Keuze verf(lak): alkalyd(terpentine) vs acryl(watergedragen)

Pagina: 1
Acties:

Vraag


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • sloth
  • Registratie: Januari 2010
  • Niet online
Deze vraag stelt zich voor behandeling nieuwe binnen deurkozijnen en verfdeuren, die ik wit wil lakken.
Voor mij is het eindresultaat (duurzaamheid) het allerbelangrijkste.

Op basis van verschillende bronnen begrijp ik dat:

alkalyd
meer geur/schadelijke stoffen geeft, trager droogt, vergeling bij lichte kleuren door ouderdom (op plekken met weinig UV-licht. Maar vloeit beter (makkelijker verwerkbaar) en zou iets beter glanzen bij high-gloss

acryl
geen/minder geur en schadelijke stoffen geeft, snel droogt, geen kans op vergeling geeft. Vloeit minder goed en zou wat minder gloss geven bij high-gloss.

Wat me niet duidelijk is en waar ik advies bij zoek:

Tot de nieuwe richtlijn verfproducten in 2010 inging waren producten alkalyd/terpentine gebaseerd lijkt me. Is het probleem van vergeling dan zo erg als ik nu lees?

Is een goede acryl/watergedragen lak even duurzaam, slijt en krasvast als een alkalyd gebaseerde lak?

Sommige alkalyd gebaseerde lakken (voorbeeld hieronder) claimen geen of minder (snel?) vergeling. Marketing of echt zo in praktijk?

Ik heb advies ingewonnen bij een speciaalzaak en daar werd Sikkens Rubbol Finura Satin aangeraden.
"Zijdeglans binnenlak met geringe donkervergeling op basis van een PU gemodificeerd alkydhars. Minder donkervergeling ten opzichte van andere alkydharsprodukten, Gemakkelijk verwerkbaar, Eenvoudige laagdiktebeheersing, Hoge dekkracht, Kras- en slijtvast, Kan buiten gebruikt worden op beschutte/afgeschermde delen "

Dé vraag waar ik dan nu mee zit: toch overstappen naar een goede acryl/watergedragen lak zoals Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin? Boet ik dan in op duurzaamheid, slijt en krasvastheid? Dat liever als terpentine gebaseerde lak die gaat vergelen?

Dank voor alle advies :)

Alle reacties


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Question Mark
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 19:44

Question Mark

Moderator SSC/WOS

F7 - Nee - Ja

Ik gebruik binnenshuis altijd Flexa Expert, die is "kras en stootvast". Ik gebruik nooit hoogglans, dus kan daar niet over oordelen. Voor de rest zie ik eigenlijk alleen maar voordelen. Geen stank, droogt vlot en verkleurd niet.

Dat watergedragen verf minder goed zou vloeien herken ik eigenlijk niet. Ik merk in elk geval weinig verschil met de buitenverfen die ik gebruik.

Voor mijn gebruik zou ik niet weten waarom ik ooit nog alkyd binnenshuis zou willen gebruiken.

Je geeft aan dat voor jou duurzaamheid het meest belangrijk is. Wat bedoel je hiermee? Milieubelasting, mate van verkleuring, of toch slijtvastheid?

MCSE NT4/2K/2K3, MCTS, MCITP, CCA, CCEA, CCEE, CCIA, CCNA, CCDA, CCNP, CCDP, VCP, CEH + zwemdiploma A & B


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sloth
  • Registratie: Januari 2010
  • Niet online
@Question Mark verkleuring en slijtvastheid. Voorkeur voor zijdeglans. De deuren goed verven is een hele klus die veel tijd en moeite kost. Daarom wil ik de beste productkeuze maken die dan (voor zover mogelijk het beste) kan beschermen tegen krassen, huidvet, stoten, en vergeling op de lange(re) termijn.

Dus het idee één keer goed en dan minder of geen omkijken naar. De nadelen zoals trager drogen en stank (ik heb een goed halfgelaatsmasker met A2 gas en dampfilter dus ik ruik toch niets) maken me dan minder uit.

[ Voor 18% gewijzigd door sloth op 23-05-2021 11:55 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Question Mark
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 19:44

Question Mark

Moderator SSC/WOS

F7 - Nee - Ja

Qua "hardheid" zou je dan eigenlijk een verf op basis van twee componenten moeten gebruiken. Óf dit kan is wel afhankelijk van je ondergrond voor zover ik weet.

Bij gebruik van Alkyd heb je kans op vergeling, bij acryl lever je wellicht iets in op hardheid.

Blijft een persoonlijke keuze, maar als een verfwinkel al aangeeft dat er hoe dan ook (geringe) vergeling gaat optreden bij Alkyd, en beschadigen bij gebruik van Acryl afhankelijk van je eigen gebruik zijn zou ik eerder kiezen voor acryl.

Lastige keuze, dat wel. :)

MCSE NT4/2K/2K3, MCTS, MCITP, CCA, CCEA, CCEE, CCIA, CCNA, CCDA, CCNP, CCDP, VCP, CEH + zwemdiploma A & B


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • bazzzzzz
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 30-06 15:44
Binnen duidelijk sikkens rezisto of een ander goed merk. Het doet vaak pijn om €50 voor een pot te betalen ipv €15 maar qua hechting en krassen is het in mijn ervaring de meerprijs waard.

Kwasten kan je wel op besparen. Action verkoopt meesterhand kwasten vele malen goedkoper dan elders. Schuurpapier van ecotools is ideaal. Goed ontvetten voordat je gaat schuren is ook erg belangrijk.
St Marc spoel ik tegenwoordig nog weer na.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Yowzawood
  • Registratie: April 2019
  • Laatst online: 12-07-2021
sloth schreef op zondag 23 mei 2021 @ 11:36:
Deze vraag stelt zich voor behandeling nieuwe binnen deurkozijnen en verfdeuren, die ik wit wil lakken.
Voor mij is het eindresultaat (duurzaamheid) het allerbelangrijkste.
Na vorig jaar een tweetal huizen helemaal binnen- en buiten geschilderd te hebben.....

Als je terpentine gedragen verf op een beetje een plaats gebruikt waar licht op valt dan vindt ik persoonlijk dat vergelen allemaal wel meevallen. Het gebeurt wel maar op plaatsen waar ik 18jaar geleden mijn kozijnen wit geschilderd had was toch amper een verkleuring waarneembaar.

Maar wat voor mij de keuze vooral bepaald is:

- De onderlaag. Op een eerdere terpentine gedragen laag zet ik gewoon weer hetzelfde op. Ik ken de theorie dat je met een goede watergedragen multiprimer hierop ook een goede hechting krijgt maar in de praktijk vindt ik dat toch tegenvallen. Ik heb een paar plekken gehad waar de hechting gewoon niet goed was, doe ik dus niet meer.

- De grootte van de oppervlakte. Watergedragen verf vereist toch best een goede techniek, en dat zie je vooral als je oppervlakken wat groter en lastiger worden. Na best wat schilderwerk vindt ik het nog steeds erg lastig om een (vlakke) deur met watergedragen verf goed streeploos te krijgen. Als je deur hangt of als het bijvoorbeeld de binnenkant van een buitendeur is die je dus open moet zetten dan is je verf bijna na het opzetten al aan het drogen. Je moet dan best dik opzetten en heel snel en strak rollen. Kan je de deuren bijzoorbeeld in een ruimte zonder veel luchtstroming op een paar schragen leggen dan wordt het een stuk eenvoudiger. De binnenkant van mijn buitendeur kreeg ik bijvoorbeeld met watergedragen verf gewoon niet mooi omdat het veel te snel droogde als ie open moest en ik toch wat tijd nodig had om fatsoenlijk om de opstaande randen bij het raam te schilderen.

Mijn conclusie, ondanks dat een (goede) watergedragen verf in het eindresultaat net zo goed kan zijn gebruik ik voor deuren toch liever een terpentine gedragen verf omdat de vloeiing en droging daar voor mij beter werkt. Maakt je klus wel lastiger want met watergedragen verf doe je zonder problemen meerdere lagen op een dag, met terpentine gedragen verf meestal niet.

Kozijnen en andere kleinere delen binnen gaan gewoon met watergedragen verf. Minder zooi en sneller klaar en het resultaat is hetzelfde.

Glansgraad zie ik met goede spullen weinig verschil in. Terpentine hoogglans wellicht wel maar aangezien ik die alleen buiten gebruik vindt ik dat geen significant verschil.

En koop je verf gewoon online bij iets als verfwinkel.nl of verfwebwinkel.nl. Scheelt voor de kwaliteitsspullen van Sigma/Sikkens/Wijzenol of specialisten als Little Green een aardig bedrag.

[ Voor 6% gewijzigd door Yowzawood op 23-05-2021 14:05 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Boeryepes
  • Registratie: Januari 2016
  • Niet online
Ik heb mijn hele huis binnen met sigma nova mat gedaan en 0,0 problemen met strepen en vloeien. Bij temperaturen boven de 25 graden werd 't listig omdat de verf droog was zodra 't van de kast kwam.

The biggest communication problem is we do not listen to understand. We listen to reply.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CVTTPD2DQ
  • Registratie: Augustus 2019
  • Nu online
sloth schreef op zondag 23 mei 2021 @ 11:36:
Tot de nieuwe richtlijn verfproducten in 2010 inging waren producten alkalyd/terpentine gebaseerd lijkt me. Is het probleem van vergeling dan zo erg als ik nu lees?
Nee hoor, watergedragen verf bestaat al veel langer. Voor mijzelf geeft alkydverf het probleem dat ik van de geur hoofdpijn krijg, ook weken ná het schilderen. Anderen in mijn huishouden ruiken niks, of vinden de geur lekker, dus YMMV.

Mijn hoofdpijn impliceert niet dat er schadelijke stoffen vrijkomen (en vice versa, er kunnen schadelijke stoffen vrijkomen zonder dat je het ruikt), maar ik heb het vermoeden dat het met reden afgeraden wordt voor binnen.
Pagina: 1