• Bullshark
 • Registratie: oktober 2018
 • Laatst online: 21-11 17:21
Onlangs heb ik de beslissing genomen om iets met mijn groeiende ambitie te doen en meer uit het leven te halen dan ik tot nu toe heb gedaan! Hiervoor heb ik bereid om risico´s te nemen. Na het opzeggen van mijn full-time baan werk ik nu ongeveer 32 uur per week , zodat ik een dag vrij ben voor (thuis)studie.

Eerst was het plan om via de NTI of NCOI de studie ´MBO Medewerker Marketing en Communicatie´ te volgen; het is officieel erkend + geldt als startkwalificatie voor (eventuele) HBO vervolgstudies.

Iemand wees me echter op een andere mogelijkheid en dat is NIMA! Wellicht is het trouwens handig om te vermelden dat ik TOTAAL geen ervaring heb in dit vakgebied. Daarom lijkt ´Basiskennis Online Marketing´ een geschikte instap. Op die manier kan ik hopelijk na behalen van het diploma direct aan de slag als bijvoorbeeld junior online marketeer. Zo kan ik al doende ervaring opdoen en dit fungeert als goede springplank voor ´NIMA A Online Marketing´ of ´Nima B Digital Marketing´. Ik wil me namelijk echt specialiseren!

Nu is mijn vraag: worden NIMA diploma´s serieus genomen door het bedrijfsleven?

Misschien kunnen mensen hun ervaringen delen of een tip geven waar ik (of anderen) iets aan heb! Wat zou de snelste en meest effectieve weg zijn om volwaardig online marketeer te worden?

 • Barrycade
 • Registratie: november 2003
 • Laatst online: 00:13

Barrycade

]3/\/?/?`/(/\|)[-

En wat zijn dan je ambities op HBO niveau als je die instap af zou hebben?
Wat is je achtergrond?
En wat heb je qua voorwerk gedaan qua uitzoeken wat voor opleidingseisen bij marketeers vacatures gevraagd wordt?

 • Crasheeee
 • Registratie: november 2012
 • Laatst online: 25-11 20:21
Een online marketeer is een breed begrip. De meest effectieve manier i.m.o. is door allerlei websites/blogs te lezen om kennis te vergaren. Daarbij kan je gratis lesstof en examens maken via Skillshop om bijvoorbeeld basis kennis te krijgen voor Google Analytics en Google Ads en andere Google producten. Dat geeft je nog steeds geen echte voorsprong, maar dat is iets waar je mee kan starten.

Er zijn zat bureau’s die je een (junior) functie kunnen aanbieden waardoor je kan leren en ook kan ervaren wat het precies inhoudt. Vind je bijv. het data gedeelte, creativiteit of juist het klantcontact leuk of ben je meer van het testen en analyseren. Ik merk vaak dat mensen die zichzelf online marketeer noemen dat ze van alles net niks weten terwijl het soms beter en leuker zou zijn voor die persoon als ze zich puur op data analyse of bijv. op content marketing zouden focussen als ze meer creatief zijn.

Mijn ervaring is dat die diploma’s voor online marketing niet echt iets toevoegen. Je mist namelijk praktijk ervaring en dat is ook bij online marketing waardevol. Je start bij menig onlinr marketing bureau ook niet met een hogere functie als je bijv. een master studie hebt gedaan in marketing.

Het beste en vaak de snelste weg is beginnen met een startersfunctie of traineeship bij een online marketing bureau.

[Voor 14% gewijzigd door Crasheeee op 17-11-2021 19:16]


 • jongetje
 • Registratie: maart 2002
 • Laatst online: 21:55
Wat ik bij grote bedrijven zie je dat ze starten als "content marketeer" oftewel een dure naam om stukjes tekst en afbeeldingen op een website te plaatsen. Omdat dat onder marketing valt kun je op die manier doorgroeien naar online marketeer. Verder zijn wat basisopleiding natuurlijk altijd meegenomen, al is het maar voor begrijpen van termen en werkwijzen (zoals itil voor it).

Ik ben wel benieuwd naar wat je nu doet.

 • Bulder
 • Registratie: augustus 2016
 • Laatst online: 06:45
Specifieke opleidingen en diploma's zijn relatief weinig waard in deze sector, omdat het vakgebied daar veel te snel voor verandert.

Kijk vooral naar traineeships van bureau's die erop gericht zijn om mensen zonder noemenswaardige ervaring of vakgerichte diploma's op te leiden tot junior marketeer. Daar kun je in ieder geval al ervaring opdoen met het werken aan een klantaccount. Dat staat uiteindelijk veel beter op je cv dan een NIMA papiertje.

Als je overigens echt gemotiveerd bent, zou ik vandaag al starten met de (gratis) marketing courses van onder andere Google en Facebook. Dat is een prima startpunt en doorgaans meer up to date dan een willekeurige thuisstudie van een LOI, NCOI etc.

 • retoohs
 • Registratie: april 2019
 • Laatst online: 19:43
Je leeftijd, hoogste opleiding en werkervaring tot nu toe spelen een belangrijke rol in welke route je kan nemen. Als dat allemaal mee zit dan heb je wellicht geen NIMA of andere opleiding nodig. Als dat tegenzit dan kan het zijn dat een NIMA diploma niet doorslaggevend zal zijn.
Als je betere tips wilt dan is het handig om wat meer achtergrond informatie over jezelf te geven in de topic.

Of nog beter, je kan een marketing agency bellen en vragen hoeveel waarde ze aan NIMA hechten in jouw geval. Goede kans dat ze betere tips krijgt dan op tweakers.

Ik heb zelf een studie hbo bedrijfskunde gedaan waarna ik een tijd als online marketeer heb gewerkt. De marketing vakken van de studie waren vrij traditioneel en sloten compleet niet aan met de praktijk van digitale marketing, wat toen nog redelijk nieuw was. Uiteindelijk boeide het niet omdat je alles toch wel in de praktijk leert. Echter zou ik zonder diploma niet in zo'n rol terecht gekomen zijn.

 • Bullshark
 • Registratie: oktober 2018
 • Laatst online: 21-11 17:21
Bedankt voor jullie feedback! Met deze informatie kan ik zeker vooruit. Ik ben trouwens backoffice medewerker. Een nuttige job die aardig verdient maar niet bepaald heel spannend. Het sluit ook niet echt aan bij mijn talenten of interesses. Creatieve uiting en onafhankelijkheid zijn erg belangrijk voor mij. Geobsedeerd - in een flow - research en data analyseren om een juiste strategie of plan van aanpak te bepalen verkies ik eigenlijk wel boven menselijk contact. Al kan ik uiteraard wel sociaal zijn hoor!

De afgelopen paar maanden heb ik mij gericht op het ontwikkelen van grafisch design skills. Adobe Illustrator en Photoshop heb ik nu aardig onder de knie. Volgens mij is dit wel een bruikbare ´aanvulling op´! Semi-realistische cartoons tekenen of kleurrijke flat design vind ik nice. Kennis/expertise gehaald uit de hier gegeven tips ga ik daarbovenop stapelen (blogs/websites, marketing courses van Google of Facebook, Skillshop etc). Hobbymatig schreef ik in het verleden ook regelmatig. Dit ga ik weer oppakken! Wellicht in combinatie met een copywriting cursus via het NHA.

In online marketing vacature eisen word meestal om ´HBO werk- en denk niveau´ + minimaal 2 jaar ervaring gevraagd. Wat betekent dat ik eigenlijk alleen praktijkervaring moet zien te krijgen. Daarom zal ik binnenkort eens contact opnemen met reclame/marketing bureau´s over een traineeship zoals gesuggereerd!

Even ter verduidelijking: ik ben 33 jaar. Hoogst genoten opleiding is ´slechts´ MBO 3. Qua werk heb ik vooral ervaring in de retail (mediamarkt) en de laatste jaren, voor mijn huidige baan, in telefonisch contact als klantadviseur bij DUO . Als ik nog iets wil moet het eigenlijk dus NU gebeuren. Om die reden heb ik stiekem wel een voorkeur voor een NIMA papiertje zodat ik toch wat geloofwaardiger overkom in deze branche. Als een soort fundament zeg maar!

Zoals eerder vermeld ben ik bereid om de nodige offers te brengen, zelfs als ik hiervoor (tijdelijk) gratis moet werken. Hopelijk verhoogt dit mijn kansen. Mijn vriendin steunt mij hier gelukkig ook in.

 • Bulder
 • Registratie: augustus 2016
 • Laatst online: 06:45
Bullshark schreef op donderdag 18 november 2021 @ 18:30:

Even ter verduidelijking: ik ben 33 jaar. Hoogst genoten opleiding is ´slechts´ MBO 3. Qua werk heb ik vooral ervaring in de retail (mediamarkt) en de laatste jaren, voor mijn huidige baan, in telefonisch contact als klantadviseur bij DUO . Als ik nog iets wil moet het eigenlijk dus NU gebeuren. Om die reden heb ik stiekem wel een voorkeur voor een NIMA papiertje zodat ik toch wat geloofwaardiger overkom in deze branche. Als een soort fundament zeg maar!
Het laat hooguit zien dat je echt achter je switch naar de marketing staat en dat het geen opwelling is.

Ik heb zelf een marketing agency, en persoonlijk kijk ik alleen naar het werk dat je eerder hebt opgeleverd. Ik ken ook letterlijk niemand met een NIMA, LOI of NCOI papiertje. Als ik lees dat je aardig kan ontwerpen, zou ik vandaag nog een account op Fiverr aanmaken om wat freelance ontwerpjes te maken in de avonduren. Niet voor het geld, maar puur voor je portfolio.

Met dat portfolio klop je aan bij bureaus, er wordt altijd wel gezocht naar goede creatives. Juist bij creatief uitvoerend werk zeggen diploma's weinig, dat gaat veel meer om rauw talent dan een startkwalificatie.

Pak vooral je voordeel van de situatie op arbeidsmarkt: iedereen is op dit moment op zoek naar personeel en er wordt even wat minder naar je cv gekeken. Trek de stoute schoenen aan en doe wat open sollicitaties, eenmaal binnen ben je binnen. Kan over een jaar weer helemaal anders zijn.

 • retoohs
 • Registratie: april 2019
 • Laatst online: 19:43
Bullshark schreef op donderdag 18 november 2021 @ 18:30:
De afgelopen paar maanden heb ik mij gericht op het ontwikkelen van grafisch design skills. Adobe Illustrator en Photoshop heb ik nu aardig onder de knie. Volgens mij is dit wel een bruikbare ´aanvulling op´! Semi-realistische cartoons tekenen of kleurrijke flat design vind ik nice.
Als je dit leuk vindt zou ik er vooral mee doorgaan maar ik zie grafisch vormgeven niet als iets wat onder het takenpakket van een marketeer zit. Net als dat een marketeer niet zelf een website in elkaar zal programmeren. Bij kleine bedrijven zal hier meer overlap in zitten maar bij midden en grootbedrijven en dienstverleners heb je doorgaans wel een specialisatie. Grafisch vormgeven is weer een ander vakgebied.

Als je wat gaat doen met teksten schrijven dan lijkt het me het een betere oefening om een website met content te maken (de teksten dus) en proberen om deze hoog in de google rankings te krijgen (SEO). Start met het zoeken van een niche keyword en ga hier de content voor maken (niet andersom).

Overigens dat ik dat er in SEO en SEM rollen de meeste kansen liggen. Ik had zelf een iets algemenere rol als marketeer en ik heb nooit recruiters achter me aan gehad. SEO en SEM specialisten met ervaring liggen daar in tegen echt wel goed in de markt.

 • Bullshark
 • Registratie: oktober 2018
 • Laatst online: 21-11 17:21
Bulder schreef op woensdag 17 november 2021 @ 19:57:
Als je overigens echt gemotiveerd bent, zou ik vandaag al starten met de (gratis) marketing courses van onder andere Google en Facebook. Dat is een prima startpunt en doorgaans meer up to date dan een willekeurige thuisstudie van een LOI, NCOI etc.
Google's Skillshop en Facebook's Blueprint zijn dat, toch?
retoohs schreef op donderdag 18 november 2021 @ 21:01:Als je dit leuk vindt zou ik er vooral mee doorgaan maar ik zie grafisch vormgeven niet als iets wat onder het takenpakket van een marketeer zit. Net als dat een marketeer niet zelf een website in elkaar zal programmeren. Bij kleine bedrijven zal hier meer overlap in zitten maar bij midden en grootbedrijven en dienstverleners heb je doorgaans wel een specialisatie. Grafisch vormgeven is weer een ander vakgebied.
Je hebt gelijk. Voor nu is het ook gewoon een leuke hobby. Ik kwam echter 2 online marketing vacatures tegen waar grafisch vormgeven als prè werd genoemd. Toen ging er direct een lichtje branden. Maar het is beter om die tijd in specialisatie te steken van SEO/SEM inderdaad.
Bulder schreef op donderdag 18 november 2021 @ 19:18:Als ik lees dat je aardig kan ontwerpen, zou ik vandaag nog een account op Fiverr aanmaken om wat freelance ontwerpjes te maken in de avonduren. Niet voor het geld, maar puur voor je portfolio.
Desondanks neem ik deze tip wel mee!
retoohs schreef op donderdag 18 november 2021 @ 21:01:Als je wat gaat doen met teksten schrijven dan lijkt het me het een betere oefening om een website met content te maken (de teksten dus) en proberen om deze hoog in de google rankings te krijgen (SEO). Start met het zoeken van een niche keyword en ga hier de content voor maken (niet andersom).
Net als deze. Uitstekend idee!

Thanks voor jullie feedback _/-\o_

 • Saitek
 • Registratie: oktober 2011
 • Laatst online: 26-11 12:09
Bullshark schreef op donderdag 18 november 2021 @ 22:25:
Maar het is beter om die tijd in specialisatie te steken van SEO/SEM inderdaad.
Mocht je naar SEO kijken is deze website een mooie doorloper.
https://learningseo.io/

Daarnaast is de markt op het moment perfect voor je. Overal worden Marketeers gezocht en doordat het een 'vrije' branche is staan ze vaak erg open voor leergierigen. Dan kan je al werkende ondervinden welk spelletje het leukst vindt en daarin doorgroeien.

Persoonlijk zou ik zelf wegblijven bij instanties als het LOI. Niet echt up to date of sluit maar weinig aan bij de praktijk. Check dan iets van Udemy/Skillshare/IMU/Semrush academy.
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee