Hobbit13 schreef op woensdag 20 januari 2021 @ 16:16:
[...]
Hoezo zou die weggerot zijn? Aardpennen worden pas sinds de jaren 80 geplaatst, daarvoor ging alle aarding op de waterleiding. Als die "allemaal" weggerot zouden zijn, dan zit half Nederland zonder aarde, niet alleen de TS.
Metaal van zichzelf gaat over tijd al achteruit, als daar een (kleine) lekstroom overheen gaat wordt dat proces alleen maar versnelt (mede daarom hang je een boot aan een galvanisch gescheiden walstroom installatie. Anders krijg je in potentie versnelde rot aan de (metalen) kuip.
Overigens hoeft de pen ook niet weg te zijn om een probleem te zijn. Die oude installaties hebben veiligheidsaarde waar moderne installaties hulpaarde hebben. Dat is een belangrijk verschil.
De moderne aarde hoeft alleen goed genoeg te zijn om die 30mA betrouwbaar weg te vloeien (de norm is natuurlijk wat strenger dan dat, maar even voor de beeldvorming). De veiligheidsaarde komt uit de tijd voor aardlekschakelaars. Die moest laagohmig genoeg zijn om de 16A smeltzekering er snel en betrouwbaar doorheen te fikken.
Dat is natuurlijk ordegroottes aan verschil in eisen.
Oude installaties halen vaak zat die strengere eisen niet meer door de jaren aan "rot", veranderende waterpeilen en dergelijke. In zanderige bodems was het toen vaak al nodig om meerdere pennen te slaan om het niveau te halen.
On a sidenote: @
Anoniem: 37297
Het waren 3 2kW kachels, maar stonden die ook allemaal op hun maximale stand? Het 2kW ding dat ik heb doet volgens mij 650W op stand 1 (bijvoorbeeld).
Verder kan er nog een hoop meespelen in het uiteindelijk afgenomen vermogen.
2kW kan ook gespect zijn bij 240 of zelfs 250V (voor EU brede implementatie) (en evt nog wat afgerond voor marketing purposes). Dan zou het 8A per kachel zijn, dus 24A maximaal. Uitgaande van 100% duty cycle en dergelijke. Wat inzakkende spanning is zeker niet ondenkbaar (los van het feit dat we 230 hebben). Bij 220 zou dat nog "maar" 7A zijn per kachel dus 21A totaal. Een paar idle PC's hoeven maar heel weinig te gebruiken, net als (bijvoorbeeld) led verlichting. Zeg 25A totaal.
Dan zit je "maar" op 1.5*Inom. Een B-karakteristiek doet er dan gewoon tussen de 40 en 400 seconden over om op thermische overbelasting uit te vallen. En het loopt snel op.
Hobbit13 schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 13:13:
[...]
Ik voel me er ook totaal niet schuldig over, van mijn meter naar de groepenkast loopt 2x bruin, 1x zwart, 1x rood en 1x grijs.... Ben 1,5 jaar terug van één naar drie fasen gegaan, dus twee draden moesten erbij. Waarom zou je dan de moeite nemen om de andere ook te vervangen, als vooral gekeken wordt naar het aantal minuten dat je bezig bent geweest, en totaal niet naar de kwaliteit.
Heb je de groepenkast gewoon boven de meter zitten? Dan snap ik niet zo goed waarom je het oude zou laten zitten. Het is geen werk om het dan gewoon even strak te maken.
Toegegeven, voor de werking kan het prima. Maar het ziet er imo toch wel een beetje uit al prutswerk.
Smalle usecase: Bij een technische keuring tijdens verkoop zou het op mij als koper wel een slechte indruk maken (als dat al te veel moeite is, hoe is de rest er dan aan toe). Maar het is wel een smalle use-case
[
Voor 17% gewijzigd door
timberleek op 26-01-2021 16:17
]