Beginnersvragen over microsoldering

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
Dag beste elektronicussen,

Sinds kort meer interesse gekregen in microsoldering ter reden dat ik een defecte MacBook Pro heb bouwjaar 2017 in 15-inch versie (A1707). Dit is een toestel dat nog veel geld waard is en ik wou dan graag de gok nemen om mij wat bij te scholen en hopelijk een werkende MacBook te hebben op het einde van mijn projectje.

Ik heb een basiskennis elektronica en hou van een uitdaging maar dat is het ook. Ik heb wat vooronderzoek gedaan en enkele dingen waar ik wat meer duidelijkheid over zou willen vragen zowel op praktisch als technisch vlak. Vooral over verschillende soldeertechnieken is het me niet altijd duidelijk.

Ik probeer bij elke vraag een gepast moment van een video te tonen, zodat jullie weten wat ik bedoel.
  1. In deze video op 05:08 heeft hij een SMC chip verwijderd met behulp van wat flux en een hot air station. Eenmaal de chip er af is, doet hij terug flux op het bord waar de chip zat en gaat hij erover met zijn soldeerpen waarop hij soldeertin toevoegt. Daarna gaat hij erover met een copper braid.
    • Volgens mij probeert hij het oude soldeer eraf te halen (naar zijn uitleg omdat het oude soldeer lead-free is). Waarom voegt hij dan extra soldeer toe als hij het oude er juist wil afhalen. En waarom wil hij lead-free solder er afkrijgen?
    • Loopt wat samen met vorig punt maar waarom deed hij niet gewoon flux erop en meteen met een copper braid?
    • Even later gaat hij de chip die hij eraf genomen heeft gaan reballen. Maar ik mijn volgend videovoorbeeld dat ik zal aanhalen doet hij dit reballen niet maar plak gewoon een chip rechtstreeks op het net gekuiste oppervlak op het board. Wanneer wordt er gereballed en wanneer niet?
  2. In deze video op 08:08 kan je dus een voorbeeld zien van wat ik aanhaalde op het einde van punt 1. Hier gaat het over een USB-C Controller chip CD3215. Hij start terug met het verwijderen van de kapotte chip, gaat dan over de oppervlakte met zijn soldeerbout en extra soldeertin, gaat erover met een wick. Nu zijn de pads zo goed als clean en plaats hij daar meteen (met het gebruik van flux) een nieuwe CD3215-chip op. Moet er niet eerst solder op de oppervlaktepads op het board komen?
  3. In dezelfde video als puntje 2 maar dan op tijdstip 06:42 probeert hij diezelfde chip eerst eens warm te maken met (iets te veel) flux en geeft hij het een licht tikje. Dit laat hij afkoelen en kijkt of dit zijn probleem heeft verholpen. Wat probeert hij hier juist en waarom zou dit zijn probleem juist kunnen oplossen?
  4. Als laatste voorbeeld op 12:06 terug soortgelijk soldeerwerk (een CD3215-chip) maar deze keer verwijdert hij de oude, gaat met zijn soldeerpen en vers soldeer over de pads maar gebruikt deze keer GEEN wick. Waarom deze keer niet?
In het algemeen is mijn onervarenheid het probleem dat ik niet zo goed weet wanneer welke techniek toe te passen en waarom. Nu, het is een projectje waarmee ik bezig ben en als het mislukt is het nu het einde van de wereld niet. Maar ik wil er wel met zoveel mogelijk slaagkans aan beginnen, vandaar even hier navragen welke technieken dat juist zijn en misschien belangrijker: waarom die techniek op dat moment wordt toegepast.

Ik heb nog niet al het benodigde materiaal, maar afhankelijk van de antwoorden hier ga ik wat hobby materiaal aankopen om te starten en dan zie ik wel hoe veel ik het gebruik.

Indien je meer informatie wenst, laat gerust weten :)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Fordox
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 24-07 17:23

Fordox

00101010

Dit is wel zeer complex soldeerwerk, handmatig iets reballen is zeer lastig zonder oefening én goed apparatuur.
Disclaimer; mijn achtergrond hierin is niet heel groot. Ik heb een jaar gewerkt voor een testhuis voor IC's waar dit soort dingen werden gedaan door collega's maar ik heb er zelf geen eerstegraads ervaring mee (wel met zeer fijne pitch solderen/reflowen).

1.1 Hij smelt het huidige soldeer samen met zijn loodhoudende soldeer, dat beter grijpt aan het koper van zijn wick (is wat hij zelf zegt). Als hij dat niet doet, wordt het makkelijk verwijderen zoals in deze video veel lastiger. Het toevoegen van verse flux is altijd een goed idee nadat je het oude hebt 'verbrand'. Misschien kent hij zijn eigen tin ook iets beter en heeft hij daar meer gevoel mee voor temperatuur.
1.2 het type soldeer waarvan die huidige ballen bestaat grijpt dus niet lekker aan het koper van zijn wick.
1.3 De soldeerballen zijn onderdeel van de chip en niet onderdeel van het bord. Het bord is standaard kaal en de chips hebben de ballen eraan wanneer ze geleverd worden. Dus de ballen die al op het bord zaten, zijn afkomstig van de vorige chip. Eigenlijk is 'reballen' het terugplaatsen van de ballen op de chip zelf zodat die weer op de normale manier geplaatst kan worden.

2. Wederom, de chip heeft de soldeerballen aan de onderkant.

3. Teveel flux bestaat niet :+ Als je goed kijkt, zie je dat de chip zich weer op dezelfde plek terug trekt na de tik. Gesmolten tin heeft een aardig stevige oppervlakte spanning waardoor de chip naar de pad toegetrokken wordt. Dat is het mooie van solderen met hete lucht, vaak corrigeert het zichzelf. De tik is eigenlijk om te checken of al het soldeer vloeibaar is geworden.
Hij heeft deze chip 'reflowed'. als er een soldeerconnectie aan de onderkant slecht was (scheurtje door regelmatig opwarmen en afkoelen, komt wel eens voor bij tin), wordt deze opnieuw gesmolten en is het scheurtje gefixt. Dit is nooit een garantie however.

4. Gezien het patroon van de footprint, lijkt mij deze chip geen BGA maar een LGA (Ball/Land Grid Array). Een LGA wordt niet geleverd met ballen aan de onderkant maar met vlakjes als contactpunten. De chip introduceert zelf dus geen extra tin op het bord en herbruikt hij de oude tin.
Ik heb de chip nog even gecheckt, blijkbaar is het wel een BGA. Ik denk dat hij genoeg tin weg heeft gekregen met zijn soldeerbout? Not sure

[ Voor 9% gewijzigd door Fordox op 01-12-2020 20:39 ]

Edit: Ik gebruik de edit-knop vaak.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
@Fordox bedankt voor de reactie. Het klaar een hoop op.

Op je vierde puntje: dit is inderdaad dezelfde chip als voordien aangehaald, dus zou ook een BGA moeten zijn. Het zal eerder naar zijn gevoel zijn dat hij genoeg tin weg kreeg en dus niet heeft gewicked veronderstel ik.

Komt elke BGA chip standaard al met soldeerballen of is dat meestal de taak van de soldeerder om dit aan te brengen?

Ik ga alvast beginnen met fijn soldeermateriaal te kopen en dan wat te oefenen op oude bordjes die ik liggen heb voor ik the real deal begin. Om die feeling toch wat te krijgen :)

[ Voor 18% gewijzigd door BramCoding op 01-12-2020 20:43 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • memphis
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 09:05

memphis

48k was toen meer dan genoeg.

Een BGA komt met ballen soldeer, die hoeft je niet te voorzien.

Als je een soldeertraining doet leer je altijd de eilandjes schoon te maken voordat je weer wat niews gaat plaaten, in het geval van het overzetten van een BGA chip kan je er voor kiezen om de chip te re-ballen of de chip juist schoon te maken en te print te re-ballen.

Mijn ervaring leert als je een LGA hebt en loodvrije soldeer gebrukt het helpt om de LGA te vertinnen, dus solderen en schoonmaken.

Maar dit is werk wat heel makkelijk lijkt maar wel he nodige aan apparatuur vereist om het makkelijk te doen. Allerrest een warmhoudplaat waar je de print op kunt leggen, als de print 180 graden is zal het vloeien van het soldeer veel beter gaan.
Je moet een goede hete luchtbout hebben en een gewone bout. En heel veel BGA flux.

Eens dat er niet iets als te veel flux bestaat maar veel is vaak niet nodig, flux kan ook tegenwerken om de chip goed te laten zakken

Er zijn mensen die mij een GOD vinden


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • jeroen3
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 09:15
memphis schreef op dinsdag 1 december 2020 @ 21:59:
Maar dit is werk wat heel makkelijk lijkt maar wel he nodige aan apparatuur vereist om het makkelijk te doen. Allerrest een warmhoudplaat waar je de print op kunt leggen, als de print 180 graden is zal het vloeien van het soldeer veel beter gaan.
Je moet een goede hete luchtbout hebben en een gewone bout. En heel veel BGA flux.
Als je meer video's van Louis Rossmann bekijkt dan is het soms ook nodig om grotere BGA's te vervangen of opnieuw te solderen en dat laat hij dat iemand anders doen. De uitlijning is dan ook moeilijker, de oppervlaktespanning helpt je dan niet meer zoveel.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • memphis
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 09:05

memphis

48k was toen meer dan genoeg.

Daar hebben ze ook dure machines voor met een camerasysteem waarmee de chip en de print uitgelijnd kunnen worden en het hele soldeerproces via een aanbevolen stappenplan uitgevoerd kan worden

https://nl.aliexpress.com/i/32898345462.html (even snel een linkje)

Er zijn mensen die mij een GOD vinden


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
Het lijkt allemaal heel makkelijk inderdaad, maar ik wil me er wel aan wagen. Mits wat oefening hoop ik toch zo'n CD3215-chip te kunnen verwijderen, pad schoon te maken en een nieuwe (reeds geballde) aan te brengen.

Lijkt mij al een hele mooie stap als ik dat binnen hier en x-aantal tijd zal kunnen.

@memphis bestaat er iets zoals BGA flux en LGA flux dan? Ik kwam gisteren deze video tegen en vond dat een interessante om eens verschillen in flux te zien. Ik denk voor de CIF te gaan aangezien deze makkelijk verkrijgbaar is met korte levertijd via Farnell.

Overigens: waar kopen jullie componentjes en chips meestal? Ik vind altijd wel iets terug, maar veel van Aliexpress. Zijn er sterke spelers op de markt (bvb Farnell) die je relatief snelle verzending garanderen en kwaliteit leveren?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • jeroen3
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 09:15
Je moet wat meer video’s van louis gaan kijken. Je kunt apple chips officieel niet kopen.

Via octopart kun je zien waar voorraad is.

[ Voor 20% gewijzigd door jeroen3 op 02-12-2020 10:37 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
jeroen3 schreef op woensdag 2 december 2020 @ 10:36:
Je moet wat meer video’s van louis gaan kijken. Je kunt apple chips officieel niet kopen.

Via octopart kun je zien waar voorraad is.
Klopt, maar ik vind wel hier en daar mensen die ze wel verkopen. Hoe raken zij hier dan aan..?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • memphis
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 09:05

memphis

48k was toen meer dan genoeg.

Flux komt in vele uitvoeringen, de veel aanbevolen fluxpen is meer een soort vloeistof op een alcohol basis, het werkt maar ik vind het niet optimaal. BGA flux is veelal meer een soort gel of pasta en verdampt minder snel waardoor je met minder toch makkelijker en langer zonder bij te smeren mee kunt werken. Van de div die ik heb mogen gebruiken vind ik de Ersa flux paste f-sw 32 het meest lekkerst werken.

Hoe komen mensen aan onderdelen? Door het opkopen van afgedankt apparatuur.

Er zijn mensen die mij een GOD vinden


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Fordox
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 24-07 17:23

Fordox

00101010

BramCoding schreef op woensdag 2 december 2020 @ 11:10:
[...]


Klopt, maar ik vind wel hier en daar mensen die ze wel verkopen. Hoe raken zij hier dan aan..?
Achterdeur verkoop in china. In china heb je nog hele grote winkelcentrums vol met componentjes, daar vind je de meest obscure dingen, en met een beetje geluk een verloren batch van apple ic's.

Edit: Ik gebruik de edit-knop vaak.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • jeroen3
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 09:15
BramCoding schreef op woensdag 2 december 2020 @ 11:10:
[...]


Klopt, maar ik vind wel hier en daar mensen die ze wel verkopen. Hoe raken zij hier dan aan..?
Donor printen uit anderzijds defecte producten en recyling. Desolderen, reballen, en verkopen.
Of via de grijze markt in china.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
@Fordox @memphis @jeroen3 hoe betrouwbaar zouden jullie het vinden dan om bijvoorbeeld deze CD3215C00-chips te kopen via Aliexpress. Is dat 100% gegarandeert een knockoff wat niet zal werken of zou dit wel goed moeten komen?

Want als we praten over de grijze markt in china, is dit een nagemaakte chip veronderstel ik en geen recycled?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Fordox
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 24-07 17:23

Fordox

00101010

Tja het kan vanalles zijn. Recycled, gestolen, imitatie, surplus, afgekeurde lot (als 1 chip van een lot van 1000 slecht is, wordt het hele lot weggegooit), whatever. Dat merk je pas als je je batch binnen krijgt. Je kan minimale verschil hebben zoals plastic, belettering, soldeerkwaliteit, vanalles.

Vaak zullen ze het wel doen, maar het is geen garantie. Dit is de hele reden waarom reparatiecentra haten op Apple omdat ze geen support krijgen voor reserve onderdelen.

Edit: Ik gebruik de edit-knop vaak.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
Ik ga het risico nemen maar wel 2 chips bestellen denk ik dan. Of misschien zelf net iets meer. Stel dat het fout gaat of ik een foute chip heb, dan kan ik nogmaals proberen. Bedankt voor het lesje aliexpress chips 101!

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Fordox
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 24-07 17:23

Fordox

00101010

Voordat je direct je dure apple gaat bakken en braden, wel eerst oefenen he :)

Edit: Ik gebruik de edit-knop vaak.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • memphis
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 09:05

memphis

48k was toen meer dan genoeg.

Bij veel chips voor specifieke doeleinden zie je dat een producent van apparaten de exclusiviteit opeist om zeker te zijn dat de productie geen tekorten krijgt. De Elektuur had ooit zo'n fout gemaakt door een autoradioversterker te publiceren gebruikmaken van een redelijk nieuwe versterker IC en bleek dat die niet meer leverbaar was omdat een autoradioproducent en deal met de chipfabrikant had gesloten.

Maar dan zie je toch dat oa door een mindere afname de overhead de markt op wordt gegooit.

Er zijn mensen die mij een GOD vinden


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • IThom
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 09-07 13:38
1.
  • Leadfree solder is beter voor het milieu en wordt om die reden door Apple gebruikt ipv leaded solder.
    Leadfree solder is wat kwetsbaarder, krijgt sneller scheurtjes of breukjes en heeft een hogere smeltingstemperatuur.
  • Door de bestaande soldeerballen te mengen met leaded solder wordt dus de smeltingstemperatuur verlaagd waardoor het makkelijker opgenomen kan worden door de braid (ook wel solderwick genoemd).
  • Sommige chips kunnen nieuw gekocht worden bij de officiële fabrikant, deze komen volgens mij meestal zonder solderballs, deze zullen dus zelf gereballed moeten worden. Voor veelgebruikte chips zijn daar stensils voor, voor andere moet dit met de hand gebeuren, daar moet je niet aan willen beginnen, dat is echt een dramawerk.
    Chips kunnen van ook defecte moederborden geoogst worden, in dat geval worden ze meestal in de fabriek waar dat gebeurd al gereballed, zodat de chip direct op het moederbord gemonteerd kan worden.
2.
  • In dit geval is de chip die nieuw geplaatst wordt al van solderballs voorzien, er hoeft dus geen solder op de pads op het moederbord te zitten, door de surfacetension zal de chip zichzelf uitlijnen op het moederbord zodra de solderballs smelten. (met een beetje hulp van de flux)
3.
  • Dit wordt een reflow genoemd, dit wordt gedaan om te kijken of het defect in het laadcircuit wordt veroorzaakt doordat de chip defect is, of door gebroken / gescheurde solderballs onder de chip.
    De chip wordt verhit zodat alle solderballs kunnen smelten, en dus eventuele breukjes hersteld kunnen worden. Het tikje is om te kijken of daadwerkelijk alle solderballs onder de chip vloeibaar zijn worden. De surfacetension zorgt er gelijk weer voor dat de chip zich recht uitlijnt. Als dit het probleem niet oplost zal het defect in de chip zelf zitten, en wordt de chip vervangen.
4.
  • Gebruik van wick verschilt een beetje per situatie. Als er sprake is van corrosie wil je sowieso al het oude solder verwijderen, maar in sommige gevallen is deze manier genoeg om een nieuwe chip te plaatsen.
Voordat je hier aan begint, heb je wel de benodigde diagnoses gedaan om te kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn? Er zijn veel dingen die er voor kunnen zorgen dat een MacBook niet werkt. Mocht Je daar nog niet echt naar gekeken hebben zou ik de troubleshooting guide van LR kunnen aanraden: https://wiki2.rossmanngro...r_15%E2%80%9D_macbook_Pro

Minste vereiste als je het al gereduceerd hebt naar niet opladen is toch wel de USB-C amperemeter, dat kan de mogelijke defecten flink reduceren. Op de wilde gok chips gaan vervangen is niet verstandig, en kan voor meer problemen zorgen.

In ieder geval succes er mee!

[ Voor 5% gewijzigd door IThom op 02-12-2020 15:40 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jeroen3
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 09:15
BramCoding schreef op woensdag 2 december 2020 @ 12:56:
@Fordox @memphis @jeroen3 hoe betrouwbaar zouden jullie het vinden dan om bijvoorbeeld deze CD3215C00-chips te kopen via Aliexpress. Is dat 100% gegarandeert een knockoff wat niet zal werken of zou dit wel goed moeten komen?

Want als we praten over de grijze markt in china, is dit een nagemaakte chip veronderstel ik en geen recycled?
Dat moet je zelf uitvinden.
Je kunt ze ook hier kopen, dan heeft iemand anders dat al voor je gedaan.
https://store.rossmanngroup.com/za2-cd3215c00.html

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
Fordox schreef op woensdag 2 december 2020 @ 14:53:
Voordat je direct je dure apple gaat bakken en braden, wel eerst oefenen he :)
Dat is inderdaad het plan, eerst wat gewend geraken aan de handelingen en enkele chips losmaken/vastmaken op oudere bordjes. Bedankt voor de tips he!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
memphis schreef op woensdag 2 december 2020 @ 15:19:
Bij veel chips voor specifieke doeleinden zie je dat een producent van apparaten de exclusiviteit opeist om zeker te zijn dat de productie geen tekorten krijgt.
In standpunt Apple is het volgens mij om exclusiviteit te creeren en zo third-party reparaties minder toegankelijk te maken. Hoort wat bij hun verdienplan denk ik dan. Ga je met een defect moederbordje langs bij een Apple Repair Center, dan is je enigste optie een volledig nieuw moederbord (met tegenwoordig alles op gesoldeerd) en betaal je dus dubbel en dik.Terwijl het eigenlijk maar een €100-tal euro aan kosten zou moeten zijn voor een specialist. Denk toch dat er meer achter zit dan gewoon hunzelf safe willen stellen op voldoende productie to be fair.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
jeroen3 schreef op woensdag 2 december 2020 @ 15:40:
[...]

Dat moet je zelf uitvinden.
Je kunt ze ook hier kopen, dan heeft iemand anders dat al voor je gedaan.
https://store.rossmanngroup.com/za2-cd3215c00.html
Had ze deze morgen al eens gemaild, nog wachtend op antwoord. Denk niet dat je naar Belgie kan laten leveren helaas. Thanks voor de tip!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
IThom schreef op woensdag 2 december 2020 @ 15:38:

Voordat je hier aan begint, heb je wel de benodigde diagnoses gedaan om te kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn? Er zijn veel dingen die er voor kunnen zorgen dat een MacBook niet werkt. Mocht Je daar nog niet echt naar gekeken hebben zou ik de troubleshooting guide van LR kunnen aanraden: https://wiki2.rossmanngro...r_15%E2%80%9D_macbook_Pro

Minste vereiste als je het al gereduceerd hebt naar niet opladen is toch wel de USB-C amperemeter, dat kan de mogelijke defecten flink reduceren. Op de wilde gok chips gaan vervangen is niet verstandig, en kan voor meer problemen zorgen.

In ieder geval succes er mee!
Bedankt voor de tips and tricks (en uitleg). Ik heb een USB-C metertje en daaruit blijkt 1 poort op 5V te hangen met 0.25-ish Ampere. De rest moet ik nog uitmeten en staat op de planning, maar wou alvast al gaan verkennen qua materiaalbenodigdheden zodat de China bestelling er eventueel al door kan.

De C3215 die ik telkens aanhaal is eerder als voorbeeld gebruikt om de werkwijze te bespreken maar ik heb zo het gevoel dat 1 van deze de boosdoener zal zijn. We shall see!

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Fordox
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 24-07 17:23

Fordox

00101010

BramCoding schreef op woensdag 2 december 2020 @ 19:35:
[...]


Dat is inderdaad het plan, eerst wat gewend geraken aan de handelingen en enkele chips losmaken/vastmaken op oudere bordjes. Bedankt voor de tips he!
Have fun! Ik hou het topic wel in de gaten als je nog vragen hebt na je gepruts met oude bordjes :)

Edit: Ik gebruik de edit-knop vaak.


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • _Jeffrey_
  • Registratie: Maart 2003
  • Niet online
Als ik je verhaal zo hoor weet je eigenlijk niet wat de oorzaak van het probleem is, en gok je het in eerste instantie op één van de CD3215 controllers. Het is natuurlijk beter om te meten wat je kan meten, en niet te vergeten een goede visuele inspectie uit te voeren, waarbij soms een microscoop echt noodzakelijk is. Als die CD3215 IC's tevens underfill hebben (sommige logic board hebben dat wel, andere niet) is het echt een nachtmerrie om dat goed te verwijderen zonder de juiste tools en ervaring, ga daar dus ajb niet zomaar mee beginnen.

Louis Rossmann en zijn community zijn momenteel bezig om veel informatie over reparaties van Macbooks in een wiki te plaatsen. Voor de A1707 is die hier te vinden. Bij sectie 'Charger stuck at 5v instead of 20v' staan diverse zaken welke je eerst kan meten.

Feitelijk heeft voordat de CD3215 'op kan starten' 3,3V nodig, welke door de PP3V3_G3H lijn wordt geleverd. Meet deze eerst, het kan zijn dat deze niet aanwezig is of te laag is. Dat kan vervolgens weer veroorzaakt worden door bv een kortsluiting op deze lijn of één van de sub-lijnen hiervan, bijvoorbeeld PP3V3_UPC_LDO. Ook kan het bv zijn dat er geen 'enable' signaal aankomt door een defecte laadcontroller (ISL9239). Het kan ook zoiets simpels zijn als een condensator welke sluiting maakt (vaak goed te achterhalen met de alcohol-techniek).

Zorg dat je eerst de juiste schema's en boardview hebt. Paul Daniels heeft een mooi stuk software gemaakt om zulke boardviews te bekijken (hier voor de gratis versie). De schema's en boardviews zijn op andere plekken op het internet te vinden.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Electroman4you
  • Registratie: Oktober 2018
  • Laatst online: 24-07 21:27
@_Jeffrey_ wat bedoel je hier mee " een condensator welke sluiting maakt (vaak goed te achterhalen met de alcohol-techniek)". Hoe werkt deze techniek ?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Fordox
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 24-07 17:23

Fordox

00101010

Electroman4you schreef op donderdag 3 december 2020 @ 12:47:
@_Jeffrey_ wat bedoel je hier mee " een condensator welke sluiting maakt (vaak goed te achterhalen met de alcohol-techniek)". Hoe werkt deze techniek ?
Als je sluiting hebt in je printplaat dan genereert het component hitte.
Als je er alcohol op je printplaat doet en hem aan zet, zie je welk component er warm wordt omdat de alcohol verdampt.
YouTube: Short hunting on the Rampage VI Apex using an RX 480 VRM
Hier laat Buildzoid het mooi zien. Op 8:26 zet hij het systeem aan en je ziet het alcohol verdampen op de kortgesloten MOSFET

[ Voor 6% gewijzigd door Fordox op 03-12-2020 13:04 ]

Edit: Ik gebruik de edit-knop vaak.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • IThom
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 09-07 13:38
Fordox schreef op donderdag 3 december 2020 @ 13:03:
[...]

Als je sluiting hebt in je printplaat dan genereert het component hitte.
Dit is niet het geval voor alle shorts, maar alleen als de weerstand van de short te hoog is om de stroom goed door te laten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Fordox
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 24-07 17:23

Fordox

00101010

Nouja, als je er vanuit gaat dat de input van je component hoog impedant hoort te zijn maar dat niet is, gaat er vaak een hoge stroom lopen. Dat is hetgene dat hitte genereert. Een trace van een paar milli Ohm genereert geen hitte omdat de uiteinde van de trace vaak naar een hoog impedante input gaat.

Als je weerstand hoog is, laat die ook minder stroom door :+
Je kan er altijd vanuit gaan dat er bij een short meer hitte wordt geproduceert dan normaal.

Edit: Ik gebruik de edit-knop vaak.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • IThom
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 09-07 13:38
Fordox schreef op donderdag 3 december 2020 @ 14:16:
Nouja, als je er vanuit gaat dat de input van je component hoog impedant hoort te zijn maar dat niet is, gaat er vaak een hoge stroom lopen. Dat is hetgene dat hitte genereert. Een trace van een paar milli Ohm genereert geen hitte omdat de uiteinde van de trace vaak naar een hoog impedante input gaat.

Als je weerstand hoog is, laat die ook minder stroom door :+
Je kan er altijd vanuit gaan dat er bij een short meer hitte wordt geproduceert dan normaal.
Dit is als je het mij vraagt een onjuiste aanname, als er bij de short geen sprake is van hoge weerstand (volgens de wet van Ohm kan dit veroorzaakt worden door lage stroom of lage spanning) dan zal er geen / nauwelijks hitte geproduceerd worden.
Als je dus op een 1V rail gaat zoeken naar een short is de kant vrij klein dat je die met de hulp van alcohol kunt vinden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • _Jeffrey_
  • Registratie: Maart 2003
  • Niet online
IThom schreef op donderdag 3 december 2020 @ 14:06:
[...]

Dit is niet het geval voor alle shorts, maar alleen als de weerstand van de short te hoog is om de stroom goed door te laten.
Uiteraard moet er een bepaald vermogen gedissipeerd worden door een component voordat de alcohol-techniek werkt, maar in de praktijk is het zo dat als een condensator, zeker een MLCC in SMD vorm, welke kortsluiting veroorzaakt dat deze voldoende warmte genereerd om dat ding goed te achterhalen met alcohol.

Ook op spanningslijnen met lage spanning, zoals 1,8v of 1,1v, wat in telefoons vaak voorkomt, is de alhocol-techniek goed toe te passen. Daarbij kan het wel zo zijn dat je zelf spanning moet injecteren met een labvoeding op een spanningsrail.

Als alternatief kan er ook freeze spray gebruikt worden om opwarming te achterhalen, maar dat zorgt vaak voor condensatie op omringende componenten, wat niet wenselijk is. Een infraroodcamera is een betere optie in zo'n situatie, maar deze zijn behoorlijk prijzig, en vaak de investering niet waard voor een hobbyist.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Fordox
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 24-07 17:23

Fordox

00101010

IThom schreef op donderdag 3 december 2020 @ 14:34:
[...]


Dit is als je het mij vraagt een onjuiste aanname, als er bij de short geen sprake is van hoge weerstand (volgens de wet van Ohm kan dit veroorzaakt worden door lage stroom of lage spanning) dan zal er geen / nauwelijks hitte geproduceerd worden.
Als je dus op een 1V rail gaat zoeken naar een short is de kant vrij klein dat je die met de hulp van alcohol kunt vinden.
"als er bij de short geen sprake is van hoge weerstand"....? Een short is letterlijk geen weerstand. Dat is het hele punt van een short.
Als je geen weerstand hebt, vraag je zoveel mogelijk stroom op van het inkomende signaal, dus al je energie wordt naar dat pad toe getrokken.

Je veroorzaakt geen hoge weerstand door middel van een lage stroom. Je weerstand is vaak een vaste waarde en de voltage is de instelling van je voeding. Je voeding doet er alles aan om de voltage te halen, door middel van meer stroom te jagen door je weerstand.

Als je weerstand 0 is, en je voltage iets, is je stroom oneindig. I=U/R. Je deelt iets door 0. Je vemogen, P=U*I, wordt hierdoor ook oneindig. Vermogen is energie en dus hitte.
hoeveel warmte je genereert is afhankelijk van hoeveel stroom je bron kan leveren.

[ Voor 6% gewijzigd door Fordox op 03-12-2020 15:58 ]

Edit: Ik gebruik de edit-knop vaak.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • IThom
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 09-07 13:38
[...]
"als er bij de short geen sprake is van hoge weerstand"....? Een short is letterlijk geen weerstand. Dat is het hele punt van een short.
Als je geen weerstand hebt, vraag je zoveel mogelijk stroom op van het inkomende signaal, dus al je energie wordt naar dat pad toe getrokken.
Een short betekend dat de stroom volgens een ongeplande route loopt. Stroom wil altijd de snelste of makkelijkste route naar ground, een defect component of corrosie kan zorgen voor een weg met lagere weerstand naar ground. Een short betekend dus niet dat er geen weerstand is.
Je veroorzaakt geen hoge weerstand door middel van een lage stroom. Je weerstand is vaak een vaste waarde en de voltage is de instelling van je voeding. Je voeding doet er alles aan om de voltage te halen, door middel van meer stroom te jagen door je weerstand.
De formulering van mij was denk ik niet correct, wat ik bedoelde is dat als de spanning op een powerrail bijvoorbeeld 1V is, dat de kans kleiner is dat er hitte ontstaat bij een short dan op een 50V powerrail.
Als je weerstand 0 is, en je voltage iets, is je stroom oneindig. I=U/R. Je deelt iets door 0. Je vemogen, P=U*I, wordt hierdoor ook oneindig. Vermogen is energie en dus hitte.
hoeveel warmte je genereert is afhankelijk van hoeveel stroom je bron kan leveren.
Delen door 0 is onmogelijk, je krijgt ook geen oneindig vermogen bij een 0 Ohm short omdat er nooit onbeperkt stroom geleverd kan worden. Volgens P=I*U en U=I*R zal je inderdaad een hoger vermogen hebben bij een lage weerstand, maar dat betekend niet dat dat vermogen wordt omgezet in hitte.
Hitte in een elektrisch circuit ontstaat juist door hoge weerstand. Om die reden worden voor hogere spanning dikkere kabels gebruikt, door de doorsnede groter te maken wordt de weerstand over de lengte van de kabel lager en wordt minder stroom omgezet in hitte.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Fordox
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 24-07 17:23

Fordox

00101010

Sorry alvast, ik laat me meeslepen.
IThom schreef op donderdag 3 december 2020 @ 17:19:
[...]

Een short betekend dat de stroom volgens een ongeplande route loopt. Stroom wil altijd de snelste of makkelijkste route naar ground, een defect component of corrosie kan zorgen voor een weg met lagere weerstand naar ground. Een short betekend dus niet dat er geen weerstand is.
Een short is een te kleine weerstand op een ongewilde plek.
Wikipedia: Short circuit
"A short circuit (sometimes abbreviated to short or s/c) is an electrical circuit that allows a current to travel along an unintended path with no or very low electrical impedance."
Misschien heb ik 'geen' weerstand te absoluut genoemd. Jouw gebruik van de term 'hoge weerstand' kan niet in de context van een short, omdat de weerstand altijd in verhouding te laag is. Misschien is dit een betere verwoording. Als ergens je stroom loopt waar je die niet wil hebben maar het is geen laag-ohmig pad, dan spreken we over een lekstroom.
De formulering van mij was denk ik niet correct, wat ik bedoelde is dat als de spanning op een powerrail bijvoorbeeld 1V is, dat de kans kleiner is dat er hitte ontstaat bij een short dan op een 50V powerrail.
Voltage is een factor, je stroom maakt vermogen. Als je powersupply niet aan zn 1V kan komen omdat de belastingsweerstand dusdanig laag is, zal er een dusdanig hoge stroom lopen totdat hij op zn stroomlimiet zit.
Als de stroomlimiet 2Ampere is, zal hij er koste wat kost 2 ampere doorheen jagen.

Voorbeeld:
Je hebt een short van 0,5R met een powersupply die 1V wil leveren. Dan zal hij de 1V pas halen tot hij I=U*R=1*0,5=2A levert. Dat is 2 Watt.
Als hij 50V moet leveren maar geknepen is tot 2ampere, dan is de voltage over de 0,5R short nog steeds 1V en je vermogen is ook nog steeds 2 Watt.
[...]

Delen door 0 is onmogelijk, je krijgt ook geen oneindig vermogen bij een 0 Ohm short omdat er nooit onbeperkt stroom geleverd kan worden. Volgens P=I*U en U=I*R zal je inderdaad een hoger vermogen hebben bij een lage weerstand, maar dat betekend niet dat dat vermogen wordt omgezet in hitte.
Hitte in een elektrisch circuit ontstaat juist door hoge weerstand. Om die reden worden voor hogere spanning dikkere kabels gebruikt, door de doorsnede groter te maken wordt de weerstand over de lengte van de kabel lager en wordt minder stroom omgezet in hitte.
Tuurlijk is delen door 0 onmogelijk en zit het limiet, zoals ik al zei, in de hoeveelheid stroom dat de powersupply kan geven.

De rest is absoluut NIET waar. Nouja, het is deels waar, maar niet om de goede redenen.
Kabels worden gekozen aan de hand van hun weerstand per afstand. Deze weerstand moet zo laag zijn dat het verwaarloosbaar is ten opzichte van het component dat er aan hangt. Je wil uiteindelijk dat je voltage op je component staat en niet wordt verbruikt door je kabel. Je maakt namelijk altijd een soort spanningsdeler.

Als het component een hoge weerstand heeft, bijvoorbeeld 10kOhm, valt de weerstand van de kabel 'weg' omdat het verwaarloosbaar is. Een weerstand van 10 ohm doet daarop niet zoveel. Je knalt er 10V op, waardoor de totale stroom nu I=U/R=10V/10010R(totale weerstand circuit), zo'n 0.99 milliAmpere is. U(voltage kabel)=I(serie stroom)*R(weerstand kabel) = 9.9milliVolt. Dat maakt een vermogen van 9,9milliWatt dat de kabel verbruikt in warmte (de energie kan nergens naar toe wordt niet omgezet in beweging, chemische energie, licht, of wat dan ook, dat verstookt gewoon in opwarming).
Het component zelf verbruikt bijna niks omdat de stroom die je vraagt van je powersupply maar 9,9mA is bij deze weerstand. 9,9mA bij 10V is een vermogen van 99mW

Als het component een lage weerstand heeft, laten we zeggen, ook 10 Ohm (wat niet ongebruikelijk is bij bijvoorbeeld een verwarmingselement), krijg je met dezelfde berekening een totale circuitweerstand van 20Ohm. 10V erop, maakt 0,5 ampere. 0,5 ampere op de weerstand van de kabel, maakt 5V op de kabel. 5V met 0,5mA maakt 2,5Watt om te verstoken in warmte.
Het component dat eraan hangt is precies hetzelfde, dus die trekt ook 2,5W.

Je hoog ohmig circuit heeft hier dus een vermogen van 0,099W en je laag ohmig circuit trekt 5W. Welk circuit wordt nu warmer? Een hogere weerstand maakt dus absoluut niet meer hitte.
"Hitte in een elektrisch circuit ontstaat juist door hoge weerstand."
Dit is een verkeerde interpretatie van cause->effect. Een in verhouding hoge weerstand in de kabel maakt inderdaad meer hitte, maar daarvoor moet deze nog wel laag-ohmig zijn, omdat er anders geen stroom kan lopen.
Met jouw redenatie zou een 100kOhm weerstand op een printplaat altijd warm worden en een 8Ohm niet.

[ Voor 7% gewijzigd door Fordox op 03-12-2020 20:58 ]

Edit: Ik gebruik de edit-knop vaak.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
Bedankt voor de hulpvolle tips en informatie. Voorlopig kan ik wat gaan oefenen en ik begin een nieuw topic over het troubleshooten van de effectieve issue, omdat er nog wat onduidelijkheden zijn over wat bepaalde metingen nu juist willen zeggen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • frederikbove
  • Registratie: December 2006
  • Laatst online: 31-12-2023
Succes er mee. Als je nog een slodeerstation zoekt ik heb er over laastst een in China gekocht incl hot air gun best wel tevreden van.

Heb er vorige week een video van gemaakt YouTube: Is it worth buying a Chinese soldering station on Aliexpress?

[ Voor 6% gewijzigd door frederikbove op 13-12-2020 07:48 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • _Jeffrey_
  • Registratie: Maart 2003
  • Niet online
frederikbove schreef op maandag 7 december 2020 @ 23:44:
Succes er mee. Als je nog een slodeerstation zoekt ik heb er over laastst een in China gekocht incl hot air gun best wel tevreden van.?[/URL]
Ik ben wel benieuwd of zo'n heteluchtstation zonder al te veel moeite ook grotere BGA en QFP packages, met originele lood-vrije soldeertin, aan kan. Heb je al zulke testen uitgevoerd? Volgens de specs zou het moeten kunnen (800W, 150L/m), maar ik heb altijd mijn twijfels met dat soort apparaten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • frederikbove
  • Registratie: December 2006
  • Laatst online: 31-12-2023
_Jeffrey_ schreef op dinsdag 8 december 2020 @ 12:51:
[...]


Ik ben wel benieuwd of zo'n heteluchtstation zonder al te veel moeite ook grotere BGA en QFP packages, met originele lood-vrije soldeertin, aan kan. Heb je al zulke testen uitgevoerd? Volgens de specs zou het moeten kunnen (800W, 150L/m), maar ik altijd mijn twijfels met dat soort apparaten.
Goei vraag zal de test eens doen op een oud pcb bord

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
Heel handig, laat gerust het resultaat weten aangezien ik nog in de markt ben voor een instap heteluchtpistooltje!

Toffe video @frederikbove !
Hoe fijn is de soldeertip juist, en zijn deze interchangeable met andere merken?

Zou je bijvoorbeeld deze kunnen gebruiken om daarin te verwerken of is dit allemaal niet zo universeel?

[ Voor 68% gewijzigd door BramCoding op 08-12-2020 17:32 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • frederikbove
  • Registratie: December 2006
  • Laatst online: 31-12-2023
BramCoding schreef op dinsdag 8 december 2020 @ 17:17:
Heel handig, laat gerust het resultaat weten aangezien ik nog in de markt ben voor een instap heteluchtpistooltje!

Toffe video @frederikbove !
Hoe fijn is de soldeertip juist, en zijn deze interchangeable met andere merken?

Zou je bijvoorbeeld deze kunnen gebruiken om daarin te verwerken of is dit allemaal niet zo universeel?
Beiden zouden moeten lukken. Ik probeer deze week hier een filmplje over online te zetten. Bedankt voor de feedback trouwens.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • frederikbove
  • Registratie: December 2006
  • Laatst online: 31-12-2023
@BramCoding ik heb een nieuwe video online geplaatst over de soldeer tip en de hot air hun. Gat wel geen deftige pcb en vond men pincet niet maar het geeft je een idee.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BramCoding
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 07-07 11:38
frederikbove schreef op vrijdag 11 december 2020 @ 07:46:
@BramCoding ik heb een nieuwe video online geplaatst over de soldeer tip en de hot air hun. Gat wel geen deftige pcb en vond men pincet niet maar het geeft je een idee.
Thanks voor de reminder, ik bekijk de video straks even!
Pagina: 1