Eigenwijs als ik ben, heb ik even de volgende opmerking:
Je hebt een studieschuld van 25k, met als gevolg dat je in 2021 volgens mij een 40-45k minder kunt lenen. Los je deze dus af voordat je de hypotheek aan gaat, dan heb je dus 15-20k extra leencapaciteit. Afhankelijk van je verdiencapaciteit wil je dus een lening opgeven zonder rente, waarbij je gedurende 5 jaar niet hoeft af te lossen, en die afhankelijk van je regeling in de toekomst dus nog gedeeltelijk kwijt gescholden kan worden. (Ik meende dat dit geldt voor de restschuld na 15 jaar afbetalen tegen minimale tarieven.) Dit allemaal zodat je net iets meer ruimte hebt om iets groter te wonen. Dat is een dure marginale kostprijs*, om in het begin van je leven een heel klein beetje ruimer te kunnen wonen.
Nu weet ik niet hoeveel je ouders je willen schenken, maar stel dat het meer is dan de vrijstellingen in totaal zijn, dan kan het zomaar rendabel zijn om te kiezen voor de volgende constructie: Dit jaar de maximale eenmalige vrijstelling (26k). Volgend jaar de jubelton (104k). En mocht je daadwerkelijk 15-20k tekort komen door deze constructie, dan kun je dat alsnog geschonken krijgen. De eenmalig 10% schenkbelasting neem je maar op de koop toe dan. Of je gaat voor een familiebank constructie. Als het een achtergestelde lening is, vind de bank het vaak prima. Door de hogere rente (5-6% is mogelijk onder bepaalde voorwaarden) kun je sowieso belastingvoordeel genereren binnen je box1. Of je ouders het daarna in een aparte schenking elk jaar teruggeven, mag je onderling afstemmen.
*Als ik het even zo doorreken op een virtueel bierviltje:
Uitgaande dat je je 40k extra kunt lenen door die 25k af te lossen, betaal je het volgende over die 15k "extra":
40.000*1,5% rente = +/- 600 euro/jaar aan hypotheekrentekosten. Als je gaat voor een box 1 hypotheek blijft hier 400 van over.
Hangt natuurlijk een beetje af van of je gaat voor een huis binnen de NHG, vastzetperiode van je lening, etc.
Verder: de eerste 5 jaar is de studieschuld aflossingsvrij. De inflatie kan deze "wegwerken" a 2% per jaar. Je andere lening moet je wel braaf aflossen. Dus in de eerste 5 jaar mis je een inflatiebesparing van: 25.000*2%= 500/jaar
Hiermee komt de meerprijs op 900 euro/jaar extra uit, dus betaal je effectief 5-6% rente per jaar over die 15-20k extra. Dan heb ik nog niet meegenomen dat de schuld in potentie deels kwijtgescholden kan worden.
Ik zou eens kijken naar alternatieven waarmee je je studieschuld gewoon kunt laten staan. Die zijn behoorlijk rendabel.
[
Voor 8% gewijzigd door
scoobs op 02-12-2020 12:03
]