@
Theo
Voor de boiler kun je, uitgaande van een douche met 7 liter/min uitgaan van de een 30-liter boiler voor een eenpersoons huishouden. 50 liter voor 2 a 3 personen en 80 liter voor 3 a 4 personen.
Meer dan 80 liter is alleen nuttig bij grotere huishoudens, of bij gebruik van een ligbad of regendouche. Dit is uitgaande van een elektrische boiler die tot 70 a 80 graden opgewarmd wordt.
Bij gebruik van een warmtepompboiler die maar tot 50-55 graden opgewarmd wordt, moet je rekening houden met een boiler inhoud van zo'n 50-60 liter per bewoner.
@
gghootch
De reden dat je geen doorstroom apparaat wil voor warm water, is simpelweg de beperking van je elektra aansluiting. Achter een 3*25A hoofdaansluiting, mag je een eindgroep van maximaal 3*16A aansluiten. Je kunt dan een doorstroomapparaat van maximaal ~3,7kW per fase aansluiten, ofwel maximaal 11kW. Terwijl je voor een lekkere douche in de winter 15 tot 20 kW nodig hebt om het water op temperatuur te brengen.
Op een 3*35A hoofdaansluiting mag je een eindgroep van 3*20A aansluiten. Dan kun je douchen met ~14kW. Net aan voldoende. Maar dat kost je jaarlijks bijna 700 euro aan vastrecht extra. Dus dat is een dure hobby.
Voor wat betreft de investeringskosten voor elektrische verwarming wordt vaak een belangrijke aspect vergeten: de aanleg van extra groepen. Voor incidenteel gebruik kun je best een apparaat van 2kW aansluiten op een gedeelde groep. Maar voor een apparaat in vaste opstelling in dat erg ongewenst. Je wilt toch niet dat je eerst je verwarming uit moet zetten voordat je gaat stofzuigen? Of dat je de boiler uit moet zetteb voordat je koffie gaat zetten of de oven aan zet?
Ook zijn zoals genoemd de kosten in gebruik fors hoger dan de gebruikskosten van een warmtepomp. Wanneer je nu een mechanische ventilatie hebt, dan is een warmtepompboiler voor de warmwatervoorziening waarschijnlijk een goed haalbare oplossing.
Een warmtepomp kan elk gebouw warm houden.
Je moet alleen zorgen dat de installatie in balans is: de warmtebron en het warmte afgiftesysteem moeten meer capaciteit hebben dan het warmteverlies op een winterse dag (verschil in temperatuur binnen en temperatuur buiten ca 30 graden). Er zijn warmtepompen verkrijgbaar die net zo veel vermogen leveren als een doorsnee cv-ketel (25kW). En dat is voor jouw appartement zwaar overkill. Waarschijnlijk heb je voor jouw appartement, ook zonder extra isolatie, aan een warmtepomp die bij 10 graden vorst een afgifte van 4kW heeft al ruim voldoende. Dan kom je bij de lichtste modellen uit.
Waar het knelpunt zit voor wat betreft de horror verhalen over slecht werkende warmtepompen, is doorgaans het afgifte systeem. De cv-ketel levert op koude winterdagen met gemak water van 60 tot als het moet wel 90 graden aan de radiatoren. Een warmtepomp werkt efficiënt wanneer de uitgaande temperatuur zo laag mogelijk is. Je moet streven naar een uitgaande temperatuur van maximaal 40 graden. Met uitschieters naar 50 a 55 graden op dagen met flinke vorst.
Het gevolg van die lagere watertemperaturen in het verwarmingsysteem, is dat gewone radiatoren een factor 2,5 tot 3 minder warmte afgeven.
Stel dat in jouw woonkamer twee radiatoren hangen met een vermogen van elk 1500W (bij 90-70-20), en dat je op winterse dagen zo'n 2000W warmteverlies hebt. Dan kunnen deze radiatoren ook bij winters weer met gemak je woonkamer warm houden. Zolang het de cv-ketel het water maar warm genoeg stookt.
Met een warmtepomp zou je op extreem koude dagen 50-45-20 kunnen stoken. Dan blijft er door de lage watertemperatuur van van de 1500W die de radiatoren maximaal kunnen leveren, nog ongeveer een 600W over. Dus samen 1200W. Terwijl je in dit rekenvoorbeeld 2000W aan warmte nodig hebt op zo'n koude dag. Je komt dan dus 800W aan afgiftevermogen tekort en het zal dus ijskoud in huis worden.
Er zijn in basis twee manieren om dat tekort op te lossen:
- warmteverlies verkleinen
- capaciteit van het afgifte systeem vergroten.
Een combinatie kan natuurlijk ook.
Het warmteverlies verkleinen doe je door te isoleren.
Het afgiftevermogen vergroten kan op verschillende manieren. Indien mogelijk gaat de voorkeur uit naar vloerverwarming wanneer een warmtepomp wordt toegepast. Je creëert daarmee namelijk een enorm groot 'warmte oppervlak', waardoor de watertemperatuur die de warmtepomp moet produceren fors omlaag kan, wat goed is voor de efficiëntie. Maar vloerverwarming aanleggen is nogal ingrijpend en kan eigenlijk alleen in combinatie met een flinke verbouwing.
Alternatieven voor vloerverwarming zijn boosters op bestaande radiatoren, die daarmee de capaciteit van die radiatoren met tientallen procenten boosten. Dit is de makkelijkst toe te passen maatregel. De booster plaats je in een paar minuten, stekker in het stopcontact en klaar.
Als dat echter niet genoeg is, kun je uiteraard grotere of extra radiatoren plaatsen (met daarop ook boosters). Maar dat vinden veel mensen niet mooi.
Een goed alternatief voor grotere of extra radiatoren, is om de radiatoren te vervangen voor LTV convectoren. Die hebben bij dezelfde afmetingen een veel hogere warmte afgifte als normale radiatoren en kunnen ook uitgerust worden met boosters.
Vrijwel elk huis kan zonder grote ingrepen warm worden gehouden met een warmtepomp, wanneer de radiatoren vervangen zijn door LTV convectoren voorzien van boosters.
Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.