Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers.
Inloggen
[ Voor 27% gewijzigd door Yucon op 21-10-2020 11:24 ]
[ Voor 17% gewijzigd door pagani op 21-10-2020 11:28 ]
[ Voor 4% gewijzigd door cooper87 op 21-10-2020 11:34 ]
Goed punt. Het gazon is nog vrij vers, goed bodemleven en goede doorworteling hebben op termijn als gevolg dat de infiltratiewaarde van je gazon/bodembedekkers toeneemt. Dat kan op deze korte termijn nog voor een vertekend beeld geven.Milo85 schreef op woensdag 21 oktober 2020 @ 11:39:
Was bij ons ook het geval, we hebben 2 keer per jaar wat compost door de grond heen gemengd en er zo'n 5 cm compost opgegooid. Ook over het gras een laagje (fijne) compost. Gewoon continue de grond verbeteren en de wormen doen uiteindelijk het werk voor je. Het heeft wel wat geduld nodig.
Dit, het is pas bewerkte grond. De aannemer heeft waarschijnlijk (zoals hierboven aangehaald) de grond niet goed losgemaakt. Grond heeft jarenlang dichtgeduwd gezeten door het gewicht.Milo85 schreef op woensdag 21 oktober 2020 @ 11:39:
Was bij ons ook het geval, we hebben 2 keer per jaar wat compost door de grond heen gemengd en er zo'n 5 cm compost opgegooid. Ook over het gras een laagje (fijne) compost. Gewoon continue de grond verbeteren en de wormen doen uiteindelijk het werk voor je. Het heeft wel wat geduld nodig.
[ Voor 3% gewijzigd door Joindry op 21-10-2020 11:47 ]
[ Voor 4% gewijzigd door Divak op 21-10-2020 12:18 ]
De goot is weg, als ik die had laten zitten lag deze gelijk met de border/het gazon; dan krijg je er allemaal grond in. Drainagebuis is inderdaad aangesloten op het riool.Barrycade schreef op woensdag 21 oktober 2020 @ 11:36:
Op zich is water in je bodem brengen prima voor de droge zomers. Scheelt weer bewateren.
Waar is die goot dan gebleven?
En is die lava goot ook op de drainage buis aangesloten op het riool? Dat zou merendeel van het probleem moeten afvangen (totdat je drainage volgeslibt is).
1) Ja, zover bekendeinz schreef op woensdag 21 oktober 2020 @ 11:36:
1. Ben jij de enige in de buurt met dit probleem? En zo nee welke maatregelen hebben anderen getroffen of hebben ze dit niet gedaan?
2. Je geeft ook aan dat je buren op jou afwentelen, dit is in principe niet toegestaan en draagt ook bij aan jouw probleem. Is het enkel het tuinhuisje, of watert ook een deel van hun (verharde?) tuin op jouw tuin af?
Zuid-Hollandse eilanden.Divak schreef op woensdag 21 oktober 2020 @ 16:42:
Welke stad/regio is het? Als het keiharde klei is zal de infiltratie ook nihil zijn inderdaad.
Hmm nee, dat hoor ik voor het eerst.. online lees ik voornamelijk over bestrijding er van.FrankSpin schreef op woensdag 21 oktober 2020 @ 17:34:
Heb je al overwogen om een paar kilo (regen)wormen los te laten in je tuin? Deze beestjes graven allemaal natuurlijke gangen in je tuin. Goed voor je gazon en afwatering.
Regenwormen zijn je vrienden! Soms kun je ergens gratis paardenmest ophalen. Als je het treft krioelt dat van de regenwormen. Moet je wel door je gazonnetje heen scheppencooper87 schreef op woensdag 21 oktober 2020 @ 19:06:
[...]
Hmm nee, dat hoor ik voor het eerst.. online lees ik voornamelijk over bestrijding er van.
Dit, regenwormen bestrijden... Hoe komen mensen erop? Die kon je normaal niet eens tegen in je tuin tenzij je gaat zitten spittenbszz schreef op woensdag 21 oktober 2020 @ 19:11:
[...]
Regenwormen zijn je vrienden! Soms kun je ergens gratis paardenmest ophalen. Als je het treft krioelt dat van de regenwormen. Moet je wel door je gazonnetje heen scheppen
Die ligt er ook. Maar zoals eerder door iemand opgemerkt, is dit niet voldoende tijdens de pieken._Piwi_ schreef op donderdag 22 oktober 2020 @ 08:35:
Drainagebuis in de split verwerken was een oplossing geweest. Je gebruikt daarvoor deze buizen en die sluit je aan op het riool.
[Afbeelding]
Meer info: https://www.bobvila.com/articles/french-drains/
Bedoel je niet emelten en engerlingen? Deze worden inderdaad bestreden omdat ze schade aan je gazon aanbrengen. Maar regenwormen zijn juist bijzonder goed voor je tuin.cooper87 schreef op woensdag 21 oktober 2020 @ 19:06:
[...]
Hmm nee, dat hoor ik voor het eerst.. online lees ik voornamelijk over bestrijding er van.
Toch zou ik van een hovenier verwachten dat die, alvorens dat gazon aan te leggen, je voorlicht over risico van niet de grond los maken. Mijn hovenier deed dat wel, en op zijn advies heb ik de voortuin ( door de bouw van mijn woning stevig aangereden en vervuild met puin) laten afgraven en nieuwe grond laten storten. De achtertuin heeft de hovenier gefreesd.barry86 schreef op donderdag 22 oktober 2020 @ 08:47:
Naar mijn inziens heeft de hovenier geen negatief aandeel in dit verhaal.
Je zit gewoon met het probleem dat je bodem geen water door laat en dat kun je enkel oplossen met een goede drainage.
Hoog tijd voor een contact met de buren. Iedereen dient zelf voor de afwatering van het perceel te zorgen. Afwateren op naastgelegen percelen is niet toegestaan.cooper87 schreef op woensdag 21 oktober 2020 @ 12:29:
[...]
2) Zij hebben een volledig verharde tuin die op afschot ligt naar onze tuin. Er zit wel een goot tussen, maar wellicht werkt die niet goed. Ik ben sowieso van plan om even aan te bellen.
Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.
Daar kun je de discussie starten in hoeverre de hovenier kennis moet hebben en dit als een extra dienstverlening kan inzetten of verplicht is.twodigits schreef op donderdag 22 oktober 2020 @ 12:35:
[...]
Toch zou ik van een hovenier verwachten dat die, alvorens dat gazon aan te leggen, je voorlicht over risico van niet de grond los maken. Mijn hovenier deed dat wel, en op zijn advies heb ik de voortuin ( door de bouw van mijn woning stevig aangereden en vervuild met puin) laten afgraven en nieuwe grond laten storten. De achtertuin heeft de hovenier gefreesd.
cooper87 schreef op woensdag 21 oktober 2020 @ 11:29:
De hovenier heeft de oorspronkelijke zandlaag gemengd met nieuwe tuinaarde, waardoor de tuin ook iets hoger is komen te liggen (ongeveer de helft van de hoogte van de oude borders is erbij gekomen). Verder is hij er met een grondfrees doorheen gegaan.
there's no tweak without the tweaker
Ik kan alles, moet alleen nog een hoop leren.
Die drain is sowieso niet aangelegd hoe jij het beschrijft en ook niet over de gehele tuin. Zou zo’n drain wel goed werken bij erg natte dagen zoals vandaag?pjot1 schreef op donderdag 22 oktober 2020 @ 18:11:
Na dit topic gelezen te hebben, (na geattendeerd te zijn door @ThinkPad) wil ik voorop stellen dat het soms een jaar kan duren voordat een drain goed werkt.
Maar ik vraag me ook terdege af of het wel goed is aangelegd. Dwz, worteldoek, daar schelpen op (geen kleischelpen), drain erop onder afschot. Dit hoeft niet veel te zijn 0,1% per meter is al meer dan voldoende. Daar weer schelpen op. Doek dichtvouwen en daar drainagezand of stierenzand op. De laatste centimeters met mooie schone aarde voor je planten.
Je zou ook voor verticale drainage kunnen gaan maar ik zou niet weten hoe diep de zandlaag bij TS ligt. Boor een gat tot de zandlaag en vul deze gaten met brekerzand.
De eerste manier heb ik een paar jaar geleden toegepast in een kleituin die ook erg laag lag. Hier had ik de drainage onder een grasveld aangebracht. Deze werkte met 2 weken al super!
Ik kan alles, moet alleen nog een hoop leren.
Apple iPhone 16e LG OLED evo G5 Google Pixel 10 Samsung Galaxy S25 Star Wars: Outlaws Nintendo Switch 2 Apple AirPods Pro (2e generatie) Sony PlayStation 5 Pro
Tweakers is onderdeel van
DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden - Auteursrecht © 1998 - 2025
•
Hosting door TrueFullstaq