Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers.
Inloggen
Android developer & dürüm-liefhebber
Mijn advertenties!!! | Mijn antwoorden zijn vaak niet snowflake-proof
Tot op zekere hoogte, ja. Je mag wat initiatief nemen en de anderen aansporen. Niet tot de dag van de deadline wachten en dan verbaast zijn dat de anderen nog in bed liggen.TheFrames schreef op donderdag 2 december 2021 @ 16:15:
De vakdocenten geven aan dat je in het 2e of 3e of 4e studiejaar zit en vinden dat je het zelf maar moet oplossen, omdat het bij het HBO niveau hoort.
[ Voor 8% gewijzigd door bwerg op 02-12-2021 16:49 ]
Heeft geen speciale krachten en is daar erg boos over.
[ Voor 8% gewijzigd door Zenix op 02-12-2021 16:56 ]
Hoe zie dit voor je, dat een student aan een docent opdraagt hoe een vak beoordeeld moet worden? Ik denk niet dat een serieuze docent dat pikt, los van dat beoordelingswijze van te voren vaststaan.MAX3400 schreef op donderdag 2 december 2021 @ 16:24:
Daar kan je toch gewoon een geschil voor openen op school?
En in het "simpelste" geval, laten de docenten elk projectlid apart op mondelinge overhoring/toelichting komen; dan blijkt vanzelf wie parate kennis heeft (en hard gewerkt heeft) en wie niet?
Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)
Je hebt blijkbaar ook nog niet een idee hoe dit op de werkvloer gaat. Daar gaat het vaak ook zo.TheFrames schreef op donderdag 2 december 2021 @ 16:15:
Het zou toch niet mogen om een voldoende te ontvangen door je studiegenoten. Als men dit soort gedrag op de werkvloer gaat vertonen, dan lijkt het me dat men zich snel bij de werkgever mag gaan verantwoorden.
Ik ben op zoek naar meningen en ervaringen, aangezien ik werkelijk geen idee heb hoe dit soort dingen normaal in de praktijk zich afspelen.
Als je met je handjes over elkaar gaat zitten en idd gaat zeggen van: "niet mijn probleem" en niets gaat doen, tja... dan snap ik dat wel, maar als je zou proberen te communiceren en het lukt niet en daardoor de klos bent, dan vind ik het een ander verhaal.RagingPenguin schreef op donderdag 2 december 2021 @ 16:54:
Hier zitten twee kanten aan: het is niet de taak van de studenten om voor docent te spelen, maar docenten zijn er ook niet om de teams bij het handje te houden. Docenten zijn vaak terug houdend om in te grijpen bij een conflict in een team, maar als je kan laten zien dat je zelf een redelijke moeite hebt gedaan om het op te lossen dan doen docenten het over het algemeen wel. Kom dan ook niet vanuit het niets met een escalatie aanzetten, dan krijg je inderdaad de bal terug gekaast om eerst zelf maar een poging te doen.
Wat hier ook belangrijk is dat je niet bij een docent aankomt met een "niet mijn probleem"-houding, daar (hbo)-docenten over het algemeen een schijthekel aan. Wat een stuk beter werkt is om advies te vragen over het omgaan met conflicten en een pro-actieve houding aan te nemen. Los daarvan zitten er vaak ook twee kanten aan een conflict, ik heb zelf vaker dan eens gezien dat er binnen groepsprojecten mensen worden buitengesloten, enkel rottaken krijgen of gewoon worden weggepest. Verder betekent dat een docent niet ter plekke een onvoldoende uitdeelt niet dat ze ook niets doen, docenten leggen niet aan jou verantwoording af over hoe ze hun coaching doen.
En dit is allemaal hetzelfde in het bedrijfsleven, daar worden mensen ook niet ontslagen omdat pietje vind dat ze te weinig uitspoken. Ontslag procedures zijn langdradig en duur, daar beginnen werkgevers over het algemeen liever niet aan. Beter gezegd, klagen over collega's bij managers kan ook heel erg backfireren.
„Ik kan ook ICT, want heel moeilijk is dit niet”
Yes, dat hoor ik ook vaker terug. Toch heb je je studiepunten nodig voor een diploma.aawe mwan schreef op donderdag 2 december 2021 @ 17:17:
Ik denk dat het de bedoeling is dat je er iets van leert.
(Dus over het runnen van een project. Het gaat niet om het eindproduct zelf.)
https://niels.nu
Het interesseert ze geen hol. De enige KPI die een hogeschool heeft is het aantal mensen dat afstudeert. Ik heb hier ooit nog een gesprek met m'n oude mentor over gehad. Die vond de aftakelijk van het HBO ook verschrikkelijk. Elke keer als een vak meer dan X uitval had, moet het makkelijker. Maar de targets waren voor Informatica gewoon hetzelfde als voor HBO-Verzorging, terwijl het bij Informatica de normaalste zaak was dat 70% ofzo in het eerste jaar uitviel, omdat blijkt dat programmeren weinig te maken heeft met "handig zijn met computers".Mavamaarten schreef op donderdag 2 december 2021 @ 16:22:
Je zou inderdaad mogen verwachten dat docenten hier rekening mee houden. In de praktijk is dit echter anders
https://niels.nu
Je probleem is niet nieuw. Het lijkt mij een zeldzaamheid dat alle studenten in een groepje serieus werken aan een project, vaak zal dat er misschien maar 1 zijn die dat doet.TheFrames schreef op donderdag 2 december 2021 @ 17:21:
Yes, dat hoor ik ook vaker terug. Toch heb je je studiepunten nodig voor een diploma.
„Ik kan ook ICT, want heel moeilijk is dit niet”
Je bedoelt een ouderejaars die het eerder niet gehaald heeft projectleider maken van het project en helpen de beoordelingen van de groep onderling zo te doen, dat hij het sowieso wel haalt, ondanks dat hij inhoudelijk 0,0 bijgedragen heeft? Top joh, zulke docenten.aawe mwan schreef op donderdag 2 december 2021 @ 17:34:
Lijkt het je dan niet logisch, dat dit voor docenten een afweging is bij het toekennen van studiepunten?
Tsja, project niet af? Ik ga niet overwerken als een ander het consequent verziekt. Bij mijn vorige werk is een tekenaar wel eens meegesleurd naar de bouw om zelf maar eens het probleem op te komen lossen.downtime schreef op donderdag 2 december 2021 @ 17:14:
[...]
Je hebt blijkbaar ook nog niet een idee hoe dit op de werkvloer gaat. Daar gaat het vaak ook zo.
[ Voor 5% gewijzigd door Rukapul op 02-12-2021 18:45 ]
En om iets te bereiken met een examencommissie moet de docent ook daadwerkelijk iets verkeerd gedaan hebben. Al heeft de docent gewoon de beoordeling gevolgd die bij het vak hoort (en die zijn vaak al goedgekeurd door een examencommissie) dan heb je verder geen poot om op te staan.Pizza_Boom schreef op donderdag 2 december 2021 @ 19:54:
Pest is, zeker met examencommissies bij kleinere opleidingen, dat die vaak bestaan uit dezelfde docenten als waarmee je in de clinch ligt.
Mwah, in de wet is hierover het volgende vastgelegd:Pizza_Boom schreef op donderdag 2 december 2021 @ 19:54:
Pest is, zeker met examencommissies bij kleinere opleidingen, dat die vaak bestaan uit dezelfde docenten als waarmee je in de clinch ligt.
[ Voor 40% gewijzigd door 3DDude op 03-12-2021 00:11 ]
Be nice, You Assholes :)
In de P-fase zijn projecten over het algemeen een stuk meer begeleid en zijn er ook vakken over samenwerken en plannen. Echter worden deze vakken vaak niet serieus genomen door studenten (en dat soort soft-skills vakken hebben over het algemeen hele simpele beoordelingen waar je je makkelijk vanaf kan maken). Maar in de latere jaren is het vrij normaal om studenten 'het bos in te sturen'. No-offence, maar handjes vasthouden is toch meer iets voor het mbo dan het hbo. "Hier is een doel, zoek het verder maar uit" hoort gewoon bij het hogeronderwijs, en niet enkel voor soft-skills.bernard038 schreef op vrijdag 3 december 2021 @ 09:44:
Oud MBO-docent hier.
Ja, samenwerken is een competentie die je moet leren in het beroepsonderwijs, net als plannen en organiseren. Het heeft mij altijd énorm verbaasd dat er van uitgegaan wordt dat deze vaardigheden op een wonderbaarlijke manier geactiveerd worden in het een studentenbrein, op het moment dat het eerste project uitgedeeld wordt. Ik vraag me af welke comptetenties de opleiding wil toetsen in / met zo'n project:Naast alle andere goede adviezen die al eerder door anderen zijn gegeven, raad ik TS aan om bij aanvang van een project de beoordelingscriteria op te vragen én in de gaten te houden hoe deze gedurende en bij afronding van het project, beoordeeld worden. En nogmaals, 'samenwerken' is een vaardigheid die, als het op één of andere manier onderdeel is van een beoordeling, aangeleerd moet worden. En volgens mij is 'samenwerken' of 'projectplanning' geen exameneis voor HAVO of VWO leerlingen, de hogeschool kan er dus niet 'zomaar'van uitgaan dat deze vaardigheden aanwezig zijn bij de studenten.
- Wil men het product (ik wil een taart die aan bepaalde eisen voldoet) beoordelen, dan vraag ik me af waarom er samengewerkt moet worden. Laat iedere student zijn eigen taart bakken en proef deze op het moment dat de taart klaar is.
- Wil men het proces beoordelen (hoe komt deze verzameling studenten tot een gezamenlijke taart), kan je niet 'zomaar' een groepje studenten voor een X-aantal weken / of maanden het bos insturen met een opdracht. De docent zal er bovenop moeten zitten, aanwezig moeten zijn bij overleggen om zo het groepsproces te kunnen beoordelen en, eventueel, bij te sturen (want samenwerken moet je leren).
Anoniem: 39993
[ Voor 19% gewijzigd door Anoniem: 39993 op 03-12-2021 18:36 ]
Je zal het waarschijnlijk niet zo bedoelen, maar dit komt op mij heel onvriendelijk en stijf over. Een beetje ambtenarengedrag. "Ik heb mijn werkinspanning tot het minimale weten terug te brengen en wee je gebeente als je ook maar probeert mij meer werk te geven!" My way or the highway. Een beetje alsof je de voor jou makkelijkste weg kiest, ongeacht het resultaat hierdoor bij de studenten, in plaats van jezelf dienstbaar op te stellen naar je "klanten" (want dat zijn je studenten nog steeds, zij betalen, direct en indirect, jouw salaris) om te zorgen dat zij het beste resultaat halen. Of liever gezegd: Dat jij ze inspireert het beste resultaat te halen. Een beetje het type docent waar ik juist een hekel aan had op het HBO.Qoine schreef op vrijdag 3 december 2021 @ 17:43:
Ervaring als docent (hopelijk hebben de studenten in dit topic er iets aan):
3. Ergens halverwege het project loopt het spaak. Als je dan naar me toe komt kan ik helpen. Vaak willen studenten dan dat de groep in meerdere groepen wordt gesplitst, of dat iedereen een eigen deel inlevert wat dan apart een cijfer krijgt. Kort gezegd: Dat doe ik niet. De onmacht van een groep om samen te werken gaat nooit resulteren in meer nakijkwerk voor mij, daar heb ik gewoonweg geen tijd voor en ik ga het probleem van de studenten niet op me nemen. Meestal is de oplossing in die gevallen dat de mensen die echt niet kunnen samenwerken iets meer hun eigen ding doen, en de studenten die wat schappelijker zijn ervoor zorgen dat die anderen elkaar niet hoeven te spreken of iets dergelijks. Een gesprek met de hele groep, en soms een follow-up en dan is het doorgaans wel geregeld.
Man, zo ga ik voortaan ook mijn werk doen! Ik hoop dat jouw kind op de basisschool bij mij in de klas komt? Wat, word je gepest? Niet mijn probleem! Wat, heb je extra hulp nodig? Dag, ik heb daar echt geen tijd voor!Qoine schreef op vrijdag 3 december 2021 @ 17:43:
3. Ergens halverwege het project loopt het spaak. Als je dan naar me toe komt kan ik helpen. Vaak willen studenten dan dat de groep in meerdere groepen wordt gesplitst, of dat iedereen een eigen deel inlevert wat dan apart een cijfer krijgt. Kort gezegd: Dat doe ik niet. De onmacht van een groep om samen te werken gaat nooit resulteren in meer nakijkwerk voor mij, daar heb ik gewoonweg geen tijd voor en ik ga het probleem van de studenten niet op me nemen.
Even een korte disclaimer, ik had het in het vorige bericht niet staan, maar ik geef les op een universiteit, dus als je mijn houding verschrikkelijk vindt, laat dat vooral niet afstralen op hogescholen, want die kunnen er ook niets aan doen.Pizza_Boom schreef op zaterdag 4 december 2021 @ 03:30:
[...]
Je zal het waarschijnlijk niet zo bedoelen, maar dit komt op mij heel onvriendelijk en stijf over. Een beetje ambtenarengedrag. "Ik heb mijn werkinspanning tot het minimale weten terug te brengen en wee je gebeente als je ook maar probeert mij meer werk te geven!" My way or the highway. Een beetje alsof je de voor jou makkelijkste weg kiest, ongeacht het resultaat hierdoor bij de studenten, in plaats van jezelf dienstbaar op te stellen naar je "klanten" (want dat zijn je studenten nog steeds, zij betalen, direct en indirect, jouw salaris) om te zorgen dat zij het beste resultaat halen. Of liever gezegd: Dat jij ze inspireert het beste resultaat te halen. Een beetje het type docent waar ik juist een hekel aan had op het HBO.
Ik zou de lesvormen van het hoger onderwijs inderdaad niet een op een overnemen in het basisonderwijs.President schreef op zaterdag 4 december 2021 @ 07:36:
[...]
Man, zo ga ik voortaan ook mijn werk doen! Ik hoop dat jouw kind op de basisschool bij mij in de klas komt? Wat, word je gepest? Niet mijn probleem! Wat, heb je extra hulp nodig? Dag, ik heb daar echt geen tijd voor!
Deze toelichting maakt het lezen van het bericht alweer heel anders dan het vorige bericht zonder extra info. Ik heb wat slechte ervaringen met docenten op het HBO. Universiteit heb ik helaas geen ervaring mee, staat nog altijd wel op de wishlist, maar ik was er op gegeven moment zo klaar mee, dat ik besloten heb eerst te gaan werken. Sprak onlangs een jaargenoot van het HBO die wel doorgegaan is naar de universiteit. Hij was een jaar eerder klaar dan ik, ik ben ondertussen aan mijn 5e werkjaar begonnen en hij is net in zijn eerste jaar begonnen. Denk dat ik, voor mijzelf sowieso, de juiste keuze heb gemaakt.Qoine schreef op zaterdag 4 december 2021 @ 20:22:
Even een korte disclaimer, ik had het in het vorige bericht niet staan, maar ik geef les op een universiteit, dus als je mijn houding verschrikkelijk vindt, laat dat vooral niet afstralen op hogescholen, want die kunnen er ook niets aan doen.Ik reageerde alleen op dit topic omdat ik denk dat op het hbo dezelfde problemen spelen qua groepswerk en dat het probleem van studenten die laat, of als eenling komen klagen daar ook speelt.
Verder heb je zeker een punt dat het wat stijfjes/rigide overkomt, en waarschijnlijk ook wel is. In het algemeen doe ik graag mijn best voor studenten door extra contacturen in te plannen, of met groepjes/individuen te gaan zitten als ze ergens over willen sparren. Maar omdat ik naast mijn onderwijstaak ook nog een reeks andere taken heb, moet ik ergens een grens trekken, en die trek ik als het om groepswerk gaat vrij star inderdaad.
Als voorbeeld vanuit mij als docent: Over een paar maanden laat ik weer ±80 studenten in groepjes van 4 een onderzoeksproject doen, wat me meer werk kost dan wat ik officieel in dat vak moet doen. Ik vind het echter belangrijk dat ze de juiste vaardigheden leren en steek daar graag tijd in. Maar dat gaat wel ten koste van de flexibiliteit om groepjes op te splitsen/mensen het in hun eentje te laten doen, omdat het dan gewoon niet meer haalbaar is qua begeleiding/nakijkwerk/feedback etcetera. Vandaar ook mijn tip in de vorige reactie om als er gedoe is met groepswerk, zo vroeg mogelijk en het liefst met de hele groep naar een docent te gaan, in plaats van te laat of in je eentje klagen.
100% mee eens. Mijn moeder geeft les in het MBO en in het VSO. Ik heb haar wel eens gevraagd waarom ze zoveel pikt. 6 weken officiële zomer, dan plannen ze in de eerste week op donderdag en vrijdag nog een rondje studiedag en in de laatste week kop maandag en dinsdag wederom zoiets. Effectief dus maar 4 weken. Zelfde met teveel 's avonds doorgaan. Het is toch niet jouw probleem dat zij je rooster te vol stoppen. Niet af is niet af, jammer van de deadline dan. Het is toch niet jouw probleem dat jouw computerzooi niet toereikend is? Laat maar klappen. Maar nee, daarvoor zijn de mensen in het onderwijs teveel "redders".offtopic:
Ik denk wel dat als de onderwijssector écht een vuist wil maken richting de politiek, we moeten stoppen met het accepteren van de hoge werkdruk op alle niveaus en stoppen met het overwerken om alles toch maar gedaan te krijgen. Maar goed, dat is een hele andere discussie.
Denken dat studenten ook maar iets om een 'externe opdrachtgever' oid gevenHydra schreef op donderdag 2 december 2021 @ 17:21:
Daarna ging met aan de slag. Uiteindelijk bleken 2 van de 4 niks te doen. Eentje had zelfs niet het fatsoen om zijn aandacht te hebben bij een meeting waarvoor ik nota bene van Utrecht naar Enschede was gereden. Heb 'em toch even dringend uitgelegd dat dit extreem onprofessioneel was.
Een groot deel van (hbo-)docenten is dan ook gewoon incompetent als het op niet-vakinhoudelijk aankomt (soms ook als het wel op vakinhoud aankomt trouwens..).TheFrames schreef op donderdag 2 december 2021 @ 16:15:
Hoi,
Stel dat je een HBO studie doet en in je 2e of 3e of 4e studiejaar zit. Van de opleiding wordt er geëist om samen te werken. Dit is een essentieel onderdeel van elke HBO opleiding.
Voor een semester krijg je samenwerkingsproject. De eerste weken merk je geen tot nauwelijks initiatief van je studiegenoten, dus je neemt zelf initiatief om het project te starten. Je verdeelt de taken en ieder doet zijn eigen ding.
Weken tot maanden gaan voorbij en in de tussentijds evaluaties heb je taken succesvol uitgevoerd en opgeleverd. Daarentegen hebben je studiegenoten niets tot nauwelijks van de taken uitgevoerd en opgeleverd. Uit nood besluit je ook hun deel op te pakken.
Ver van tevoren spreek je je zorgen uit naar de vakdocenten. De vakdocenten geven aan dat je in het 2e of 3e of 4e studiejaar zit en vinden dat je het zelf maar moet oplossen, omdat het bij het HBO niveau hoort.
De deadline nadert en door het gebrek aan bijdrage van je studiegenoten, leef je een onvolledig projectresultaat in. De docenten zien dat het projectresultaat onvolledig is en geeft het hele team een onvoldoende.
Persoonlijk vind ik dit oneerlijk, want als persoon kan je roepen wat je wilt, als mensen niet gaan doen wat ze belooft hebben om te doen, dan maakt het niets uit. Ondanks dat worden toch de verantwoordelijkheden van je studiegenoten in je eigen schoenen geschoven.
In de tussentijd werk je natuurlijk zelf aan het deel verder en probeer je keihard te blokken voor die voldoende, maar docenten horen hier toch gewoon rekening mee te houden of is het werkelijk gewoon zo door de bocht: "zelf maar uitzoeken"?
Het zou toch niet mogen om een voldoende te ontvangen door je studiegenoten. Als men dit soort gedrag op de werkvloer gaat vertonen, dan lijkt het me dat men zich snel bij de werkgever mag gaan verantwoorden.
Ik ben op zoek naar meningen en ervaringen, aangezien ik werkelijk geen idee heb hoe dit soort dingen normaal in de praktijk zich afspelen.
Alvast bedankt
Zo word je ook wel een beetje gemaakt. Het loont niet goed te presteren. Werk je hard en voor omdat je later in het semester meer tijd aan wat anders moet gaan doen, krijg je extra belasting in je werk "want je bent toch al zo ver".Saven schreef op zaterdag 4 december 2021 @ 23:29:
Denken dat studenten ook maar iets om een 'externe opdrachtgever' oid geven. Denk wel dat dat met de leeftijd verandert. Vrijwel alle studenten willen gewoon een net-voldoende resultaat tegen zo min mogelijk inspanning.
Apple iPhone 16e LG OLED evo G5 Google Pixel 10 Samsung Galaxy S25 Star Wars: Outlaws Nintendo Switch 2 Apple AirPods Pro (2e generatie) Sony PlayStation 5 Pro
Tweakers is onderdeel van
DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden - Auteursrecht © 1998 - 2025
•
Hosting door TrueFullstaq