Toon posts:

Gas/electra besparende mogelijkheden hoekhuis inventarisatie

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • Craven
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 09:32
Mijn vraag
Ik ben bezig met het oriënteren naar energie en gas besparende mogelijkheden. Ik ga binnenkort mijn hypotheek verhogen (aankoop grond). Ik overweeg daarbij gebruik te maken van het energiebespaarbudget van het nhg om het nog meer te verhogen. Aangezien momenteel met corona de mogelijkheden om mensen over de vloer te laten komen nogal beperkt is begin ik nu maar met een online zoektocht. Het gaat me erom nu een eerste inventarisatie van de mogelijkheden te krijgen.

Huidige situatie
We hebben een hoekhuis uit 1952.Geen bomen in de directe omgeving die zon blokkeren. Rode blokje achter is garage. We zijn een gezin van 4 man waarbij we nu allemaal thuis zitten natuurlijk. Hierna zal ik ook zeker wel 2/3 dagen in de week thuis blijven werken. Partner is fulltime thuis.


Een aantal interessante feiten op een rij:
 • Er is wel geisoleerd achteraf. De spouwmuren zijn gevuld, het dak is geisoleerd en overal zit dubbel glas in.
 • Ik weet niet precies hoe oud de CV ketel is maar ik verwacht een jaar of 10 (cv onderhoudsmonteur bevestigde dit). Dus die is nog niet bepaald aan vervanging toe.
 • We hebben een grote geisoleerde vrijstaande garage. 4 bij 7 meter met een zadeldak. Dit is effectief een extra (studie)kamer. Stroom en CV is aangelegd. Dit vangt genoeg zon om interessant te zijn voor zonnepanelen.
 • Er is genoeg ruimte op het dak vrij. 1 klein raampje en 1 kleine schoorsteen + schoorstenen aan weerszijden. Dak van het garage is volledig leeg
 • Stroomverbruik jaarbasis 3000kWh
 • Gasverbruik jaarbasis 1800m3
 • We hebben momenteel een lease Kia Niro EV. Ik rijd er echter nauwelijks mee momenteel vanwege corona (circa 10k per jaar). Hierna verwacht ik niet nogmaals te gaan leasen. Dus de kans is klein dat er nog een electrische auto komt. Ik heb wel de mogelijkheid om nu nog een laadpaal mee te leasen. Laadkosten daarvan worden betaald door werkgever. Icm met zonnepanelen kan dit dus interessant zijn.
 • We hebben al een upgrade uitgevoerd naar 3 fasen. Meteen ook meterkast onderhanden genomen en nu 12 groepen in totaal waarvan nog 4 vrij.
Wat ik al gevonden of geprobeerd heb
Vraag is nu wat interessant is om te doen. Budget is er maar het moet wel rendabel zijn. Het gaat me om kostenbesparing, milieubesparing is leuk meegenomen. Ik houd er wel rekening mee dat we ergens in de komende 10 jaar gaan verhuizen. Het is dus wel belangrijk dat de gemaakte kosten terugverdiend zijn binnen die termijn OF dat we de gemaakte kosten terugzien in de verkoopprijs van het huis. Tevens gaat het erom dat dit de grote klussen zijn die ik in de hypotheek mee kan nemen. Kleinere zaken zijn ook interessant maar heeft even geen prioriteit nu.

Ik heb al een shortlist
Zonnepanelen
Aan de ene kant een redelijk no brainer maar we betalen circa 30 euro per maand aan stroom. Bulk van de maandlasten zit hem in het gasverbruik. Het dak van het huis vol leggen met panelen is volgens offertes zo'n 9000 euro. Maar met een besparing van 30 euro per maand schiet dat niet echt op natuurlijk.

Kozijnen en ramen vervangen
Totaal geen idee wat hiervan de kosten zijn maar ik ben er zeker in geinteresseerd. Huidige kozijnen/ramen zijn niet geweldig. Condens aan de binnenkant van de ramen en als gevolg hiervan schimmelvorming. Ook geen vorm van ventilatie mogelijk behalve raam op een kier zetten. Met name boven ben ik dit aan het overwegen.
Ik kan echter niet direct vinden of dit nu mag van de NHG.

Zonneboiler en/of warmtepomp
We hebben zoals gezegd meer dan genoeg ruimte op het dak. Het is ook een hoekhuis dus genoeg ruimte voor een buitenunit aan de zijkant. Aangezien de meeste kosten ook in het gas zitten lijkt me een zonneboiler en/of warmtepomp dan ook een logische stap.

Vraag is alleen of een warmtepomp wel nuttig is in een huis van 1952 ook al is het geisoleerd daarna. Ik lees op meerdere plekken dat het huis echt heel goed geisoleerd moet zijn wil het nut hebben een warmtepomp te nemen. Ik snap dat echter niet helemaal.

(kleine) klussen die ik zelf wil gaan doen dus niet via energiebespaarbudget
 • Vloerisolatie. Dit is namelijk relatief goedkoop en simpel zelf te doen
 • Slimme thermostaat en eventueel thermostaatknoppen op radiatoren boven en in de garage. Beide kan ik prima zijn en zijn de kosten niet.

Alle reacties


 • mc_maarten
 • Registratie: augustus 2013
 • Laatst online: 22:22
Een paar dingen komen bij mij op.
-je kan subsidie vragen om te isoleren.
https://www.rvo.nl/subsid...naren/isolatiemaatregelen

Om in aanmerking te komen moet je aan 2 isolatiemaatregel voldoen. Bijvoorbeeld vloer en ramen.
Omdat er in 1952 nog geen dikke muren bouwden. Is de spouwmuur isolatie niet heel dik, je zou de gevel ook nog kunnen bekleden met extra isolatie.

-in sommige gemeenten is er supsidie voor een groene gevel, dit isoleert ook. Zeker met een hoekhuis het overwegen waard

 • cryptapix
 • Registratie: januari 2001
 • Laatst online: 09:10
@Craven is die 30e pm wat je onder aan de streep betaalt? Daar zit dan 559 euro aan vermindering energiebelasting in. Als je met je zonnepanelen tenminste opwekt wat je verbruikt heb je (zolang de salderingsregeling geldt) dus 30e per maand plus 559euro per jaar (tarief 2021) aan besparing. De vermindering krijg je namelijk ook bij 0 verbruik.

Daarnaast, met zo weinig verbruik hoef je niet je hele dak vol te leggen natuurlijk. Dan kun je met veel minder kosten dan 9000 euro echt wel af.

[Voor 18% gewijzigd door cryptapix op 24-01-2021 15:05]


 • Ophidian
 • Registratie: oktober 2004
 • Laatst online: 09:44
De warmtepomp zou ik onderaan je lijst zetten. Met isoleren zou ik als eerst beginnen, zorgen dat je je warmte zo min mogelijk kwijt raakt. Scheelt je direct aan gas op je rekening. Met een warmtepomp heb je ook lage temperatuur verwarming nodig, dus speciale radiatoren en\of vloerverwarming.

De zonnepanelen zijn echt een no-brainer, zeker als alle bekabeling naar de schuur er al ligt. Als je een beetje handig bent leg je dat zelf en dan bespaar je meteen. Zeker zolang je nog mag salderen. Ik heb zelf 3840Wp (12x 320Wp) op mijn garagedak gelegd en was 2000 euro ex btw kwijt. Op je schuur zou je er wel ongeveer 10 kwijt kunnen waarmee je je verbruik al weggestreept hebt. Scheelt je al 600-660 euro per jaar voorlopig.

ZO SE LG Neon 2 - 5,76 kWp - Shade: Low - PVoutput | NOZW APS QS1 - CSun 320 - 3,84 kWp - Shade: High - PVoutput | Daikin L/L Warmtepomp | Zappi V2 | Corsa-E GS-Line


 • Jack
 • Registratie: april 2002
 • Laatst online: 26-09 16:39

Jack

MHz Matters

1. Isoleren
2. Huis luchtdicht maken
3. Ventileren
4. Zonnepanelen
5. Warmtepomp

Das de gebruikelijke volgorde van ingrepen.

Een flink pak isolatie en nieuwe tochtstrips zet het meeste zoden aan de dijk in ieder geval qua kostenbesparing.

[Specs]


 • Heronimo
 • Registratie: februari 2006
 • Laatst online: 07:51
Ookal is bovenstaande volgorde vanuit duurzaamheid gezien het handigst, timing en financiën zou ik er ook bij betrekken. Gezien je situatie gaan mijn eerste gedachten uit naar:
- zonnepanelen zsm laten leggen zodat je deze zomer nog mee kan pakken. In combinatie met de EV die je er nu mee kunt laden en terug betaald krijgt moet een TVT van <5 jaar haalbaar zijn. 9000 euro lijkt mij wat hoog tenzij het een enorm systeem betreft. Wellicht nuttig om hier even je offertes te posten. Onder de 1 eur/WP inclusief BTW zou haalbaar moeten zijn voor een grote installatie. BTW kan je van de overheid terug krijgen.
- isoleren (vloer, dak, spouwmuur, HR++ glas). Hiervoor is er ISDE subsidie beschikbaar. Dit levert niet alleen een financiële besparing op maar verhoogt ook het comfort.
- hybride warmtepomp (bijvoorbeeld een ELGA Ace) om de bulk van je gasverbruik mee te reduceren. Daarnaast is dit een voordelige combinatie met de zonnepanelen. Ook hiervoor kan je ISDE subsidie krijgen. Voor een warmtepomp is het met name belangrijk dat je de aanvoer temperatuur van het CV water laag kunt houden. Weet je nu tot welke temperatuur de ketel moet stoken om het warm te krijgen? Heb je radiatoren of vloerverwarming?
- WTW ventilatie. Aangezien het huis geen mechanische ventilatie heeft zal je door het isoleren en dicht maken van kieren de natuurlijke tocht kwijtraken. Een WTW systeem met afvoer en aanvoer kanalen aanleggen is dan de mooiste en zuinigste optie.

Zelfs met een beperkt budget (zeg 10k) denk ik dat je al wel zonnepanelen, een hybride warmtepomp en een paar isolatie maatregelen moet kunnen nemen.

Daarnaast zou je ook even kunnen kijken of de hypotheek nog korting op de rente geeft als je het huis naar een A label weet te krijgen.

Uiteraard is het daarnaast goed om de vrijwel gratis opties uit te voeren:
- nachtverlaging
- waterzijdig inregelen
- sluipverbruik reduceren

 • Craven
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 09:32
@mc_maarten thnx voor de link. Isolatie van buiten zou kunnen maar is redelijk prijzig en de welstandscommisie hier is een pain in the ass weet ik. Ik acht de kans klein dat dat gaat lukken.

@cryptapix, als er ineens 559 euro extra terugkomt wordt het wel interessant natuurlijk. Heb je daar een link met meer info van?

@Ophidian hoe kom je aan die 600-660 per jaar? Dan reken je salderen mee neem ik aan?

@Jack het huis is al luchtdicht gemaakt. Alle ramen hebben tochtstrips. De voordeur is voorzien van een nieuwe tochtstrip aan de onderkant en de brievenbus hetzelfde. Bij de keuken heb ik de laatste kiertjes met de kruipruimte ook dichtgemaakt. Maar ik zie qua isoleren niet direct waar ik nog winst uit kan halen. Het enige interessante is mogelijk de kozijnen/ramen (ook qua comfort). Vloerisolatie is een 2e maar wil ik later zelf gaan doen. Is voor nu met de hypotheek even geen prioriteit.

@Heronimo Dak en spouwmuur isolatie is al uitgevoerd. Vloerisolatie (ga ik zelf doen) en kozijnen blijven over als kandidaten. Buitenmuur isolatie zie ik voorlopig niet zitten.

9000 euro was om het volledige dak vol te leggen. Inmiddels wel een redelijk oude offerte.

Hybride warmtepomp zou kunnen maar ik lees/hoor overal dat dat in een huis als deze geen optie is. Ik zou moeten kijken hoe laag ik de aanvoertemperatuur kan krijgen. Maar ik heb geen vloerverwarming of speciale radiatoren wat de prijs volgens mij enorm zou opdrijven.

WTW ventilatie zou dus mee kunnen in de kozijnen en overweeg ik inderdaad.

Nachtverlaging wil ik inderdaad ook nog. Nu nog geen thermostaat die dat voor mij kan doen. Maar dat zijn ook de kosten niet. Ik wacht even af wat dit voor project word en dan koop ik die thermostaat achteraf
Waterzijdig inregelen kan nog inderdaad. Sluipverbruik is al teruggebracht tot zo goed als nul. We hebben relatief weinig electronische apparaten en al het witgoed is allemaal al recent (afgelopen 10 jaar) vervangen. Dus daar zitten geen grote verbruikers meer tussen.

Ik zie overigens niemand nog commenten op de zonneboiler. Zijn die dan zo oninteressant?

 • Jack
 • Registratie: april 2002
 • Laatst online: 26-09 16:39

Jack

MHz Matters

@Craven Iedereen krijgt de korting "Vermindering energiebelasting". Dat staat standaard op je energie rekening.

Jij geeft aan een stroomverbruik van 3000kwh per jaar. Bij 0,21 euro / kwh is dat een jaarbedrag van 630 euro, welke volledig komt te vervallen (bij volledige saldering uiteraard) wanneer je 3300-3500 Wattpiek op je dak legt. Kost hiervoor zijn tegenwoordig circa 3500,- euro (incl. btw en montage). Dus snel terugverdiend.
Dak vol leggen lijkt me overkill als je al aangeeft dat je huisverbruik relatief laag is en de EV waarschijnlijk eruit gaat.

Wil je overstappen op een warmtepomp dan moet je 1. lage temperatuur verwarming hebben (vloerverwarming of convector (liefst met ventilators)) en 2. een gasverbruik hebben van circa 1000m3 per jaar, omdat anders je een grote en dure WP nodig hebt en tevens het elektra verbruik door de warmtepomp de spuitgaten uitloopt.

Een alternatief kan zijn 2 of 3 airco's (eentje per verdieping). Die zijn goedkoop in aanschaf en goedkoop in verbruik. Dan gebruik je de ketel enkel nog voor koken/douchen/eventueel bijstoken in hartje winter, dus dan blijft er een keer 400 - 600 m3 gas over per jaar schat ik...
Wat info en plaatjes hier: https://www.familie-klein...conditioning-installatie/

Met een gasverbruik van 1800m3 per jaar verliest je veel warmte. Dat is aan jou om te onderzoeken waar dit is. Dat wordt dus isolatie waarden (U of R waardes) onderzoeken en kijken waar je grootste verliezen zitten. Die grote muur aan de noordkant is vaak een grote warmte verliespost.
Mocht je er niet uit komen, dan kan je bijv. deze winter een mannetje langs laten komen met een infrarood meter of een blowerdoor test ter controle. Er zijn mensen gespecialiseerd in woning die dit soort diensten verlenen en gedetailleerde plannen maken voor je huis.
Bijv. https://www.parisproofpla...ten-leerden/#page-content

Waterzijdig inregelen is iets werk maar kost vaak niets.
Klokthermostaat is goedkoop te vinden op Marktplaats.
Vloerisolatie is goed zelf te doen inderdaad, zie ook het Vloerisolatie-topic hier op Tweakers.

[Specs]


 • cryptapix
 • Registratie: januari 2001
 • Laatst online: 09:10
@Craven

Wat @Jack zegt:
Jack schreef op maandag 25 januari 2021 @ 09:10:
@Craven Iedereen krijgt de korting "Vermindering energiebelasting". Dat staat standaard op je energie rekening.

Jij geeft aan een stroomverbruik van 3000kwh per jaar. Bij 0,21 euro / kwh is dat een jaarbedrag van 630 euro, welke volledig komt te vervallen (bij volledige saldering uiteraard) wanneer je 3300-3500 Wattpiek op je dak legt. Kost hiervoor zijn tegenwoordig circa 3500,- euro (incl. btw en montage). Dus snel terugverdiend.
Dak vol leggen lijkt me overkill als je al aangeeft dat je huisverbruik relatief laag is en de EV waarschijnlijk eruit gaat.

[…]
Aangevuld met https://www.rijksoverheid...astingen/energiebelasting
Verrekening vermindering energiebelasting
De energieleverancier verrekent de belastingvermindering met de energierekening. Wie in een jaar minder energiebelasting betaalt dan het bedrag van de belastingvermindering, krijgt toch de volledige belastingvermindering. Verhuist u binnen de verbruiksperiode van een jaar? Dan wordt de belastingvermindering naar evenredigheid berekend.
Hier nog een voorbeeld: https://www.solar-bouwmar...lasting-2020-levert-veel/

Ik lees ook wel eens wat anders trouwens, dus het loont de moeite dat nog even te verifiëren. Bijvoorbeeld bij je leverancier. Ik heb het volgens mij hier ook wel eens voorbij zien komen in een topic.

[Voor 12% gewijzigd door cryptapix op 25-01-2021 10:57]


 • Craven
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 09:32
Thanks, ik ga dat energiebelasting verhaal even doorlezen.

Ik overweeg momenteel 2 zaken op te pakken. Zonnepanelen + kozijnen. Zonnepanelen keus lijkt me voor de hand liggend. Kozijnen om meerdere redenen. Schimmel + condens vorming boven. Kozijnen zijn over het algemeen niet in geweldige staat. Deur achter bij de keuken is iets krom waardoor je altijd een kier houd waar geen tochtstrip tegenop kan boksen. De deur voor is ooit geforceerd dus het kozijn daar is ook niet in geweldige staat.

 • Frogmen
 • Registratie: januari 2004
 • Niet online
Bedenk wel dat condens en schimmelvorming waarschijnlijk veroorzaakt worden door slecht ventileren. Hierdoor krijg je vocht in je huis en heb je weer eerder last van een gevoel van kou, waardoor je meer wilt stoken. Kortom focus je hier vooral eerst op en zorg dat het opgelost wordt want het is niet alleen onaangenaam maar ook ongezond. Waarschijnlijk moet je toch wat vaker luchten om het vocht uit het huis te krijgen.
Als je kozijnen gaat vervangen kijk dan ook naar mogelijkheden van mechanische ventilatie met WTW.

Voor een Tweaker is de weg naar het resultaat net zo belangrijk als het resultaat.


 • Craven
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 09:32
@Frogmen daar ben ik mij van bewust. Het lijkt ook alleen snachts voor te komen als ik de luxaflex + gordijnen dicht heb. Luxaflex zit erg dicht op de ramen en houd daarmee al het vocht vast. Snachts ventileren is helaas geen optie vanwege partner die daar gevoelig voor is. Die heeft dan ontstoken ogen + verkoudheid.

Idee is inderdaad om ook WTW ventilatie hierin mee te nemen. Met name boven.

 • Frogmen
 • Registratie: januari 2004
 • Niet online
Zou dan bij het vervangen van de kozijnen sterk overwegen om boven ook meteen rolluiken te plaatsen. In de winter houdt het de warmte binnen en zomers heel erg effectief buiten. Dit soort zaken gaat in de toekomst echt meerwaarde geven voor je huis.

Voor een Tweaker is de weg naar het resultaat net zo belangrijk als het resultaat.


 • Heronimo
 • Registratie: februari 2006
 • Laatst online: 07:51
Jack schreef op maandag 25 januari 2021 @ 09:10:
@Craven Iedereen krijgt de korting "Vermindering energiebelasting". Dat staat standaard op je energie rekening.

Jij geeft aan een stroomverbruik van 3000kwh per jaar. Bij 0,21 euro / kwh is dat een jaarbedrag van 630 euro, welke volledig komt te vervallen (bij volledige saldering uiteraard) wanneer je 3300-3500 Wattpiek op je dak legt. Kost hiervoor zijn tegenwoordig circa 3500,- euro (incl. btw en montage). Dus snel terugverdiend.
Dak vol leggen lijkt me overkill als je al aangeeft dat je huisverbruik relatief laag is en de EV waarschijnlijk eruit gaat.

Wil je overstappen op een warmtepomp dan moet je 1. lage temperatuur verwarming hebben (vloerverwarming of convector (liefst met ventilators)) en 2. een gasverbruik hebben van circa 1000m3 per jaar, omdat anders je een grote en dure WP nodig hebt en tevens het elektra verbruik door de warmtepomp de spuitgaten uitloopt.

Een alternatief kan zijn 2 of 3 airco's (eentje per verdieping). Die zijn goedkoop in aanschaf en goedkoop in verbruik. Dan gebruik je de ketel enkel nog voor koken/douchen/eventueel bijstoken in hartje winter, dus dan blijft er een keer 400 - 600 m3 gas over per jaar schat ik...
Wat info en plaatjes hier: https://www.familie-klein...conditioning-installatie/

Met een gasverbruik van 1800m3 per jaar verliest je veel warmte. Dat is aan jou om te onderzoeken waar dit is. Dat wordt dus isolatie waarden (U of R waardes) onderzoeken en kijken waar je grootste verliezen zitten. Die grote muur aan de noordkant is vaak een grote warmte verliespost.
Mocht je er niet uit komen, dan kan je bijv. deze winter een mannetje langs laten komen met een infrarood meter of een blowerdoor test ter controle. Er zijn mensen gespecialiseerd in woning die dit soort diensten verlenen en gedetailleerde plannen maken voor je huis.
Bijv. https://www.parisproofpla...ten-leerden/#page-content

Waterzijdig inregelen is iets werk maar kost vaak niets.
Klokthermostaat is goedkoop te vinden op Marktplaats.
Vloerisolatie is goed zelf te doen inderdaad, zie ook het Vloerisolatie-topic hier op Tweakers.
Helaas klopt wat je over een warmtepomp zegt niet helemaal. De enige voorwaarde is dat het deel van de warmtevraag die de warmtepomp voor z'n rekening neemt bij lage temperaturen (<45 graden) gebeurd. Je wilt namelijk liefst een COP groter dan 2.5 a 3, dan bespaar je namelijk financieel ten opzichte van gas verbruiken. Je huidige gasverbruik maakt daarbij niet zoveel uit. Een grotere warmtepomp is maar beperkt veel duurder. En in het geval van hybride is een hoog verbruik juist gunstig, dan kan de hybride unit meer besparen.

In het geval van @Craven lijkt mij een hybride warmtepomp mogelijk prima geschikt. Uit zijn verhaal maak ik op dat voor alle extra maatregelen het huis prima warm werd met de bestaande radiatoren. Dat betekend dat die waarschijnlijk behoorlijk ruim bemeten zijn nu er flink wat geïsoleerd is. Daardoor kunnen waarschijnlijk de aanvoertemperaturen voor een groot deel van het jaar onder de 50 graden blijven gok ik. Maar meten is weten hierbij.

Een warmtepomp van 4 tot 6 kW kan dan waarschijnlijk een heel groot deel van de warmtevraag voor z'n rekening nemen. Ik zou niet verbaasd zijn als een 90% reductie van gasverbruik haalbaar is.

@Craven Wat voor ketel heb je? Bij de meeste ketels kan je zowel de maximum aanvoertemperatuur instellen als de huidige aanvoertemperatuur aflezen. Als test zou je de maximum aanvoertemperatuur in stapjes van zeg 5 graden kunnen gaan verlagen en dan kijken of de ketel het nog steeds goed warm krijgt. Een lagere aanvoertemperatuuur is niet alleen maar nuttig om te weten of je klaar bent voor een (hybride) warmtepomp. Het betekend namelijk ook een lagere retourtemperatuur van je ketel wat resulteerd in een hoger rendement.

[Voor 7% gewijzigd door Heronimo op 26-01-2021 13:27]

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee