Dit is een wisselschakelaar aangesloten op een hotelschakeling, met zoals het hoort, 3 zwarte draden.
De installateur zal ze met tape gemarkeerd hebben om de draad naar de lamp met rode tape te onderscheiden van de schakeldraden wit en geel/groen welke naar de tweede verbonden schakelaar gaan.
Hier een dimmer op aansluiten kan maar met behoud van de wisselschakeling zodat je met schakelaar 2 de verlichting ook aan/uit kunt schakelen is een staptje verder die je goed moet bekijken.
Ergens in huis heb je dus nog een tweede schakelaar die dezelfde lamp bediend en daar vind je op het rode P-contact een bruine fasedraad. Op de zwarte wisselcontacten van deze schakelaar vind je ook twee zwarte draden, dit zijn dezelfde twee zwarte draden die op de eerste schakelaar van je foto uitkomen. Dit is de verbinding tussen de twee schakelaars.
Volgens je foto:
De zwarte draad met rode tape die nu op het rode P-contact zit sluit je aan op het meest linker contact van dimmer, zoals op het schema van de dimmer staat, met een raar tekentje er bij. De lamp-uitgang.
De zwarte draad met wit tape sluit je aan op de L ingang van de dimmer. De overgebelven zwarte draad met geel/groen tape sluit je aan op de P ingang van de dimmer.
De andere schakelaar die het zelfde lichtpunt bedient haal je er ook uit en moet je vervangen voor een zelfde type maar dan als
puls-drukker. Ziet er het zelfde uit maar werkt als een deurbel. Je maakt contact als je er op drukt. Laat je los dan is het contact ook weer weg. Die kun je best online bestellen want in de bouwmarkt zie je dit type vrijwel nooit. In jouw geval gok ik een schakelaar van het merk Jung, dus daarvan de puls-drukker met 1 maakcontact bestellen. Deze gaat als neven schakelaar voor de dimmer dienen, wat in het schema de 3 vierkantjes zijn. Dit betekend niet meer dan 1 tot meerdere neven schakelaars te gebruiken om via de dimmer dezelfde lamp aan en uit te zetten.
Achter deze tweede schakelaar verbind je de bruine draad met een lasdop aan de zwarte draad met wit tape die bij de eerste schakelaar in de L ingang van de dimmer gaat. De tweede zwarte draad met geel/groen tape die naar de eerste schakelaar loopt en op de P ingang zit, gaat op de zwarte aansluiting van de nieuw aan te sluiten pulsdrukker. Uit de lasdop van de bruine draad laat je nog een kort bruin draadje naar de het rode P-contact van de pulstdrukker lopen.
De zwarte draden zijn nu niet meer helemaal conform de NEN1010 kleurcodering gebruikt maar dat voorlopig ter zijde.
Wat je nu hebt gemaakt is een dimmer op de gewenste plek die zijn L fase voeding via de bruine fase draad - lasdop - de zwarte draad met wit tape vanaf de tweede schakelaar krijgt. De uitgang van de dimmer zit op de zwarte draad richting de lamp. Nu kun je door op de dimmer aan/uit te drukken en te draaien de lamp aan/uit zitten en dimmen.
Met de pulsdrukker kun je het licht ook aan/uit zetten en bij aan door langdurig op de pulsdrukker drukken, de lamp hoog/laag dimmen.
Vind je dit allemaal erg ingewikkeld en gebruik je de tweede schakelaar niet, dan kun je achter de tweede schakelaar de 2 zwarte draden en de bruine draad onder 1 lasdop steken. Achter de eerste schakelaar steek je de twee zwarte draden op de zwarte wisselcontacten in de L ingang van de dimmer en de zwarte draad op de het rode P contact steek je nog steeds in de meest linker uitgang van de dimmer. Dan werkt alleen de dimmer en heb je geen hotelschakeling meer.
Aangezien het een Zigbee dimmer is, welke meest mogelijk voor HUE gebruikt gaat worden, kun je de lamp sowieso apart bedienen met de HUE app, FoH schakelaar, HUE Smart Button, HUE Dimmer, etc.
Mocht de dimmer niet lekker dimmen, of de lamp blijft nagloeien bij uit, dan kun je op de zwarte schakeldraad en de blauwe nul draad bij de lamp een zgn.
stabilisator zetten.
Het is geen alles oplossende truckendoos maar het helpt soms wel. Zeker bij dimmers zonder nul aansluiting.
Als 1 hond vecht om een been, dan is hij zeker schizofreen.