Pandemic project: Kitcar bouwen in de living

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • +7 Henk 'm!

  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
Eerst en vooral wil ik iedereen in deze tijden een goede gezondheid toewensen. De pandemie doet rare dingen met de mens heb ik al gemerkt. Zelf zijn wij er tot nu toe goed en ongeschonden doorgekomen. Ik ben een 39 jarige vader met een zoon van 14 in een goede co-ouderschap. Ik werk in de IT, grondige kennis van electronica, maar ook jaren petrolhead. Mijn zoon studeert Wetenschappen-Wiskunde met de optie STEM ... dat verraad eveneens dat we belgen zijn. Sommigen zullen ons kennen van ons project uit de eerste lockdown waarbij we een Seat in 4 hebben geslepen om een race simulator van te maken. Topic hier te vinden.

Nu dat project klaar is, is het tijd voor wat nieuws en de titel doet het al vermoeden.

Ik heb jaren geleden een boek gekocht:
Afbeeldingslocatie: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51B5TBAQ1PL.jpg

Het concept:
Super seven chassis lassen in de werkplaats (ja ik heb een lastafel, halfautomaat, tig las optie, nodige gassen en ruimte) dit vervolgens binnen dragen in de living via een raam en op een zelf gemaakt platform zetten dat op raam hoogte staat zodat eens hij klaar is hij door het raam terug naar buiten kan. We willen niet voor een verbrandingsmotor gaan maar voor een electro aandrijving dit omdat het straatlegaal maken anders heel zeker onbegonnen werk is. Electrisch denk ik dat er wel opties zijn.

Betrokkenheid
Het idee van de living is er vooral gekomen omdat hier normaal altijd vrienden hangen en we altijd geweldig fijne tijd hebben ... dat kan nu niet meer door heel de covid toestanden. Wat wel mag is beurtelings aan het raam komen kijken en via sociale media, whatsapp, messenger etc berichtjes sturen, via cam volgen, etc ... dus zo hebben de vrienden ook iets te doen. Daarnaast is het ook goede content voor ons youtube kanaal waar we tijdens de eerste lockdown als grap mee waren begonnen (parodie op Master Milo). Ondertussen gaan we dus meer ons eigen ding doen.

Wij houden ook echt van input! Daarom post ik al graag op fora als dit of fok onze porjecten want vele mensen komen echt met super ideetjes of tips! Dus please please please feel free to post!

Planning

Reeds gedaan tot nu toe:
• Boek doorgenomen
• Gekeken of we de nodige gereedschappen hebben om er uberhaupt aan te beginnen
• Met een architect en aannemer gekeken of het bouwtechnisch wel OK is een auto in de living te bouwen -> Huis is onderkelderd en geen gewoon betonnen dallen maar een pottenplafond -> dit zou technisch geen issue zijn doch er werd aangeraden batterijen en motor buiten te installeren om zo het gewicht te beperken. Dat op zich is geen issue.
• Beetje onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die we hebben van aandrijvingen onderaan meer
• Electronica willen we doen met een Arduino Mega voor alles wat verlichting, pinkers, metertjes etc is hier hebben we RUIM ervaring mee, uiteraard geven we alle broncode ook vrij!
• Eerste vraag voor typegoedkeuring ook gedaan maar bij de overheid worden we tot nu toe niet serieus genomen, we zijn natuurlijk geen Ford, Volkswagen of Toyota ... maar goed, daar komen we later wel aan toe in het ergste geval is het een circuit wagen.
• mijn bedrijf staat officieel geregistreerd als voertuigbouwer dus in dat opzicht zijn we wel in orde!

Todo's
• Al de rest :) :) we zitten echt nog in voorbereidingsfase!

Openstaande vraagtekens
Batterijen -> gaan we de vloerplaat een dikte geven en daar cellen in verwerken, een beetje naar Tesla voorbeeld of gaan we de batterijen plaatsen waar normaal de motor zit om zo de gewichtsverhouding zo correct mogelijk te houden met het origineel. Daarbij gok ik dat de electro motor met as ongeveer even zwaar is als een differentieel en cardan as. De meest populaire motor in der tijd was de ford Pinto die weegt zonder versnellingsbak 120 kg ongeveer. De vijfbak nog eens 40 kg dat zou dus willen zeggen dat we een 160 a 200 kg aan batterijen zouden kunnen huisvesten. Daar kunnen we toch al iets mee.

Type batterijen
In het verlengde daarvan ... type batterijen ik heb ondertussen al een paar opties gezien, alle suggesties welkom
• tesla cellen -> duur en veel gedoe
• Heftruck / Golfkar accu's -> vrij lomp
• Zelf cellen maken -> Veel werk
• Recent ook iets gelezen over een nieuw type batterij maar dat was ook vrij duur

Voltage / kilowatts
nog totaal geen idee

Aandrijving

• Zelf een aandrijving ontwikkelen op basis van 1 of 2 DC permanent magnet electro motoren. Op zich zou dat perfect mogelijk moeten zijn doch het is ook een grote gok natuurlijk.
• Een Renault tweedehand Twizzy kopen -> die motor en controller gebruiken wegens opensource, tevens heb je dan direct wielhubs en dergelijke en kan je veel recupereren. De 90 km per uur versie zou eigenlijk vrij ideaal zijn voor een fun project als dit. Nadeel -> Renault batterijen zijn te huren en dat gaan we dus niet doen :) ook geen idee of Renault dat doet voor je eigen brouwsel. Verder onderzoek nodig naar haalbaarheid. Ander nadeel is de smalle wielbasis.
• Een Thinkcity of Reva Mahindra achtig ding zoeken occassie -> die gaan ook 100 en hebben bredere as zelfde voordelen als de twizzy en geen huurbatterijen, lijkt ook zeer eenvoudige techniek
• Een peugeot 106 electric is ook wel relatief goedkoop te vinden op mobile. Dan heb je ook ineens hopen metertjes en een goede spoorbreedte doch dat is voorwiel aangedreven dus best wel wat gedoe om dat naar achter te plaatsen. Als je dat dan samen neemt met de kostprijs denk ik dat het best veel gedoe is voor weinig.
• Een electric smart zoeken occasie of accidentwagen ... dat is een vrij ideale oplossing te noemen, dat achterstuk is verend met motor en zou erg geschikt zijn. Dit is een 20 kilowatt motor met een piek van 3 kilowatt. Zo een smart gaat in 6.5 seconden naar 60 km/u als je een tweede generatie zou vinden topsnelheid is 135. De derde gen werkt met een permanent magnet AC motor dat lijkt me al een stuk complexer en die zijn ook behoorlijk duur occassie. De laatste gen is geen optie wegens prijs.

Inschrijving
Het grote hekele punt, technische keuring, inschrijving, regeltjes ... ook hier is er een pak te doen en zal ik hopen info moeten inwinnen. Op zich is electro uitstoot vrij dus heel het gedoe met verplichte euro6a norm kan ik vermijden. Maar ik meen begrepen te hebben dat voertuigen verplicht ESP en ABS moeten hebben, noodknop functie en hoop andere belachelijke zever die je liever niet op een dergelijke auto wil hebben. Alle tips, info en advies zijn zeer welkom. Verlichting en dergelijke lijkt me minder lastig omdat we daar bestaande componenten kunnen gebruiken, achteraan bv lichten van een aanhangwagen of dergelijke, vooraan bestaande lichten voor dit type wagen verkrijgbaar met EC keur

Wat voor voertuig is het?
Personenwagen -> gewone personen auto -> dat is wat het meest voor de hand lijkt te liggen of toch niet?
Klasse B brommobiel -> limiet van 45 per uur ... liever niet eigenlijk maar mss veilige optie
Klasse L7. Dat is eencategorie voor voertuigen die - voor elektrische voertuigen exclusief accugewicht - onder de 450 kilogram blijven wat het leeggewicht betreft. De Twizy weegt zonder accu 399 kg, met accu wordt dat 475 kilogram in de 80 km/u-versie. Gaan we even terug naar de lijst, dan zien we dat ook bij L6 die waarden worden gehanteerd, de definitie van L7 is amper terug te vinden, L7e wordt de Europese versie ervan. Op zich zou dat best een haalbare kaart moeten zijn denken wij. Op papier is dat een beetje hetzelfde als een Buggy maar geen Quad!

Tot zo ver de openingspost! Alle reacties, bedenkingen, opmerkingen welgekomen!

  • Younes
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 24-06 14:38

Younes

Wie, Wat, Waar?

Wat een tof project zeg!

Wat batterijen betreft: zal wellicht altijd wel een kosten dingetje worden. Toyota maakt al een hele tijd de Prius en daar zitten ook batterijen in. Zo zullen wellicht meerdere merken zijn die batterijen al enig tijd in hun auto's verwerken. Misschien kan je op die manier een goedkope batterij vinden?

...en waarom?


  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
Younes schreef op donderdag 19 november 2020 @ 12:52:
Wat een tof project zeg!

Wat batterijen betreft: zal wellicht altijd wel een kosten dingetje worden. Toyota maakt al een hele tijd de Prius en daar zitten ook batterijen in. Zo zullen wellicht meerdere merken zijn die batterijen al enig tijd in hun auto's verwerken. Misschien kan je op die manier een goedkope batterij vinden?
Ik rij zelf met een Lexus GS450H Hybride, die batterijpakken zijn gebasseerd op Panasonic cellen. Ook daar is het gegeven vrij complex maar zeker een te onderzoeken optie.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Knul
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 04-07 13:02
@HaerdenCliff is een gebruikt accupakket van een Outlander PHEV niet wat? Ik ben een keer bij een Mitsubishi dealer geweest en die had er een hele lading van liggen als energieopslag voor z'n zonnepanelen. Die auto's gingen in Nederland iig als warme broodjes over de toonbank. Weet niet of je die elektromotor zo kan gebruiken.

  • DaWaN
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 04-07 13:15

DaWaN

'r you wicked ??

Ik denk dat de 2 belangrijkste vragen zijn:
1. Prestaties
2. Bereik

Zelf zou ik voor een auto als deze minimaal 100kW willen hebben om een vergelijkbare ervaring als een ICE-variant.
Bereik zou ik zelf toch minimaal zo'n 250 km willen hebben om tourritten e.d. te kunnen rijden. Dat komt neer op minimaal 25kWh en met sportief rijden waarschijnlijk meer.

Ik ben bang dat als je binnen het gewicht van de ICE variant blijft zowel de prestaties als bereik erg teleurstellend zullen zijn. Als je de mogelijkheid hebt, zeker eens een proefrit maken in een Renault Twizzy.

Mocht je overwegen om de auto alsnog te bouwen met ICE, dan kun je bij Westfield een complete kit kopen. Je kunt dan met één donorauto (Ford Sierra of Mazda MX-5) en de kit de auto compleet maken. Zie ook onderaan de pagina hier: https://westfield-sportsc...ochures/sport-kits-range/

Het kenteken krijgen is mogelijk ook een grote uitdaging. Ik weet dat een Nederlands kenteken voor een kitcar mogelijk is door de auto via het Verenigd Koninkrijk te importeren. Of dit ook in België kan en in hoeverre dit zometeen nog mogelijk is na de Brexit weet ik niet.

If you do not change direction, you may end up where you are heading


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
DaWaN schreef op donderdag 19 november 2020 @ 16:28:
Ik denk dat de 2 belangrijkste vragen zijn:
1. Prestaties
2. Bereik

Zelf zou ik voor een auto als deze minimaal 100kW willen hebben om een vergelijkbare ervaring als een ICE-variant.
Bereik zou ik zelf toch minimaal zo'n 250 km willen hebben om tourritten e.d. te kunnen rijden. Dat komt neer op minimaal 25kWh en met sportief rijden waarschijnlijk meer.

Ik ben bang dat als je binnen het gewicht van de ICE variant blijft zowel de prestaties als bereik erg teleurstellend zullen zijn. Als je de mogelijkheid hebt, zeker eens een proefrit maken in een Renault Twizzy.

Mocht je overwegen om de auto alsnog te bouwen met ICE, dan kun je bij Westfield een complete kit kopen. Je kunt dan met één donorauto (Ford Sierra of Mazda MX-5) en de kit de auto compleet maken. Zie ook onderaan de pagina hier: https://westfield-sportsc...ochures/sport-kits-range/

Het kenteken krijgen is mogelijk ook een grote uitdaging. Ik weet dat een Nederlands kenteken voor een kitcar mogelijk is door de auto via het Verenigd Koninkrijk te importeren. Of dit ook in België kan en in hoeverre dit zometeen nog mogelijk is na de Brexit weet ik niet.
Graag kom ik terug op een paar van uw bemerkingen

Rijberijk is voor mij minder belangrijk om eerlijk te zijn 70 a 80 km zou voor mij ook zeker al voldoende zijn.

Performance, ik heb zelf met een aantal caterhams en tigers gereden, de benzine motor kan je niet vergelijken met een electro motor dus naar kilowatts toe is dat erg lastig. Je benzine motor geeft een bepaald vermogen en koppel op een heel klein stukje toeren bereik de electro motor over de volledige rangen als je kijkt dat een electric smart in 6.5 seconden naar 60 raakt met een electro motor van 20 a 30 kilowatt heb je echt geen 100 kilowatt electro motor nodig. De initiele sevens kits werden vaak gebouwd met rover of pinto motoren die hadden op een goede dag ook maar een 60 pk trouwens.

Ik heb meermaals Twizzy gereden heerlijke wagentjes die overtuigen tot electrisch rijden, tevens open source gemaakt door Renault zoals in mijn openingspost aangegeven.

De donor wagen en westfield kit is niet de optie die ik wil bewandelen, ik kan zelf lassen en hoef daar dus niet extra geld aan uit te geven, het boek dat ik heb gaat ook uit van zo een donor. Voor draagarmen, schokdempers etc kijk ik wel wat ik kan vinden, als ik het zelf las is aanpassen aan de onderdelen ook direct makkelijk uit te voeren natuurlijk. Nog verder te bekijken hoe en wat.

Dan over kenteken ... dat werkt bij ons inderdaad anders doch ik heb goede hoop. Het grootste probleem is net zoals in Nederland de verbrandingsmotor niet zo zeer de wagen op zich. Er zijn duidelijke regels voor het bouwen van een wagen. Voor een personen wagen is er een 1 malige typegoedkeuring mogelijk maar dat is bijzonder omslachtig. Ik ga er van uit dat voor een L7 type voertuig (zelfde als een twizzy of bv zo een pegasus buggy ding) de regels een stuk eenvoudiger zijn. 1 van de regels daar is dat er fabrieksaf geen zijramen in mogen, dat is bij een super seven geen probleem, gewicht zal de grootste uitdaging worden en heel correct in het oog gehouden moeten worden. Zonder batterijen moet ik onder de 450 KG blijven, persoonlijk denk ik dat dat wel haalbaar is en dan is het dus geen personen auto maar een L7 quadromobiel voertuig. Dat staat in België net als bijvoorbeeld een trike op een zogenaamd Motor kenteken, te herkennen aan 1-M**-***

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DaWaN
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 04-07 13:15

DaWaN

'r you wicked ??

HaerdenCliff schreef op donderdag 19 november 2020 @ 17:19:
[...]
Rijberijk is voor mij minder belangrijk om eerlijk te zijn 70 a 80 km zou voor mij ook zeker al voldoende zijn.

Performance, ik heb zelf met een aantal caterhams en tigers gereden, de benzine motor kan je niet vergelijken met een electro motor dus naar kilowatts toe is dat erg lastig. Je benzine motor geeft een bepaald vermogen en koppel op een heel klein stukje toeren bereik de electro motor over de volledige rangen als je kijkt dat een electric smart in 6.5 seconden naar 60 raakt met een electro motor van 20 a 30 kilowatt heb je echt geen 100 kilowatt electro motor nodig. De initiele sevens kits werden vaak gebouwd met rover of pinto motoren die hadden op een goede dag ook maar een 60 pk trouwens.

Ik heb meermaals Twizzy gereden heerlijke wagentjes die overtuigen tot electrisch rijden, tevens open source gemaakt door Renault zoals in mijn openingspost aangegeven.
OK in dat geval denk ik dat je verwachtingen niet te hoog liggen en het past ook beter bij het idee voor het kenteken.

Een Pinto 2.0 doet standaard al 115 pk / 85kW. Als je een beetje goed kunt schakelen heb je dat vermogen tot je beschikking vanaf een 40 km/u. Een elektromotor zonder versnellingen zal zijn maximaal vermogen kunnen leveren vanaf stilstand, maar dat vermogen neemt af bij hogere snelheden. Dat is prima bij lage snelheden tot 80km/u, maar als je op het circuit of de autobahn gaat rijden dan geloof ik niet dat er veel plezier te beleven valt aan een super seven met een elektrische aandrijflijn met minder dan 100kW piekvermogen. Maargoed dat lijkt ook niet het doel te zijn :)

De grote onderdelen voor de conversie:
-Accu's
-Battery Management System (balancer / monitor)
-Accu lader
-Motor inverter
-Motor

Ik heb zelf totaal geen ervaring met elektrische ombouw, maar je hebt denk voor alle opties de keuze hebt uit het hergebruiken van componenten van elektrische voertuigen of het kopen van nieuwe componenten. Het voordeel van componenten van elektrische voertuigen is dat ze dikwijls beter geintegreerd zijn en minder kosten (immers 2e hands). Het nadeel is dat niet alle componenten zomaar te gebruiken zijn zonder reverse engineering.

Qua accu's heb ik o.a. accupaketten van een VW Golf / Passat GTE, Mitsubishi Outlander, Chevrolet Volt / Opel Ampera gebruikt zien worden. Het voordeel van deze accu's is dat ze al beschikken over een BMS. Je zult wel enige kennis van elektronica nodig moeten hebben om het te integreren (o.a. CAN-bus). Maar ik vermoed dat het minder werk is dan zelf een BMS maken.

Qua aandrijfmotor weet ik niet wat in dit geval een goede keuze is. De Bosch motor die je vind in een elektrische Smart en/of Peugeot Hybrid4 lijkt qua formaat een goede match te zijn. Geen idee of je die motor i.c.m. de inverter makkelijk kunt 'hergebruiken'. Ik weet ook niet of die kennis op dit forum aanwezig is.

If you do not change direction, you may end up where you are heading


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Jazzy
  • Registratie: Juni 2000
  • Laatst online: 04-07 22:30

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

HaerdenCliff schreef op donderdag 19 november 2020 @ 11:30:
• Eerste vraag voor typegoedkeuring ook gedaan maar bij de overheid worden we tot nu toe niet serieus genomen, we zijn natuurlijk geen Ford, Volkswagen of Toyota ...
Een typegoedkeuring is absolute overkill, helemaal voor de fase waar je nu nog in zit. Wat je zoekt is een individuele keuring, daarvoor kun je gewoon een afspraak maken en naar Lelystad komen met je voertuig. Vergelijk:
https://www.rdw.nl/zakeli...typegoedkeuren-voertuigen
https://www.rdw.nl/zakeli...ele-goedkeuring-aanvragen
Wat voor voertuig is het?
Personenwagen -> gewone personen auto -> dat is wat het meest voor de hand lijkt te liggen of toch niet?
Klasse B brommobiel -> limiet van 45 per uur ... liever niet eigenlijk maar mss veilige optie
Klasse L7. Dat is eencategorie voor voertuigen die - voor elektrische voertuigen exclusief accugewicht - onder de 450 kilogram blijven wat het leeggewicht betreft. De Twizy weegt zonder accu 399 kg, met accu wordt dat 475 kilogram in de 80 km/u-versie. Gaan we even terug naar de lijst, dan zien we dat ook bij L6 die waarden worden gehanteerd, de definitie van L7 is amper terug te vinden, L7e wordt de Europese versie ervan. Op zich zou dat best een haalbare kaart moeten zijn denken wij. Op papier is dat een beetje hetzelfde als een Buggy maar geen Quad!
Ik denk dat je je hier echt even wat beter in moet verdiepen, en wel eerst in plaats van later. Als je echt details wilt weten dan kun je het beste beginnen met de EU verordening. De laatste grote wijziging was in 2013, denk dat dit een goed startpunt is: https://eur-lex.europa.eu...=CELEX:32013R0168&from=NL Verder natuurlijk onze eigen wetgeving zoals die in Regeling Voertuigen staat.

Wat betreft of elektro eenvoudiger is dan brandstof, onderschat niet wat er allemaal bij komt kijken. Niet alleen de voorzieningen die er op het voertuig moeten zitten maar ook de documentatie die je bij al je elektronische onderdelen aan moet leveren. Om een indruk te krijgen is hier een verslag van iemand die een benzinequad naar elektro heeft omgebouwd: https://eur-lex.europa.eu...=CELEX:32013R0168&from=NL

Edit: ik zie nu pas dat je Belg bent, stom want stond al in de eerste alinea. :) Dan zijn de details misschien anders, maar in grote lijnen vergelijkbaar.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


  • Dirk33
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 06-06-2024
Accutechniek an sich is niet zo ingewikkeld, maar de koeling en BMS in orde hebben wordt wel spannend. En daar zijn keiharde europese regels voor waar jij je ook aan moet gaan voldoen.
De hele aandrijflijn van een bestaande elektrische auto ergens uit plukken en in dat chassis leggen is dan dan ook veruit het makkelijkste te realiseren. Dat een auto voor of achterwiel aangedreven is maakt niks uit. Accukabels en koelwater leidingen kun je simpel anders maken, en het enige verschil tussen voorwiel of achterwiel aandrijving is dat de fusees kunnen draaien.

Ga ook op zoek naar mensen in België die al iets vergelijkbaars hebben gedaan en ga die ook vooral om advies vragen omtrent het op kenteken krijgen van zo'n ding. Dat kan namelijk meer moeite zijn dan heel de ombouw.

Hoewel dat ook spannend (pun intented?) is met hoogvoltage. Ik zou ook zeker eens eigen worden met de NEN 9140 en eigenlijk ook de NEN 3140
(of wat in Belgie daar het equivalent van is)

[ Voor 4% gewijzigd door Dirk33 op 19-11-2020 19:50 ]


  • KleineJoop
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 03-07 01:39
Het lastigste zal zijn het elektrische deel door de keuring te krijgen, dit is in Nederland een stuk lastiger/strenger dan bijv. de UK, zie ook het item over wat bijv. New Electric doet bij Full Charged op YouTube: YouTube: New Electric Cruiser | Fully Charged

Zo'n New Electric kit is een stuk eenvoudiger dan echt alles zelf samenstellen en aansluiten, omdat het in feite een goedgekeurde aandrijflijn is waarvan bewezen is dat de motor, controller accupakket, etc correct en foutloos werken zonder te reageren op vreemde invloeden van binnen/buitenaf.

Ik heb er zelf ook al eens aan gedacht, maar het is het mij überhaupt niet waard, ook niet als je al een klassieker hebt en dan met zo'n kit elektrificeren. Het kost echt een hoop geld, en als je klassieker nou geen functionerende motor had en je had echt een doel/toepassing...

Ik kan je wel een tip geven wat accu's betreft wellicht. Zelf een accu samenstellen uit 18650/21700 is geen doen inderdaad, Tesla modules zouden een oplossing kunnen zijn, maar je kunt volgens mij niet beschikken over het koelsysteem, dat nou net een van de grote voordelen is aan die oplossing. Je kunt kijken naar LiFePo4 cellen, die zijn redelijk goedkoop en in grote formaten te krijgen waardoor je slechts hooguit tientallen cellen nodig hebt. Ook zijn ze bestand tegen te diep ontladen, overladen en perforatie, in de zin dat ze niet snel zullen ontbranden laat staan exploderen. Nadeel is dat ze niet goed gebruikt kunnen worden als het vriest, indien je de accu's/auto dan wil gebruiken zul je dus wel een manier moeten hebben om het pakket te verwarmen. Het makkelijkst is om het gehele pakket aan de buitenkant te isoleren en binnenin met een verwarmingsmat de onder/bovenkant van alle cellen op bedrijfstemperatuur te brengen.

Dit zijn de cellen waar ik dan aan denk: EVE 280Ah 3.2 LiFePo4 https://www.alibaba.com/p...er.d_title.47d05a4fJz7Q67 KWh/euro zijn ze zeker interessant. Voor de camper heb ik al een 4S pakket goed voor een kleine 3.5 kWh. Prijs wat ik zo snel kan zien is 370,- euro, ik heb destijds meer betaald. Rekensommetje: 12V * 280 Ah = 3360 Wh 370 / 3.36 kWh = Iets meer dan 110 euro/kWh. Verzendingskosten is wel iets om op te letten bij grotere aantallen. In de camper is de temperatuur overigens geen probleem, die is geïsoleerd, en moet wel heel gek worden als het daar gaat vriezen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
Kijk dat is dus zo geweldig aan forums als tweakers, hopen input op 1 nacht en eigenlijk allemaal nuttige info!

Ik ga even proberen iedereen min of meer te antwoorden.

- Ik ben niet van plan te rijden bij koude temperaturen, in de winter zal het ding sowieso gewoon binnen staan want ik ben een redelijke koukleum :)

LiFePo4 is inderdaad een heel goede optie, een andere optie die ik ook al heb bekeken zijn de Panasonic cellen die te krijgen zijn in bv het accupack van een Prius of andere Toyota variant, uit eigen ervaring weet ik dat die heel lang mee gaan (ik zit al aan mijn derde Toyota / Lexus hybride ondertussen) tevens is de binnen opbouw relatief eenvoudig van die batterijpacks, ze zijn compact, makkelijk te onderhouden, veel voorkomend, niet extreem duur en alles is voorzien om ze te koelen. Ik heb op mijn vorige Lexus de contactplaatjes ooit verwisseld dus al zo een volledig pack uit en in elkaar gezet dus ook de ervaring is er. Om er echt uit te komen denk ik dat ik alles in Excel ga zetten en vergelijken.

Betreffende lifepo's bestellen in China, dat ga ik niet doen, ik weet wel dat ze toch van daar komen maar heel dat gedoe met importtaxen en douanen heb ik liever niet, ik heb wel amazon Prime en daar zijn ze ook beschikbaar, iets duurder wel maar soms is iets meer uitgeven voor minder gedoe wel handig natuurlijk.

Ik had initieel gedacht aan dit soort dingen voor gebruiksgemak:
https://www.amazon.de/-/nl/dp/B088RM4W48/
Dat is ook 200 ah en direct 12 volt. Voor het gewicht van een originele pinto motor zou ik zo 4 cellen kunnen zetten, dat komt neer op 2000 AH op 12 volt als ik ze parrallel schakel, 2000 AH x 12 volt = 24 kwh dat komt neer op een 180 euro per kilowatt, duurder dus maar geen import kosten, snelle levering en makkelijk formaat. Mijn idee was om eerst 1 te bestellen en dan te testen, meer parrallel zeten zorgt gewoon eigenlijk voor meer rijberijk op zich. Tevens hebben deze de BMS ingebouwd ... toch niet onbelangrijk.

Enfin heel heel veel onderzoek nog nodig hier om tot een conclusie te komen en ik vraag me af of er zo iets bestaat als een ideale oplossing.

Dan -> Seven rijden op de snelweg -> dat is echt compleet onbelangrijk voor mij. Als ik hard wil gaan op de autobahn heb ik een Lexus GS450h voor de deur staan, dat is de ideale snelweg racer :) ik heb letterlijk 0 ambitie om er mee de snelweg op te gaan, eerste optie die ik zou aanvinken in de gps is snelwegen vermijden.

Betreft wetgeving -> mijn plusvader is advokaat ik ga hem eens aanspreken en kijken of hij mij verder kan helpen, ondertussen ook de officiele diensten van ons landje eens aanspreken en kijken wat mogelijk is. Als het lukt voor een Renault Twizzy of zo een Ligier brom ding moet dat voor ons ook mogelijk zijn. We hebben in Belgie overigens nog wel auto bouwers die ook dingen op de weg krijgen ... wel heel duur dingen :) Vertigo bijvoorbeeld. Na vluchtig door de wettekst te gaan zie ik heel veel duiding over wie en wat wat is ... dat is al heel mooi en dan enorm veel rond emmisies, uitstoot, partikelen, etc -> dat kan ik al negeren kwa electrisch lijkt het allemaal best mee te vallen toch. Kwa electronica voor verlichting, sturing van pinkers en dat soort dingen heb ik geen schrik want daar kan ik gaan voor wat Caterham of Westfield leveren en dat is CE keur spul. Wel goed om verder te verdiepen en zeker in parrallel met de overige onderzoeken te doen voor we beginnen te bouwen. Aan de andere kant ... Dat is puur om hem road legal te maken ... als dat niet lukt kan hij nog altijd wel dienen als tracktoy ook al is hij niet belachelijk snel, dat is een aygo ook niet en daar rijdt men evenzeer een cup mee.

Reden dat ik liever voor L7 ga over Personenwagen is net dat ik dan heel het gedoe met uitgebreide canbussen, obd II verplichtingen niet heb. Toch niet onbelangrijk naar complexiteit toe.

Hergebruik bestaande techniek of zelfbouw, dat is inderdaad 1 van de heel grote vraagtekens zoals in mijn openingspost aangehaald. Op zich is het initiele idee achter zo een Seven kitcar dat je een donor wagen hebt, aan de andere kant is het type donor wagens dat we kunnen krijgen niet direct geschikt voor de kit dus of het zo een grote win is weet ik niet. Na wat discussie met auto vrienden en een paar die echt wel auto techniek gedaan hebben leek de smart aandrijving de makkelijkste. Die is al achterwiel aangedreven en daar zitten de electromotoren en alles wat daar bij hoort op een deel dat los kan van de rest van de wagen. Dat is eigenlijk heel erg ideaal voor de toepassing die ik wil.

Kennis hier op het forum, dat is een grappige, wij hebben ook de kennis niet, kennis bouw je op. Ik ben er zeker van dat hier op het forum hopen super knappe koppen zitten. Mijn verwachting was eigenlijk dat er een hoop van die knappe koppen zouden zeggen ... "kerel je hebt geen idee waar je aan begint", en ja dat is ook zo. Aan de andere kant als je nergens aan begint heb je ook niks :) toen ik ons Seat idee hier poste hadden ook veel mensen dat idee, 6 maanden later stonden we hier op de frontpage en in de nationale krant in België. Dit idee is wel een stuk ambitieuzer dat is zeker waar maar in deze tijden mag ambitie wel.

Mensen vinden in België die iets gelijkaardigs gedaan hebben -> er is 1 mazda mx5 die road legal is verder is er volgens mij echt letterlijk niemand die belachelijke ideeen als de mijne heeft :p :p :p

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • oldie127
  • Registratie: Juli 2020
  • Laatst online: 04-07 02:43
Neem ook de i3 mee in je denken achterwiel aandrijving en al langer op de markt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Standeman
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 11:27

Standeman

Prutser 1e klasse

Qua accu, aandrijving en het opladen er van kan @mux misschien wel een duit in het zakje doen. Ik denk niet dat je een tweaker kan vinden die je er meer over kan vertellen.

The ships hung in the sky in much the same way that bricks don’t.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jazzy
  • Registratie: Juni 2000
  • Laatst online: 04-07 22:30

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

HaerdenCliff schreef op vrijdag 20 november 2020 @ 10:01:
Dan -> Seven rijden op de snelweg -> dat is echt compleet onbelangrijk voor mij. Als ik hard wil gaan op de autobahn heb ik een Lexus GS450h voor de deur staan, dat is de ideale snelweg racer :) ik heb letterlijk 0 ambitie om er mee de snelweg op te gaan, eerste optie die ik zou aanvinken in de gps is snelwegen vermijden.
Met L7e MAG je niet niet eens op de snelweg in België, dus die hele discussie is niet relevant. :)
Betreft wetgeving -> mijn plusvader is advokaat ik ga hem eens aanspreken en kijken of hij mij verder kan helpen, ondertussen ook de officiele diensten van ons landje eens aanspreken en kijken wat mogelijk is.
Ik wil je echt serieus aanraden om hier zelf tijd in te investeren en niet te vertrouwen op advies van derden. Je hoeft echt geen advocaat te zijn om een wettekst of informatie van de DIV te kunnen lezen en begrijpen. In het begin is het allemaal overweldigend maar je zult zien dat na verloop van tijd de kwartjes vallen en je meer overzicht krijgt. Je bent echt niet de eerste met een zelfbouwvoertuig dat in België registratie verkrijgt.

Als dit je boven de pet gaat of je geen interesse hebt dan kun je het idee om de auto road legal te krijgen misschien beter laten varen. Dan gaat het namelijk een onnodig kostbaar en langdurend traject worden met verschillende keuringen en moet je steeds terug naar huis om fouten op te lossen. Maar andersom, als je vooraf precies weet wat je aan het doen bent dan kun je tijdens het bouwen de juiste keuzes maken. Neem bijvoorbeeld het inbouwen van een sensor onder de stoel omdat je een systeem moet hebben dat voorkomt dat de auto kan gaan rijden als er geen bestuurder in zit.

Dus vergeet die accu's voor nu even en besteed eerst een paar uurtjes lezen op wegcode.be en de site van de DIV. :)

Als alternatief zou je kunnen overwegen om een bestaand voertuig aan te passen binnen de wettelijke kaders en dus met behoud van typegoedkeuring. Dan is er eventueel alleen een herkeuring nodig om de aanpassingen te keuren, dat is een stuk eenvoudiger dan bij 0 beginnen.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • sebastiaan3
  • Registratie: April 2017
  • Laatst online: 03-07 10:46
HaerdenCliff schreef op vrijdag 20 november 2020 @ 10:01:
Kijk dat is dus zo geweldig aan forums als tweakers, hopen input op 1 nacht en eigenlijk allemaal nuttige info!

Ik ga even proberen iedereen min of meer te antwoorden.

- Ik ben niet van plan te rijden bij koude temperaturen, in de winter zal het ding sowieso gewoon binnen staan want ik ben een redelijke koukleum :)
Kou? Seven? No problem!

Afbeeldingslocatie: https://myalbum.com/photo/eaTl9Ms9OGuZ/1k0.jpg

Mooi project, maar let inderdaad heel goed op de regeltjes om het resultaat legaal op de baan te krijgen. De UK route gaat zeer hoogstwaarschijnlijk na 31-12 (brexit) niet meer werken. Via Nederland bestaat de IKS individuele keuring, maar da's best een duur geintje (10k€ + tot +++). Belgie is eigenlijk altijd al notoir moeilijk geweest om kitcars op kenteken te kriigen, dus ik zou eens serieus kijken naar de aaschaf van een reeds gekentekende seven en die vervolgens ombouwen.

Succes!

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 03-07 19:59

mux

99% efficient!

Standeman schreef op vrijdag 20 november 2020 @ 11:16:
Qua accu, aandrijving en het opladen er van kan @mux misschien wel een duit in het zakje doen. Ik denk niet dat je een tweaker kan vinden die je er meer over kan vertellen.
@DaWaN praat al mee, die weet er ook meer dan genoeg van :)

Het macro-ontwerp is niet zo ingewikkeld, maar er zijn een hele hoop detailbeslissingen die genomen zullen moeten worden en die in een project als het deze vrij lastig zijn. De accucellen is een goed voorbeeld; je wilt als je met dit soort vermogens werkt echt wel aan de performance packs om de kosten niet uit de klauwen te laten lopen. Ondanks dat LiFePO4 een goedkope optie is in prijs per kWh, is de interne weerstand vrij hoog en de spanning wat laag, dus uiteindelijk zal je complete pack veel groter moeten zijn om dezelfde prestaties eruit te halen. Gezien actieradius geen belangrijk punt is, kun je dus beter kijken naar accupakketten uit PHEVs, bijv. de nieuwere Samsung-pakketten uit een Passat GTE of Outlander-pakketten. Die laatste heeft een vrij goed gedocumenteerd BMS en de cellen zijn individueel met bouten vast te zetten. Dat maakt je leven aan alle kanten makkelijker, en het is niet moeilijk om met een licht pakketje nog steeds een hoop actieradius te krijgen. Twee outlanderpakketjes is eigenlijk al genoeg - 140kg/100km+ en 160/40kW continu ontladen/opladen.

Je zult ook vrij vroeg in het ontwerp intensief contact moeten hebben met het lokale RDW-equivalent. Er komen in 2023 nieuwe regels aan omtrent elektrische voertuigen, en een deel daarvan is provisioneel al van kracht in sommige landen. Ik heb geen idee hoezeer dat geldt voor individuele goedkeuring, maar het kan een breekpunt zijn om hem legaal te krijgen.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Marcel Br
  • Registratie: April 2013
  • Laatst online: 04-07 13:41
En zoiets?

https://caterham.nl/kits/

Dan zijn volgens mij allerlei problemen met toelating al geregeld, ik weet niet of dit in B anders is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
Marcel Br schreef op vrijdag 20 november 2020 @ 12:24:
En zoiets?

https://caterham.nl/kits/

Dan zijn volgens mij allerlei problemen met toelating al geregeld, ik weet niet of dit in B anders is.
Daar is helemaal niks mee opgelost hoor de enige eenvoudige weg om een caterham op de weg te krijgen momenteel is een factory build met Homologatie kopen ;) tevens zou dat heel het idee van project toch net iets minder spannend maken vind ik persoonlijk :-) ik bedoel maar ... die drie apen van topgear hebben er ook 1 in mekaar gezet. Die Caterham kits zijn ondertussen zo goed geworden dat het letterlijk zoals een Ikea kast is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
mux schreef op vrijdag 20 november 2020 @ 12:10:
[...]


@DaWaN praat al mee, die weet er ook meer dan genoeg van :)

Het macro-ontwerp is niet zo ingewikkeld, maar er zijn een hele hoop detailbeslissingen die genomen zullen moeten worden en die in een project als het deze vrij lastig zijn. De accucellen is een goed voorbeeld; je wilt als je met dit soort vermogens werkt echt wel aan de performance packs om de kosten niet uit de klauwen te laten lopen. Ondanks dat LiFePO4 een goedkope optie is in prijs per kWh, is de interne weerstand vrij hoog en de spanning wat laag, dus uiteindelijk zal je complete pack veel groter moeten zijn om dezelfde prestaties eruit te halen. Gezien actieradius geen belangrijk punt is, kun je dus beter kijken naar accupakketten uit PHEVs, bijv. de nieuwere Samsung-pakketten uit een Passat GTE of Outlander-pakketten. Die laatste heeft een vrij goed gedocumenteerd BMS en de cellen zijn individueel met bouten vast te zetten. Dat maakt je leven aan alle kanten makkelijker, en het is niet moeilijk om met een licht pakketje nog steeds een hoop actieradius te krijgen. Twee outlanderpakketjes is eigenlijk al genoeg - 140kg/100km+ en 160/40kW continu ontladen/opladen.

Je zult ook vrij vroeg in het ontwerp intensief contact moeten hebben met het lokale RDW-equivalent. Er komen in 2023 nieuwe regels aan omtrent elektrische voertuigen, en een deel daarvan is provisioneel al van kracht in sommige landen. Ik heb geen idee hoezeer dat geldt voor individuele goedkeuring, maar het kan een breekpunt zijn om hem legaal te krijgen.
Ik ga al eens beginnen met in Belgie verder contact op te nemen met het DIV en het hoofdkantoor van de autokeuring, daar eens kijken wat zij er van denken en of zij mij aan de juiste info kunnen helpen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
oldie127 schreef op vrijdag 20 november 2020 @ 11:04:
Neem ook de i3 mee in je denken achterwiel aandrijving en al langer op de markt.
De I3 is occassie om onderdelen van te recupereren helaas vrij duur, ik had al eens hiervoor gekeken maar die kosten altijd nog een 12000 euro zelfs in Engeland blijven die vrij duur. Vrij logisch ook omdat het op de markt momenteel een vrij ideale wagen is voor heel veel mensen.

Ik denk ook dat die dingen een pak complexer zijn al om eerlijk te zijn.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
Wat denken we trouwens van zo een Reva E2go

https://www.team-bhp.com/.../mahindra-reva-e2o-01.jpg

Dat lijkt een vrij ideal ding voor zo een project en een pak eenvoudiger dan andere voertuigen. In Duitsland staan er zo wel een paar te koop in dat type voertuig voor niet gek veel geld.

Nog een andere optie waar een vriend mee aan kwam wandelen:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=312570773

dat lijkt ook wel een verdomds goede optie zo een I-MIEV als basis gebruiken, Daar zit dan echt alles bij wat we nodig hebben, al deze onderdelen zijn toegelaten in Europa aangezien het een Europese wagen is. Dat zou de papierkraam voor de onderdelen enigszins makkelijker moeten maken veronderstel ik. Vraag is vooral of al die attesten die Mitsubishi heeft moeten inleveren voor goedkeuring ook vrij te verkrijgen en te hergebruiken zijn. Mitsubishi zal wss niet staan springen voor mijn idee :-) :-) :-)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Jazzy
  • Registratie: Juni 2000
  • Laatst online: 04-07 22:30

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

HaerdenCliff schreef op vrijdag 20 november 2020 @ 13:51:
dat lijkt ook wel een verdomds goede optie zo een I-MIEV als basis gebruiken
Ik wil niet blijven doordrammen dus dit is nu even het laatste wat ik er over zeg, maar hou je rekening met het maximumvermogen van 15 kW dat voor L7e - CP geldt?

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • tijmeng
  • Registratie: December 2004
  • Laatst online: 04-07 09:41

tijmeng

Panasonic 7J

De echte tweaker gaat hier mee aan de slag: https://openinverter.org/forum/

veel info en zeker weten dat dit forum je verder gaat helpen in ene leuke en betaalbare oplossing (ben er zelf ook actief)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Fladder80
  • Registratie: Juni 2012
  • Laatst online: 22-11-2024
Allereerst, gaaf project! Je zoon boft met zijn vader!
Qua batterij zou ik persoonlijk denk ik eens contact zoeken met de Tweaker Mux of in ieder geval zijn blog hier op Tweakers lezen omtrent batterijen van auto's. Een je zou eens kunnen kijken of de producten van zijn bedrijf bruikbaar zijn? https://muxsan.com

[ Voor 6% gewijzigd door Fladder80 op 20-11-2020 16:47 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
Zo veel goede input! Ik ga deze week alles echt eens in Excels beginnen steken en contacten leggen. Een seven schalen zodat het een 1 zitter wordt is ook een optie die iemand opperde. Dat zou het ineens veel makkelijker maken naar gewicht toe.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
Dit ziet er wel interessant concept uit als aandrijving

https://www.miromax.lt/en..._2x_816kw_72v#to_products

vraag is op die 17 kilowatt die toegelaten is voor L7 gaat over nominaal of piek vermogen, iemand enig idee?

Verder kwa afmetingen ben ik eens aan het kijken geweest naar verschillende super seven kits. De meeste zijn aan de achterspatborden net 4 a 5 cm te breed maar dat is op te lossen met iets smallere banden. Gezien de lage snelheid zal dat geen issue zijn. In lengte valt alles binnen de norm.

De wet zeg max 3700mm lang en 1500mm breed als ik het goed geinterpreteerd heb. Wel spannend dat je op die afmetingen zelfs een vierzitter mag bouwen overigens.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
Kleine update alvast,

eerste contacten met de overheid gelegd en die waren eigenlijk heel erg positief en opbouwend! Ik moet voor de homologatie passeren via het Vlaams gewest, ik krijg meer info over de wettelijke bepalingen, een technisch persoon zal mij begeleiden om dit geheel vlot te laten verlopen op basis van plannen, er zal een dossier opgesteld worden en we krijgen communicatie via mail ter opvolging.

Het is een pril begin maar ...
- niemand behandelde het als een belachelijk idee
- direct werd gekeken naar haalbaarheid
- men stond mij heel correct en helpend te woord
- ik krijg een dossier nummertje

Zou het mss dan toch allemaal niet zo dramatisch zijn? Ik ben stiekem best benieuwd, ik dacht dat zo iets road legal maken een ware hel zou zijn. Alle horror verhalen en doem scenario's van kitcars.

In het gesprek had ik daar ook even naar gepolst en daar kreeg ik best een terechte uitleg. Veel van de kitcars raakten er niet door puur door de regelgeving rond uitstoot, iets waar je bij een electro voertuig geen hinder van ondervind. Andere pijnpunten waren vooral naar veiligheid toe zoals onaangepaste verlichting bij import uit bv Engeland, foute reflectoren voor rhd of gewoon fout papierwerk. Als er op papier een Ford Pinto staat of zo en ze googlen dat, ziet dat merkelijk anders uit dan een caterham seven. Ook daar lopen wij niet tegen aan omdat we echt als model opbouwen vanaf nul.

Enfin een voorzichtige eerste positieve stap die vlotter liep dan ik eigenlijk had durven verwachten!

  • Jazzy
  • Registratie: Juni 2000
  • Laatst online: 04-07 22:30

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

HaerdenCliff schreef op woensdag 25 november 2020 @ 12:29:
vraag is op die 17 kilowatt die toegelaten is voor L7 gaat over nominaal of piek vermogen, iemand enig idee?
Dat staat in dat document waarvan ik zei dat het erg belangrijk is dat je het bestudeert. ;) Een handig overzicht vind je in Bijlage 1, de voertuigindelen. Bij L7e-C:
nominaal continu maximumvermogen of nettomaximumvermogen (1) ≤ 15 kW
Om precies te weten wat dat betekent ga je naar hoofdstuk 1, artikel 3 waar de begrippen gedefinieerd worden.
35) „nominaal continu maximumvermogen”: maximumvermogen over dertig minuten aan de uitgaande as van een elektrische motor, als vermeld in VN/ECE-Reglement nr. 85;

36) „nettomaximumvermogen”: het maximumvermogen van een verbrandingsmotor dat op de testbank aan het uiteinde van de krukas of het equivalente onderdeel wordt verkregen;
VN/ECE-Reglement nr. 85 vind je hier: https://eur-lex.europa.eu...ELEX%3A42006X1124%2803%29

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HaerdenCliff
  • Registratie: November 2019
  • Laatst online: 30-11-2024
Ik heb ondertussen contact met Continental die volledige europees goedgekeurde aandrijvingen kunnen leveren naar onze eigen smaak en wensen. Dat zou ons een pak zorgen kunnen besparen en de snelheid van het project behoorlijk kunnen verhogen. Ze leveren echt het geheel van de aandrijving inclusief re-gen, batterij management, dashoard sturing etc. Zij werken zoals hier ook al eens gemeld is met batterijen zoals in de Nissan leaf meestal.
Pagina: 1