deepbass909 schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 14:26:
[...]
Als afgestudeerd milieutoxicoloog kan ik je 100% garanderen dat je van solderen met loodhoudend soldeer géén loodvergiftiging kan oplopen. De temperatuur van solderen is veel te laag om looddampen te laten ontstaan en metallisch lood wordt niet door het lichaam opgenomen. Ook zijn de omstandigheden niet aanwezig voor het laten ontstaan van organische loodverbindingen (het type verbinding dat ooit in loodhoudende benzine zat).
Ik heb nergens gesteld dat er bij solderen met loodhoudend soldeertin, looddampen zouden ontstaan. Lood verdampt pas bij (dacht ik) 650°C en dat haal je met een fatsoenlijke soldeerbout niet. Enige methode waarop je het zou kunnen binnenkrijgen is via de mond.
De rook die ontstaat bij het solderen, is het verbranden van de flux. In die rook kunnen wel vervelende verbindingen ontstaan en is het aan te raden dat als je veel soldeert het alleen te doen in een goed geventileerde ruimte, eventueel met active afzuiging. Maar die rook is niet schadelijker dan wat boven een gemiddelde houtskool gestookte barbecue ontstaat (dat kon nog weleens schadelijker zijn vanwege koolmonooxide).
Bron? Niet dat ik je niet geloof, maar ik krijg maar al te vaak de vraag HOE schadelijk fluxdampen nu werkelijk zijn. En ik heb er wel eens naar gezocht maar niet echt harde gegevens aangetroffen.
De reden dat loodsoldeer uitgefaseerd wordt in productie van elektronica is omdat in de afvalverwerking de hoeveelheid lood in elektronica wél een probleem geeft, net als cadmium en kwik. Loodvrij soldeer is een milieumaatregel, niet gezondheid.
Dat klopt, in allereerste instantie milieu. Dat is mij allemaal bekend. Maar als je het kunt vermijden (en dat kan makkelijk) dan is het beter om dat inderdaad te doen. Waarom zou je met lood solderen als loodvrij net zo goed gaat, en soms zelfs beter?
Ook hiervoor geldt, als hobbyist kom je nog niet eens in de buurt van blootstellingsniveaus die ook maar iets van risico gaat vormen.
Ik wil ze de kost niet geven, die elke vrije minuut de soldeerbout in gebruik hebben. Zijn er toch heel veel die ik in de sector tegenkom die thuis ook nog projecten doen, repareren etc.
Maar voordat je in de gevarenzone komt ben je wel even bezig idd.
Omdat lood-tin soldeer verreweg het makkelijkst werkt, een relatief lage smelttemperatuur heeft en goed vloeit, kan je als hobbyist het beste daarmee beginnen.
Dat is een zeer sterk ingeworteld misverstand! In het begin (2006) was loodvrij solderen een kleine ramp. Tegenwoordig is er Sn100 materiaal dat net zo goed vloeit als loodhoudend materiaal. Er zijn zelfs al SAC305 legeringen die betere vloeieigenschappen hebben dan loodhoudend soldeertin. Maar de meeste hobbyisten hebben wel eens met loodvrij tin gewerkt, ergens gekregen of goedkoop gekocht. Dan waarschijnlijk een oude materiaalsoort gekregen die heus niet prettig werkt en dan is loodvrij nooit meer goed te praten. In de moderne legeringen worden 3-7 metaalsoorten toegevoegd in de hoeveelheden van 0,05-0,1% en daarmee worden drastische verbeteringen geboekt in de vloeieigenschappen en sterkte. Loodvrij soldeertin is al veel sterker da loodhoudend materiaal waar het gaat om plotselinge belastingen. Trekproeven op soldeerverbindingen laten veel beter resultaten zien voor loodvrij dan voor loodhoudend. Vermoeiingstesten weliswaar tegenovergesteld, daar is loodhoudend nog beter.
Voorzichtig zijn met zware metalen, zoals lood, is goed, maar je moet het niet overdrijven en sowieso altijd in het oog houden of het om professioneel gebruik gaat of hobbymatig. Professioneel worden er terecht hoge eisen gesteld, maar dat betekent nog niet dat als je als hobbyist die niet naleeft, je gelijk een extreem gezondheidsrisico loopt.
Zie boven, als je het kunt voorkomen, dan zeker niet nalaten. Maar moet iedereen voor zichzelf weten hoor. Ik zou ook eerst mijn oude rolletje loodhoudend op maken en dan een goede soort loodvrij tin kopen.
Maar niemand wil dat op uitspraken aannemen. Cursisten die nog "om" moeten, laat ik altijd een test doen met een courante soort loodhoudend en een moderne loodvrije soort. Dat is eigenlijk altijd om het even waar je mee werkt, en soms zelfs nog in het voordeel van het loodvrije soldeertin. Pas na een eigen ervaring wordt dat overgenomen.