET)
• En, hoe kan ik een WPF client precies laten communiceren met andere applicaties? Gebruikt hier iemand socket verbindingen zoals SignalR om te verbinden met een ASP.NET omgeving?
Dat is vooral afhankelijk van hoe je je data exposed. Maar meestal zul je gewoon een REST API ( Of iets als GraphQL of GRPC )beschikbaar maken, en daar met een HttpClient tegenaan praten. Maar dat soort code kun je gewoon laten genereren, zodat je niet zelf al het repetitieven werk hoeft te doen.
• Zijn hier mensen die 'het moederschip' van applicaties zelf bouwen, buiten ASP om? TCP sockets bijvoorbeeld?
[/list]
Waarom zou je dat doen? Er zijn vast wel wat uitzonderingssituaties waar je het wil doen, maar als je niet een hele goede reden hebt moet je gewoon bij de geleverde standaarden blijven, en niet zelf het wiel uit gaan vinden. ASP.NET biedt gewoon een super fijne eenvoudige manier om snel API's aan te bieden. Het zal lastig zijn om zelfs met performance maar in de buurt te komen, zonder dat je een heel scala aan functionaliteiten mist.

Verder vraag ik mij wel serieus af waarom je er voor kiest om een echte client app te maken door middel van WPF, en niet gewoon een volledige web-applicatie, die kun je gewoon via internet hosten, of ook prima lokaal met een kleine wrapper eromheen zodat alsnog gewoon als client-applicatie werkt.

Er zijn wel redenen om iets echt native te draaien, maar dat gaat dan vaak meer om applicaties die meer grafische eisen hebben. Voor iets als een administratieve app kun je eenvoudig af met een web frontend, en dat is ook veel makkelijker als je het straks toch gewooon online wil hosten.

[Voor 20% gewijzigd door Woy op 24-12-2021 13:29]

“Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.”


 • CodeAddicted
 • Registratie: December 2021
 • Laatst online: 10-11-2022
Woy schreef op vrijdag 24 december 2021 @ 13:21:
[...]

Als je het perse multiplatform wil hebben kun je betern naar MAUI kijken, dat is het nieuwe UI platform die gewoon native op meerdere platformen native kan draaien.

edit: Ah, ik zie dat MAUI nog geen linux support heeft helaas. WPF kun je wel onder Wine draaien, maar ook dat kan wel issues hebben. Mijn eigen voorkeur zou gewoon zijn om een web-frontend te maken, en die eventueel in iets als een webview te tonen zodat je wel gewoon een lokale applicatie aan kunt bieden. ( b.v. https://devblogs.microsof...plications-with-webview2/ of https://github.com/ElectronNET/Electron.NET)

[...]

Dat is vooral afhankelijk van hoe je je data exposed. Maar meestal zul je gewoon een REST API ( Of iets als GraphQL of GRPC )beschikbaar maken, en daar met een HttpClient tegenaan praten. Maar dat soort code kun je gewoon laten genereren, zodat je niet zelf al het repetitieven werk hoeft te doen.

[...]

Waarom zou je dat doen? Er zijn vast wel wat uitzonderingssituaties waar je het wil doen, maar als je niet een hele goede reden hebt moet je gewoon bij de geleverde standaarden blijven, en niet zelf het wiel uit gaan vinden. ASP.NET biedt gewoon een super fijne eenvoudige manier om snel API's aan te bieden. Het zal lastig zijn om zelfs met performance maar in de buurt te komen, zonder dat je een heel scala aan functionaliteiten mist.

Verder vraag ik mij wel serieus af waarom je er voor kiest om een echte client app te maken door middel van WPF, en niet gewoon een volledige web-applicatie, die kun je gewoon via internet hosten, of ook prima lokaal met een kleine wrapper eromheen zodat alsnog gewoon als client-applicatie werkt.

Er zijn wel redenen om iets echt native te draaien, maar dat gaat dan vaak meer om applicaties die meer grafische eisen hebben. Voor iets als een administratieve app kun je eenvoudig af met een web frontend, en dat is ook veel makkelijker als je het straks toch gewooon online wil hosten.
Wil je echt weten waarom ik volledig naar .NET toe wil? Dat heeft er mee te maken dat ik echt een afschuwelijke hekel heb aan HTML, CSS en JavaScript/TypeScript. Ik ben alles behalve ingesteld op de frontend. Ik heb altijd het idee dat het me enorm afremt in het ontwikkelen van eigen applicaties.

Van die complexiteit wil ik gewoon af. Ik vind het onprettig en onlogisch. Daarom lijkt native me zo ideaal: gewoon één taal en ecosysteem! :D

Je maakt de GUI gewoon eenmalig met WPF en Xamarin, en je bent klaar. Of zie ik iets over het hoofd?

Het komt ook wel voort vanuit mijn eigen filosofie, namelijk dat je als gebruiker de keuze moet hebben om iets online of offline te gebruiken naar keuze.

Ik snap dat gehijg op JavaScript nooit zo. Je applicatie zal nooit zo mooi worden als een native tegenhanger. Ga naar de website en download een programma, als je het zo graag wilt gebruiken. :P

[Voor 5% gewijzigd door CodeAddicted op 24-12-2021 14:07]


 • Voutloos
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
CodeAddicted schreef op vrijdag 24 december 2021 @ 12:39:Nee, want ik werk er net een paar maanden! :D :P
Maar de API is gewoon een vreselijke kriem. Het is 100% procedureel geschreven, geen design patterns en al helemaal niet SOLID. Het kreng spreekt zichzelf via cURL aan indien het data nodig heeft, soms wel meer dan 5 keer in een loop. :') _O- _!

Debuggen is echt dramatisch. Mijn voorganger zat als een cowboy te dd();'en en kutkloten op live omgevingen...
Heb jij echt het mandaat om dit te verbeteren? Want wat je hier noemt ligt allemaal aan team/cultuur/werkwijze en niet aan de programeertaal. Dus tenzij je veel kan veranderen (bonustip: mensen veranderen gaat praktisch nooit), noem je hier dus mijns inziens juíst redenen om rond te kijken. En dan is de arbeidsmarkt nog gunstig ook.

En kijk gerust naar andere technieken. Ook als je er al wat mee speelt is dat een pré tijdens gesprekken.

Tot slot: Er zijn ook veel PHP posities waarbij je puur backend / api design doet als je geen voldoending uit frontend haalt.

{signature}


 • Voutloos
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
PS: Je bent goed in het benoemen van problemen, ik hoop dat je soms ook de oplossingen voor je ziet, los van een holy grail argument als “maar in taal X is het vast anders”.
Als dit topic een sollicitatiegesprek zou zijn, had ik je te pessimistisch/zuur gevonden, dus let op de vuile was. ;)

{signature}


 • Woy
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Woy

Moderator Devschuur®
CodeAddicted schreef op vrijdag 24 december 2021 @ 13:53:
[...]


Wil je echt weten waarom ik volledig naar .NET toe wil? Dat heeft er mee te maken dat ik echt een afschuwelijke hekel heb aan HTML, CSS en JavaScript/TypeScript. Ik ben alles behalve ingesteld op de frontend. Ik heb altijd het idee dat het me enorm afremt in het ontwikkelen van eigen applicaties.

Van die complexiteit wil ik gewoon af. Ik vind het onprettig en onlogisch. Daarom lijkt native me zo ideaal: gewoon één taal en ecosysteem! :D

Je maakt de GUI gewoon eenmalig met WPF en Xamarin, en je bent klaar. Of zie ik iets over het hoofd?
Met WPF heb je ook nog weer XAML, dat is IMHO complexer dan HTML. Verder snap ik wel dat je niet top bent in frontend, dat ben ik zelf ook niet. Maar een UI maken gaat niet opeens wonderbaarlijk simpeler worden in WPF
Het komt ook wel voort vanuit mijn eigen filosofie, namelijk dat je als gebruiker de keuze moet hebben om iets online of offline te gebruiken naar keuze.
De opties die ik aangeef maken dan ook dat je prima een offline applicatie kan maken met HTML
Ik snap dat gehijg op JavaScript nooit zo. Je applicatie zal nooit zo mooi worden als een native tegenhanger. Ga naar de website en download een programma, als je het zo graag wilt gebruiken. :P
Er is genoeg aan te merken op JavaScript, maar voor administratieve applicaties is HTML/CSS/JavaScript gewoon een enorm veelzijdige flexibele manier om een UI te maken. Voordeel is dat je het dus ook makkelijk op mobiel e.d. aan kunt bieden.

Zeker aangezien je ook aangeeft bijvoorbeeld op Linux te willen aanbieden zie ik daar een veel makkelijker pad. Je kunt je volledige applicatie logica prima in C# maken, maar de UI is lastiger om volledig multiplatform te maken, daar is HTML gewoon een stuk makkelijker IMHO.

“Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.”


 • Kalentum
 • Registratie: Juni 2004
 • Nu online
Gewoon beginnen met het refactoren van die PHP applicatie!

Ook in c# maken mensen er een potje van.

PV Output


 • DJMaze
 • Registratie: Juni 2002
 • Niet online
In elke taal maken mensen er een potje van.

Als ik nu lees wat je daadwerkelijk wil, was mijn vraag totaal niet verkeerd.
Dat ik geen antwoord geef waarom, is dat ik vind dat mensen eerst zelf moeten uitzoeken waarom ze iets willen.

Je wil iets op Linux maar kiest voor C#.NET terwijl dat een Windows ding is (ja, er is/was Mono op Linux).

In C++ kan je terecht bij FLTK, Qt, wxWidgets, en noem maar op om iets op Windows en Linux aan de praat te krijgen.
Android en iOS kan je ook naar Flutter kijken.

Web is en blijft HTML, CSS en JavaScript, maar daar is ook zat voor te vinden (MVVM zegt dat je iets?).
Blijf dan wel zover mogelijk weg van jQuery tegenwoordig. Het was vroeger mooi, maar de wereld is verzadigd van slechte voorbeelden en gebruik (net als de oude PHP voorbeelden).

Zoek een bedrijf waar je vrij bent om de dingen te doen die jij wil doen.

Maak je niet druk, dat doet de compressor maar


 • Scr33x0r
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 11:48
Wellicht begrijp ik het verkeerd, maar wat ik lees, is dat je gewoon een volle backender bent.. Heb je wel zin om in C#.NET UI zaken te doen dan? Ik weet niet wat voor applicaties je nu moet bouwen, maar ook dan loop je te klooien met van alles. Ga je applicaties voor mobiel maken moet je rekening houden met verschillende resoluties etc etc. Ga je applicaties voor desktop maken net zo goed overigens. En dan heb je nog zaken als retina schermen bijv.

Vervolgens zeg je, ga maar lekker een programma downloaden en installeren. Maar ook zoiets moet er goed uit zien. Gebruiksvriendelijk zijn etc. Uiteindelijk gaat veel naar het web, steeds meer mensen gebruiken alleen maar tools in de cloud, die toch echt in een browser moeten werken. En zodra het in een browser moet werken zit je gewoon vast aan HTML/CSS/JS.. Ik wil je niet de moed in de schoenen praten, maar volgens mij moet je gewoon je voldoening halen uit API's bouwen en zorgen dat een frontender zijn applicatie daarop kan aansluiten. En of dat nou een mobiele app is of een webapp, zou weinig uit moeten maken.

Ik ben benieuwd of je je plezier wel gaat vinden in een andere taal!?

 • RobIII
 • Registratie: December 2001
 • Nu online

RobIII

Admin Devschuur®

^ Romeinse Ⅲ ja!

DJMaze schreef op vrijdag 24 december 2021 @ 20:55:
Je wil iets op Linux maar kiest voor C#.NET terwijl dat een Windows ding is (ja, er is/was Mono op Linux).
Wat. Een. Onzin.

.Net draait al jaren prima native op Linux. En mono is idd ook nog een optie (maar ik vraag me af waarom je dát nog zou willen tenzij legacy).

C# / .Net is (al jaren) niet een "Windows ding" maar werkt prima cross platform op Windows, Linux én MacOs.e

[Voor 32% gewijzigd door RobIII op 25-12-2021 10:13]

There are only two hard problems in distributed systems: 2. Exactly-once delivery 1. Guaranteed order of messages 2. Exactly-once delivery.

Roses are red Violets are blue, Unexpected ‘{‘ on line 32.

Over mij


 • mOrPhie
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:19

mOrPhie

denniebee

DJMaze schreef op vrijdag 24 december 2021 @ 20:55:
Je wil iets op Linux maar kiest voor C#.NET terwijl dat een Windows ding is (ja, er is/was Mono op Linux).
Dit bewijst dat je geen snars verstand hebt van .NET anno 2021 en misschien is het dus verstandig om er dan geen uitspraken over te doen.

Een experimentele community-site: https://technobabblenerdtalk.nl/. DM voor invite code.


 • xFeverr
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 12:15
Ik als .NET developer verwelkom je graag natuurlijk, het is zeker een heel erg mooi platform. Ik werk de laatste maanden 'helaas' wat meer met native iOS en Android ivm het lopende project, maar mocht vandaag nog even in Visual Studio duiken en ik vind het zalig. (Native Android en iOS zijn ook leuk hoor, maar .NET is meer mijn thuis.)

Ik ben daarnaast ook een fan van XAML. Naar mijn mening, en daar is niet iedereen het mee eens, een van de beste manieren om native UI's mee te maken. MITS je het goed doet. Dus ook WPF kan je doen, of UWP. (Of zelfs Xamarin.Forms.)

Maar moet je dat willen vanaf dag 1? Ik weet het niet. Als backend-ontwikkelaar is het misschien het beste om daar mee te beginnen. Schrijf een op .NET 5 gebaseerde Rest API met alles er op en aan.

Ga daarna pas eens kijken naar een native desktop applicatie. Waarom? Omdat je dan al echt C# hebt gedaan zonder inmenging van XAML. Bovendien ga je zo het framework al een beetje kennen. Desnoods doe je het per functie.

En gebruik gewoon lekker HTTP voor je API. Je kan SignalR altijd nog toevoegen (want dat gaan héél makkelijk).

Mocht je je daarna nog op Linux willen storten kan dat altijd nog, maar probeer niet alles tegelijkertijd te willen doen. Ik merk zelf altijd dat je zo'n project toch aan de kant gaat schuiven omdat het veel te groot wordt.

Succes! Ik hoop dat je een leuk project en framework gaat vinden. En als dat .NET icm C# is, hoop ik dat je het net zo fijn gaat vinden als ik.

(Al die mensen die roepen dat .NET op Linux niks is, die zijn al een aantal jaren niet mee. Onze productieservers met onze API's etc zijn gewoon Linux. Werkt perfect! De UI frameworks lopen nog wat achter, maar daar wordt aan gewerkt. Op het web is er echter geen probleem.)

[Voor 13% gewijzigd door xFeverr op 24-12-2021 23:34]


 • MueR
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 27-01 21:01

MueR

Moderator Devschuur®

is niet lief

RobIII schreef op vrijdag 24 december 2021 @ 22:54:
[...]

Wat. Een. Onzin.

.Net draait al jaren prima native op Linux. En mono is idd ook nog een optie (maar ok vraag me af waarom je dát nog zou willen tenzij legacy).

C# / .Net is (al jaren) niet een "Windows ding" maar werkt prima cross platform op Windows, Linux én MacOs.
mOrPhie schreef op vrijdag 24 december 2021 @ 23:25:
[...]


Dit bewijst dat je geen snars verstand hebt van .NET anno 2021 en misschien is het dus verstandig om er dan geen uitspraken over te doen.
^^ dit.

Anyone who gets in between me and my morning coffee should be insecure.
Breng nu uw applicatie naar de kloot. Dat is veel beter! Nu samen met klootopslag. Voor maar €9,95. Doei doei!


 • sig69
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 05:17
Wat je project betreft zou ik de wpf client lekker laten zitten. Tenzij dat ook je doel is natuurlijk, om een offline client te syncen wanneer ie online is en hoe daar mee om te gaan. Maar in de praktijk heeft dat bijna geen toegevoegde waarde meer, iedereen en alles is altijd online.

Roomba E5 te koop


 • CodeAddicted
 • Registratie: December 2021
 • Laatst online: 10-11-2022
sig69 schreef op zaterdag 25 december 2021 @ 02:07:
Wat je project betreft zou ik de wpf client lekker laten zitten. Tenzij dat ook je doel is natuurlijk, om een offline client te syncen wanneer ie online is en hoe daar mee om te gaan. Maar in de praktijk heeft dat bijna geen toegevoegde waarde meer, iedereen en alles is altijd online.
Nee!!

Ik maak het voor mijn eigen plezier, en ik vind de trend om alles maar bij een externe partij neer te flikkeren echt een gevaarlijke ontwikkeling.

Uiteindelijk zijn er altijd maar twee scenario's: de gebruiker heeft controle over het programma, of het programma heeft controle over de gebruiker.

Als andere mensen mijn programma kan gebruiken, kan het niet zo zijn dat ik controle heb over hun financiën. 8)7

Iets in de browser gaat hem dus echt niet worden.
Ik denk dat ik voor de lol zelfs begin met een console applicatie; gewoon omdat het kan. :D

[Voor 8% gewijzigd door CodeAddicted op 25-12-2021 12:58]


 • Megamind
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 26-01 18:02
CodeAddicted schreef op zaterdag 25 december 2021 @ 12:57:
[...]


Als andere mensen mijn programma kan gebruiken, kan het niet zo zijn dat ik controle heb over hun financiën. 8)7

Iets in de browser gaat hem dus echt niet worden.
Ik denk dat ik voor de lol zelfs begin met een console applicatie; gewoon omdat het kan. :D
Ik denk dat je nog iets meer moet verdiepen in het .NET ecosysteem.

Je kan prima een lokale webapp draaien met Kestrel, dit is een light webserver die je gewoon met een executable aan kan sturen, lokaal benaderbaar. Er zijn tal van apps die dit tegenwoordig doen. Voordeel is dat je het dan ook prima in een docker container oid kan mikken.

En webapp sluit niet uit dat je het niet only local kan gebruiken.

 • Flapmo
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 12:45

Flapmo

and back is gigi!

CodeAddicted schreef op zaterdag 25 december 2021 @ 12:57:
[...]

Uiteindelijk zijn er altijd maar twee scenario's: de gebruiker heeft controle over het programma, of het programma heeft controle over de gebruiker.

Als andere mensen mijn programma kan gebruiken, kan het niet zo zijn dat ik controle heb over hun financiën. 8)7

Iets in de browser gaat hem dus echt niet worden.

[...]
7(8)7.

Wat heeft het een met het ander te maken? Voor iemand die 12 jaar programmeert zou ik zeggen dat je nog iets meer in te halen hebt dan een alleen een nieuwe taal. Kijk ook eens naar wat voor applicaties mensen maken in wat voor tech stacks en hoe ze dit doen. Je vindt voldoende materiaal op sites als Medium, dev.to en YouTube. (Google..). Leer begrijpen hoe bepaalde functionaliteit tegenwoordig wordt gemaakt en wat de keuzes daarachter zijn.

Mocht je een baan zoeken in de C# en .NET wereld raad ik je aan met .NET6 (.NET Core) te beginnen. Cross-platform en geschikt voor cloud is toch een stuk aantrekkelijker voor een toekomstige baan en werkgever dan Windows only.

P.s. Er zijn natuurlijk nog zat banen in .NET Framework (full) dus als je echt bewust die kant op wilt is het niet persee een slechte keuze, mits weloverwogen. Houdt er dan wel rekening mee dat er waarschijnlijk meer gewerkt wordt aan het onderhouden van (wat oudere) bestaande applicaties. Er zijn denk ik minder bedrijven die de laatste jaren nog voor een wpf applicatie kozen/kiezen voor hun nieuwe applicaties.

[Voor 29% gewijzigd door Flapmo op 28-12-2021 07:57]

"The purpose of computing is insight, not numbers." -- Richard Hamming


 • REDSD
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 13:28
Ik heb zelf zo 20 jaar php ervaring, daarnaast ook ervaring met obj-c, c#, Dart, JS, TS. Ik heb websites, api's, games, apps, plugins geschreven. De taal vind ik daarin echt maar heel weinig uitmaken. Het enigste is dat je zelf een nadeel geeft omdat je alle sterke en zwakke punten weer opnieuw moet leren.

Je geeft aan een applicatie te maken, maar front-end niks vind, persoonlijk zou ik er dan niet aan beginnen. Een slechte UI zorgt dat ervoor dat mensen snel afhaken. Wil je een grotere doelgroep bereiken, dan zou ik er eerdere een app van maken dan een desktop applicatie.

Je motivatie om te wisselen, snap ik wel, ik heb heel veel vaak het zelfde gedacht, maar het gras is niet groener aan de andere kant. Als je van werkgever wilt wisselen, dan is het de moeite waard om te investeren in een andere taal. Het voordeel van je kennis in PHP is anders juist een pre. Je wilt een applicatie maken die zowel offline als online werkt. PHP is daarin een stuk makkelijker beheersbaar dan .NET of Java in mijn opinie, servers onderhoud is veel breder beschikbaar en goedkoper. JS of TS maken het eenvoudig om een frontend te bouwen die zowel op mobiel, desktop als online werkt.

My 2 cents: Bedenk goed wat je doel is, wat je nu wilt bereiken en waarom. Wil je een app bouwen (en potentieel zelfstandig worden), een nieuwe taal leren voor de lol of een andere werkgever vinden die misschien niet met php werkt.

 • MsG
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 10:34

MsG

Forumzwerver

switchboy schreef op donderdag 23 december 2021 @ 22:39:
? Al vind ik zel JS (komend vanuit C++) maar een gekke eend met variabelen die van alles onderliggend kunnen zijn. Ik riep vanmiddag met een slaapdronken kop een setterfunctie als volgt aan:

code:
1
2
3
4
5
//Zo deed ik het
object.setVariableDieAndersMoet = waardeVanVariabele;

//Dit bedoelde ik natuurlijk
object.setVariableDieAndersMoet(waardeVanVariabele);


Granted ik schreef dit slaapgedepriveerd door een jonge spruit :X O+ O-)

In plaats van dat de browser van de eerste regel over zijn nek ging kwam het probleem pas in een hele andere functie aan het licht waar ik opnieuw die setter functie wilde gebruiken en JS de error gaf dat setVariableDieAndersMoet geen functie was! 8)7

Voor ik erachter was waar de fout zat :X en dan had ik gelukkig nog maar 500 regels uit te pluizen. In C++ had die code gewoon niet gecompileerd! Uberhaupt mis ik alle debugging van visual studio heel erg.

Om

Ik deel mijn frustraties bij mijn hobbymatige webdevelopment. Omdat dit is waar ik tegenaan loop met deze methode Javascript zonder framework te leren.
Ik heb nu wel inmiddels een single page app waarop een gebruiker zich kan registreren inloggen en en uitloggen. Met eem nette afhandeling van fouten met invoer en PHP/JS communicatie in JSON. .
Ik zou zeggen, probeer eens typescript te gebruiken ipv native JavaScript, dat compileert tenminste, waarmee je veel directer dit soort fouten terugkrijgt.

Denk om uw spatiegebruik. Dit scheelt Tweakers.net kostbare databaseruimte! | Groninger en geïnteresseerd in Domotica? Kom naar DomoticaGrunn


 • Barryvdh
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 27-01 21:46
-DarkShadow- schreef op donderdag 23 december 2021 @ 21:57:
Ben je niet op zoek naar een nieuwe werkgever in plaats van een nieuwe taal? Kijk naar bedrijven zoals Fruitcake en Spatie. Beide enorm innovatief.
O+ Wij zijn inderdaad nog gewoon fan van PHP en Laravel :)
CodeAddicted schreef op vrijdag 24 december 2021 @ 12:39:

Ik heb de laatste maanden nog niet echt 'bijgeleerd', maar echt solide kennis gaat bij mij tot PHP 7.4. Van >=8.0 doe ik de laatste snufjes niet echt toepassen, maar ik ben verder wel op de hoogte van het bestaan. Ik maak trouwens ook console-applicaties met Laravel, en daar ben ik over het algemeen toch veel sterker in.

Ik kan op de frontend alles er best mooi uit laten zien en laten werken met JavaScript, maar het kost me wel veel tijd en moeite. Als ik met JS ergens tegenaan loop, kost het me vaak veel meer moeite om uit te vissen wat er aan de hand is. :+
Maar verder kan ik best een redelijke frontend MVC-app maken, in vanilla JS.
Natuurlijk je eigen keuze, maar ik zou persoonlijk eerder richting een Javascript framework (Vue met Inertia bijv, of React) gaan icm met een Laravel API, of kijken naar interactieve UI met Livewire (Amper Javascript nodig 8) ) Natuurlijk kan een native applicatie sneller werken, maar 90% van de applicaties kunnen net zo goed een webapplicatie zijn. De problemen waar je tegen aan loopt zul je in het begin met alle talen hebben lijkt me.

Maar het is natuurlijk altijd goed om een extra taal erbij te leren.

 • PageFault
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 27-01 10:33
CodeAddicted schreef op vrijdag 24 december 2021 @ 13:53:
[...]


Wil je echt weten waarom ik volledig naar .NET toe wil? Dat heeft er mee te maken dat ik echt een afschuwelijke hekel heb aan HTML, CSS en JavaScript/TypeScript. Ik ben alles behalve ingesteld op de frontend. Ik heb altijd het idee dat het me enorm afremt in het ontwikkelen van eigen applicaties.

Van die complexiteit wil ik gewoon af. Ik vind het onprettig en onlogisch. Daarom lijkt native me zo ideaal: gewoon één taal en ecosysteem! :D

Je maakt de GUI gewoon eenmalig met WPF en Xamarin, en je bent klaar. Of zie ik iets over het hoofd?

Het komt ook wel voort vanuit mijn eigen filosofie, namelijk dat je als gebruiker de keuze moet hebben om iets online of offline te gebruiken naar keuze.

Ik snap dat gehijg op JavaScript nooit zo. Je applicatie zal nooit zo mooi worden als een native tegenhanger. Ga naar de website en download een programma, als je het zo graag wilt gebruiken. :P
Hoewel ik C# wel een leuke taal vindt en je sentiment met Javascript wel deel: van het .NET framework word ik zelf nooit zo blij! Altijd gekloot bij klanten. Gelukkig kun je de verschillende versies wel naast elkaar draaien.

En de resultaten vind ik altijd zo enorm huge. Je kunt C# gelukkig wel naar native code compileren.

In C++ of Rust heb je gewoon veel kleinere binaries, ikzelf hou daar wel van ipv 200 MB voor een server tool.

 • P-Storm
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 26-01 23:18
Hoewel ik met mensen eens ben met waarom .NET, is het wellicht eerder de vraag, wat wil je in gaan verdiepen? Zo zijn verschillende tools vaak net beter dan andere. Voorbeelden:
 • Low level kan in .NET*, maar C, C++ of Rust is daar veel beter voor
 • Machine learning kan in .NET, maar laatste informatie die ik heb is het veel groter/meer gebruikelijk in Python
 • ...
En probeer eerst klein te beginnen, een console applicatie is voor .NET of Python de makkelijkste stap. Als je daarin confortabel is kan je dit uitbreiden naar bijvoorbeeld WPF, MAUI, etc.

Er zijn websites die problemen maken, zodat je niet perse een eigen opdracht hoeft te bedenken.Daarom, wat is de focus die je wilt.

*= Dit wil je niet, zeker niet als een beginneling

 • farlane
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 12:12
Hoe lekker gaat dat, *GUI* applicaties met .NET op Linux?

Somniferous whisperings of scarlet fields. Sleep calling me and in my dreams i wander. My reality is abandoned (I traverse afar). Not a care if I never everwake.

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee