Woestijn schreef op woensdag 17 maart 2021 @ 12:28:
Ik heb ooit ergens een goede uitleg gelezen waaruit bleek dat 1 stem nooit enig verschil kan maken in de uiteindelijke zetelverdeling, waardoor je als individu dus nooit invloed kon hebben op de uitslag, maar kan dat nu nergens meer terugvinden.
Het zal iets te maken gehad hebben met hoe de kiesdeler wordt afgerond, of wat er gebeurd bij een vrijwel gelijke stand tussen twee partijen voor een zetel.
Weet iemand wat hier nou precies de oorzaak van was of anders waarom het niet waar is?
Meestal wordt dit genomen als een technische discussie, dat is het echter niet. De statistiek is slechts een component, en eigenlijk een kleine. Dit is een veel meer complex verhaal van hoe menselijk groepsgedrag echt werkt, hoe perceptie gevormd en beïnvloed wordt binnen menselijke groepsdynamica, en hoe gedragslijnen op groepsniveau disproportioneel bepaald worden door relatief kleine signalen.
Aan de ene kant heb je dus de verkenning van de berekening, aan de andere kant die van gedrag. Nou ik stem op zus, want gevoel. En dat gevoel heeft meer effect dan we graag willen weten.
Denk bijvoorbeeld aan effecten van peilingen. Op elk niveau van menselijke groepsdynamica zitten meerdere van dat soort punten van overdracht en effect. De individueel stem die boodschap geeft heeft bereik, overal.
En dan is er ook nog de dynamiek van het bestel zelf, dat is niet zonder kwetsbaarheden. Denk eens aan blanco of niet stemmen. Dat is geen signaal, dat is het passief bevestigen van aanwezige dominante politieke machtsconcentratie.
Elke stem telt, voor veel meer dan louter de statistiek.
[Voor 9% gewijzigd door Virtuozzo op 17-03-2021 16:16]
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.