Toon posts:

Welke microfoon voor opnemen geluidsoverlast?

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • -mosrednA
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 29-10-2022
Beste forumleden,

Mijn eerste topic op dit forum gaat over een minder leuk onderwerp, namelijk geluidsoverlast van onze bovenburen.

We wonen in een etagewoning en ondanks dat je de enigszins gehorigheid een beetje voor lief dient te nemen, begint de overlast nu echt de spuigaten uit te lopen. Waar onze wekkers ‘s ochtendsvroeg 5u en 6u gaan om te werken, vind onze bovenbuurvrouw het de normaalste zaak van de wereld om tot diep in de nacht (lees 04:00, 05:00) 5 of 6 mensen op bezoek te hebben met het nodige gebonk, geschreeuw en gegooi met duren van dien. Diverse pogingen een gesprek aan te gaan heeft tot niets uitgelopen. We slapen inmiddels standaard met oordoppen in, maar zelfs dan worden we nog regelmatig wakker geschrikt door een harde bonk of geschreeuw enz.

We gaan inmiddels contact opzoeken met de woningstichting, maar ik ben bang voor een hoop getouwtrek. Ze hebben zich in het verleden erg stug opgesteld en ik reken er dus eigenlijk al op dat dit een civiele zaak gaat worden.

Hiervoor zullen we bewijs moeten gaan aanleveren en daarvoor ben ik nu opzoek naar een geschikte microfoon. Het is me opgevallen dat je aan je telefoon eigenlijk niets hebt: die vangt alleen heel licht het gebonk-geluid op, maar niet het harde gepraat, geschreeuw enz.

Nu heb ik een offerte aangevraagd bij een gespecialiseerd bedrijf die geluidsopnames doet van overlast (bekend van “Meester Frank Visser”), maar dit gaat al snel om €1400,-.

Als ik kijk op internet, lees ik overal dat een “3D-microfoon” de juiste apparatuur is voor zoiets, omdat deze het volume exact op schijnt te nemen zoals jij het zelf hoort. Verder heb ik ook 0 verstand van audio, dus ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik goed aan doe.

Heeft iemand enig ervaring met deze situatie en/of een idee werk type microfoon wij aan kunnen schaffen om de overlast aantoonbaar te maken?

Het zou ontzettend fijn zijn als iemand ons verder kon helpen. We zijn echt de wanhoop nabij.

Alvast heel erg bedankt.

Alle reacties


 • BTFD
 • Registratie: Maart 2016
 • Laatst online: 08:29
Leef met je mee, aangezien wij in hetzelfde schuitje zitten. Bovenburen is een alleenstaande vrouw met 4 kinderen van buitenlandse afkomst. Gesprek met haar levert niks op, spreekt geen Nederlands en schuift daarom een kind naar voren..

Ook meldingen (samen met 4 gezinnen die aan hun vast zitten) bij de woonvereniging leveren niks op, moeten maar melding maken bij de politie..

Uiteindelijk de hoop opgegeven en nu zoekende naar een nieuwe woning! Soms is eieren kiezen nu eenmaal beter voor het hart..

Sommige mensen hebben nu eenmaal geen normen en waarde en leven in hun eigen wereld, de kans dat deze mensen veranderen is in mijn ogen dan ook zeer klein

[Voor 13% gewijzigd door BTFD op 19-12-2021 10:14]

Be “fearful when others are greedy, and greedy only when others are fearful.”


 • -mosrednA
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 29-10-2022
BTFD schreef op zondag 19 december 2021 @ 10:13:
Leef met je mee, aangezien wij in hetzelfde schuitje zitten. Bovenburen is een alleenstaande vrouw met 4 kinderen van buitenlandse afkomst. Gesprek met haar levert niks op, spreekt geen Nederlands en schuift daarom een kind naar voren..

Ook meldingen (samen met 4 gezinnen die aan hun vast zitten) bij de woonvereniging leveren niks op, moeten maar melding maken bij de politie..

Uiteindelijk de hoop opgegeven en nu zoekende naar een nieuwe woning! Soms is eieren kiezen nu eenmaal beter voor het hart..

Sommige mensen hebben nu eenmaal geen normen en waarde en leven in hun eigen wereld, de kans dat deze mensen veranderen is in mijn ogen dan ook zeer klein
Onze situatie heeft veel overeenkomsten inderdaad…

Boven ons ook een allochtone jonge vrouw. Geen werk, slaapt uit tot een uur of 12, 0 begrip op kunnen brengen voor onze situatie waar we elke dag om 5 en 6 uur ons bed uit moeten om te werken. Spreekt dan wel weer Nederlands, maar gewoon 0 zelfreflectie, draaien met ogen, met 5 man boven lachen als we weer eens aanbellen om te vragen of het wat minder kan…

Als het woord asociaal en respectloos niet bestonden, hadden ze het voor deze mensen uitgevonden. ;(

Wij zijn echter niet van plan te verhuizen. Allereerst kunnen we in onze buurt nergens voor een schappelijke prijs heen, ten tweede woon ik hier al 5 jaar met veel plezier, inmiddels mijn vriendin ook met 2 jaar, en we hebben veel geïnvesteerd in ons plekje om hier gelukkig te kunnen wonen. Het zou echt de omgekeerde wereld zijn om zelf te moeten verkassen, omdat deze mensen zich niet aan willen passen.

Als er echt geen andere mogelijkheid meer is, dan is het niet anders, maar dan hebben we de gang naar de rechtbank al gemaakt.

 • Daam
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 29-03 20:53
Wat een vervelende situatie! Ik kan me voorstellen dat het hier inderdaad goed is om op zoek te gaan naar een manier hoe je bewijs kunt verzamelen om zo een logboek aan te leggen. Echter geluid opnemen “zoals je het zelf hoort” is lastig aangezien geluid een onwijs subjectief iets is. Niet om te twijfelen aan je verhaal, maar wat door de ene gezien wordt als leefgeluid kan voor de ander als volstrekt onaanvaardbaar worden ervaren.

Om toch antwoord te geven op je vraag: er zijn verschillende manieren om 3D geluid op te nemen, maar als het aankomt om het opnemen van geluid in een ruimte ben je het meest geholpen met een zogenaamde ORTF opstelling. Dit zijn twee condensator microfoons die uit elkaar gedraaid staan in de volgende opstelling:


Mocht je zover willen gaan als het aanschaffen van spullen hiervoor kan je aan het volgende denken (dit is nog steeds ruim goedkoper dan de 1400 van de expert)
 • Behringer C2 matched pair
 • XLR audiokabels
 • Behringer of Focusrite tweekanaals USB audiokaart
 • Micstatief
Dit stelt je in staat om op de computer in een programma als Audacity of Audition een lange audio-opname te maken.

Let wel dat een setup als deze enkel de geluiden zelf registreert. Dat zegt hiermee niks over de luidheid van het geluid, en dat heb je weer nodig om rechtsgeldig er iets mee te kunnen. In dat geval ben je opzoek naar een dB-meter. De expert zou waarschijnlijk een microfoon bij je plaatsen die over een langere tijd het dB(a) level in je slaapkamer meet. Dit zou je zelf kunnen doen door met een dB-meter de dB waardes handmatig te loggen: je hebt om tijd X YdB gemeten.

Succes!

[Voor 3% gewijzigd door Daam op 19-12-2021 12:36]

|  MacBook Pro | PC Acer Aspire M5810 | Foto Canon 60D, 50mm f/1.8, 18-135mm f/3.5, 28-200mm f/3.5, Rig |


 • SMSfreakie
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online
Even volgen ivm overlast vd buren.
En nee ik weiger om te vertrekken.. Want een andere woning betekend gewoon een keer zo veel huur per maand..

Dell XPS 15-9570, Dell E6440, 2x HP EliteDesk G4 705, Ryzen 9 5900x custom server


 • TBTL
 • Registratie: Mei 2010
 • Niet online
Erg vervelend!

Een 3d-microfoon lijkt me niet wat je zoekt. Die heeft als voordeel dat je ook informatie over de richting van het geluid opneemt, maar die heb je niet nodig. Wat je zoekt, is een microfoon die ook zacht geluid kan opnemen. De overlast is namelijk zacht in absolute zin. Om een idee te geven, je gehoordrempel (het zachtste geluid dat je kan horen) is pakweg 30 dB als je oordoppen in hebt.

Microfoons die zachte geluiden kunnen opnemen, hebben een hoge gevoeligheid en lage ruisvloer. Als voorbeeld: een Rode NT55 ruist even hard als geluid met een geluidsdrukniveau van 15 dB(A). Dat betekent grofweg dat hij bruikbaar is voor geluiden die harder zijn dan 15 dB(A).
Equivalent Noise Level (A-weighted): 15 dB
https://www.rode.com/microphones/nt55
Dit is slechts een voorbeeld, er zijn vast microfoons die nog minder ruisen. Ik heb me er niet voldoende in verdiept om zo'n microfoon aan te raden. Mocht je voor deze gaan, dan heb je nog een geluidskaart voor een thuisstudio nodig ('audio interface') met microfooningang met fantoomvoeding. Dat hebben ze bijna allemaal.

Waar je op kan zoeken is "ambience microphone".

Om absolute volumes op te nemen, heb je een meter nodig die al gauw een paar duizend euro kost. Je moet hem ook op een correcte manier gebruiken om betekenisvolle data te krijgen. Daarvoor kan je dus beter iemand inhuren. Als een expert de metingen heeft verricht, hebben de metingen tevens meer waarde in een rechtszaak.

[Voor 96% gewijzigd door TBTL op 20-12-2021 20:29]


 • Joostglas
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 23:58
Misschien heel simpel maar kun je niet met een USB microfoon waar een volumeregelaar op zit deze op 'vol volume' zetten? Ik heb deze https://www.amazon.nl/FIF...id=pla-737140777565&psc=1 en is best gevoelig als je de volumeregelaar vol open draait. Je kunt hem ook aansluiten op je telefoon mits je een verloopstukje hebt

 • gelukkie
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 07:17
Je zult inderdaad iets meer nodig hebben om het aantal db’s te registreren, maar puur gericht op het geluid heb ik zelf goede ervaringen met bijv. de Zoom H1 (of hoger) recorder. De microfoons registreren de hele ruimte en niet alleen 1 richting. Daarnaast neemt het op via een sd kaart, dus aanzetten en niet naar omkijken tot de kaart vol is.

 • -mosrednA
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 29-10-2022
Heren en dames,

Ontzettend bedankt voor jullie reacties, hier ben ik erg mee geholpen. Mijn excuses voor mijn verlate reactie, maar de waarheid is dat ik dood en dood en doodmoe ben. Onder andere door het geluidsoverlast, de gebroken nachten en zo verder. Dan komen ook nog eens de feestdagen om de hoek, wat heel leuk is, maar ook heel vermoeiend. Ik had echt even geen energie voor wat dan ook.

Even een update van de stand van zaken:

De woningbouw heeft verzaakt op de afgesproken dag contact met ons op te nemen. Ze probeerden de reactie wéér een week te verschuiven. Uiteindelijk toch iemand aan de lijn weten te krijgen en die gaf aan begin volgend jaar onderzoek te doen naar de ondervloer van onze bovenbuurvrouw en buurtbemiddeling in te schakelen. Ze gaf ook aan dat de kans klein is dat de woningbouw overgaat tot het nemen van extra geluidsisolerende maatregelen.

Al met al hebben wij het gevoel dat buurtbemiddeling niet de oplossing gaat zijn, vanwege het gedrag van onze bovenbuurvrouw, en dat de woningbouw haar keutel intrekt zodra het erop aankomt dat geluidsisolatie tussen ons plafond en de vloer van onze bovenbuurvrouw noodzakelijk is. Om deze reden heb ik gisteren ook alvast onze rechtsbijstandsverzekering op de hoogte gebracht en gevraagd wat zij ons adviseren om te doen, ter voorbereiding wanneer buurtbemiddeling geen oplossing blijkt.

Ik heb bovendien jullie adviezen ten harte genomen en gisteren de onderstaande set besteld:

pricewatch: Røde NT1-AI1 Kit studiobundel

Deze heeft een eigen ruisproductie van slechts 5dB.

Wat ik nu nog moet gaan doen is een dB-meter kopen die ik op mijn computer kan aansluiten.

Wat ik uiteindelijk wil is het volgende:

De microfoon en dB-meter aangesloten aan de laptop tegelijkertijd aanzetten, het scherm van mijn laptop recorden, en via de webcam van mijn laptop video opnemen. Op die manier lijkt het mij 100% waterdicht dat de geluidsoverlast niet van onszelf afkomstig is.

In dit topic werd ook aangegeven dat je dit het beste kan laten doen door een professional, maar ik heb prijzen opgevraagd en deze lopen uiteen van €800,- tot €1400,- voor een week opname. En dan zul je zien dat onze buur net die week weg is, of geen geluidsoverlast veroorzaakt (gebeurt gelukkig ook). Dat vind ik echt een te hoog bedrag voor een dergelijk risico.

Nog een juridisch dingetje:

Het heimelijk opnemen van gesprekken waar je zelf niet deel aan neemt is strafbaar:
Artikel 139a

1. Met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft hij die met een technisch hulpmiddel een gesprek dat in een woning, besloten lokaal of erf wordt gevoerd opzettelijk:

1°. anders dan in opdracht van een deelnemer aan dat gesprek afluistert;
2°. zonder deelnemer aan dat gesprek te zijn en anders dan in opdracht van zulk een deelnemer opneemt.

2. Het eerste lid is niet van toepassing op het opnemen:

1°. van gegevens die worden verwerkt of overgedragen door middel van telecommunicatie of door middel van een geautomatiseerd werk;
2°. behoudens in geval van kennelijk misbruik, met een technisch hulpmiddel dat op gezag van degene bij wie de woning, het lokaal of het erf in gebruik is, niet heimelijk aanwezig is;
3°. ter uitvoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 .
Ik ben nog aan het uitzoeken wat wel of niet mogelijk is, maar hoogstwaarschijnlijk is het zo dat een rechter onrechtmatig verkregen bewijs in een civielrechtelijke procedure wel mee kan nemen, onder het mom van "vrije bewijsleer". Dit houdt kort gezegd in dat in sommige gevallen de waarheidsbevinding zwaarder weegt.

Het zou er wel op neerkomen dat ik dan de bak in zou moeten oid, maar dat heb ik er dan voor over.

Daarnaast bestaat het overgrote deel van de geluidsoverlast uit bonken, slaan met deuren, geschreeuw, 's ochtends vroeg of 's avonds laat stofzuigen, of het gespeel van haart kat, ergo: anders dan luidkeelse gesprekken, dus in die zin is er genoeg bewijs "over" om legaal te verzamelen.

Tot slot wilde ik nog even zeggen:

Ik lees een aantal reacties van gebruikers hier dat ze even meelezen omdat ze zelf ook in een soortgelijke situatie zitten. Mocht dit allemaal verlopen zoals ik bang ben dat het gaat verlopen, dan zal ik uiteraard mijn bevindingen hier delen. Mocht de opnameapparatuur dan ook van toegevoegde waarde geweest zijn, dan leen ik die graag uit voor een habbekrats zodat 't voor anderen hier ook een uitkomst kan bieden.

Je bent zo al €300,- tot €400,- verder namelijk.

Zodra ik wat meer te melden heb post ik het hier.

 • Glenfiddich
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 31-03 19:43

Glenfiddich

Whisky Liefhebber

Kan je niet "gewoon" iedere keer dat je dergelijke overlast ervaart de politie bellen en melding doen bij de woningbouw, bij de woningbouw vorderen dat ze actie ondernemen en dreigen dat je een gedeelte van de huurprijs gaat inhouden als er van hun kant geen actie komt?

Mooi fout is niet lelijk


 • Hann1BaL
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:13

Hann1BaL

Do you stay for dinner?Clarice

Glenfiddich schreef op donderdag 30 december 2021 @ 14:28:
Kan je niet "gewoon" iedere keer dat je dergelijke overlast ervaart de politie bellen en melding doen bij de woningbouw, bij de woningbouw vorderen dat ze actie ondernemen en dreigen dat je een gedeelte van de huurprijs gaat inhouden als er van hun kant geen actie komt?
Dit is sowieso een goed idee om het "dossier op te bouwen"
Dus meldt het.

TS: je neemt geen gesprekken op: Je neemt geluid op en ik zou het wel heel vreemd vinden als je de gesprekken door een plafond heen zou kunnen verstaan. Veel gaat om gestamp en deuren gooien neem ik aan? (Dat soort plotseling geluid heeft veel meer nadelen dan continue geluid, omdat oordopjes gewoon slecht werken tegen een harde klap, maar beter tegen langdurig gezoem.)

 • -mosrednA
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 29-10-2022
Glenfiddich schreef op donderdag 30 december 2021 @ 14:28:
Kan je niet "gewoon" iedere keer dat je dergelijke overlast ervaart de politie bellen en melding doen bij de woningbouw, bij de woningbouw vorderen dat ze actie ondernemen en dreigen dat je een gedeelte van de huurprijs gaat inhouden als er van hun kant geen actie komt?
Deze acties kunnen inderdaad aan bod komen, maar we bewandelen voorlopig even de volgens onze woningstichting gebruikelijke weg. Ik en mijn vriendin hebben al besloten dat we bij overlast ‘s avonds of ‘s nachts niet meer aanbellen, maar direct de politie bellen.

 • -mosrednA
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 29-10-2022
Hann1BaL schreef op donderdag 30 december 2021 @ 14:34:
[...]


Dit is sowieso een goed idee om het "dossier op te bouwen"
Dus meldt het.

TS: je neemt geen gesprekken op: Je neemt geluid op en ik zou het wel heel vreemd vinden als je de gesprekken door een plafond heen zou kunnen verstaan. Veel gaat om gestamp en deuren gooien neem ik aan? (Dat soort plotseling geluid heeft veel meer nadelen dan continue geluid, omdat oordopjes gewoon slecht werken tegen een harde klap, maar beter tegen langdurig gezoem.)
De gesprekken die ze voeren zijn, wanneer ze in het Nederlands praten, dus regelmatig daadwerkelijk te verstaan. Met name ‘s nachts als zij een man of 6 over de vloer heeft, dan is de inhoud inderdaad vrij duidelijk hoorbaar.

En het gaat om een combinatie van de overlast die je hierboven beschrijft.

Toch is het heimelijk opnemen van de gesprekken (omdat je er zelf geen deel van uit maakt) wel degelijk strafbaar. Het is wat het is

 • Hann1BaL
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:13

Hann1BaL

Do you stay for dinner?Clarice

-mosrednA schreef op donderdag 30 december 2021 @ 14:43:
[...]


De gesprekken die ze voeren zijn, wanneer ze in het Nederlands praten, dus regelmatig daadwerkelijk te verstaan. Met name ‘s nachts als zij een man of 6 over de vloer heeft, dan is de inhoud inderdaad vrij duidelijk hoorbaar.

En het gaat om een combinatie van de overlast die je hierboven beschrijft.

Toch is het heimelijk opnemen van de gesprekken (omdat je er zelf geen deel van uit maakt) wel degelijk strafbaar. Het is wat het is
Er is zoiets als billijkheid en ik ben geen rechter, maar ik kan mij zo voorstellen dat jouw belangen en duidelijke doel van groter belang zijn dan het kunnen verstaan van het gesprek. Bijkomend doe je je niet je best om het gesprek te kunnen verstaan (je luistert niet actief af) maar hoort dit gewoon in huis.

Die zou ik wel aandurven. Je neem ook het gesprek niet op. Je neemt geluid op en jij kan er niets aan doen dat ze zoveel herrie maken dat je het gesprek kunt horen.

 • JAHRASTAFARI
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 30-03 08:34
Als je gevoelig bent voor geluid, je slaap hard nodig hebt of gewoon van rust houdt, wil ik je adviseren om toch te gaan verhuizen.

De kans dat er afdoende verandering in gedrag komt, is nihil. Gebonk, geschreeuw en slaan met deuren zijn zaken die niet te verbieden zijn.

Stel je voor dat je de komende 5-10 jaar nog in deze situatie zit, dat is niet gezond.

 • -mosrednA
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 29-10-2022
JAHRASTAFARI schreef op donderdag 30 december 2021 @ 14:58:
Als je gevoelig bent voor geluid, je slaap hard nodig hebt of gewoon van rust houdt, wil ik je adviseren om toch te gaan verhuizen.

De kans dat er afdoende verandering in gedrag komt, is nihil. Gebonk, geschreeuw en slaan met deuren zijn zaken die niet te verbieden zijn.

Stel je voor dat je de komende 5-10 jaar nog in deze situatie zit, dat is niet gezond.
Afgezien van het feit dat dit de omgekeerde wereld is, is het sowieso geen optie voor ons, al zouden we het willen.

We verdienen teveel voor een sociale huurwoning, maar te weinig om iets fatsoenlijks met een tuintje (ivm huisdieren) te kunnen kopen. Particulier huren begint hier in de omgeving vanaf zo’n €1200,-. Bijna 3 keer zo veel als we nu betalen.

Daarnaast woon ik hier al 5 jaar (en mijn vriendin 2 jaar), en hebben we nog nooit last gehad van geluidsoverlast. Nu net sinds de nieuwe bovenbuurvrouw gekomen.

We kunnen in geen goed fatsoen welke kant dan ook op.

 • -mosrednA
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 29-10-2022
Hann1BaL schreef op donderdag 30 december 2021 @ 14:53:
[...]


Er is zoiets als billijkheid en ik ben geen rechter, maar ik kan mij zo voorstellen dat jouw belangen en duidelijke doel van groter belang zijn dan het kunnen verstaan van het gesprek. Bijkomend doe je je niet je best om het gesprek te kunnen verstaan (je luistert niet actief af) maar hoort dit gewoon in huis.

Die zou ik wel aandurven. Je neem ook het gesprek niet op. Je neemt geluid op en jij kan er niets aan doen dat ze zoveel herrie maken dat je het gesprek kunt horen.
Ja zo sta ik er opzich ook in hoor. Ik kan het me eigenlijk ook niet voorstellen dat deze wetgeving zo zwart-wit geïnterpreteerd zou worden in deze situatie. Maar zelfs dan accepteer ik daarvan de gevolgen wel.

 • Hann1BaL
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:13

Hann1BaL

Do you stay for dinner?Clarice

Ik vind dat het advies: verhuis zelf, wel makkelijk gegeven. Hoewel ik het ook begrijp: Dit is vaak een gebed zonder eind of in ieder geval 1 van de lange adem, maar de huidige markt staat niet toe dat dit voor veel mensen een eenvoudige afweging keuze is.

 • JAHRASTAFARI
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 30-03 08:34
@-mosrednA heel vervelend dus voor jullie. Heb dit vroeger zelf meegemaakt met nieuwe buren. Wist toen pas hoe gehorig de betreffende huizen waren.

Kijk, het punt is dat zo iemand misschien ook wil blijven en sommig gedrag en geluid is gewoon geen handhaving tegen mogelijk. Dus misschien heb je er nog vele jaren mee te dealen.

Misschien kun je zelf iets aan geluidisolatie doen, bijv. laag isolatie tegen plafond. Maar ook dit kost veel geld en moet bij vertrek weer weggehaald worden. Het zal bovendien wel helpen maar niet tegen alle soorten geluiden.

Dit soort woningen moet gewoon tegen de vlakte. Je weet dus ook dat alles wat je zelf (of met elkaar O+ ) doet ook elders te horen is.

 • Meester_J
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 09:07
Je spreekt de "taal" van je nieuwe buurvrouw niet. Sommige mensen moet je even vertellen dat als ze niet bijdraaien, ze zelf op zoek moeten naar een nieuwe woning. Risico is wel dat je weer nieuwe buren krijgt die mogelijk nog een slag erger zijn. Mijn oom heeft ooit een buurman duidelijk gemaakt hoe de vlag erbij hing, en sindsdien was hij poeslief. Maargoed, dat is al minstens 30 jaar geleden. Tegenwoordig is een praatgroep de beste oplossing geloof ik.

 • -mosrednA
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 29-10-2022
Ik heb inmiddels de røde NT1 kit binnen en getest. Werkt uitstekend. @TBTL Gezocht op basis van jouw advies en deze microfoon heeft een eigen ruis productie van 5dB. Echt perfect geluid neem je ermee op.

Woningstichting gaat inmiddels contact opnemen met de bovenbuurvrouw en haar verzoeken of ze naar de vloer mogen kijken. Zoals ik al aangaf heb ik het vermoeden dat het een “welles, nietes”-spelletje gaat worden, maar dat kan nu met deze microfoon dus voorkomen worden.

Bedankt voor de adviezen en ik laat t weten hoe het verloopt

 • prutser001
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 24-03 16:26

prutser001

Vaak zit het tegen en soms zi

Advocaat in de arm nemen, dossier opbouwen en goed documenteren. Vragen of advocaat brief op kan stellen met de term 'bederf van woongenot' en huur achterhouden in overleg met advocaat.

Jij betaalt huur om te kunnen leven dan kun je ook eisen stellen.

Ik heb ditzelfde gezeur ook gehad en dat is nu gelukkig voorbij. Je moet wel een lange adem hebben.

Asus Z390 Maximus IX Hero, Intel 9900K, RTX3080, 64GB DDR4 3000, 2TB NVME, Samsung 850Evo 1TB, 4 x 14TB Toshiba, Be Quiet SB 801, Samsung 34"


 • Toerq
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 08:24
ben jij de enigste die er last van heeft of andere aangrenzende buren ook want dan sta je wat sterker
in deze zaak.

En anders met gelijke munt terugbetalen, even opzoeken hoeveel db geluid je mag produceren overdag en je stereoinstallatie of tv aan laten staan als je gaat werken. kun je met je eigen db meter wel uitlezen hoe hard die dan kan.

 • Point.Flare
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 31-03 11:29

Point.Flare

Reverse-Forward Engineer

Toerq schreef op woensdag 5 januari 2022 @ 23:53:
En anders met gelijke munt terugbetalen, even opzoeken hoeveel db geluid je mag produceren overdag en je stereoinstallatie of tv aan laten staan als je gaat werken. kun je met je eigen db meter wel uitlezen hoe hard die dan kan.
IMHO is dit een slecht advies. Ik snap niet wat je hier nu mee wint. Behalve de situatie op de spits drijven en jezelf in een nadelige positie plaatsen, omdat jij ook 'overlast' veroorzaakt. Dat gaat geen enkele zaak goed doen.

Misschien voelt het even lekker, maar doe een ander niet aan wat je niet wil dat je zelf overkomt. Naast dat; je hebt er nooit alleen die ene buurvrouw mee. Maar ook de buur onder, boven en naast je.

 • Frogmen
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Ik weet niet maar als ze alleen woont en regelmatig 5-6 mensen over de vloer heeft heb je momenteel de corona-maatregelen om mee te slaan. Kortom steeds weer de politie bellen en stellen dat het een illegale kroeg lijkt te zijn. Maar ik snap je ellende

Voor een Tweaker is de weg naar het resultaat net zo belangrijk als het resultaat.


Anoniem: 37334

Aha, wel de lusten van een goedkope huurwoning, maar niet de lasten. :P

 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:58
Ik wil je adviseren eens een aantal topics hier over burenoverlast op te duikelen. Er zijn er een heleboel. Er zijn 2 uitkomsten mogelijk. Of het wordt een gebed zonder eind. Of je leeft nog lang en gelukkig. Die 2e hebben vrijwel allemaal 1 ding gemeen. Ze zijn zelf verhuisd. Geloof me, hoeveel je ook financieel geinvesteerd hebt in je woning, de mentale investering die je nu gaat moeten doen om hier doorheen te komen krijg je nooit meer terug.

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • PageFault
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 30-03 19:43
Het opgenomen geluid lijkt me geen referentie materiaal van hoe luid de geluiden zijn, volgens mij kun je dat alleen met een meter om de decibellen te meten.

Met de microfoon die je hebt, kun je alleen aantonen dat er rumoer is, maar niet hoe hard of dat het onacceptabel hard is (al geloof ik jou echt wel op je woord hoor, maar het gaat om een evt. klachtencommissie of rechter).

 • Palomar
 • Registratie: Februari 2000
 • Niet online
Ik snap je frustratie ook. In het verleden ook in een jaren 60 appartement gewoond waar je alles van je bovenburen hoort. Werd er gek van. Ben alleen bang voor je dat de realiteit is dat je hier niks aan kunt doen. Je hebt het over geluid van praten, rondlopen en deuren slaan. Dat zijn, hoe vervelend en asociaal ook, gewone leefgeluiden. Je kunt iemand niet verbieden om 's nachts te lopen in zijn huis of om mensen uit te nodigen. Het gaat hier niet om concreet aanwijsbare decibels, zoals een geluidsinstallatie die veel te hard staat. De politie, huurorganisatie of wie dan ook gaat hier niks aan doen. Ook niet met geluidsopnames ervan. Ik zou dat plan met speciale microfoons ook lekker laten varen. Het maakt je alleen maar gefrustreerder en meer gefocust op het probleem.

Vloerisolatie kan best gecontroleerd worden, maar die eisen zijn niet zo hoog en de woningstichting zal echt niet meer doen dan nodig. Ook al voldoet de vloer daaraan, dan blijf je geluiden horen. Het probleem ligt ws. bij de bouw van het appartement, wat niet naar hedendaagse standaard is qua isolatie e.d. (dat neem ik even aan, geen idee hoe oud je woning is).

Je kunt het gesprek verder aangaan met je bovenbuurvrouw, maar dat is zo te lezen al een gepasseerd station. Je hoort wel eens over buurtbemiddeling, maar vraag me af of dat iets oplevert als de andere partij niet mee wil werken.

Ik zou lekker op zoek gaan naar andere woonruimte. Dat zul je niet direct vinden, maar de zoektocht ernaar en het idee dat je toch weg gaat zal de overlast misschien al wat draaglijker maken...

 • TereZz
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 07:54
Toerq schreef op woensdag 5 januari 2022 @ 23:53:
ben jij de enigste die er last van heeft of andere aangrenzende buren ook want dan sta je wat sterker
in deze zaak.

En anders met gelijke munt terugbetalen, even opzoeken hoeveel db geluid je mag produceren overdag en je stereoinstallatie of tv aan laten staan als je gaat werken. kun je met je eigen db meter wel uitlezen hoe hard die dan kan.
In een vergelijkbaar schuitje gezeten. Ik moet eerlijk zeggen dat escalatie het enige was dat hielp. Poeslief vragen of het zachter kan, op een gegeven moment wordt je niet meer serieus genomen. Politie doet ook weinig. Komen wel langs als ze tijd hebben, maar dit is verdomd lastig te constateren. En als ze dat wel doen, geven ze een waarschuwing...
Zelf m'n subwoofer aangezet, lekker vroeg in de ochtend (als zij laat door zijn gegaan), en boorgeluiden of klopgeluiden afspelen. Veel meer dan voldoening heeft dat niet opgeleverd trouwens.

Op een gegeven moment werd de sfeer zo grimmig tussen de buren en mij, maar na een keer 'geflipt' te zijn waren ze rustig O-)

Snap overigens niet wat "allochtone" of buitenlandse hieraan bij draagt. Zelf last gehad van autochtone. Net zo aso. Maargoed.

 • hellknight
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 23:05

hellknight

Medieval Nerd

Frogmen schreef op donderdag 6 januari 2022 @ 09:58:
Ik weet niet maar als ze alleen woont en regelmatig 5-6 mensen over de vloer heeft heb je momenteel de corona-maatregelen om mee te slaan. Kortom steeds weer de politie bellen en stellen dat het een illegale kroeg lijkt te zijn. Maar ik snap je ellende
Leuk bedacht, maar het bezoeklimiet is officieel slechts een advies.
Politie kan pas beboeten bij >50 bezoekers, of als ze hard kunnen maken dat er sprake is van een evenement.
zie: https://www.politie.nl/in...handhaving-en-boetes.html

Your lack of planning is not my emergency


 • Tens
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 10:00

Tens

fits the description

PageFault schreef op donderdag 6 januari 2022 @ 10:27:
Het opgenomen geluid lijkt me geen referentie materiaal van hoe luid de geluiden zijn, volgens mij kun je dat alleen met een meter om de decibellen te meten.

Met de microfoon die je hebt, kun je alleen aantonen dat er rumoer is, maar niet hoe hard of dat het onacceptabel hard is (al geloof ik jou echt wel op je woord hoor, maar het gaat om een evt. klachtencommissie of rechter).
Alles wat je zelf 'meet' met wat dan ook is qua bewijsvoering irrelevant. Je registreert alleen dat je geluid hoort, aantonen wanneer en waar je het gemeten is al een probleem.
Onafhankelijk, en objectief meten is wat je wilt.

Wat anderen ook zeggen: bouw een dossier op.

if you are neutral in a situation of injustice you have chosen the side of the oppressor


 • Peenutzz
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 09:11
TereZz schreef op donderdag 6 januari 2022 @ 10:31:
[...]

In een vergelijkbaar schuitje gezeten. Ik moet eerlijk zeggen dat escalatie het enige was dat hielp. Poeslief vragen of het zachter kan, op een gegeven moment wordt je niet meer serieus genomen. Politie doet ook weinig. Komen wel langs als ze tijd hebben, maar dit is verdomd lastig te constateren. En als ze dat wel doen, geven ze een waarschuwing...
Zelf m'n subwoofer aangezet, lekker vroeg in de ochtend (als zij laat door zijn gegaan), en boorgeluiden of klopgeluiden afspelen. Veel meer dan voldoening heeft dat niet opgeleverd trouwens.

Op een gegeven moment werd de sfeer zo grimmig tussen de buren en mij, maar na een keer 'geflipt' te zijn waren ze rustig O-)

Snap overigens niet wat "allochtone" of buitenlandse hieraan bij draagt. Zelf last gehad van autochtone. Net zo aso. Maargoed.
Het kan in sommige gevallen wel werken. Bij mijn ouders naast woonde ook zo'n lawaaiig gezin, op een gegeven moment vond dochterlief het nodig om op zondagochtend om 8u achterlijk harde muziek te draaien. Een keertje kloppen of roepen leverde een grote bek op en nog hardere muziek. Dus ik heb toen volgas Dr Dre opgezet, subwoofer wat harder gezet en ben koffie gaan drinken. Binnen 5 minuten was het klaar en het is daarna ook nooit meer voorgekomen. Soms zit het mee.

Snel is hetzelfde als langzaam, maar dan sneller.


 • AntoniusDD
 • Registratie: Maart 2020
 • Laatst online: 30-03 09:10
na een tijdje te hebben gezocht inzake m'n eigen probleem vond ik deze club
https://www.omwb.nl/themas/meting-en-onderzoek/504-2

er stonden drie maanden ongeveer 4 statieven met elk 6 microfoons op mijn balkon en 1 statief met 6 microfoons in de slaapkamer

alle metingen waren afgerond en uiteindelijk bleek de overlast geen bron te zijn die in de wetgeving is vastgelegd maar de veerpondjes op het Amsterdam IJ

niets aan te doen volgens de geldende wetgeving

In heel veel simpelere gevallen als appartementen onder boven en naast elkaar is de wetgeving heel duidelijk qua luchtgeluid en contactgeluid. Die laat je ook meten met instemming van de buren en isolerende maatregels kunnen afgedwongen worden. Bent u niet de eigenaar dan bent u toch als huurder nog steeds beschermd en informeert de milieuklachtencentrale en vraagt om hulp bij de vaststelling van uw ondervonden hinder.

Metingen moeten volgens specifieke protocollen worden uitgevoerd en worden gewogen. Dat kun je met je eigen microfoon en tapedeck vergeten.

 • TereZz
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 07:54
Je kan trouwens informormeren bij je rechtsbijstandsverzekering of er op dit moment voldoende grond is om de huurbetalingen op te schorten. Je verhuurder is immers op dit moment in gebreke door je geen woongenot te bieden. Zelf heb ik dit gedaan: ik zette het geld apart in een apart potje. Deelde dit uiteraard van tevoren met de woningbouw. Toen werd mijn probleem serieuzer opgepakt.

 • Cougar
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18-03 22:29
Peenutzz schreef op donderdag 6 januari 2022 @ 11:38:
[...]


Het kan in sommige gevallen wel werken. Bij mijn ouders naast woonde ook zo'n lawaaiig gezin, op een gegeven moment vond dochterlief het nodig om op zondagochtend om 8u achterlijk harde muziek te draaien. Een keertje kloppen of roepen leverde een grote bek op en nog hardere muziek. Dus ik heb toen volgas Dr Dre opgezet, subwoofer wat harder gezet en ben koffie gaan drinken. Binnen 5 minuten was het klaar en het is daarna ook nooit meer voorgekomen. Soms zit het mee.
Zo’n zelfde ervaring heb ik ook gehad met mijn buren. Was allemaal prima totdat hun zoon er bij in kwam wonen (rond de 25 denk ik), en vervolgens 3x per week harde muziek.

Zelf ook met m’n b&w’s (7NT) keihard muziek terug gedraaid totdat zij aan mijn deur kwamen. Escaleerde heel even waarop ik zei (gehoord in de tuin), jullie zoon kan toch zo goed kickboksen? Laten we een keer in de ring afspreken. Sinds een half jaar wat meer respect naar elkaar toe en niet meer gebeurd.

Soms zit het idd mee. En anders zelf laten escaleren, althans, dat werkte ook bij mij.

 • eL_Jay
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-02 22:42
-mosrednA schreef op zondag 19 december 2021 @ 10:34:
[...]


Onze situatie heeft veel overeenkomsten inderdaad…

Boven ons ook een allochtone jonge vrouw. Geen werk, slaapt uit tot een uur of 12, 0 begrip op kunnen brengen voor onze situatie waar we elke dag om 5 en 6 uur ons bed uit moeten om te werken. Spreekt dan wel weer Nederlands, maar gewoon 0 zelfreflectie, draaien met ogen, met 5 man boven lachen als we weer eens aanbellen om te vragen of het wat minder kan…

Als het woord asociaal en respectloos niet bestonden, hadden ze het voor deze mensen uitgevonden. ;(

Wij zijn echter niet van plan te verhuizen. Allereerst kunnen we in onze buurt nergens voor een schappelijke prijs heen, ten tweede woon ik hier al 5 jaar met veel plezier, inmiddels mijn vriendin ook met 2 jaar, en we hebben veel geïnvesteerd in ons plekje om hier gelukkig te kunnen wonen. Het zou echt de omgekeerde wereld zijn om zelf te moeten verkassen, omdat deze mensen zich niet aan willen passen.

Als er echt geen andere mogelijkheid meer is, dan is het niet anders, maar dan hebben we de gang naar de rechtbank al gemaakt.
Besef je wel dat die gang naar de rechter je een paar jaar levensverwachting gaat kosten aan stress. is het je dat waard?

Tenzij er (de burgemeester het pand sluit) sprake is van drugshandel, ernstig geweld en bedreiging of een gevaarlijke situatie (lees verwarde buurman die al eens eerder zijn appartement heeft opgeblazen) ga je in Nederland nauwelijks iets voor elkaar krijgen en moet je een hele lange adem hebben (lees dossier opbouw van jaren, niet maanden).

Mij is het de stress niet waard waardoor verhuizen de enige keus was na 5 maanden steggelen met gemeente, woningbouw en politie. Dit was dan ook nog eens iemand met zwaar verminderde huurderbescherming en zelfs daar kregen we niets voor elkaar.

Stel je voor dat iemand particulier huurt of een koopwoning heeft. Succes, maar jij trekt aan het kortste eind.

 • -mosrednA
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 29-10-2022
Ik ga even niet inhoudelijk op elke reactie in, maar ik ben er na overleg met mijn RBV wel achter dat professionele apparatuur / het inhuren van een expert voor honderden euro’s absoluut geen vereiste is voor de bewijsvoering. De wet, en zonodig de rechter, schrijft voor dat de geluidshinder aannemelijk gemaakt moet worden. Hoe je de geluidshinder aannemelijk maakt is een vrije keuze. De ene vorm van bewijslast kan natuurlijk wel zwaarder wegen dan de ander, maar het sluit elkaar niet uit.

Dat gezegd hebbende heb ik wat korte geluidsfragmenten gemaakt en opgestuurd naar de woningbouw, zodat zij ook een beetje een beeld hebben bij waar we last van hebben. Vooralsnog ervaren wij prettige medewerking, alhoewel het hele proces jammer genoeg wel lang duurt. De woningbouwvereniging gaf aan dat ze dit namelijk via de gemeente moeten spelen, omdat onze bovenbuurvrouw klaarblijkelijk onder begeleiding van hen staat.

Hieronder overigens een voorbeeld van een geluidsfragment. Opgenomen vanuit onze slaapkamer rond 22:00. Het gaat om een spelende kat met een balletje:

https://voca.ro/1lROniLu5mnW

Het lijkt er vooralsnog op dat de meeste geluidsoverlast te wijten is aan een gebrekkige (onder)vloer. Als het goed is krijgen wij begin deze week een terugkoppeling van de woningbouwvereniging.

 • Taab
 • Registratie: November 2004
 • Nu online
Wellicht geen lange termijn oplossing maar ik woon zelf in een jaren 60 appartement, en zoals hierboven beschreven helaas heb je daarmee veel contactgeluid. Dat kan heel vervelend zijn als je een verschillend ritme hebt met de buren.

Wat mij rust geeft is dat ik het geluid kan maskeren, door een ANC koptelefoon te hebben en een setje Bose Sleepbuds II. Het is absoluut geen eindoplossing, wij zijn ook aan het zoeken naar andere woonruimte. Maar dit geeft mij voor nu de rust om, om te kunnen gaan met het contactgeluid. Mijn ervaring is dat het een allergische reactie kan worden. Waar je normaal de schouders ophaalt als je de buren hoort kan het na lange tijd blootstelling een schrikreactie oproepen waardoor je erg veel stress kunt ervaren.

De bovenstaande apparaten hebben de scherpe randjes er voor mij afgehaald waardoor ik minder schrik en er dus minder mee bezig ben. En het aller belangrijkste, ik slaap weer goed en zolang als ik zelf wil.
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee