Matterport! Prijs je gelukkig: de verkopers van mijn 'nieuwe' jaren 30 huis ook gebruikt gemaakt van Matterport. Dat maakt het zoveel handiger om je verbouwing te plannen als je de sleutels nog niet hebt. Nu kun je immers in het huis rondlopen en zaken opmeten wanneer je wilt

We krijgen in december de sleutel, paar maanden klussen, en in maart trekken we erin.
Gefeliciteerd met je aankoop! Leuk huis zo te horen, en fijn dat het in goede staat is. Scheelt heel wat geregel en geklus.
Hoeveel budget heb je? Zo kunnen we een inschatting maken van wat realistisch is in jouw geval.
Paar tips:
Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kijk dan op de langere termijn. Ik zou je aanraden om het
Paris Proof Plan van Lars Boelen te kopen en door te nemen. Erg goede tips, en helpt je om een verduurzamingsplan te maken voor jouw huis.
Wij gaan ook de
vloer eruit halen en vervangen door een betonvloer. Voordeel van Faber schuimbeton is dat je beton meteen ook je isolatie is. Faber gebruikt meestal anhydriet als dekvloer, maar dat storten ze meestal in een laag van 6cm, en het drogen duurt 1 week per cm. Als je sneller klaar wil zijn hebben ze sinds kort ook een dekvloer van vloeibaar zandcement, dan ben je in 3 weken klaar.
Wat doe je met je
keuken? Ik lees dat die in 2015 is geplaatst. Keukens in jaren 30 huizen zijn meestal op een betonnen plaat met granito/terrazzo-dekvloer. Laat je die vloer zitten? Of vervang je deze vloer ook meteen mee met de rest van de begane grond? Ik zou zeggen: als je de vloer eruit haalt, doe het dan meteen goed -> zo heb je overal op de begane grond dezelfde vloeropbouw/isolatie/verwarming. Zo vermijd je bijvoorbeeld dat je in de woonkamer vloerverwarming hebt, en je in de keuken moet bijverwarmen dmv een radiator/infraroodpaneel, etc. Als je keukenvloer eruit haalt, dan zal je de keuken met beleid moeten
demonteren, ergens tijdelijk opslaan, en terug
monteren nadat de dekvloer is geplaatst. Bewerkelijk, maar keukens monteren en demonteren is geen rocket science. Maar je houdt natuurlijk altijd het risico dat er iets misgaat, en je bv. een kast of je werkblad beschadigt.
Als je de vloer in de keuken er niet uithaalt, en je houdt een radiator in de keuken, dan moet je die hoogstwaarschijnlijk vervangen door een radiator op lage temperatuur, omdat je bestaande radiator waarschijnlijk niet genoeg warmte zal kunnen leveren door het water van lage temperatuur van de vloerverwarming.
Hoe is de
riolering? Nog het oorspronkelijke 'gres' of vernieuwd naar PVC? Als het nog gres is, is de vervanging van je vloer het ideale moment om dat ook aan te pakken.
Dubbelglas: dubbelglas is niet zomaar dubbelglas, er bestaan veel variaties in. Als het dubbelglas in 2003 vervangen is, dan is er een grote kans dat het Thermopane is, en geen HR-glas is. Dat maakt qua isolatiewaarde heel wat uit. Dit kun je checken in de metalen afstandshouder tussen de glasplaten, of door een vlam voor het raam te houden. Je geeft aan dat jullie budget niet hoog is: alle ramen vervangen door HR++ glas zijn de kosten niet. Ik heb een offerte voor 24m² HR++ glas met een U-waarde van 1 (normaal HR++ glas heeft een isolatie/U-waarde van 1,1, maar je wint 10% door gebruik te maken van kunststof 'warm edge' afstandhouders. Meerkost is minimaal, maar isoleert wel 10% beter) voor 3500€. En nog een belangrijk punt: je radiatoren staan op dit moment onder de ramen. Dat zorgt ervoor dat 'koudeval' minimaal is. Als je vloerverwarming plaatst, dan verdwijnen de radiatoren, en dan is er niets dat de koudeval tegenhoudt. Je gaat dan een koude toch voelen in de buurt van de ramen. De enige manier om daar iets aan te doen is beter isolerende beglazing, of dikke gordijnen oid.
Zoals anderen hebben aangestipt: de
schouw is een issue. Je moet dit met beleid doen, zodat de schouwdelen boven de begane grond niet naar beneden komen denderen. Wij hebben een schouw die dubbel zo groot lijkt als die van jou. We hadden ze graag helemaal verwijderd, of in elk geval wat verkleind.
Ik heb een paar constructeurs benaderd, maar ze zeiden allemaal dat ze niets konden zeggen totdat we het stucwerk van de schouw gestript hebben, zodat ze kunnen zien hoe de schouw is gemetseld.
Als je een schouw wilt houden, en je verwacht ook je gasleiding te blijven houden, dan zou ik lekker een gashaard laten zitten. Hout zorgt voor meer lokale overlast door rookontwikkeling en fijn stof, electrische haarden zijn bijna allemaal prut met peren (buiten, in mijn mening, de kalfire e-one. Veel beter dan andere e-haarden, maar ook net niet denk ik).
Hoe is het
dak geïsoleerd? Heb je daar info over, bv in je bouwkundig rapport of de vragenlijst? Als dat tussen 2001 en 2006 is gebeurd, is de kans groot dat ze niet erg veel isolatie hebben aangebracht. Als je het nu zou doen, zou je dan waarschijnlijk dubbel of 3x zoveel gebruiken. Langs de andere kant, de grootste isolatiewinst zit in de eerste isolerende cm, en de winsten worden steeds kleiner naarmate je dikker gaat. Als je weet hoe het geïsoleerd is, kun je inschatten of het de moeite is om het dak opnieuw te doen. Als je het dak sowieso gaat openmaken, is het waarschijnlijk wel de moeite om de isolatie te verwijderen en opnieuw te plaatsen, of de oude isolatie aan te vullen.
Dak aanbouw: Er is zes jaar geleden een nieuw dak geplaatst. Hoezo moet dit nu al vervangen worden? Weet je hoe het geïsoleerd is? Als dat niet of niet goed gedaan is, dan is het vervangen van het dakleer het perfecte moment om dat ook te doen. Kost je misschien 1000-1500€ extra. Je kan ook witte TPO dakbedekking overwegen, zorgt ervoor dat het platte dak minder opwarmt en je comfortabeler zit in de zomer. Groendak is nog een optie, krijg je vaak subsidie voor.
Ga je
zonnepanelen plaatsen? No-brainer als je dak goed is en goed ligt (oost-west is ook meer dan prima, zelfs noord eigenlijk), maar dan moet je dak wel goed zijn

idealiter hoef je de hele levensduur van zonnepanelen niets meer aan de buitenkant van je dak doen. Ik zou een dakdekker laten komen om je dak te bekijken, zij doen dit gratis. Zo weet je meteen of je eerst nog bepaalde zaken moet aanpakken.
Hoe zit het met je
glas in lood? Hebben ze dat in dubbelglas geplaatst, of opgelost met een voorzetraam?
Hoe staat het met
ventilatie? Je hebt in elk geval een goede ventilator in je badkamer nodig. Dat is essentieel als je schimmel wil vermijden. Om warmteverliezen te minimaliseren kun je denken aan een Sudwind Ambientika die de warmte terugwint: die gaat horizontaal door je gevel naar buiten. Als je sterk gaat isoleren dan moet je daar nog beter over nadenken: isoleren is ventileren.
Keuken: gaskookplaat vervangen voor inductie is no-brainer: veel comfortabeler, veel minder fijn stof, gemakkelijker schoon te maken, etc. Je moet wel liefst een driefase aansluiting hebben in de keuken. Die kun je meteen laten trekken als je vloer eruitligt.
Verwarming: door je vloerverwarming ga je op lage temperatuur verwarmen. Dit kan betekenen dat je huidige radiatoren in de ruimtes zonder vloerverwarming niet meer goed warm zullen worden. Zij zijn immers bedoeld voor temperatuur op hoge verwarming. Dit kan met name een probleem zijn in de slaapkamers, zolder en badkamer. Airco's kunnen erg goed verwarmen, met een koelfunctie in die zomer als mooie bijkomstigheid.
Tot slot:
hier nog een klein blog over een duurzame renovatie van een jaren 30-huis. Kan voor inspiratie zorgen over hoe je kan renoveren met respect voor de oude details van het huis.
[
Voor 13% gewijzigd door
marvel27 op 21-10-2021 11:04
]