Het is boven al benoemd maar als (vrijwillig) ex-Rabo medewerker moet je vooral goed de historie van Rabo begrepen. Boerenleenbank met een coöperatieve instelling, door lokaal initiatieven te ondersteunen en als bank echt betrokken te zijn in de maatschappij in dorpen door sport en maatschappij (zorg initiatieven ) te ondersteunen.
Dat betekende dus ook lokale autonomie van elke bank met aparte bankvergunning per regio. Ook heeft Rabobank leden (je kan lid worden van de Rabobank). Dat is het grote verschil.
Dat hele model hebben ze onder die McKinsey directeur helemaal naar de knoppen geholpen door alles te centraliseren en op de kosten te gaan zitten door efficiënter te gaan werken. Nu kan je geen vestiging meer vinden en krijg je niemand meer lokaal te spreken maar het is wel lekker efficiënt.
Wat je zou kunnen zeggen dat je die combinatie interessant vindt, lokaal actief versus centraal opereren en efficiënt mee gaan met de bank van de toekomst.
Ook de onderwerpen: Duurzaam ondernemen in allerlei landen, agrarisch boeren op een goede manier en al dat soort marketing onzin kan je ook aanhalen.
Het ligt er een beetje aan waar je zit: Particulier, MKB of Grootzakelijk. Dat zijn eigenlijk de belangrijkste pijlers binnen het bedrijf. Ze hebben ook andere onderdelen zoals Bijzonder beheer, KYC en beleggingen en tegenwoordig de COF (Centrale Ondersteuning Financieren) dat zijn centra ter ondersteuning van bovengenoemde units.
Vooral niet zeggen dat je komt omdat ze stiekem best aardig betalen (12 maanden, 13e maand, vakantiegeld en nog een EBB ( Employee Benefit Budget, extra maand dus in totaal 15 maanden) + een goed pensioen.
ING is vooral bezig met alle verantwoordelijk in de teams te leggen in de vorm van squads (zoek maar op squad model van McKinsey bij ING), dat is echt een puinbak.
ABN doet veel outsourcing naar derde partijen zoals TCS, Cap.
Rabo houd toch meer in eigen hand.