We meten monitoren inderdaad zoals ze uit de doos komen, waarbij we het scherm wel op een helderheid wit van 150 cd/m2 afstellen (of als dat niet kan, een helderheid die daar zoveel mogelijk bij in de buurt komt). Bij het doormeten van een eventuele sRGB-modus of AdobeRGB-modus zetten we 'm uiteraard in die stand, maar verder maken we daarin geen aanpassingen. Met mijn opmerking in de samenvatting @
Hackus doel ik op de manier waarop het scherm fabrieksaf is afgesteld/gekalibreerd, niet de kalibratie die je zelf zou kunnen doen.
De testmethode voor monitoren die we nu voor Tweakers gebruiken, is goeddeels gelijk aan de methode die bij Hardware Info de afgelopen jaren is gebruikt. Daarin testten we monitoren ook al zoals ze uit de doos kwamen. Daarvoor zijn eigenlijk meerdere redenen. Zo heeft lang niet iedereen de meetapparatuur voor een kalibratie en vanuit dat oogpunt is het misschien wel relevanter hoe een scherm het uit de doos al doet. Tevens is de afweging ook hoeveel tijd je per scherm wilt besteden aan de testprocedure - alle schermen voor de test eerst kalibreren kost natuurlijk (veel) meer tijd. Waarbij de vraag ook nog is hoe ver je dan per scherm moet gaan. We zouden bijvoorbeeld alleen de beste kleurmodus in het OSD kunnen kiezen, maar ook kunnen spelen met de kleurkanalen en alle andere opties in het OSD om tot de best mogelijke afstelling binnen die modus te komen. Of we kunnen het scherm vervolgens ook profileren zoals jij hebt gedaan met je AOC-monitor, waarbij je eigenlijk de weergave van de videokaart aanpast aan de afwijkingen van het scherm, om te komen tot een nog beter resultaat.
Overigens heb ik juist voor de G7 en G9 wel gespeeld met de instellingen in het OSD voor gamma en de 'Black Equalizer', zoals omschreven in de review, gezien de standaard afwijkende gamma-weergave van vooral de G7. Daar werd de kleur/grijsweergave gelet op de gemiddelde afwijkingen niet enorm veel beter van (eerder slechter), vandaar dat ik die meting niet apart heb bijgevoegd in de review.