F T schreef op maandag 21 juni 2021 @ 20:46:
[...]
Vanuit de uitleg zie ik nu inderdaad de overeenkomst. Draadloos of bedraag, allebei met grote kansen op storingen van buitenaf.
Is het bij mesh dan zo dan hetzelfde signaal herhaald wordt en aan het einde van het spectrum het zwakst is? Of is mesh juist zo gemaakt dat ze elkaars signaal versterken als je bijvoorbeeld 2 punten redelijk dichtbij van elkaar hebt?
Je denkt te ingewikkeld, "magisch" zelfs. WiFi is juist erg simpel.
Elk apparaat wat aan een WiFi-netwerk meedoet is een station. Je kunt globaal twee soorten onderscheiden:
- Access Point (AP), een apparaat dat regelmatig beacons uitzendt die het netwerk definieren, en waar andere stations mee kunnen verbinden.
- Clients, alle overige stations die met een AP verbinden.
Een client kan op elk moment maar met een enkele AP verbonden zijn. De AP is op enige manier verbonden met het internet via het "distribution system", wat zo simpel kan zijn als een rechtstreeks draadje, maar ook ingewikkeldere constructies zijn mogelijk.
"Mesh" is zo'n ingewikkeldere constructie, maar eigenlijk ook niet zo ingewikkeld. De eerste mesh-node zit altijd draadloos verbonden met je router. De volgende node verbindt als client met de eerste, maar zendt zelf as AP hetzelfde netwerk uit. Je WiFi zelf wordt het distribution system. Dit is hoe iedere repeater werkt. Verschil tussen een 'domme' repeater en mesh is dat bij mesh het geheel als een grote gevirtualiseerde switch beheerd wordt. Als dat je niets zegt komt het erop neer dat je bij mesh eenmalig instellingen doet waar je bij repeaters in elk kastje apart instellingen moet doen. Waar het echter niets aan verandert is hoe het signaal verstuurd wordt. Dat gaat op basis van pakketjes (het is een digitale techniek).
Stel je hebt boven een client en twee mesh nodes tussen die client en de router. De router heeft een pakketje voor de client. Dat gaat eerst bedraad naar de eerste mesh node. Die zendt het draadloos naar de tweede mesh node. Dat gebeurt met een bepaalde snelheid afhankelijk van signaalkwaliteit. De tweede node ontvangt het, en zendt hetzelfde pakketje in dezelfde kanaal nog eens uit naar de client. Dat gebeurt op een (mogelijk andere) snelheid afhankelijk van signaalkwaliteit en specificaties van cient. Nu, omdat ze in zelfde kanaal zitten kunnen ze niet tegelijk zenden. Dus zo lang de eerste node naar de tweede zendt, kan de tweede niets zenden naar de client, en zolang de tweede zendt naar de client kan de eerste ook niets zenden. Idealiter staat de tweede node exact halverwege tussen de eerste en de client (signaaltechnisch gezien). Dan hebben beide kanten dezelflde prestaties en haal je nagenoeg exact de halve bandbreedte van de verbinding tussen node 1 en node 2 of tussen node 2 en client.
Helaas is de echte wereld zelden zo perfect. Als de twee 'hops' niet identiek zijn, zal de tragere van de twee grotendeels je snelheid bepalen. Vuistregel is dat je de bandbreedte van de traagste hop moet delen door het aantal hops. Dat komt aardig in de buurt van wat je kunt halen. Moge duidelijk zijn dat meer hops funest is voor de prestaties, evenals grote verschillen in prestaties tussen de hops.
Bovenstaande geldt voor bandbreedte. Latency is vrij eenvoudig: iedere hop voegt latency toe, dus je moet de latency van iedere hop optellen. Sowieso is latency bij WIFI een paar ordes van grootte hoger dan bij Ethernet omdat stations moeten wachten op elkaar en eerst luisteren voor ze mogen zenden, waar bij Ethernet elk apparaat een dedicated full-duplex lijn heeft waar het gelijk op kan blazen.
Idem voor verstoringen: je keten is zo sterk als de zwakste schakel. Als ergens een pakketje kwijt raakt moet het opnieuw de hele keten door. Ook hier geldt dat de impact van packetlosss verhoogd wordt door het aantal hops.
Het concept van mesh lijkt me wel wat, alleen ik ben er nog niet over uit of het een voldoende verbetering gaat geven. Het kost daarnaast ook wat, of het is zelf tijd investeren om een kabel goed te leggen.
Het lastige is dat wat je bij mesh kunt verwachten niet op voorhand te zeggen is. Wel krijg je waar je voor betaalt. Een simpele dualband 2x2 MIMO meshsysteem heb je voor ~EUR 100. Dat levert bij goede installatie (exact zelfde signaalafstand per hop) zo'n 250Mbps op, wat je dus deelt door aantal hops. Worst-case drie dus ~80Mbps bij perfecte installatie, maar als perfecte installatie niet lukt, bijvoorbeeld omdat je eigenlijk een node halverwege de trap zou moeten plaatsen, maar er geen stopcontact in de buurt is, dan wordt het al snel minder.
Een tri-band set met 4x4 dedicated backhaul kan onder zelfde situatie ongeveer 500Mbps tussen nodes realiseren, en dat hoeft niet te wachten op communicatie met je client, dus dan kom je snel richting de >200Mbps biij je client uit. Maar sets als dit kosten al snel meer dan EUR 200. Reken trouwens ook even stroomverbruik mee. Met dit soort high-end apparaten op meerdere plekken in huis kun je per jaar ook nog een tientje of twee daaraan kwijt zijn.
Eerder in het topic is genoemd dat zelfs een powerline upgrade een verbetering kan geven. Wellicht zou ik dat willen 'proberen' door mijn 500 Mbit powerline met een Gigabit versie te vernieuwen en kijken of dat baat heeft, dan gelijk in mesh te investeren.
Je noemde in je topicstart een zeer (onwaarschijnlijk) hoge prestatie voor powerline, en een paar posts later bleek dat je bits en Bytes door elkaar haalt. Even ervan uitgaande dat speedtest 50M
bps aangeeft en niet 50M
Bps, dan komt het dichter in de buurt van wat je bij een goede powerline-signaal kunt verwachten bij de "500Mbps" sets. Nu is het aanlokkelijk om te denken "1000Mbps is twee keer 500Mbps", maar dan laat je je misleiden door marketing. Sowieso is 50% van de bruto link rate bij powerline nodig voor foutcorrectie, dus zelfs bij perfect signaal mag je die twee getallen door twee delen. Maar daar komt nog eens bij dat sommige chipsetfabrikanten (Broadcom...) buiten de standaard om extra, hogere modulaties toevoegt. Die kun je in praktijk niet halen, maar staat wel zo mooi op de doos. "1000Mbps" is in prakijk niet sneller dan "600Mbps" en inderdaad is het verschil met wat je nu hebt wat beperkter. Je mag blij zijn als je 20% meer haalt, dus ~60Mbps in jouw geval.
Als je stopcontacten boven en beneden geaard zijn, kun je met een MIMO set ("1200Mbps" of "2000Mbps", waarbij wederom het getal niets uitmaakt) die prestaties ongeveer verdubbelen (~120Mbps), maar tegen flinke meerprijs. Tenslotte is het hele Homeplug AV standaard achterhaald en is de ontwikkeling gestopt. Die is doorgegaan met het nieuwe G.hn standaard. Wave 2 daarvan wordt in NL vooralsnog alleen door Devolo verkocht als "Magic", in uitvoeringen met (Magic 2) en zonder (Magic 1) MIMO. De prestaties daarvan zijn vrijwel exact dubbele van wat je met HomeplugAV 2.0 haalt, dus als je randaarde hebt zou je misschien boven de 200Mbps uit kunnen komen, zonder randaarde boven de 100Mbps. Maar goed, daar mag je flink portemonnaie voor trekken. En het blijft best-effort over een gedeelde, vervuilde medium, waarbij een set Magic 2 adapters evenveel kost als iemand inhuren om Cat6 Ethernet weggewerkt te installeren, wat je gegarandeerd 10Gbps geeft (als je netwerkadapters het aankunnen

) en daarmee zeker 15 tot 20 jaar toekomstvast is, terwijl je echt niet meer dan 5 jaar zinnige gebruiksduur kunt verwachten van mesh of powerline.
[...]
Het is helaas al een wat ouder model, weinig informatie ook over te vinden. Ze waren toentertijd door de provider uitgegeven. Direct achter de modem hangt de router die voornamelijk het werk doet.
Als ik eens tijd heb kan ik daarnaar kijken. Ik meen me te herinneren dat de tv set top box een heel standaard ip adres in gebruik nam. Wellicht dat ik de ip kan matchen/veranderen om zo toch de huidige kabel te verwijderen en later de powerline of AP boven te kunnen sluiten.
Wij kunnen je helpen, maar dan hebben we echt nauwkerige informatie nodig.
Sowieso is dat mijn voornaamste advies: bepaal even duidelijk voor jezelf wat je wilt bereiken (ja, inclusief prestaties in Megabits danwel MegaBytes per seconde, en dan zonder verwarring), hoeveel je ervoor uit wilt geven en voor hoe lang je het beschikbaar wilt hebben. Dan heb je de toekomstige situatie te pakken. Vervolgens nagaan exact wat je nu hebt liggen qua hardware (alles incl merk en model, staat absoluut op stickers onderop elk apparaat) en qua infra die het verbindt (powerline adapters, evt coax- en koperpaarkabels). Dan weet je alles om pad van A naar B te kunnen bepalen.