Een lens heeft een brandpuntsafstand, uitgedrukt in milimeters, en een diafragma ("f-getal). Daarnaast heeft hij allerlei andere eigenschappen: DX (voor cropsensor), een stille scherpstelmotor (SWM), een elektronisch diafragma (ED), een intern scherpstelsysteem (IF), speciale lenzen ("aspherical") en een filterdiameter (77mm). De aanduidingen die je noemt zeggen weinig over de kernspecificaties van je lens: brandpuntsafstand(en) en diafragma.
De brandpuntsafstand bepaalt, hoeveel je op de foto krijgt. Minder milimeters laat je meer op de foto zien. Dat heet groothoek. Meer milimeters, minder op de foto. Dat heet tele.Van groothoek naar tele gaan heet "inzoomen". Dat kan ook met je voeten, door dichterbij te gaan staan.
Je hebt het over een groothoeklens, waarmee je hebt ingezoomd. Dat klinkt een beetje merkwaardig. Er staan op die lens vast wel twee getallen die de kleinste en grootste brandpuntsafstand weergeven Iets als "18-55mm " of zo. Die geven het zoombereik van je lens weer - van 18mm (groothoek) naar 55m (beetje tele).
Het diafragma bepaalt hoeveel licht er door de lens gaat, en samen met je sluitertijd bepaalt dat weer hoe donker en hoe ruizig je foto is. Hoe kleiner het diafragmagetal, hoe meer licht er door je lens kan, dus hoe minder kans op donkere en ruizige foto's. Achter de brandpuntsafstanden van je lens ("18-55mm" of zo) staat doorgaans "f3.5-5.6" of iets dergelijks. Daaraan kun je zien hoe lichtsterk je lens is.
Een lichtsterkere lens dan die je nu hebt - bijvoorbeeld een Sigma 17-50mm f 2.8 lens EX DC OS - komt op zo'n €350,-, maar is vaak voor minder te vinden - al dan niet gebruikt.
Maar misschien is het een idee om
voor €29 een basiscursus fotografie te volgen, zodat je vertrouwd raakt met de termen, begrippen en mogelijkheden die je huidige camera en lens je bieden. Best kans dat je daar meer mee kan dan je nu denkt, of zelf ontdekt wat voor uitbreiding je camera nodig heeft.