Misschien niet alleen het antwoord op je vraag, maar ik heb nog wat aanvullende tips. Als je zelfstandig gaat wonen zou je i.i.g de volgende verzekeringen moeten nemen:
- inboedel
- aansprakelijkheidsverzekering (AVP)
optioneel: rechtsbijstand
- uitvaartverzekering
Sluit de inboedelverzekering af vanaf de dag dat je je sleutel krijgt. Vraag ook of de goederen verzekerd zijn tijdens de verhuizing, laat dit schriftelijk vastleggen.
Ruim na het klussen je flat op, haal dure spullen uit het zicht, of beter nog : neem deze altijd mee uit het klushuis, en laat dat niet achter in je auto.
Kijk of je een vergunning nodig bent voor de verhuiswagen / auto met kar, als je deze bij de portiek wilt parkeren. Dit wil nog wel eens voorkomen in de grote steden als er niet direkt voor de deur laden/lossen mogelijk is. Je kan bij de gemeente dan een ontheffing aanvragen voor 1 dag.
Bij huren hoef je geen opstalverzekering te nemen. Wel moet je even letten of er een glas-verzekering is opgenomen. Vraag de verhuurder of er een glas-dekking is. Sluit altijd de collectieve servicefonds af als deze er is. Vaak zitten hier extra onderdelen bij die reparaties gratis maken als huurder, die niet standaard zijn. Ben je nog van plan in de huurwoning flinke aanpassingen te doen dan kan je je inboedelverzekering nog uitbreiden met een huurdersbelang dekking. Heb je een inbouwkeuken met wasem en andere apparaten dan is de verhuurder de onderhoudsplichtige. Bij een defect moeten moeten zij dit herstellen of vervangen. (koelkast/vaatwasser/oven/wasem). Ze mogen je geen huur-kosten in rekening brengen voor zonwering aan de buitenkant. Wel kan een glazenwasser zijn opgenomen in de servicekosten. Let er dan even op dat ze ook idd. de ramen komen soppen.
Ga je flink klussen in de woning, en voeg je verbeteringen toe, vraag dan eerst toestemming. Laat dit schriftelijk vastleggen. Vaak kan je ook een groot deel van de kosten vergoed krijgen van de verhuurder, die hebben daar soms een potje voor. (bv extra kraan / afvoer vaatwasser in de keuken).
Neem je een harde vloer (parket/laminaat) dan moet je verplicht een geluidsdempende ondervloer plaatsen. Let goed op! De 10-db vloerplaten zijn alleen geschikt voor betonnen ondervloeren. Heb je een houten ondervloer, dan moet je mogelijk andere materialen gebruiken. Let de platen en de afgewerkte vloer niet tegen deurposten/muren/plinten aan om contactgeluid te voorkomen. Zorg er voor dat je op de bon/faktuur hebt staan wat voor ondervloer je hebt. Maak een kopie van de termische bon voor je archief.
Je moet je inschrijven bij de gemeente. De inschrijving zorgt er voor dat je jaarlijks correct word aangeslagen voor waterschap, riool, afval en andere belastingen. Let er bij je 1e aanslag op dat je correct bent aangeslagen voor 1-persoons of meerpersoonshuishouden. Heb je een laag inkomen dan kan je ook nog een verlaging of kwijtschelding aanvragen. Als de vorige bewoner niet is uitgeschreven op je nieuwe adres dan moet je direkt aan de bel trekken bij de gemeente.
Verder moet je gas/elektra, internet, tv, telefonie en water regelen.
Vraag verder zorg- en huurtoeslag aan. Via het toeslagen loket. Je kan pas toeslag voor huren krijgen per 1e van de maand. Gaat je huurcontract na de 1e in van de maand, dan kan je pas per 1e van de volgende maand toeslag krijgen.
Zit je boven de sociale huurgrens *vrije sector* en is de huur hoog, dan kan je wellicht woonkostentoeslag aanvragen via de gemeente. Verder kan je daar ook een toeslag aanvragen voor sociale participatie en een inkomensafhakelijke toeslag. Heb je hoge zorgkosten, dan kan je ook soms ook een tegemoetkoming in de zorgkosten aanvragen. Schaam je er niet voor die toeslagen, ze zijn er om je te helpen!! Let er bij je belastingaangifte op, dat de toeslagen vrijgesteld zijn. Ook de woonkostentoeslag is vrijgesteld. Deze mogen niet worden meegenomen in je belastbare inkomen. (Artikel 3.104 Vrijstellingen publiekrechtelijke uitkeringen.)
Geef verder aan een ieder je nieuwe adres door. Sportclub/werkgever/tijdschriften/mobiel/huisarts/tandarts. De zorgverzekering krijgt je nieuwe adres automatisch door je verhuismelding bij de gemeente.
Bij een flat heb je denk ik ondergrondse containers. Vraag de verhuurder om de pas. Als deze niet aanwezig is, moet je je melden bij de gemeente. Grofvuil kan je wegbrengen of laten ophalen. Informeer bij je gemeente. Soms is ophalen na 1e verhuizing naar dat adres kostenloos.
Let er op dat je nieuwe sloten hebt gekregen. Heb je die niet, regel dan zelf voor je voordeur en schuur een nieuwe cilinder. Let de oude in een doosje/zakje in de meterkast.
Verwijder je kleine zaken zoals afdekplaatjes, kapjes, trektouwtjes, handvatenm en genruik je deze niet meer? Stop ze in een zakje en leg ze in de meterkast. Zo blijft het altijd bij de woning en kom je later niet voor verrassingen te staan als je weer gaat verhuizen.
Vraag het adres van de oude bewoners, als je post krijgt dat voor hun bestemd is, dan kan je dat doorsturen. Mocht dat langer dan een paar maanden zo blijven, dan stuur je het retour afzender met de opschrift "adres/bewoner onbekend". Dan stopt het vanzelf.
[Voor 57% gewijzigd door Nijl op 22-03-2021 10:13]