Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Toon posts:

Onbekend netwerk

Pagina: 1
Acties:

Vraag


  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
Hi all, ik heb een hardnekkig issue waar ik jullie input voor wil vragen.

Probleem:
Soms na opstarten van mijn pc krijg ik de melding dat ik geen access tot internet heb. Als ik dan bij de netwerkverbindingen kijk staat er bij Ethernet - onbekend netwerk.
Dit gebeurt soms ook als de computer in energiesaving modes staat en ik hem "wakker maak", dan
heb ik ineens geen access meer. Hij heeft dan ook een 169.x.x.x IP zich zelf toegewezen.

Als ik overschakel naar wifi werkt het wel, en andere systemen in huis via LAN werken zonder problemen.
Soms gaat mijn pc (met het issue) automatisch na 15 minuten of langer het ineens wel werken, dus weer een normaal ip en gewoon toegang tot het netwerk.

Wat altijd heeft gewerkt de router resetten, maar om dat nou om de paar dagen te doen vind ik wat minder. Zeker gezien er mensen op dat moment gebruik maken van het netwerk voor werk en school.

Wat heb ik geprobeerd tot nu toe:
- Router heeft nieuwste firmware
- Ethernet card heeft nieuwste driver
- Windows is up to date
- Ik heb maar 1 virusscanner runnen (en up to date)
- Firewall uitgezet
- Mijn mobo heeft 2 ethernet cards, dus beide geprobeerd.
- Andere kabel
- Andere socket in router

- IP release / renew (al 100 keer gedaan)
- IP6 uitgezet (stond al uit op beide kaarten)
- Ethernet adapter verwijderd van pc, en overnieuw opstarten en installeren (beide adapters)
- Energie saving uitgezet van beide adapters


Wat voor hardware gebruik ik:
- 3X RT-AC88U routers in AiMesh
- Gigabyte X570 Aorus Master moederbord, door zit een Intel I211 gigabit controller en een Realtek Gaming 2.5Gbe controller op.


Wat kan ik nog meer proberen? Snap er helemaal niks van (klopt sowieso, want ik ben geen IT / netwerk specialist) ;)
Natuurlijk heb ik al een paar maanden zitten googlen en hier op tweakers rondgesnuffeld.. heelluuuppp

Alle reacties


  • Kasper1985
  • Registratie: oktober 2014
  • Laatst online: 13-06 12:40
Is de firmware op je Asus ook up to date? Je noemt AI mesh. Betekent dat dat er geen draad tussen zit maar dat je 2 van de 3 als mesh node gebruikt en 1 als router?

Lijkt op een dhcp probleem. Zou dus eerst eens kijken of er nieuwere firmware beschikbaar is.

Ze worden nog steeds verkocht volgens de pricewatch ondanks dat ze 6 jaar oud zijn dus hoogstwaarschijnlijk is er wel nieuwe firmware.

Anders kan je ook eens kijken naar “Merlin” firmware. Die is vaak stabieler dan asus stock.

  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
Kasper1985 schreef op dinsdag 9 maart 2021 @ 20:22:
Is de firmware op je Asus ook up to date? Je noemt AI mesh. Betekent dat dat er geen draad tussen zit maar dat je 2 van de 3 als mesh node gebruikt en 1 als router?

Lijkt op een dhcp probleem. Zou dus eerst eens kijken of er nieuwere firmware beschikbaar is.

Ze worden nog steeds verkocht volgens de pricewatch ondanks dat ze 6 jaar oud zijn dus hoogstwaarschijnlijk is er wel nieuwe firmware.

Anders kan je ook eens kijken naar “Merlin” firmware. Die is vaak stabieler dan asus stock.
Firmware(s) are all up to date.
The AiMesh is opgezet met ethernet backhaul.

Het rare is dat alleen mijn pc er last van heeft en de rest niet.

  • Ben(V)
  • Registratie: december 2013
  • Laatst online: 21:50
Kijk even naar de power savings settings van je netwerk kaart in de device manager.
Als die in sleep mode ook uit gaat dan raak je het ipadres kwijt en er wordt alleen tijden het boot proces een dhcp request gedaan dus uit sleep mode komen vraagt geen nieuw ipadres op maar je bent het wel kwijt.

All truth passes through three stages: First it is ridiculed, second it is violently opposed and third it is accepted as being self-evident.


  • Frogmen
  • Registratie: januari 2004
  • Niet online
Probeer de volgende keer eens de netwerkkabel even eruit en erin te steken. Als dat werkt is het je PC, windows staat niet echt bekend om zijn goede slaapmodus, althans in het verleden zo vaak problemen mee gehad dat ik het niet gebruik (al lang niet, dus kan best nu wel goed zijn) Daarentegen zet ik mijn Macbook nooit uit.

Voor een Tweaker is de weg naar het resultaat net zo belangrijk als het resultaat.


  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
Ik heb de energie savings al uitstaan, dus dat is het waarschijnlijk niet.
Kabel eruit heb ik al vaak geprobeerd.

Vandaag en gisteren heb ik de pc aan gelaten nadat bij opstarten er geen verbinding was en toen kwam na 15 a 20 minuten verbinding.
Op normale dagen heeft de PC meteen verbinding.

Als mijn PC geen verbinding kan maken dan kan ik wel via wifi verbinden, en andere apparaten via LAN en Wifi hebben geen issues. Daarmee lijkt het mijn pc, maar ik sluit de router niet uit.

Gebruiken wifi en ethernet dezelfde DHCP client service?

[Voor 9% gewijzigd door Sadhu op 10-03-2021 11:19]


  • ijske
  • Registratie: juli 2004
  • Laatst online: 20:50
zet voor de test je pc eens op een vast IP adres ...dan sluit je gans de DHCP error al uit

[Voor 26% gewijzigd door ijske op 10-03-2021 11:19]


  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
ijske schreef op woensdag 10 maart 2021 @ 11:19:
zet voor de test je pc eens op een vast IP adres ...dan sluit je gans de DHCP error al uit
Voor de duidelijkheid, je bedoeld dat ik ook de router op statisch moet zetten?
Of alleen mijn pc, kan dat als mijn router op dhcp staat?

  • ijske
  • Registratie: juli 2004
  • Laatst online: 20:50
Sadhu schreef op woensdag 10 maart 2021 @ 11:20:
[...]


Voor de duidelijkheid, je bedoeld dat ik ook de router op statisch moet zetten?
Of alleen mijn pc, kan dat als mijn router op dhcp staat?
je router is quasi altijd de DHCP zender van het netwerk
je pc is niet altijd DHCP ontvanger (als ie statisch staat heeft ie geen DHCP nodig, hij weet immers wat de ip nummers & DNS'en zijn)

dus jou pc inderdaad op statisch IP adres zetten

  • 55martin
  • Registratie: oktober 2016
  • Laatst online: 07:17
Dit doet me denken aan een vergelijkbaar probleem. Dat is al weer een jaar of vijf geleden. Toen draaide win7 nog op mijn PC.

Soms kreeg ik na het opstarten ook deze mededeling. Vaak na een reboot had ik wel internet. Soms wel een paar keer rebooten.

Na veel zoekwerk bleek een apple service de boosdoener. Tik even MSC in de zoekbalk. En kies het tabblad services. Inmiddels heb ik win10 (op dezelfde pc), maar de betreffende service die uitgeschakeld is, heet Bonjour-service. Staat er nog steeds tussen.

Wellicht het proberen waard. Ik ben niet helemaal zeker.

  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
55martin schreef op woensdag 10 maart 2021 @ 19:41:
Dit doet me denken aan een vergelijkbaar probleem. Dat is al weer een jaar of vijf geleden. Toen draaide win7 nog op mijn PC.

Soms kreeg ik na het opstarten ook deze mededeling. Vaak na een reboot had ik wel internet. Soms wel een paar keer rebooten.

Na veel zoekwerk bleek een apple service de boosdoener. Tik even MSC in de zoekbalk. En kies het tabblad services. Inmiddels heb ik win10 (op dezelfde pc), maar de betreffende service die uitgeschakeld is, heet Bonjour-service. Staat er nog steeds tussen.

Wellicht het proberen waard. Ik ben niet helemaal zeker.
Geen Bonjour-services gevonden. Toch bedankt voor de tip.

  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
Ik moet nog de tip voor een statisch ip in te voeren testen, maar de laatste 3 keer is het issue opgelost als ik de ethernet adapter uit en aan zet.

Eerder hielp dit bij de I211 gigabit ethernet adapter niet, maar blijkbaar bij de Realtek Gaming 2.5Gbe maakt dat wel een verschil. Dit is natuurlijk nog geen oplossing, maar wel de laatste status.

  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
De laatste dagen kreeg mijn computer alleen een ip als ik de ethernet adapter uit en aan klikte.
Nu dus op een statisch ip gezet en dat lijkt te werken.
Maar het is wel raar dat alleen mijn pc hier last van heeft.

Anyway, tot nu toe met statisch ip lijkt het te werken.

  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
Helaas heeft het niet gewerkt.
Ook met een statisch IP krijg ik geen internet verbinding, als ik de adapter uit en aan zet dan weer wel.

Dus of ik de ethernet adapter op automatisch zet of statisch maakt niet uit.
Mijn pc blijft bij opstarten of uit slaap komen niet correct connecten. Tot nu toe werkt het alleen na uit en aan zetten internet adapter.

Bij het statisch ip krijg ik wel het netwerk naam te zien, maar geen internet verbinding.
Bij DHCP staat er onbekend netwerk (maar dat komt omdat hij een 169.x.x.x ip heeft).

[Voor 6% gewijzigd door Sadhu op 16-03-2021 12:03]


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Ben(V)
  • Registratie: december 2013
  • Laatst online: 21:50
Een statisch ipadres stel je in op je PC zelf en dan kan hij dus nooit 169.x.x.x krijgen.
En als je een statisch ipadres in je router instelt dan komt dat ook vanaf de dhcp dus dat was te verwachten dat er geen verschil zit.

Wat er aan de hand is dat als jouw pc in sleep mode gaat hij zijn ipadres kwijt raakt.
En Windows doet geen dhcp request als hij uit "sleep mode" komt, dat doet hij enkel bij een "cold boot".
Pas als de dhcp lease tijd verlopen is doet hij een dhcp refresh en krijg hij een ipadres als hij dan niet heeft.

Oplossing moet je zoeken in de setting van je netwerkkaart, die mag in power saving mode niet ook gaan slapen.

All truth passes through three stages: First it is ridiculed, second it is violently opposed and third it is accepted as being self-evident.


  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
Ben(V) schreef op dinsdag 16 maart 2021 @ 13:01:
Een statisch ipadres stel je in op je PC zelf en dan kan hij dus nooit 169.x.x.x krijgen.
En als je een statisch ipadres in je router instelt dan komt dat ook vanaf de dhcp dus dat was te verwachten dat er geen verschil zit.

Wat er aan de hand is dat als jouw pc in sleep mode gaat hij zijn ipadres kwijt raakt.
En Windows doet geen dhcp request als hij uit "sleep mode" komt, dat doet hij enkel bij een "cold boot".
Pas als de dhcp lease tijd verlopen is doet hij een dhcp refresh en krijg hij een ipadres als hij dan niet heeft.

Oplossing moet je zoeken in de setting van je netwerkkaart, die mag in power saving mode niet ook gaan slapen.
Ik heb bij statisch IP een 192.168.x.x nummer gebruikt.
Alleen bij DHCP had de adapter een 169.x.x.x als ik niet connected was (de error).

Het statisch IP had in ingesteld op mijn computer, via IPV4 etc.

Ik denk dat het inderdaad iets is met sleep mode, maar ik heb het issue ook bij opstarten.
Bij energie staat alles uitgevinkt. Dus de pc zou de adapter in sleep modus niet mogen uitzetten.
Misschien dat er ergens onder een sleepmodus is die de instellingen van de adapter kaart overrullen?

[Voor 7% gewijzigd door Sadhu op 16-03-2021 16:56]


  • McKaamos
  • Registratie: maart 2002
  • Niet online

McKaamos

Master of the Edit-button

Probeer dit eens:
https://help.uaudio.com/h...ast-Startup-in-Windows-10

Windows 10's Fastboot functie zorgt nog wel eens voor de beschreven problemen met netwerk chips.

Hey, pssssst! Wanna buy some stuf? | Opel Vectra C GTS 1.8 '06 | Honda CBR600F '97 | Honda Magna V30 '85


  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
Ik heb nu ook de power saving mode uitgeschakeld in de Advanced menu:



@McKaamos Als bovenstaande niet geholpen heeft ga ik jou tip verder uitdiepen en uitproberen. Wil graag dit stap voor stap tetsen. :) Dank je!

  • itguy013
  • Registratie: mei 2019
  • Laatst online: 10-06 09:46
Misschien Energy Efficiënt Ethernet (ofwel EEE) uitschakelen op de netwerkkaart? Heeft mij vaak van die gekke problemen geholpen.

Wat als je service network location awarness herstart, werkt het dan wel?

4970Wp | 14* 355 | IQ7+ | PVoutput | Binance


  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
itguy013 schreef op dinsdag 16 maart 2021 @ 17:02:
Misschien Energy Efficiënt Ethernet (ofwel EEE) uitschakelen op de netwerkkaart? Heeft mij vaak van die gekke problemen geholpen.

Wat als je service network location awarness herstart, werkt het dan wel?
Ik kan dit wel makkelijk proberen als het weer voorkomt.
Zowel EEE uitschakelen en als het er dan nog is ook eens kijken wat het uit en aan zetten van de NLA doet.
Nu dacht ik dat de NLA met name problemen geeft door van private naar public te switchen. Maar ik ben geen specialist, dus ga het zeker testen :)

  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
McKaamos schreef op dinsdag 16 maart 2021 @ 16:57:
Probeer dit eens:
https://help.uaudio.com/h...ast-Startup-in-Windows-10

Windows 10's Fastboot functie zorgt nog wel eens voor de beschreven problemen met netwerk chips.
Momenteel ben ik deze optie aan het testen. De eerste resultaten zijn veel belovend. Waar mijn PC standaard het af en aan zetten van de ehternet adapter nodig had is dat bij de eerste paar keer sleep en uit en aanzetten niet nodig.

Nu nog wat langer kijken hoe en wat.
Daarna ga ik dit ook testen op de andere ethernet adapter.

Fingers crossed!

  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
Helaas tot nu toe nog geen succes.
Nu de EEE uitgezet en maar weer kijken hoe en wat.

  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
Momenteel met ook EEE uit heb ik geen last gehad.
Dit weekend zal ik voorzichtig alles behalve EEE weer aanzetten en uiteindelijk switchen met EEE aan en uit om de smoking gun te kunnen aanwijzen.

  • Sadhu
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-06 12:43
Helaas ook met EEE uit werkt het niet.
Als mijn pc in slaapstand schiet dan komt hij er uit met wel de correcte netwerk naam, maar met een verkeerd IP 169.x.x.x. Nu weet ik niet of hij puur de naam van het netwerk onthouden heeft of dat hij het wel ziet maar geen IP krijgt.

Anyways.. alles wat hierboven is vermeld gedaan, geen succes.

Mocht er nog iemand suggesties hebben dan hoor ik het graag :D
Pagina: 1


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True