Toon posts:

Schijf fouten: is het echt te laat voor een backup?

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • foxofinfinety
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 25-03 13:50
Gisteravond kwam mijn broer naar mij toe om te vragen of ik naar zijn PC kon kijken omdat die heel traag was, hierbij had hij het vooral over de Windows verkenner en het starten van programma's.

Eerst zag ik het probleem eigenlijk niet, want de verkenner openende normaal en ook Firefox was snel geopend. na wat doorvragen bleek het iets specifieker te zijn: de verkenner was traag als je over de D-schijf bladerde, en het waren vooral programma's als Steam die traag waren.

Programma's zoals Steam, met een extra game library op de D-schijf.

En het is ook terwijl mijn broer dit vervelde dat ik nog iets anders hoorde, iets wat ik echt niet wou horen, maar steeds maar weer bleef komen.
*Click* Wrrrrrrrrrrr
*Click* Wrrrrrrrrrrr
*Click* Wrrrrrrrrrrr
*Click* Wrrrrrrrrrrr


De oorzaak van de traagheid was toen wel aardig duidelijk, en ik heb toen de schijf uit mijn broers PC gehaald zodat deze weer normaal werkt (de PC dus) en ik ondertussen kan proberen om een backup te maken.

Mijn vraag
Oké intro gehad, dan nu de eigenlijke vraag: is het nou echt te laat om een backup te maken of is er nog iets anders wat ik kan proberen?

Ik heb zelf wel een paar dingen geprobeerd om toch nog een backup te maken (zie hieronder) maar tot nu toe helaas zonder enig succes.

En als het echt te laat is, er zijn ook nog van die bedrijven die zich specialiseren in het terug halen van verloren gegevens.
De enige ik zelf ken is Stellar Data Recovery, maar laten we zeggen dan mijn broer nou niet bepaald enthousiast was over het prijskaartje van € 742,89 ex. btw. voor recovery van hardware fouten.

Kent iemand misschien een bedrijf die dit goedkoper zou kunnen doen? En zo ja, welke bedragen hanteren die?

Relevante software en hardware die ik gebruik

Hardware:
- Supermicro X10SBA met 8 GB (2 x 4) DDR3L geheugen.
- Een Kingston DataTraveler 2.0PMAP als live usb stick (voor clonezilla/ubuntu)
- En een CnMemory Core 3 TB (effectief USB3-SATA3 bridge + Seagate ST3000DM001-1CH166) om de backup op te zetten.

- En uiteraard de probleemschijf zelf: Western Digital Blue WD30EZRZ-00Z5HB0

Als software (allemaal 64-bit):
- Clonezilla Live 2.6.7-28
- Ubuntu 20.04.1 Desktop
- Windows 10 Pro

Wat ik al gevonden of geprobeerd heb
Ik heb zelf al enkel pogingen gedaan om de data te kopiëren: gewoon met Windows 10, Ubuntu voor het geval dat, en zelfs een image via Clonezilla.

Geen hiervan is echter gelukt door een erg lastig probleem: de schijf is slechts sporadisch zichtbaar.
Eerst zag de Marvell SATA3 controller waar hij aan hing geen schrijven, na een paar keer herstarten kwam hij in beeld met de naam in rode letters en de melding dat de schijf niet goed was en dat ik een backup moest maken.

Windows 10 kon de schijf eigenlijk helemaal niet vinden. Ik had Windows even snel geïnstalleerd op een 64 GB SSD, mijn broers schijf even niet aangesloten om te voorkomen dat ik de verkeerde schijf kies, en Windows werkte toen normaal. Nadat ik de schijf weer had aangesloten was Windows enorm traag maar zag de schijf niet. De Marvell controller zag hem overigens wel.

Toen Ubuntu, van een Live USB startte deze normaal maar zag eerst ook slechts een schijf, mijn USB schijf dus. Initieel zij de SATA controller toen ook weer dat er geen schrijven waren.
Na een paar herstarts zagen zowel de controller als Ubuntu hem wel en ook Ubuntu gaf gelijk de melding dat er iets mis was met de schijf, ik heb hem gemount en de inhoud van de schijf was zichtbaar.
Kopiëren naar mijn USB schijf wou echter niet, hij begon wel met voorbereiden maar nog voor hij daar mee klaar was was de schijf al weer verdwenen.

Clonezilla was in het begin ook niet overtuigd dat de schijf bestond, dit maal kon Conezilla hem echter vinden terwijl de SATA controller nog beweerde dat er geen schrijven waren.
Ook hier bleef de schijf echter niet lang, want hoewel hij er was toen ik moest kiezen welke schijf ik wou mounten in /home/partimage was hij toen ik de bron schrijf moest kiezen al weer weg.

Ik heb voor Clonezilla eerst geprobeerd om de clone te doen in device-device mode zodat ik na de clone direct bij de data kon zonder hem eerst te moeten herstellen. Hierbij kies je de bron schijf eerst maar de clone werkte niet omdat mijn USB schijf blijkbaar toch net iets kleiner is dan de schijf van mijn broer.
bij device-image kies je eerst /home/partimage en daarna de bron schijf, dit wou echter ook niet omdat de schijf daar dus niet lang genoeg voor beschikbaar blijft.

Uit recent onderzoek is gebleken: treinen rijden NIET op tijd, ze rijden op rails.

Alle reacties


 • psychonetics
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 20:27
DRS Bulgaria hoor ik altijd wel goede verhalen over en is iets goedkoper dan andere recoverybedrijven. Maar geluid uit een HDD is nooit een goed teken en kan zijn dat je pogingen de data te herstellen meer kwaad hebben gedaan dan goed. Zou voor de zekerheid daarom ook niet proberen daarmee verder te gaan.

 • PD2JK
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 06:28
Long shot; luchtdicht een nachtje in de vriezer.

AMD DX4 100 (3.11) / Pentium MMX 200@233 (95) / Athlon Slot A Thunderbird 1000 (98SE) / P!!!-S 1,4GHz (ME+2K) / AthlonXP 1700+@3200+ (XP) / Opteron 165 (XP x64) / Q6600 (Vista) / Ryzen 5 5600X (10)


 • NimRod1337
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:19
Deze schijf moet je eigenlijk helemaal niet meer aanzitten, dus ook niet in de vriezer en dan weer verder prutsen. Als de kop eraf hangt trek je sporen in de platters en dan is ook dure recovery niet altijd meer mogelijk.

 • nelizmastr
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 27-03 17:36

nelizmastr

Goed wies kapot

Staan er alleen games op of ook data die nog van belang is?

Games kan je weer downloaden, recovery kost meer tijd en uiteindelijk geld om feitelijk zinloze game files terug te halen.

Geen backup van de andere bestanden op een andere schijf beschikbaar?

I reject your reality and substitute my own


 • Renault
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 30-09-2022
Doe helemaal niets meer met die harddisk, leg hem goed beschermd weg en leg hem zéker niet in de vriezer.
Probeer er helemaal niets meer mee en ga er zéker niet mee naar een PC-winkel.

Vraag aan je broer welke bestanden op die harddisk staan, die hij graag terug wil hebben (dus niet de bestandsnamen, maar welke soorten data hij mist en hoeveel dat er ongeveer zijn).
Vraag ook aan je broer wat het budget is wat hij er voor over heeft om die bestanden terug te krijgen.

Als dat budget ergens tussen de 500 en 1000 Euro zit, kan je eens googlen naar ervaringen met recoverybedrijven en enkele aanschrijven met wat info over de harddisk en de data en vragen om een offerte.
Neem dan "samen" een goede beslissing over hoe je de data terug gaat krijgen.

Bij alles wat je zelf onderneemt, wordt de kans dat je de data terug krijgt minder: het feit dat je niet bent begonnen met het uitlezen van de SMART-data van die harddisk (nu niet meer doen!) wijst daar m.i. ook op.

Succes toegewenst en ik hoop dat de data terugkomt!

 • PD2JK
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 06:28
De vriezer truc is iets van vroeger, vergeet wat ik zei.
Het heeft de data van een kennis al eens terug weten te halen, maar met schijven van tegenwoordig werkt dat niet meer. Het werkt ook alleen bij vastgelopen lagers, maar de schijf van je broer draait nog zei je.... :)

AMD DX4 100 (3.11) / Pentium MMX 200@233 (95) / Athlon Slot A Thunderbird 1000 (98SE) / P!!!-S 1,4GHz (ME+2K) / AthlonXP 1700+@3200+ (XP) / Opteron 165 (XP x64) / Q6600 (Vista) / Ryzen 5 5600X (10)


 • Renault
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 30-09-2022
Eik heb één vraag nog niet beantwoord: een backup maak je vóóraf en gebruik je als je problemen tegenkomt.
Dus als je problemen krijgt is het maken van een backup per definitie geen oplossing en dus altijd te laat.

 • zekerpixels
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 27-03 18:41

zekerpixels

Victory Loves Preparation

Je spreekt over data recovery, vaak kan er nog wel het eea worden teruggehaald. Maar, je beschrijft dat er programma zoals steam en games op die schijf stonden, dat is allemaal weer opnieuw te downloaden. Dan kun je wat mij betreft dat geld investeren om een backup oplossing voor de toekomst.

Wat ik zou doen is; de schijf wegleggen en eerst eens nagaan of er echt iets belangrijks op de schijf stond, waar hij echt niet zonder kan (zie ook bovenstaande reactie van Renault). Als blijkt dat het belangrijkste een paar games saves zijn, daar ga je natuurlijk geen groot geld aan uitgeven en kan zelf nog wat proberen. (smart data van de schijf, er is een mooi topic voor op tweakers)

Overigens de Seagate die je opnoemt is volgens mij ook een beruchte type. nieuws: Seagate aangeklaagd om uitval van 3TB-hdd's Toevallig is die van mij vorig jaar overleden met 100 uur op de klok, deze ook met bijbehorende clickgeluiden en niet meer kunnen schijven, maar na 100 keer proberen kon ik nog wel data eraf krijgen.

[Voor 3% gewijzigd door zekerpixels op 11-03-2021 18:43]


 • foxofinfinety
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 25-03 13:50
Steam was een van de programma's die mijn broer aangaf die traag waren toen het probleem net gemerkt werd, maar hij heeft nagenoeg al zijn data deze schijf staan. Een bruikbare backup is er helaas niet van.

Dat zelf proberen de data te herstellen risico's met zich meebrengt is mij bekend, maar omdat recovery bedrijven erg duur zijn hebben we in overleg besloten om het toch te proberen.

Dit heb ik dan ook gedaan op woensdagochtend, toen heb ik de stappen geprobeerd in de topic start staan.
Daarna, nog voor ik het topic heb gestart, is de schijf aan de kant gelegd en is er niks meer mee gedaan.


Vanwege mijn werk heb ik niet eerder kunnen reageren maar ik heb wel nog weer met mijn broer overlegd: Hij vind de data wel belangrijk genoeg om professionele hulp in te schakelen.

Voor welke hulp, hebben we toch enige twijfel over DRS Bulgaria omdat we daar eigelijk alleen de informatie over kunnen vinden die zij zelf gegeven.
Stellar Data Recovery is toch wat te duur, maar ik kreeg elders de tip voor Data Recovery Nederland.
Nog steeds een flink stuk goedkoper dan Stellar en er zijn ook goede reviews over te vinden.

Uit recent onderzoek is gebleken: treinen rijden NIET op tijd, ze rijden op rails.


 • Arunia
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 23:36
Volgens mij was er pas een topic over iemand die had een schijf naar beide laatste in je post gestuurd. Die laatste was in ieder geval goedkoper en volgens mij ook erg goed.

 • ricardo246
 • Registratie: December 2007
 • Nu online

ricardo246

Life's what you make it!

Arunia schreef op donderdag 11 maart 2021 @ 21:48:
Volgens mij was er pas een topic over iemand die had een schijf naar beide laatste in je post gestuurd. Die laatste was in ieder geval goedkoper en volgens mij ook erg goed.
Dat is dit topic:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2054924
En daar is nog geen feedback gegeven over de ervaringen vd TS met genoemde partij.

I have no special talent. I am only passionately curious.


 • Eftalou
 • Registratie: April 2004
 • Niet online
foxofinfinety schreef op donderdag 11 maart 2021 @ 21:45:
Voor welke hulp, hebben we toch enige twijfel over DRS Bulgaria omdat we daar eigelijk alleen de informatie over kunnen vinden die zij zelf gegeven.
Ik heb zelf een paar jaar geleden een HDD laten recoveren bij DRS Bulgaria. Ik kan je deze zeker aanbevelen, duurt misschien wat langer omdat je de schijf naar Bulgarije moet sturen maar je wordt goed op de hoogte gehouden van het proces en bij mij was er sprake van een succesvolle recovery.

"There's no place like 127.0.0.1"


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Q
 • Registratie: November 1999
 • Laatst online: 00:56

Q

Au Contraire Mon Capitan!

ricardo246 schreef op donderdag 11 maart 2021 @ 21:51:
[...]

Dat is dit topic:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2054924
En daar is nog geen feedback gegeven over de ervaringen vd TS met genoemde partij.
Inmiddels wel:

Ze hadden succes met https://www.ddrecovery.nl voor een hele goede prijs.

Maar dat was software problemen (format) en hardware is natuurlijk een ander verhaal. Maar het lijkt wel een goede partij dus.

 • HyperBart
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 27-03 17:51

HyperBart

Huge Ego, Sorry

@foxofinfinety het is best veel geld en een dure les. Je hebt er goed aan gedaan om het in overleg te doen maar anderzijds niet zo slim als je broer nu wel bereid is dat geld op tafel te leggen om een recovery poging te doen...

Is dit nu ook echt iets waar je op wil besparen? 700 eur is eigenlijk best goedkoop vind ik, ga je nu voor die 100 of 200 EUR goedkoper dat meer risico lopen dat je bij een goedkopere partij gaat dan een kwalitatievere/betere ervaringen partij?

Opnieuw, ik snap dat het best wat geld is maar op een gegeven moment moet hij gewoon toegeven “ik heb er echt een zootje van gemaakt, nu moeten de specialisten mij komen helpen en ja dat gaat me best wat geld kosten”

Vandaag even niets

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee