Uszka schreef op woensdag 11 november 2020 @ 08:25:
Discussie over de S12III vind je
hier.
Waarom oude techniek gebruiken als er nieuwer en beter voorhanden is voor dezelfde prijs. Ik adviseer wat het beste is binnen een bepaald budget/bij bepaalde hardware. Als er mensen zijn die een 12 jaar oude voeding of een voeding waarvan bekend is dat de spanningsregeling niet best is willen gebruiken icm nieuwe high-end hardware moeten ze dat zelf weten maar nemen wel een risico. De stroomkwaliteit zal gegarandeerd slecht zijn waardoor de onderdelen tijdens belasting nog meer onder stress staan met mogelijke crashes en een kortere levensduur van die onderdelen als gevolg. Het zijn keuzes die de persoon zelf maakt. Ik kan enkel advies geven en meedelen wat de gevolgen kunnen zijn.
Ik heb de moeite genomen om de discussie die je gelinkt hebt door te lezen, maar het is precies zoals ik verwacht had. Veel gehuil over componenten en bepaalde opbouw van de voeding (geen Japanse condensators, mag amp regeling boehoehoe). Maar niemand die de voeding
daadwerkelijk getest, doorgemeten en/of heeft gebruikt.
De helft van de discussie ging over het feit dat er geen Japanse condensators in zitten, alsof Teapo een slecht merk is (en nee dat is het echt niet, ook al blijven mensen in het stigma zitten dat alleen Japanse condensators goed zijn).
Kortom jouw advies/mening is gebaseerd op een mening van anderen die weer een bepaald beeld hebben van de voeding door alleen naar de componenten en opbouw te kijken...leidend tot een hoop aannamen gepresenteerd als feit..
Je beweert het beste advies voor een bepaalt budget te geven, maar de enige voeding in de €60 prijsklasse die je genoemd hebt is de Coolermaster MWE 750 v2 wat vergelijkbaar is aan de Seasonic S12III.
Dan ben ik ook benieuwd wat er dan volgens jouw zogenaamd beter aan is.
Hackus schreef op woensdag 11 november 2020 @ 09:20:
[...]
Die naam hebben ze door uitbrengen van de hele Focus serie al te grabbel gegooid. Oudere series van Seasonic waren goed voor die tijd, maar die trend is niet doorgezet. Waarom zou je een cheap-ass voeding kopen bij een high-end gpu ? mensen betalen wel extra voor merk en type GPU, maar degelijke voeding ho maar. GPU van E400,- en duurder, maar voeding wordt op bespaart...Je hele systeem is afhankelijk van goede stroomvoorziening.
@
Jasper335 Zoals ik gister al zei is de Enermax DF-650 een prijsguntige aankoop. +- E90,- voor een goede voeding passend bij een high-end GPU. Veel goedkopere voedingen gebruiken oud ontwerp, of mindere onderdelen. wat de levensduur van je hardware niet ten goede komt. Wij geven degelijk advies, en het klopt dat velen alleen kijken naar wattage, maar dat zegt niets over de kwaliteit, en of het echt wel het wattage is wat op de sticker staat..
Is dat vanwege de compatibiliteits problemen met bepaalde GPU's? Dat hadden ze volgens mij opgelost met betere (afgeschermde) kabels. Elke fabrikant heeft zo nu en dan wel series met problemen.
Zie ook:
https://www.techpowerup.c...-gpu-compatibility-issues In dat geval was het ook te wijten aan de videokaart die abnormaal veel stroom trok.
Waar je vooral op bespaart met goedkopere voedingen zijn beveiligingen en uiteraard voedingen die simpeler zijn opgebouwd met onderdelen die minder lang mee gaan (daar betaal je dan ook voor). OCP (over current protection) en OTP (over temperature protection) zijn wat mij betreft overbodig als je met gezond verstand met de voeding omgaat.
SCP, OVP, UVP (short- over-, under voltage protection) zijn belangrijk aangezien deze de hardware achter de voeding kunnen redden. En die zijn ook aanwezig op de budget voedingen.
Ik zal ook zeker niet betwisten dat het verstandiger is om met een dure zware videokaart of andere dure componenten te investeren in een betere voeding in de bovenklasse.
Niet voor niets heb ik dat ook eerder genoemd.
Maar wel ik mij wel aan stoor is dat jullie 'heren van de voedingen' doen alsof budget voedingen ongeschikt zijn, ja zelfs gevaarlijk voor je hardware. Terwijl dat geen gegeven is.
Ook luxe voedingen kunnen je hardware frituren, hoewel de kans daarop kleiner is.
Het is aan de TS om te bepalen of de geldbesparing, de mogelijke problemen en een groter risico op defecten waard is.
Edit:
Omwille van levensduur is het aan te raden om een voeding te dimensioneren op ca. 2.0-1.5x van het nominaal verbruik (in de praktijk) van de componenten samen. Voor bijv. 430W continue (ruwweg 480W-540W aan de netkant) is het dan verstandig om een voeding tussen 650W tot 850W te nemen.
De reden daarvoor is dat de levensduur van de componenten direct (exponentieel) aan de temperatuur gerelateerd zijn en dat het rendement van een voeding rond de 45-55% (van het rated vermogen) op zijn max zit.
Ook hoef je dan geen zorgen te maken over de rimpel (voedingsruis) of pieken in het vermogen die mogelijk een beveiliging triggeren.
[
Voor 7% gewijzigd door
CMT op 11-11-2020 17:21
]