Dat is de zogeheten "open-klem spanning". Als je stroom afneemt zal die spanning minder worden.
Blijkbaar is de "rustspanning" 6v, Meer dan ik had verwacht bij 6.5v open klem spanning, maar soit.
Echter heb ik nog twee vraagjes:
- Waarom voegt een diode in deze schakeling niets toe? Op internet lees ik namelijk overal dat diodes benodigd zijn op het moment dat men met een zonnepaneel aan de slag gaat, om te voorkomen dat de stroom terug loopt naar het paneel.
Ik laat me graag door iemand verbeteren, maar m.i. is er geen stroom om terug te lopen op dat punt.
De telefoon zal geen stroom leveren naar de zonnepanelen. De enige variant die ik hiervoor kan bedenken is een diode in serie met elk paneel om te voorkomen dat ze elkaar gaan voeden.
Het nadeel aan die diode is dat er weer verliezen in optreden (je verliest, afhankelijk van het diode type, ongeveer 0.2-0.9v)
- De schakeling zoals weergegeven in de afbeelding is al serie geschakeld toch?
Ze staan nu parallel geschakeld. Alle plusjes aan elkaar en alle minnetjes aan elkaar.
De spanning blijft dan hetzelfde en de stroom telt op. Dus 6v 0-600mA
In serie (
https://www.dropbox.com/s/ke8isysf3terd7k/Untitled.png?dl=0) zit de plus aan de volgende min. Dan telt de spanning op en blijft de stroom gelijk: 18v 0-200mA
Op zich blijft het in het meest optimale geval niet heel veel vermogen om de boel op te laden (3.6W), maar "for the sake of learning" is de "optimale" oplossing een beetje afhankelijk van de toepassing.
Een van de dingen om rekening mee te houden is dat een zonnepaneel in weze een stroombron is.
Hoe meer zon, hoe meer stroom hij wil leveren. De spanning is een bijproduct hiervan en zal varieren met de hoeveelheid stroom die loopt (de belasting). In theorie zal het paneel net zo lang zijn spanning opvoeren totdat hij de stroom kan laten lopen die hij wil, maar in de praktijk werkt dat (gelukkig?) niet zo en is de spanning beperkt.
Dit is anders dan een spanningsbron (wat je meestal ziet) waar de spanning constant is en de stroom varieert met de belasting. Totdat de bron overbelast is zal de bron zoveel stroom laten lopen als nodig is om zijn spanning te behouden.
Nu terug naar zonnepanelen.
In jouw voorbeeld (panelen parallel) heb je het voordeel dat elk paneel gewoon zijn stroom kan leveren. Als het rechter paneel in de schaduw ligt zal die amper tot niks opleveren, de rest wel. Dus in theorie heb je nog 6v 0-400mA over.
Als je ze in serie zet heb je die luxe niet. De stroom moet door alle panelen heen, maar het rechter paneel wil niks leveren. De andere 2 kunnen hun stroom dan ook niet kwijt en je levert weinig op.
Voordeel aan de serieschakeling is wel dat elke uitgangsspanning van 2-6.5v (er vanuit gaande dat alle panelen hetzelfde doen) prima is om de voeding te laten werken. Bij een parallelschakeling heb je enkel het werkgebied van 6-6.5v.
Maar, om het nog ingewikkelder te maken zal de voeding waarschijnlijk het efficiëntst zijn met een klein verschil in ingangs- en uitgangsspanning, dus dan zou 6v input weer top zijn.
leuk he, elektro
Maar gezien de materialen die je hebt denk ik dat de 3 in serie zetten (en opletten dat ze niet in de schaduw liggen) het meest bevredigend gaat werken. Ik denk dat de spanning van de parallelschakeling snel gaat inkakken (maar wie weet)
For the sake of learning zou je beide opties een keer kunnen testen. Kijken wat het verschil in opgeleverde vermogen is.
Anoniem: 472287 schreef op vrijdag 26 juni 2020 @ 09:00:
[...]
Je hebt in het BESTE geval, onder ideale omstandigheden, een 3w oplader. Behalve een leuk hobbyprojectje echt niet de moeite waard. Vraag me zelfs af of een iPhone dat uberhaupt accepteert, de allertraagste oplader is 5w.
Neem aan dat je die dingen ook nog steeds kan/mag opladen met de conservatieve usb spec (100/500mA). Al zal het inderdaad wel mokertraag zijn
[Voor 6% gewijzigd door timberleek op 26-06-2020 10:12]