• blackpanter
 • Registratie: Februari 2021
 • Laatst online: 18-03-2021
Beste tweakers,

Ik zit momenteel te twijfelen tussen de masters Business Administration en Computer Science. Heb hiervoor de bachelor econometrie afgerond en merk dat ik het toch leuker vindt om business modellen te bedenken en om te coderen, dan telkens weer die economische modellen toepassen. Ik vind modellen gebruiken wel interessant om zaken te voorspellen (zoals de totale ligduur van een patiënt met bepaalde eigenschappen zodat op basis hiervan een planning gemaakt kan worden etc.) Maar of Nexit uiteindelijk positief of negatief uitpakt boeit me niet om te voorspellen. Veel economische modellen blijven te abstract.

Aan de master Business Administration (Innovation) vind ik leuk dat je in het algemeen leert denken hoe bedrijven hun business modellen kunnen verbeteren. Waarom sommige bedrijven wel slagen en sommige bedrijven niet (succesfactoren). Markt analyses maken etc.

Aan de master Computer Science (Data Science) vind ik leuk dat je lekker bezig bent met coderen en modellen toepast op praktische uitdagingen (denk aan het gebruik van NLP om court cases te voorspellen en verschillende classificatie en regressieproblemen).

Mijn vraag is nu welke master jullie zouden kiezen en waarom?

 • Bolletje
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 08-12 16:09

Bolletje

Moderator Harde Waren
Twee verschillende richtingen wel. Welke stad/universiteit zit je te kijken?

Misschien iets van een industrial engineering master? Operations research of operations management?

Heb ook een BA Innovation master gedaan. Is wel prima, maar had wel het idee dat beetje te theoretisch was.

Techniek is leuker. Dingen maken. Doe ik nu ook weer.

 • VincentB93
 • Registratie: November 2015
 • Laatst online: 27-11 14:32
Ik heb zelf met plezier een Bachelor business administration gedaan en eigenlijk leer je van elk bedrijfsproces wel wat. Het voordeel is dat je een goed helikopterbeeld krijgt van hoe een bedrijf functioneert zowel intern als in combinatie met zijn omgeving. Op basis van theorie leer je hoe je een bedrijf zo goed mogelijk kan managen. Nadeel vond ik dat je een generalist blijft omdat je van elk aspect wat leert, en nergens echt een expert in wordt. Ik zeg wel eens “je leert van alles eigenlijk net niks”. Ook denk ik dat je eigenlijk totaal niet daadwerkelijke managementvaardigheden leert op die opleiding. Het belangrijkste wat ik heb meegekregen is denk ik toch een bepaalde analytische manier van denken, eerder een gevoel hebben bij wat nou een duurzaam concurrentievoordeel is. Maar ik denk echter dat menig mens een moord zou doen als hij business administration later in zijn carriere zou mogen volgen, dan wordt de theorie die je leert pas echt toepasbaar.

Ik kan je deze studie aanraden als je een management-functie ambieert en van alles wat wilt weten. Als je echt graag een praktische skill wilt leren die je meteen kan toepassen, ga voor computer science.

Het maken van modellen en hiermee optimaliseren van bedrijfsprocessen is je interesse dus het vak operations management (& supply chain) is misschien ook wat voor je. Is een onderdeel van business administration maar er is ook een aparte master van. Ook mogelijk synergie met wat je al geleerd hebt bij econometrie?

Wat jij noemt zijn verder vooral de onderwerpen ondernemerschap, strategisch management, operations management en business valuation. Ik weet niet wat de exacte inhoud van de Master is maar mogelijk moet je ook vakken volgen die hier weinig mee te maken hebben.

Ik ken de inhoud van studie computer science niet heel goed, dus lastige keuze, ik zou in jouw geval zelf denk ik voor computer science gaan omdat je daar in deze tijd meer aan hebt. Als je echt in het bedrijfsleven verder gaat kan je misschien later nog deeltijd master BA, dit kan bij managementfuncties soms. Tevens zijn de zaken die je bij BA leert misschien niet per se nodig voor wat je in je eerste baan gaat doen, en kan je met het lezen van wat boeken ook wel wat kennis over opdoen als je eenmaal manager bent. Mijn gevoel zegt dat je bij computer science inhoudelijk diepgaandere dingen leert, en dit daardoor in principe waardevoller is voor je kansen op de arbeidsmarkt (in aanvang).

Wil je meer allround/generalist zijn of ergens echt verstand van hebben? Ik denk dat je eerder je passie volgt of vindt door vol op iets in te zetten ipv een studie waar je van alles wat leert.

 • blackpanter
 • Registratie: Februari 2021
 • Laatst online: 18-03-2021
Bolletje schreef op vrijdag 19 februari 2021 @ 21:20:
Twee verschillende richtingen wel. Welke stad/universiteit zit je te kijken?

Misschien iets van een Industrial Engineering master? Operations research of operations management?

Heb ook een BA Innovation master gedaan. Is wel prima, maar had wel het idee dat beetje te theoretisch was.

Techniek is leuker. Dingen maken. Doe ik nu ook weer.
Ik ben van plan om te gaan studeren aan de Universiteit Twente. Mijn oog is gevallen op het volgende programma voor Computer Science: https://www.utwente.nl/en.../data-science-technology/ en voor BA het volgende programma:
https://www.utwente.nl/en...ship-innovation-strategy/

De Master Industrial Engineering & Management wordt ook aangeboden op de UT. Alleen volg ik liever een programma wat een bepaalde focus heeft zoals CS of BA i.p.v. een master die bestaat uit verschillende technische en business vakken. Heb vernomen dat je je gewoon beter kan specialiseren in een bepaalde hoek.

Je geeft aan dat het verschillende richtingen zijn; dat lijkt mij ook, maar denk dat je ook wel technische kennis nodig hebt om bepaalde innovaties te bedenken/uitvoeren. Alles wordt immers steeds technischer lijkt me (Industry 4.0). Heb zelf niet veel echte relevant werkervaring nog dus weet het ook niet zeker. Wat voor werk heb je destijds gedaan met je master BA in Innovation? @Bolletje Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

Ik ben zelf echt verdeelt tussen de business en de techniek. Bij econometrie heb ik ook business georiënteerde vakken gehad. Als ik meer business georiënteerde vakken heb, merk ik dat veel subjectief lijkt. Iedereen ziet weer andere voor- en nadelen van een innovatie. En bij de wat meer technische vakken die ik heb gevolgd merk ik dat ik bijvoorbeeld programmeren wel leuk vindt, maar niet de hele tijd. Dan snak ik juist meer naar globale strategieën.

 • blackpanter
 • Registratie: Februari 2021
 • Laatst online: 18-03-2021
VincentB93 schreef op vrijdag 19 februari 2021 @ 21:29:
Ook denk ik dat je eigenlijk totaal niet daadwerkelijke managementvaardigheden leert op die opleiding. Het belangrijkste wat ik heb meegekregen is denk ik toch een bepaalde analytische manier van denken, eerder een gevoel hebben bij wat nou een duurzaam concurrentievoordeel is. Maar ik denk echter dat menig mens een moord zou doen als hij business administration later in zijn carriere zou mogen volgen, dan wordt de theorie die je leert pas echt toepasbaar.
Ik denk inderdaad ook dat een BA Master weinig zegt of je een goede manager wordt. Voor mijn idee hebben mensen van nature een bepaalde leiderschapsstijl en zitten sommige mensen gewoon beter in die rol. Ik denk ook zeker dat een Master BA veel waarde kan hebben, maar ben er inderdaad bang voor dat het vrijwel alleen droge theorie is. Het bekende rijtjes leren werk. Daar zit ik totaal niet op te wachten nee. Ik werk liever aan projecten.
VincentB93 schreef op vrijdag 19 februari 2021 @ 21:29:
Wil je meer allround/generalist zijn of ergens echt verstand van hebben? Ik denk dat je eerder je passie volgt of vindt door vol op iets in te zetten ipv een studie waar je van alles wat leert.
Ik merk dat ik het liefst een specialist ben, die precies weet hoe iets moet. En als ik eenmaal begrijp hoe iets moet, ben ik liever met de strategie bezig van een bedrijf. Stel je werkt als innovatie specialist voor een restaurantketen (bijv Mac Donalds) en je bedenkt dat het handig kan zijn dat mensen op hun mobiel kunnen zien hoe lang het nog gaat duren voordat hun bestelling klaar is (in minuten). De volgende stap is dan te bekijken wat het Mac Donalds kan opleveren en vervolgens of klanten hier behoefte aan hebben. Stel dat het zinvol is om zo'n app daadwerkelijk te maken (waarschijnlijk niet haha). Dan vind ik het ook leuk om de app zelf te gaan bouwen en te bedenken in welke taal met welke database dat het beste zou kunnen etc. Hoe de app onderhouden moet worden etc. Ik vind al die zaken leuk om te doen.

 • blackpanter
 • Registratie: Februari 2021
 • Laatst online: 18-03-2021
@VincentB93 Ik ben ook benieuwd wat jij hebt gedaan met je bachelor in BA. Heb je daarna nog een master gedaan en zo ja welke? Wat voor soort functies kun je volgens jou hebben als je een Master in BA op gebied van innovatie doet? Gelijk CEO zul je niet worden, dus je zult toch iets moeten doen wat meer specifiek is lijkt me.

 • retoohs
 • Registratie: April 2019
 • Laatst online: 09-12 07:21
Je zou kunnen kijken welke banen je aanspreken na je afstuderen en je daar in te verdiepen. Ik had zelf na mijn studie (Business Administration) een vrij slecht beeld van wat voor werk er beschikbaar was en wat nou de dagelijkse werkzaamheden waren.

Bij BA krijg je veel strategie en management vakken maar als junior heb je daar vaak nog niks mee te maken.
Mijn ervaring is trouwens dat het makkelijker is om van een technische rol naar de business kant te gaan dan andersom. Van business naar technisch wordt vaak als een nieuwe start gezien.

Managementvaardigheden leer je niet uit een boek, of in een collegezaal (je gaf het zelf al aan). Uit ervaring en praktijktrainingen leer je het wel. Pas als je richting hoger bestuur en strategie gaat dan zal de theorie wat meer een rol gaan spelen.

 • dreamone4
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 22-10 00:49
Ooit nagedacht om ze gewoon beide te doen? Is een gouden combinatie!

Wordt je opeens een interessante kandidaat voor de top-tier consulting firms van deze wereld, waar je dagelijks het soort problemen kan tackelen die je schetst. Verdient ook niet slecht overigens ;)

 • g0tanks
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 00:39

g0tanks

Moderator CSA
Ik zou voor de tweejarige CS-master gaan om een sterke analytische basis te krijgen. Die ga je denk ik niet halen met één jaar BA.

Zelf heb ik een master Applied Physics en een pre-master Business Administration afgerond. Dat laatste ooit gedaan met het idee om te switchen of een dubbele master te doen, maar ik was niet echt onder de indruk van wat daar nou langs kwam.

Nu ben ik al een aantal jaar strategieconsultant die zich bezighoudt met allerlei vraagstukken lijkend op de voorbeelden in jouw startpost. Een sterk analytisch vermogen is daarbij veel belangrijker dan inhoudelijke bedrijfskundige kennis - dat kan je on-the-job nog wel leren, desnoods met een MBA na een paar jaar werken.

Ultrawide gaming setup: AMD Ryzen 7 2700X | NVIDIA GeForce RTX 2080 | Dell Alienware AW3418DW


 • Lethalis
 • Registratie: April 2002
 • Niet online
VincentB93 schreef op vrijdag 19 februari 2021 @ 21:29:
Als je echt graag een praktische skill wilt leren die je meteen kan toepassen, ga voor computer science.
...
Ik ken de inhoud van studie computer science niet heel goed, dus lastige keuze.
:+

Ik vind het vrij spannend om voor een CS master te gaan als je niet eerst een CS bachelor hebt gehaald. Lijkt me dat je dan toch een hoop basiskennis mist.

Ask yourself if you are happy and then you cease to be.


 • Lethalis
 • Registratie: April 2002
 • Niet online
blackpanter schreef op vrijdag 19 februari 2021 @ 22:58:
[...]
Ik merk dat ik het liefst een specialist ben, die precies weet hoe iets moet.
...
En als ik eenmaal begrijp hoe iets moet, ben ik liever met de strategie bezig van een bedrijf. Stel je werkt als innovatie specialist voor een restaurantketen (bijv Mac Donalds) en je bedenkt dat het handig kan zijn dat mensen op hun mobiel kunnen zien hoe lang het nog gaat duren voordat hun bestelling klaar is (in minuten). De volgende stap is dan te bekijken wat het Mac Donalds kan opleveren en vervolgens of klanten hier behoefte aan hebben. Stel dat het zinvol is om zo'n app daadwerkelijk te maken (waarschijnlijk niet haha). Dan vind ik het ook leuk om de app zelf te gaan bouwen en te bedenken in welke taal met welke database dat het beste zou kunnen etc. Hoe de app onderhouden moet worden etc.
...
Ik vind al die zaken leuk om te doen.
Je spreekt jezelf alleen wel een beetje tegen :)

Een specialist pakt meestal 1 ding uit dat hele proces en wordt daar heel goed in / weet er alles van. Ook nogal een verschil of je goed bent in marktanalyse, requirements in kaart brengen, functioneel ontwerp of je je juist bezighoudt met implementatiedetails zoals welke taal / database er gebruikt wordt.

En ik noem het al implementatiedetails, omdat ze er vaak niet echt toedoen. Terwijl dat juist mijn ding is (ik ben programmeur). Veel belangrijker zijn de -ilities van een technische oplossing:

https://codesqueeze.com/t...ilities-you-need-to-know/

Ask yourself if you are happy and then you cease to be.


 • vikterr
 • Registratie: Februari 2017
 • Laatst online: 06-10 10:04
Lethalis schreef op dinsdag 23 februari 2021 @ 08:19:
[...]

:+

Ik vind het vrij spannend om voor een CS master te gaan als je niet eerst een CS bachelor hebt gehaald. Lijkt me dat je dan toch een hoop basiskennis mist.
Lijkt mij ook dat dat niet aansluit.

 • Hydra
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 06-12 08:50
blackpanter schreef op vrijdag 19 februari 2021 @ 20:36:
Mijn vraag is nu welke master jullie zouden kiezen en waarom?
Tja, de aloude vraag; wat wil je later worden? De beide richtingen zijn zo enorm verschillend dat je dat eerst voor jezelf moet gaan bepalen. Botweg het verschil tussen "vind je programmeren leuk" en "vind je managen leuk". Daarnaast zou ik ook gaan kijken naar welke baankansen er zijn voor beide richtingen.

Ik ben zelf software engineer dus voor mij is het simpel. Maar ik kan moeilijk dat subjectieve deel op jou gaan toepassen.

https://niels.nu

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee