• _Piwi_
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 26-05 20:50
Hi Tweakers,

Ik wil in 2021 graag investeren in het verder verduurzamen van onze woning. We spreken over een vloeroppervlak van 270m2 waarvan ca. 100m2 BG verwarmt wordt waarbij de slaapkamers/badkamer op de 1e verdieping af-en-toe wat warmtevraag hebben en mijn werkplek warmtevraag heeft van ma-vr.

We stoken onze woning op ca. 20-20,5 graden continue met een nachtverlaging naar 19,5 graden. We hebben tijdens de renovatie afgelopen 3 jaar alles vervangen met vloerverwarming. Isolatie is goed te noemen voor een woning van 1910, er is spouwisolatie (10cm), vloerisolatie (10cm) en dakisolatie (20cm) aangebracht en alle ramen zijn HR++. We hebben het afgelopen jaar 1700 m3 gas verstookt waarvan ~175 m3 warm water is en ~40 m3 koken.

Het laatste onderdeel van de renovatie is verduurzamen van de CV en SWW. Op dit moment doet een Nefit ketel uit 2007 CW6 al het werk. We stoken WAR op 30 - 40 graden, omdat we niet lager kunnen i.v.m. te hoge minimale vermogen 8)7. Graag wil ik deze vervangen door een warmtepomp, waarbij mijn oog is gevallen op de Panasonic WH-MDC09J3E5. 7,5 KW bij -7 graden is voldoende, mocht het in extreme omstandigheden te weinig zijn dan stoken we de houtkachel wel een keertje meer op ;)

Daarnaast is het idee om het dak vol te leggen met nieuwe zonnepanelen (de huidige stammen ook uit 2007 en zijn er slechts 12 stuks). Dak is groot genoeg voor >10 KW opbrengst.

Mijn voornaamste vraagtekens ontstaan rondom een buffervat en tapwaterboiler. Ik kan niet helder krijgen hoe groot een buffervat / tapwaterboiler moet zijn of hoe e.e.a. best aangesloten kan worden. De Nefit hangt er ook nog en mag eventueel ook gebruikt worden als het niet rendabel is om elektriciteit te gebruiken (echter, ik kan mij op dit moment geen situatie bedenken waarin dit het geval zal zijn, of het moet -10 graden worden). Ik wil ook overproductie van zonnepanelen kunnen opslaan, bijvoorbeeld in één of beide vaten.

Wat is slim? Wat zijn jullie ervaringen? Zijn er nog andere mogelijkheden?

 • Knielen
 • Registratie: December 2009
 • Nu online
Een buffervat is heel wat anders dan een tapwaterboiler. Buffervat heb je nodig als je niet genoeg water in je systeem hebt, hiermee voorkom je dat de WP constant in- en uitschakelt. Dit heb jij met je hoeveelheid vloerverwarming in ieder geval helemaal niet nodig.

Grootte van je tapwaterboiler is sterk afhankelijk van je douchegedrag/grootte gezin/aanwezigheid bad. Ikzelf heb 270 liter voorraad, 2 volwassenen & 2 kinderen, klein bad. Overigens gebruik ik hiervoor een warmtepompboiler van Atlantic, dit is dus een apart apparaat. Mijn warmtepomp is dus enkel voor verwarming van het huis.

Ik heb gekozen voor een aparte warmtepompboiler omdat dit financieel erg gunstig was vorig jaar, de subsidie is nu wel iets minder. Ook het aansluiten was een stuk makkelijker.

 • Fr33z
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 28-05 19:24
overproductie opslaanin een vat water: kun je vergeten. maakt je puzzel ingewikkelder en is alleen leuk als je echt van technisch puzzelen houdt, qua geld/opbrengst is het volslagen ruk. Voornaamste issue is dat je maar weinig energie op kunt slaan tenzij je naar echt heeeele grote vaten gaat.

Je hebt dus nu 105m2 vloerverwarming? Dan heb je bij die WP geen buffervat meer nodig, je hebt genoeg systeeminhoud.

blijft over je SWW, kan op een paar manieren:

losse warmtepompboiler: subsidie van 650 euro beschibkaar, ding kost vaak rond de 2000 euro. Aansluiten relatief eenvoudig omdat het een losstaand systeem is van de je "grote" WP. Nadeel is weer apparaat in huis dat geluid maakt, maar gezien het vloeroppervlak kun je vast een plek vinden waar het niet zo erg is.

boilervat gestookt met je panasonic: waarschijnlijk iets goedkoper (in de orde van paar honderd) dan aparte WPB. Kan meer gedoe zijn met aansluiten. Iets hogere COP, geen apparaat in huis dat herrie maakt (monoblock staat buiten). Nadeel is dat je in de zomer een apparaat hebt dat buiten geluid maakt, mocht je de monoblock in de achtertuin zetten dan is dat een overweging:

elektrisch boilervat: goedkoop in aanschaf (paar honderd euro) en eenvoudig aan te sluiten. Energetisch killing, COP van 1 dus per eenheid warm water 3 of 4x zo duur als nu met gas en ook 3x zo duur als met een WP of WPB. Mocht je echt heel weinig verbruiken/veel stroom over hebben dan kan dit een optie zijn.

 • _Piwi_
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 26-05 20:50
We hebben letterlijk overal vloerverwarming maar wel overal met naregeling (aparte thermostaten). De ketel wordt uitgezet bij geen warmtevraag d.m.v. domotica. De reden voor een buffervat is dus ook om eventueel pendelen te voorkomen, maar weet niet in hoeverre dat voorkomt bij een WP van 2,5 KW minimaal vermogen?

Liefst plaats ik geen wpboiler, niet vanwege de plaats maar vanwege de toevoer/afvoer kanalen die op terras dan uitkomen. Dat gaat zeker storen in de zomer. De WP komt voor het huis, naast de airco buitenunit, daar heeft niemand er verder last van.

Dan blijft de tapwaterboilervat over. We hebben een flinke regendouche en 2-persoons bad. De douche moet wel achter elkaar gebruikt kunnen worden door 2-3 personen alsook moet het bad gevuld kunnen worden. 1 douche partij en 1 bad vullen moet tegelijkertijd kunnen. Is een 400L vat dan wat onder- of overbemeten?

Daarnaast is het ook mogelijk een doorstroomverwarmer (COP 1) te gebruiken. Wat zijn daar de ervaringen mee?

 • busscherski
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 15:54
Naregeling raad ik niet aan bij een warmtepomp. Dan zal de warmtepomp toch altijd een iets hogere temperatuur moeten aanvoeren en gaan pendelen zodra de buffer te warm wordt. Qua energieverbruik kun je dan net zo goed het hele huis een graadje warmer stoken maar dan zonder actieve naregeling en buffer.
Het liefst de groepen gewoon een keertje inregelen en het daar bij laten en je de moeite van de buffer besparen. Met zoveel m2 vloer zal de warmtepomp erg weinig pendelen, de vloer wordt de buffer.

Een 400 liter vat warm water lijkt me nogal erg veel voor een huis met maar 1 badkamer.
Bij mij lukt een douchepartij en een bad vullen met een warmtepompboiler van 270 liter die het water op 50 graden heeft. Als je warm water maakt met een 9 kW Panasonic warmt dat dat natuurlijk ook een stuk sneller weer op dan bij een Atlantic Explorer van +/- 1.6 kW die ik heb. Al met al lijkt me 250 liter ruim voldoende, er zijn ook woningen met bad die het prima redden met 150 liter.
Uit een 11 kW doorstroomverwarmer die gevoed wordt met koud water komt amper genoeg warm water voor een spaardouchekop.

SolaX X1 5.0: 4650 Wp Qcells ZZW45º, APS QS1: 1760 Wp YMX NWW 8º, APS QS1: 1535 Wp YMX plat, Atlantic Explorer 3 270 coil, 5 kW Panasonic monobloc H serie


 • _Piwi_
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 26-05 20:50
We hebben 2 badkamers maar normaal wordt er maar 1 gebruikt, echter het gezinnetje groeit ook nog en inleveren op comfort wil ik niet.
Ik kan echter ook nog even de CV voor SWW laten hangen. Is niet kapot en een boiler ernaast zetten kan nog altijd.

Even terug naar de WP. Ik ben aan het twijfelen geslagen. Ik zag dat deze Panasonic 7,5 KW doet oo p +2 (ik staarde voornamelijk naar -7 die niet heel vaak voorkomt in NL). Ik ben dan bang dat de WP erg zijn best moet doen op bepaalde momenten. Is een 12 KW too much? (Naast dat het ding 2 x zo groot is) Zijn er andere goede merken die een beter formaat hanteren voor 12 KW?

 • busscherski
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 15:54
O 2 badkamers, dan mag het wel meer dan 250 liter. Ook al zijn er genoeg huizen met 1 badkamer met ligbad en 150 liter dus overdrijf niet.

Ik begrijp dat je het allemaal nogal spannend vind qua hoeveelheid warm water. Je kunt zoals zovelen voor de zekerheid de CV ketel nog een jaartje laten hangen, maar dat maakt het alleen maar extra complex. En je zult zien dat je buffer toch wel voldoende blijkt.

7.5 kW is ruim voldoende voor je warmteverlies bij +2 °C. De warmtepomp is zo geprogrammeerd om maar 7.5 kW te doen omdat die dan efficiënter is en je toch niet meer nodig hebt.
Je hoeft natuurlijk niet perse een 9 kW Pana te nemen. 2x5 kW (met 2x subsidie) kan ook. Of een ander merk.
De meeste andere merken maken overigens wel meer geluid.

SolaX X1 5.0: 4650 Wp Qcells ZZW45º, APS QS1: 1760 Wp YMX NWW 8º, APS QS1: 1535 Wp YMX plat, Atlantic Explorer 3 270 coil, 5 kW Panasonic monobloc H serie


 • scofield
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 07:48
Ik lees nergens of je helemaal gasloos wilt. Anders is een zonneboiler met naverwarming misschien een optie.

 • _Piwi_
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 26-05 20:50
scofield schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 16:52:
Ik lees nergens of je helemaal gasloos wilt. Anders is een zonneboiler met naverwarming misschien een optie.
Verleden eens naar gekeken, is dat rendabel te krijgen?

 • scofield
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 07:48
Dat ligt aan je budget. Een 120 liter zonneboiler met een ketel die solo alleen maar sww bijmaakt krijg je niet op.

 • _Piwi_
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 26-05 20:50
scofield schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 17:41:
Dat ligt aan je budget. Een 120 liter zonneboiler met een ketel die solo alleen maar sww bijmaakt krijg je niet op.
En zonder gasketel? Het is uiteindelijk de bedoeling de gasketel weg te doen en geen gas meer te gebruiken.
Met name in de winter brengt het (te) weinig op?

 • scofield
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 07:48
Ook met een wp met ww boilervat zit je aan een bepaalde limiet kwa warm water. Wat de uiterste mogelijkheden zijn weet ik zelf niet. Zal een specialist ongetwijfeld kunnen voorrekenen.

 • _Piwi_
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 26-05 20:50
busscherski schreef op donderdag 31 december 2020 @ 11:01:
7.5 kW is ruim voldoende voor je warmteverlies bij +2 °C. De warmtepomp is zo geprogrammeerd om maar 7.5 kW te doen omdat die dan efficiënter is en je toch niet meer nodig hebt.
Je hoeft natuurlijk niet perse een 9 kW Pana te nemen. 2x5 kW (met 2x subsidie) kan ook. Of een ander merk.
De meeste andere merken maken overigens wel meer geluid.
Vandaag blijkt dat 9KW toch wat onderbemeten is. De CV ketel had ik beperkt tot maximaal 9KW en zat daar ook continue op te stoken (maar krijgt niet echt extra warmte in de woning). Nu verhoogd naar 12KW. De WP die ik gedachte had doet max 7,5 KW bij -7 dus die gaat het sowieso al niet worden. Waarschijnlijk dus een T-CAP 9KW of 12KW. Iemand die weet of beide goed terug kunnen moduleren?

 • busscherski
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 15:54
Ook hier is er meer vermogen nodig dan ik dacht. Het 3 kW elektrisch element helpt sinds gisteravond mee.

Als je het aantal m3 gas meet heb je denk ik een nauwkeuriger meting.

SolaX X1 5.0: 4650 Wp Qcells ZZW45º, APS QS1: 1760 Wp YMX NWW 8º, APS QS1: 1535 Wp YMX plat, Atlantic Explorer 3 270 coil, 5 kW Panasonic monobloc H serie


 • _Piwi_
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 26-05 20:50
busscherski schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 07:40:
Ook hier is er meer vermogen nodig dan ik dacht. Het 3 kW elektrisch element helpt sinds gisteravond mee.

Als je het aantal m3 gas meet heb je denk ik een nauwkeuriger meting.
Op dit moment 22m3 bij een uitgeschakelde nachtverlaging om de woning op ~20,5-21 graden te houden.
22 x 9 = 198 KW warmte nodig gehad de afgelopen 24 uur.
9 KW T-CAP doet max 216 KW warmte generen in 24 uur en is dus krap bemeten als het echt koud wordt.
12 KW T-CAP doet max 288 KW warmte generen in 24 uur en lijkt de betere optie.
Dan gaat er wel een 200L buffervat komen om pendelen tegen te gaan in de voor- en naseizoen.
We hebben gisteren ook nog even de houtkachel aangehad. Als we de houtkachel de hele dag meestoken en de groepen laten dichtlopen dan is er natuurlijk minder verbruik. In de TS gaf ik aan de houtkachel wel op te stoken tijdens echte koude dagen, maar ik realiseer mij dat het toch ook heel fijn is dat je huis gewoon warm is zonder hulpmiddelen. De extra kosten (~600 EUR) wegen dan niet op tegen de "lasten".

[Voor 21% gewijzigd door _Piwi_ op 09-02-2021 07:52]


 • busscherski
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 15:54
De 9 kW versie heeft dus 10% over. Vind ik niet krap, ik neem aan dat er ook nog een elektrisch element is voor geval het nog kouder is dan nu. Hier breekt overigens geen muiterij uit als de temperatuur een keer per 5 jaar een paar dagen een graadje lager is. Dat kan bij jou anders zijn. Ieder heeft zijn eigen kijk erop en ik snap jouw denkwijze ook.

Ik weet niet of het minimum vermogen van de 9 en 12 kW T-cap verschillen. Was dat niet allebei vrij hoog?

SolaX X1 5.0: 4650 Wp Qcells ZZW45º, APS QS1: 1760 Wp YMX NWW 8º, APS QS1: 1535 Wp YMX plat, Atlantic Explorer 3 270 coil, 5 kW Panasonic monobloc H serie


 • _Piwi_
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 26-05 20:50
busscherski schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 08:11:
De 9 kW versie heeft dus 10% over. Vind ik niet krap, ik neem aan dat er ook nog een elektrisch element is voor geval het nog kouder is dan nu. Hier breekt overigens geen muiterij uit als de temperatuur een keer per 5 jaar een paar dagen een graadje lager is. Dat kan bij jou anders zijn. Ieder heeft zijn eigen kijk erop en ik snap jouw denkwijze ook.
Van beide is iets te zeggen. Wij wonen op het uiteinde van het dorp waar wind vrij spel heeft. Achter ons liggen de maasplassen dus als het hard waait dan is ook meer warmte nodig om het extra verlies te compenseren. Gisteren is de houtkachel ook nog aan geweest. Als ik dat niet had gedaan was het verbruik nog zo'n 2 m3 hoger geweest denk ik.
busscherski schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 08:11:
Ik weet niet of het minimum vermogen van de 9 en 12 kW T-cap verschillen. Was dat niet allebei vrij hoog?
Ja is beide vrij hoog. Ik kan echter geen exacte getallen vinden dus als iemand het weet dan mag die dat roepen :) Ik verwacht dat, gezien de 7,5 KW minimaal 2,5W doen dat de de 9 en 12 KW minimaal 4 KW doen. Met een buffervat wel op te lossen. Mijn afgiftesysteem is trouwens best groot, ik heb voor het gehele vloeroppervlak vloerverwarming, het staat alleen niet allemaal altijd open ;) Daarnaast is af en toe pendelen geen probleem.

Het enige wat mij zou kunnen overtuigen om de 9KW te nemen i.p.v. de 12KW is als de unit kleiner is of het minimale vermogen drastisch lager is. Maar volgens mij heeft de 9KW ook al 2 ventilatoren en verschilt het minimaal vermogen voor beide niet zoveel. Maar dat laatste kan ik dus nergens terugvinden...

Ik wil in ieder geval voorkomen dat de woning niet warm te krijgen is doordat de WP te klein is. Dat ding koop je niet voor maar een paar jaartjes.

[Voor 4% gewijzigd door _Piwi_ op 09-02-2021 08:27]

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee