Bert Grootje schreef op donderdag 16 december 2021 @ 21:49:
Volgens de boekhouder wordt dat veel belasting betalen in box 3, om dat op te lossen wil de boekhouder een Open Fonds voor Gemene Rekening (OFGR) oprichten.
Maar daarvoor is een derde partij nodig die minimaal voor 10% meedoet, en dat moet ik dan worden.
Stel dat ouders 750.000 in het fonds stoppen, dan moet ik 75.000 in het fonds stoppen. Zou net kunnen, mijn box 3 'problemen' zijn niet zo groot als van mijn ouders)))
Het is een rekensom en het hangt sterk af van de vraag wat je ouders gaan doen met hun 750K en jij met je 75K.
Als je bijv 6pct rendement maakt dan betaal je in box3 ruwweg 1.3pct z 825k = 11K belasting op een inkomen van 49.500 en dat is een belastingdruk van 22.2pct. dat is uitstekend.
Via een OFGR betaal je 15pct VPB en dan nog eens ca 27pct box2 belasting en hou je veel minder over.
Maar bij 2pct rendement betaal je nog steeds 11K belasting op een rendement van 16.500 en is de OFGR fors goedkoper.
Echter als jij geen box3 problemen hebt en jouw 75k wordt grotendeels opgevangen dmv het heffingsvrije vermogen is het voor jou persoonlijk beter om niet mee te doen in de OFGR dus tja.. je ouders hebben dan een voordeel ten koste van jou. Dat zal vast niet de bedoeling zijn.
Kortom: met Excel aan de slag en diverse scenario's uitrekenen en desnoods 'moeten' je ouders jou compenseren voor jouw nadeel. Een alternatief is dat je ouders een BV oprichten zonder jou. Dat heeft wel wat meer kosten en publicatieplicht maar dan vallen ze jou er niet mee lastig.
Dan nog dit: de overheid begint door te krijgen dat de ofgr wordt gebruikt voor dit soort belastingontwijking dus lees je goed in voor je begint. Aan de andere kant is zo'n fonds snel weer op te heffen en dan kun je weer een andere maas in de wet vinden.
Ten slotte: het is een rotonderwerp maar praat ook eens over schenkingen die binnen het 10pct tarief vallen. Dat kan jaarlijks tot ca 120K en kost dus 10pct maar jouw voordeel is dat je bij overlijden geen 20pct hoeft te betalen en dat het rendement tot het overlijden van jouw ouders ook al (belastingvrij) voor jou is. Hier kan een fiscalist of notaris goed op maat gesneden advies over geven want het moet natuurlijk ook niet zo zijn dat je ouders hun hand moeten gaan ophouden bij jou.