Zoals jullie het willen, behoudens datgene wat wettelijk niet is toegestaan.
Om maar een voorbeeld te noemen: als je aanspraak wilt maken op een partnerpensioen, dan kunnen de afgelopen zes jaar een probleem vormen in die zin dat je voor sommige pensioenverzekeraars moet aantonen dat jullie samenwonen om als pensioenpartner worden gezien.
Als jij of je partner nu overlijdt (ik hoop het niet, maar er is nu eenmaal altijd een kans), dan ben je zonder testament wettelijk meestal geen erfgenaam van elkaar. Dat betekent bijvoorbeeld dat een bankrekening niet voor een van jullie beschikbaar komt, maar (meestal) voor familie. Zonder testament is er ook geen executeur, en dat betekent dat er soms ruzie ontstaat onder de erfgenamen die je soms ongewild voor problemen kunnen stellen. Een huis dat voor 50% op jullie naam staat kan voor 50% door de familie worden gevorderd (betekent soms gedwongen verkoop) omdat de familie erfbelasting moet betalen. Zou een van jullie twee wel iets erven van elkaar, dan komt de belastingdienst de maximale erfbelasting ophalen als je niets hebt geregeld.
En om even weg te sturen van het minder leuke onderwerp van overlijden: mochten jullie uit elkaar gaan en ligt er niets vast, dan kun je discussie krijgen over welke bezittingen wie toebehoren. Of als een van jullie schulden krijgt en dat uit de hand loopt, dan kan een deurwaarder ook beslag leggen op de bezittingen van de ander als die zich in hetzelfde huis bevinden en onduidelijk wie die toebehoren.
Bovenstaande zijn niet enkel met een samenlevingsovereenkomst geregeld, maar vereisen waarschijnlijk ook een testament en bijvoorbeeld een notariële boedelbeschrijving.
Persoonlijk vind ik het onwenselijk dat zo weinig mensen een testament lijken te hebben, want je laat in potentie een hoop troep achter voor de achterblijver(s) als je komt te overlijden. Een erfenis klinkt leuk, maar soms is dat het niet en daar kom je zelf meestal pas achter als je erfgenaam bent geworden in een nalatenschap zonder testament. Misschien goed om eens op deze website van de KNB te kijken en een afspraak te maken met een (kandidaat-)notaris. Wel van tevoren bedenken dat er een ongemakkelijk gesprek kan ontstaan als je partner bijvoorbeeld anders dan jij denkt dat de bezittingen 50/50 worden verdeeld mochten jullie uit elkaar gaan, dat gesprek wil je niet op kantoor van een notaris voeren. Enige voorbereiding kan dus handig zijn om dergelijke ongemakkelijke gesprekken te voorkomen. Het kan ook een reden zijn om het (vooralsnog) uit te stellen natuurlijk.
https://www.notaris.nl/samen-verder/samenwonen
[
Voor 7% gewijzigd door
Number10 op 27-11-2020 15:02
]
Onder voorbehoud van (type)fouten. Handelen naar mijn reactie is voor eigen rekening en risico. Win zo nodig zelf (betaald) advies in bij een expert.