Vraag


  • mr.DJ95
  • Registratie: februari 2010
  • Laatst online: 18:27

mr.DJ95

3D print nodig? Regel ik

Topicstarter
Ik zit met het volgende, ik heb een 4-tal powerplugs met Tasmota erop. Deze laat ik data sturen naar MQTT die vervolgens zich weer laat uitlezen door Homeassistant. Ik krijg alle waarden goed door echter lijkt de powertoggle niet te werken. Ik krijg wel de status door maar een on/off toggle wilt hij niet maken.



Als in de blauwe switch omzet gaat die weer terug naar de originele positie en gaat hij niet aan of uit.



Nu kwam ik een stukje op een forum tegen die aangaf dat je een losse switch moest maken.

Echter krijg ik op deze switch de status unavailible. Ik vermoed dat het ergens in een topic verwijzing zit maar zie niet waar.

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
  - name: Audiovideo
    platform: mqtt
    state_topic: stat/powerplugs/Audiovideo/POWER TOGGLE
    command_topic: cmnd/powerplugs/Audiovideo/POWER TOGGLE
    availability_topic: tele/powerplugs/Audiovideo/LWT
    qos: 1
    payload_on: 'ON'
    payload_off: 'OFF'
    payload_available: Online
    payload_not_available: Offline
    retain: false

[Voor 16% gewijzigd door mr.DJ95 op 17-08-2021 12:46]

3D print nodig? Stuur me een DM

Beste antwoord (via mr.DJ95 op 17-08-2021 14:15)


  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 17:20

septillion

Moderator Wonen & Mobiliteit
@mr.DJ95 Maar ik zie in je screenshot in HA nog steeds een switch, die werkt niet?

Dan komt het denk ik door het feit dat je in je 'Full topic' geen '%prefix%' meer hebt opgenomen. Dan weet HA Tasmota niet in welk topic de commando's komen en in welk de status. Maak er eens van 'powerplugs/%prefix%/%topic%'. (Of als je net als ik stat en cmnd onder het device wilt hebben: 'powerplugs/%topic%/%prefix%')

Alle reacties


  • Magic
  • Registratie: september 2001
  • Niet online
mr.DJ95 schreef op dinsdag 17 augustus 2021 @ 11:56:
Ik zit met het volgende, ik heb een 4-tal powerplugs met Tasmota erop. Deze laat ik data sturen naar MQTT die vervolgens zich weer laat uitlezen door Homeassistant. Ik krijg alle waarden goed door echter lijkt de powertoggle niet te werken. Ik krijg wel de status door maar een on/off toggle wilt hij niet maken.

[Afbeelding]

Als in de blauwe switch omzet gaat die weer terug naar de originele positie en gaat hij niet aan of uit.

[Afbeelding]

Nu kwam ik een stukje op een forum tegen die aangaf dat je een losse switch moest maken.

Echter krijg ik op deze switch de status unavailible. Ik vermoed dat het ergens in een topic verwijzing zit maar zie niet waar.

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
  - name: Audiovideo
    platform: mqtt
    state_topic: stat/powerplugs/Audiovideo/POWER TOGGLE
    command_topic: cmnd/powerplugs/Audiovideo/POWER TOGGLE
    availability_topic: tele/powerplugs/Audiovideo/LWT
    qos: 1
    payload_on: 'ON'
    payload_off: 'OFF'
    payload_available: Online
    payload_not_available: Offline
    retain: false
Ik gebruik zelf de tasmota integratie in plaats van handmatig in mqqt, misschien kan je dat eens proberen?

Steam: Brainfrz82 | PSN: Brainfrz | Discord: Brainfrz


  • mr.DJ95
  • Registratie: februari 2010
  • Laatst online: 18:27

mr.DJ95

3D print nodig? Regel ik

Topicstarter
Magic schreef op dinsdag 17 augustus 2021 @ 11:59:
[...]

Ik gebruik zelf de tasmota integratie in plaats van handmatig in mqqt, misschien kan je dat eens proberen?
Die had ik ook gevonden inderdaad, op die manier komen alle sensoren en metingen correct binnen. lijkt puur de powertoggle te zijn die niet lekker werkt. De rest van de info klopt allemaal en werkt netjes bij.

3D print nodig? Stuur me een DM


  • Gizz
  • Registratie: maart 2001
  • Laatst online: 19:10

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

@mr.DJ95 Kun je de switch wel toggelen in de firmware zelf? Zo ja, kun je hem vervolgens ook toggelen door een los commando via MQTT te sturen (dus niet via de GUI van HA)? Dus wat gebeurt er als je naar cmnd/powerplugs/Audiovideo/Power het getal 2 als payload stuurt?

Overigens heet je stekker bij de instellingen van het topic Druppelladerauto, maar in je yaml heb je het over Audiovideo? :)

edit: mocht het handmatig toggelen niet werken, dan denk ik dat je het verkeerde template in Tasmota gebruikt voor deze specifieke stekkers. Er wordt dan de verkeerde pin (GPIO) gebruikt om het relais te bedienen, waardoor er niks gebeurt.

[Voor 63% gewijzigd door Gizz op 17-08-2021 12:42]

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 17:20

septillion

Moderator Wonen & Mobiliteit
@mr.DJ95 Wat is de template die je in Tasmota gebruikt? En welke Tasmota versie? En welke HA integratie?

En wat bedoel je met "power toggle"? Daar ik wel gewoon een switch "Druppelladerauto" zie staan in je overzicht.

  • mr.DJ95
  • Registratie: februari 2010
  • Laatst online: 18:27

mr.DJ95

3D print nodig? Regel ik

Topicstarter
Gizz schreef op dinsdag 17 augustus 2021 @ 12:11:
@mr.DJ95 Kun je de switch wel toggelen in de firmware zelf? Zo ja, kun je hem vervolgens ook toggelen door een los commando via MQTT te sturen (dus niet via de GUI van HA)? Dus wat gebeurt er als je naar cmnd/powerplugs/Audiovideo/Power het getal 2 als payload stuurt?

Overigens heet je stekker bij de instellingen van het topic Druppelladerauto, maar in je yaml heb je het over Audiovideo? :)

edit: mocht het handmatig toggelen niet werken, dan denk ik dat je het verkeerde template in Tasmota gebruikt voor deze specifieke stekkers. Er wordt dan de verkeerde pin (GPIO) gebruikt om het relais te bedienen, waardoor er niks gebeurt.
Ik kan de toggle wel bedienen via de webpagina via: http://192.168.2.162/cm?cmnd=Power%20TOGGLE
Via MQTT lijkt dit niet te lukken, of ik doe iets fout hier.

septillion schreef op dinsdag 17 augustus 2021 @ 12:32:
@mr.DJ95 Wat is de template die je in Tasmota gebruikt? En welke Tasmota versie? En welke HA integratie?

En wat bedoel je met "power toggle"? Daar ik wel gewoon een switch "Druppelladerauto" zie staan in je overzicht.
Ah ik maak screenshots van 2 verschillende devices, nu aangepast.

Met powertoggle bedoel ik 1 knop voor aan uit. Bijvoorbeeld: http://192.168.2.162/cm?cmnd=Power%20TOGGLE

Template: {"NAME":"Athom Power Monitoring Plug","GPIO":[0,0,0,32,2720,2656,0,0,2624,544,224,0,0,1],"FLAG":0,"BASE":18}

Tasmota versie: Tasmota 9.5.0 by Theo Arends

De HA integratie is de standaard Tasmota integratie: https://www.home-assistant.io/integrations/tasmota

3D print nodig? Stuur me een DM


Acties:
  • Beste antwoord
  • +2Henk 'm!

  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 17:20

septillion

Moderator Wonen & Mobiliteit
@mr.DJ95 Maar ik zie in je screenshot in HA nog steeds een switch, die werkt niet?

Dan komt het denk ik door het feit dat je in je 'Full topic' geen '%prefix%' meer hebt opgenomen. Dan weet HA Tasmota niet in welk topic de commando's komen en in welk de status. Maak er eens van 'powerplugs/%prefix%/%topic%'. (Of als je net als ik stat en cmnd onder het device wilt hebben: 'powerplugs/%topic%/%prefix%')

  • Gizz
  • Registratie: maart 2001
  • Laatst online: 19:10

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

@mr.DJ95 Als ik kijk naar je screenshot van MQTT Explorer, dan lijkt je topic niet te kloppen. Tasmota wil default commando's ontvangen op cmnd/powerplugs/Audiovideo/Power. En de telemetrie komt binnen op stat/powerplugs/Audiovideo/.

edit: @septillion heeft helemaal gelijk. Eerst dat fixen :P

[Voor 12% gewijzigd door Gizz op 17-08-2021 13:03]

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


  • Merwede
  • Registratie: januari 2016
  • Laatst online: 28-11-2021
@mr.DJ95 Misschien dat SetOption 19 het probleem verhelpt?
SetOption19 Set Home Assistant discovery protocol.
0 = use Tasmota integration (default)
1 = use MQTT discovery

  • mr.DJ95
  • Registratie: februari 2010
  • Laatst online: 18:27

mr.DJ95

3D print nodig? Regel ik

Topicstarter
septillion schreef op dinsdag 17 augustus 2021 @ 13:00:
@mr.DJ95 Maar ik zie in je screenshot in HA nog steeds een switch, die werkt niet?

Dan komt het denk ik door het feit dat je in je 'Full topic' geen '%prefix%' meer hebt opgenomen. Dan weet HA Tasmota niet in welk topic de commando's komen en in welk de status. Maak er eens van 'powerplugs/%prefix%/%topic%'. (Of als je net als ik stat en cmnd onder het device wilt hebben: 'powerplugs/%topic%/%prefix%')
Ik heb de config op de pluggen aangepast naar: powerplugs/%topic%/%prefix%


Alleen lijkt het erop dat ze nu niet meer worden opgepakt in HA.



Echter lijken ze nu in MQTT wel meer info af te geven en zichzelf keurig te melden.

3D print nodig? Stuur me een DM


  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 17:20

septillion

Moderator Wonen & Mobiliteit
@mr.DJ95 Even herstart van Tasmota? Lijkt erop dat HA nog geen nieuw discovery bericht heeft gezien.

  • mr.DJ95
  • Registratie: februari 2010
  • Laatst online: 18:27

mr.DJ95

3D print nodig? Regel ik

Topicstarter
septillion schreef op dinsdag 17 augustus 2021 @ 13:26:
@mr.DJ95 Even herstart van Tasmota? Lijkt erop dat HA nog geen nieuw discovery bericht heeft gezien.
Ik maak gebruik van Docker, heb de Tasmota integration een reload gegeven, vervolgens verwijderd en opnieuw geinstalleerd. Ook heb ik de container opnieuw gestart van zowel HA als MQTT maar krijg ze nogsteeds als status Unavailable in HA.

3D print nodig? Stuur me een DM


  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 17:20

septillion

Moderator Wonen & Mobiliteit
@mr.DJ95 Herstart van Tasmota, niet de integratie of container geneuzel :+

  • mr.DJ95
  • Registratie: februari 2010
  • Laatst online: 18:27

mr.DJ95

3D print nodig? Regel ik

Topicstarter
septillion schreef op dinsdag 17 augustus 2021 @ 13:45:
@mr.DJ95 Herstart van Tasmota, niet de integratie of container geneuzel :+
Ha, de plugs heb ik ook herstart.

3D print nodig? Stuur me een DM


  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 17:20

septillion

Moderator Wonen & Mobiliteit
@mr.DJ95 Dat heeft het niet opgelost? En je huidige entities komen wel uit de auto discovery aka zijn niet door jou in de yaml gezet?

Anders even kijken naar het discovery berichten in tasmota/discovery/[uid]. Graag als text plaatsen nadat je ze door een formatter hebt gehaald.

  • mr.DJ95
  • Registratie: februari 2010
  • Laatst online: 18:27

mr.DJ95

3D print nodig? Regel ik

Topicstarter
septillion schreef op dinsdag 17 augustus 2021 @ 13:57:
@mr.DJ95 Dat heeft het niet opgelost? En je huidige entities komen wel uit de auto discovery aka zijn niet door jou in de yaml gezet?

Anders even kijken naar het discovery berichten in tasmota/discovery/[uid]. Graag als text plaatsen nadat je ze door een formatter hebt gehaald.
Ik heb geen handmatige entities in de yaml gezet inderdaad, puur auto discovery.

Ik neem aan dat dit de tasmota/discovery is die je bedoeld:

https://tweakers.net/i/_rxdGZB06KumrtL5U7jgsTMjVZQ=/800x/filters:strip_exif()/f/image/qAdDIYJBNFHL6OvblXeLhTM6.png?f=fotoalbum_large

code:
1

3D print nodig? Stuur me een DM


  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 17:20

septillion

Moderator Wonen & Mobiliteit
Is het nu de druppellader of de audiovideo? Of ben je ze nu zelf ook door elkaar aan het halen? :+

Wat ik ook even moest opzoeken maar nu zie, schijnbaar moet je full topic wel afsluiten met een /, dus 'powerplugs/%topic%/%prefix%/'

  • mr.DJ95
  • Registratie: februari 2010
  • Laatst online: 18:27

mr.DJ95

3D print nodig? Regel ik

Topicstarter
Held!

Om het op te sommen moet je als topic het volgende invullen:

code:
1
powerplugs/%topic%/%prefix%/'
hierdoor pakt de autodiscovery van MQTT ze op en komen ze netjes in HA. Afsluiten met / was in mijn geval het laatste wat gedaan moest worden.

De powertoggle werkt nu ook goed!

Bedankt voor je support!

3D print nodig? Stuur me een DM

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

    Cookies van derden

    Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

    janee