Maxuseant schreef op dinsdag 15 december 2020 @ 18:14:
Als ik een 10.9kW fornuis erop zet, houdt dat dan in dat ik gewoon de oven niet tegelijk met alle pitten kan gebruiken (stel, oven + 1 kleine pit werkt wel, als je dan 1 extra pit aanzet knalt die eruit) of gaat dat helemaal niet werken?
Gewoon niet doen.
Als het apparaat is gemaakt om op een krachtgroep te gebruiken, gaat er door de nulgeleider nooit meer dan 16A lopen. Wanneer jij het aansluit op een kookgroep kan er door de nulgeleider 32A gaan lopen. Daar is de bedrading in het toestel mogelijk helemaal niet op berekend.
Daarnaast heeft een installatieautomaat best wel veel tolerantie, het is niet zo dat een 16A automaat bij 16,1A uitschakelt. Door een automaat kan oneindig lang 13% meer stroom lopen zonder dat deze uitschakelt en vaak ook ~10 minuten lang tot 50% meer. Je hebt het dus niet meteen door als je te veel tegelijkertijd aanzet. En ondertussen moet je maar hopen dat de automaat toch reageert voordat de stekker, contactdoos of bedrading beginnen te smelten. Als je het stelselmatig overbelast is dat geen zekerheid.
Kortom, ja je krijgt het wel werkend maar niet veilig.
Wilke schreef op dinsdag 15 december 2020 @ 19:54:
Als je deze vragen over dit onderwerp moet stellen op een forum, is het veiliger om een electricien te bellen om het voor je aan te leggen. Als je even rondzoekt "aansluiten kookplaat perilex" moet dit in de orde 90-120 euro kosten als de groep er al ligt en het puur gaat om een perilex doosje maken en op de juiste wijze aansluiten.
Maar de (juiste) groep is er dus nog niet.
Maar basically: moet je niet willen, laat dan ook de meterkast upgraden naar 3 fasen. Jouw groepenkast is weinig mis mee dus het zou met vrij weinig moeite moeten kunnen. Je bent wel ca. 250 kwijt bij je netbeheerder (kan je niks aan doen), de kast zelf is wel te upgraden, je hebt alleen een 4-polige hoofdschakelaar nodig en een krachtgroep alamat, en nieuwe bekabeling met de juiste kleurtjes voor die groep naar de keuken (door de bestaande leidingen trekken).
Mits hij daadwerkelijk een eigen aansluiting van het netbedrijf heeft dan. Dat is in een studentenwoning geen zekerheid. Misschien krijgt hij wel iets aangeleverd vanuit de installatie van de beheerder. Dan is upgraden naar 3 fasen waarschijnlijk niet mogelijk tenzij de beheerder dit wil regelen.
Dat kan, maar die kan hij dus niet zondermeer plaatsen in zijn één-fase groepenkast achter een één-fase aansluiting.