Je leert er wel meer van, maar het is niet nodig.
VI is overigens niet nodig, nano is wat simpeler om mee te werken.
Het spijt mij, maar ik kan geen Linux beheerder serieus nemen die nano gebruikt boven vim (of emacs
indien je op zaterdagavond geitjes offert in het bos). Je komt op een gegeven moment ook een keer een systeempje tegen wat geen nano draait en dan kun je gelukkig terugvallen op vi (wat vim- is).
HSG schreef op zaterdag 13 februari 2021 @ 23:25:
Ik wil jullie alvast bedanken en complimenteren voor de reacties.

Wat mij opvalt is dat de meeste het hebben over het afstemmen van de juiste opleiding(en). Nu heb ik daar al met de betreffende leidinggevende al over gehad en hij vindt het belangrijk dat ik de RHCE-certifiaat haal.
De vraag is even of dat niet een beetje overkill is en wie van de collega's deze certificaat ook hebben. Ik vind het belangrijk om bij te benen en te ontwikkelen maar het moet toch ook niet zijn dat ze van mij verwachten alles bij te houden en de andere collega's rustig "daar begin ik niet meer aan" kunnen zeggen.
Maar het gaat vooral over hoe jullie ervaring is met de switch.

Als je baas wilt dat je RHCE haalt zou ik adviseren zo snel mogelijk de training tot RHCSA te volgen. Dit is één of twee weken en je zult zeker met de twee weken als Linux noob erg, erg veel leren (er is een verkorte versie van één week voor Linux-ervaren engineers).
Dit nog compleet los van je eventuele RHCSA certificaat.
Anderen in dit topic geven ook aan dat de RH certs tegenwoordig wat minder 'waard' zijn. Ik zit hier dubbel in omdat ik RHCSA volgens RH7 gevolgd heb en RHCE volgens RH8 (beide overigens nog geen cert en ben bezig voor mijn RHCSA-cert). RHCSA is voor RH8 volgens mij weinig anders dan RH7. Let wel op, dit geldt voor eigenlijk alles wat je doet. RH6 is al out-dated en deprecated. Hoe systemen gebruikt worden bij jullie ongetwijfeld ook. Dus wat je met zo'n cursus leert zal misschien niet 100% overeenkomen met hoe het werkt bij jou c.q. de overheid.
HSG schreef op zaterdag 13 februari 2021 @ 23:29:
[...]
Ik heb een VM aangemaakt met Oracle Linux omdat deze OS het dichtst bij wat op kantoor gebruikt wordt.
Welke voordelen en nadelen zie jij met Linux tegenover Windows? Naast het feit dat het stabieler draait, lichter en gratis is.
Als er RH6 gebruikt wordt en men migreert (eindelijk

) naar RH7 kun je het beste een VM met CentOS7 pakken óf gewoon bij RH een developer account aanmaken (op je privémailadres!)
https://developers.redhat.com/ en daar gewoon een RH licentie vandaan toveren (gratis!) voor je VM die verdomd veel lijkt op je werkomgeving

.
BazzH schreef op zondag 14 februari 2021 @ 08:34:
Maar je hebt het over een gemeente en een grote applicatie. Dan ga je dus waarschijnlijk ook een basisje Oracle moeten doen om de DBA een beetje te kunnen begrijpen. Dat is waarschijnlijk wel interessant als je nu alleen nog maar te maken hebt gehad met MS SQL.

PostgreSQL is ook wel een aanrader en wordt ook veel in de opensource wereld gebruikt, note ik weet niets af van het ambtenaren apparaat qua IT in NL.
Hero of Time schreef op zondag 14 februari 2021 @ 10:45:
Cursussen doen is goed. Belangrijk bij het kiezen van welke je gaat volgen is weten wat er van je wordt verwacht aan kennis bij die cursus en wat je eigen niveau is. Ik heb Windows beheerders met praktisch geen Linux kennis en ervaring bij een RHCSA cursus zien zitten en alleen maar vraagtekens in de ogen. Die snapte er helemaal niets van en het ging in die 4 dagen veel te snel voor 'm. Dag 5 was het examen en het was vanzelfsprekend dat 'ie er niet was.
Ook hierom, doe de cursus van twee weken, zeker voor noobs is dat het advies, ik vond persoonlijk met 1 jr professionele Linuxervaring de 1 week cursus te langzaam gaan

De tip om Linux thuis als daily driver te gaan gebruiken, is een goede. Wat doe je precies met je computer? Als het niet gamen is, dan kan je in principe redelijk makkelijk over gaan naar een Linux distro. Anders maak je een dual boot en doe je je dagelijkse dingen in Linux en herstart je naar Windows als je wilt gamen.
Persoonlijk draai ik thuis gewoon Windows, veel gamen, veel gemak. Wel heb ik 2 servers (productie+test) en een behoorlijk aantal VMs voor van allerlei zaken. Een aanrader hierin vind ik wel om bash te leren dit gebruik ik op werk ook veel. Met
WSL kun je zeer gemakkelijk bash integreren in je Windows systeem.
Anoniem: 567735 schreef op zondag 14 februari 2021 @ 17:35:
Als literatuur vind ik de boeken van Sander van Vugt zeer gedegen. Red Hat heeft ook mooi materiaal, maar volgens mij krijg je dat alleen als je een cursus bij een Red Hat partner of Red Hat zelf doet. De trainingen an sich vond ik ook prima, docent kun je geluk of pech mee hebben.
Eens, de boeken van Sander van Vugt zijn heel handig voor het leren voor de certs (zie ook de leerdoelen daarvoor). Overigens biedt RH ook een complete leeromgeving met van alles en nog wat voor een vast bedrag per jaar en twee examenkansen (ik dacht iets van 4k€, één training is meestal al iets van 1,5-2k€). Als @
HSG zijn werkgever de investering wilt doen, is dit ook een aanrader.
Het is natuurlijk wel een beetje apart dat nu nog gemigreerd moet worden van RHEL6 (was in november 2020 EOL volgens mij) en ik zou wel 3x nadenken voor ik nu nog met verse installaties van RHEL7 aan de slag zou moeten (ergens in 2024 EOL). Ik bedoel: voor mij is het min of meer hobby, maar als je er een hele carrière aan ophangen moet, zou ik misschien toch wat meer voorop willen lopen.
Voor de overheid vind ik dit niet zo heel vreemd

Je wilt de man pages gewoon kunnen openen omdat je iets niet meer weet en direct kunnen zoeken naar net dat ene specifieke commando en er na 10 sec weer uit kunnen omdat je verder kan. Dat kun je natuurlijk alleen als je al weet welke man page je nodig hebt en hoe je überhaupt gemakkelijk in een man page zoekt

Mijn mening is dat een cursus heel erg goed is als je geen of weinig ervaring hebt met Linux/RH en een RH cert wilt behalen. Maar in tegenstelling tot andere sectoren/sub-sectoren binnen IT. Is een RH training niet perse voldoende voor het behalen van je cert. Je zult er dagelijks (kantooruren

) mee bezig moeten zijn én ook echt nog een stuk zelfstudie moeten doen.
Zoals ook al door anderen genoemd de GUI, doe dat gewoon niet. Als Linux engineer kom ik zelden (lees nooit) een GUI tegen voor Linux machines. Los van cockpit-achtige GUIs die geen GUI zijn maar meer een dashboard.
Maar het niet hebben van een GUI betekent niet dat je je CLI niet zo kan inrichten als jij wilt. Je kunt je bashrc en vimrc (configs voor je shell en de nog door jouw te kiezen editor die vim moet worden(ja vim)) gebruiken en in een eigen (bedrijfsomgeving) heb je meestal ook zo jouw settings binnen je netwerk verspreidt.
Zelf heb ik tijdens mijn studie al parttime gewerkt als Windows beheerder, omdat ik in mijn studie eigenlijk hbo opgeleid werd tot Windows/Linux/Applicatie/Technisch beheerder/consultant/engineer kon ik alle kanten op. Door mijn parttime werk kwam ik er achter dat ik toch veel liever Linux deed en ben dan ook zoiets gaan doen. Uiteindelijk gestopt met mijn studie en van parttime full time gemaakt, in dat opzicht een slecht voorbeeld

.
@
HSG om hoeveel systemen gaat het en vraag eens aan je (toekomstige) collega's hoe veel tijd per week ze een Linux CLI voor hun neus hebben. Want in dat opzicht is mijn ervaring dat er Linux engineers en Linux engineers zijn. Sommige hebben de terminal er 36 v.d. 40 uur per week voor en anderen 'maar' 20 en zijn bezig met documentatie en communicatie en andere (belangrijke) randzaken.
Edit: wat @
Hero of Time ook al kort belichtte is automation, wat voor tooling wordt nu gebruikt om te automatiseren en blijft dat in de toekomst ook zo, als je doorgaat voor RHCE (dat is 100% de RH8 variant gezien RH7 niet meer gedaan kan worden) is dit d.m.v. Ansible. Als er bij jou bijv. Puppet of Chef gebruikt wordt kan het ook helpen om parallel aan je op te doene Linux ervaring ook ervaring in die tool op te doen.