FrankHe schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 18:52:
[...]
Dat is waarin versterkers onderling verschillen. Het merk Denon staat bekend om de neutrale weergave waarbij de kleuring beduidend lager is dan bij de meeste andere merken. Persoonlijk vind ik dat prettig maar andere mensen zullen de klank wellicht als 'saai' bestempelen. En de meeste mensen zal het niet eens opvallen.
Jij stelt dat het frequentie verloop bij Denon vlakker is dan bij ander merken? Dat is eenvoudig te bewijzen, dus kom maar op met je bewijs. Dit is de standaard onzin die mensen verkopen, maar niemand kan bewijs aandragen voor deze stelling.
Wat betreft het technische bereik zijn er verschillen hoorbaar tussen de modellen van elk merk. Dit is zoals gezegd afhankelijk van de luidspreker die de versterker moet aansturen. De ene luidspreker is de andere niet en de ene versterker is de andere niet. - insert - technisch verhaal over impedantie die afhankelijk is van de frequentie -
Dat is allemaal geen probleem bij competent ontworpen versterker. Wederom vraag ik je bewijs aan te leveren hiervoor.
Een versterker met een groter bereik en een adequaat gedimensioneerde voeding laat zich minder snel van zijn stuk brengen dan een versterker waarbij de voeding misschien lichtelijk ondergedimensioneerd is.
Dit valt dus onder binnen het werkbereik van een versterker. Ik zeg nergens dat je geen krachtige versterker nodig hebt om bijvoorbeeld Scintilla's aan te sturen.
Vandaar mijn advies om het model PMA-1500 in overweging te nemen. Voor hetzelfde geld als een nieuwe koop je een tweedehands model die oorspronkelijk twee keer zo duur was. Het prijsverschil zit hem in een fysiek grotere voeding en iets lagere toleranties in de componenten. Mijn ervaring is dat dit iets zwaardere model zich minder snel laat kennen dan de lichtere varianten in de serie. De verschillen zijn niet enorm groot maar ze zijn er wel.
Of het verschil in de praktijk ook uit de verf komt is nog maar de vraag en hangt van een hoop andere factoren af.
De kans is inderdaad groot dat je hogere SPL niveau's kan halen met de PMA-1500, maar op lagere volume's zal die identiek klinken aan de 600. Ik heb hier ook monoblokken staan die 200/400/580W leveren in 8/4/2 ohm, maar die klinken écht niet anders dan de premium line versterker van Marantz die ik eerst had staan. De 90/140W in 8/4ohm die ik daar tot mijn beschikking had was meer dan voldoende om harder te kunnen spelen dan mij lief is. En de klank? Identiek.
Dat wil niet zeggen dat ik nog nooit verschil heb gehoord, ik heb voor de Marantz een instapmodel gehad van Cambridge Audio en die kreeg ik op echt hoge volumes wel over z'n nek. Maar bij lagere geluidsniveau klonk die wederom identiek.
Jazzy schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 19:45:
[...]
Kom op joh, je maakt jezelf nu echt belachelijk. Dit soort extreme uitspraken hebben totaal geen nut, helemaal niet zonder enige nuance of onderbouwing. Natuurlijk is het soms leuk om tegen de stroom in te gaan, maar na eerst al dat blijven benadrukken van metingen en nu wegzetten van respectabele merken als 'slecht' zorgt allen maar voor ruis.
De realiteit hier is dat de TS niets heeft aan metingen en ook niet eens aan al dan niet blinde luistersessies. In plaats daarvan krijgt hij hier een aantal prima pointers om in te stappen in deze leuke hobby. Een mooi setje vloerstaanders van de merken die ik noemde zijn een fantastische stap omhoog als je van bluetooth- of eenvoudige computerspeakers komt.
In welk opzicht maak ik mij belachelijk? Als je een de middenklasse van
KEF tegenover de middenklasse van
B&W of
Klipsch zet is het direct duidelijk dat de laatste twee behoorlijk achterlopen. In dit geval ga ik niet tegen de stroom in, want dit is wat de huidige wetenschap zegt over luidspreker voorkeuren. Kan je hoog en laag springen, maar dat doet er niet aan af dat decennia aan onderzoek dit heeft aangetoond. Ik kan je aanraden het werk van Floyd Toole te lezen, en eventueel wat presentaties van hem op Youtube terugkijken. De personen die hier hun keuzes niet onderbouwen zijn degene die willekeurige luidsprekers aanraden die ze toevallig zelf thuis hebben staan. Maar ik hoor graag van je waarom B&W en Klipsch wél goede luidsprekers maken. Dat het beter is dan een soundbar of iets dergelijks geloof ik best, maar dat is hier niet de concurrentie.
De realiteit is dat de TS juist alles heeft aan metingen, aangezien deze helpen het kaf van het koren te scheiden. Als je vind dat je niets aan metingen hebt zie ik graag het bewijs hiervoor tegemoet.
DonJunior schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 19:04:
@
Anoniem: 159816 Wellicht is het een goed idee om eens naar de toonzetting van je berichten te kijken.
Je hebt waarschijnlijk hartstikke gelijk in wat je benoemt, maar de manier waarop je het brengt is enigszins denigrerend. Dat hoeft denk ik niet.
Dan even relativerend, TS is op zoek naar een leuk setje om mee te beginnen onder een strikt budget. Dan kun je hele verhalen over metingen, tuning en frequenties delen. Maar ik denk dat je daar compleet het doel van dit topic voorbij gaat. Nogmaals, je hebt waarschijnlijk helemaal gelijk.. maar wat moet TS met die info?
Ik denk oprecht dat TS meer geholpen is met concrete informatie over wat voor speakers en receiver voor dat budget een leuke set is in plaats van allerhande rapporten en statistieken.
edit:typos
Omdat ik een beetje moe wordt van al het zweverig gedoe en pertinente onzin die mensen verkopen. Iedereen roeptoetert maar wat, maar niemand wil de moeite doen het te onderbouwen.
Feit is gewoon dat we dankzij tientallen jaren aan onderzoek we ondertussen al zeer goede voorspellingen kunnen doen over de luidspreker voorkeuren van luisteraars op basis van metingen. De laatste paar procent zekerheid is nog niet mogelijk, maar een lijst van 50 luidspreker kandidaten inkorten tot een handvol potentiële winnaars. Dat ontkennen staat met de huidige stand van zaken ongeveer gelijk met het ontkennen dat de aarde rond is.
En met betrekking tot de vraag van @
Orkapoes, ik neem aan dat hij of zij het liefst een luidspreker koopt met een bepaalde kwaliteit. Actieve luidsprekers zijn het gemakkelijkst aan te raden: Adam, JBL, Genelec, Neumann. Passief is lastiger, maar over het algemeen moet je Klipsch en B&W in ieder geval vermijden van de populaire merken. Dali, Focal, Elac, en Kef zijn veiligere keuzes. Daar kan het ook nog hit or miss zijn, maar de kans dat het goed is is een stuk groter. Ik kan al deze voorstellen onderbouwen met objectieve data.
[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 159816 op 09-02-2021 21:01]