mash_man02 schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 09:01:
Ethernet is wel terdege ingericht voor het gebruik van meerdere clients op een passief of repeated segment, daar hebben we de half duplex mode voor. Dan word er gebruik gemaakt van een methode om over elkaar verstuurde pakketjes te detecteren CMDSA CD waarbij deze als collision aangemerkte paketten net zoals op wifi door je netwerk kaart gedetecteerd worden en na een random gekozen tijd opnieuw verstuurd gaan worden.
In de loop van de tijd is switching hardware zo betaalbaar geworden en UTP zo gangbaar dat niemand meer gebruik maakt van passieve of repeated segmenten, je kunt de hubs of repeaters niet eens meer kopen.
We zijn allemaal wel bekend met UTP wat ook wel X-baseT genoemd word, dit medium heeft minimaal 1 ontvangst en 1 zend aderpaar, maar dat is niet altijd zo geweest, de voorlopers zoals 10-Base2 en 10-Base-5 zijn coax en hebben dus maar 1 signaal drager naast de shield als massa en moeten de data drager dus delen met de andere clients op het segment.
Ik heb ooit wel eens POE powered inbouw switches gezien, maar echt gangbaar is het ook niet.
Ja vraag is daarmee in essentie helemaal geen rare gedachte, men maakt daar simpelweg geen apparatuur meer voor.
Dat gezegd: ook vroeger toen Ethernet als shared medium zonder switching gebruikt werd, kon je niet zomaar kabels aan elkaar plakken. Ethernet over UTP is sinds dag 1 ontworpen op een ster-topologie en niet op manier dat TS (of jij zo te horen) bedoelt door te lussen. Het had even goed in een hub geprikt moeten worden destijds, er is nooit apparatuur geweest om UTP door te rijgen.
Voor een bustopologie (doorrijgconstructie) moest je Thinnet 10Base2 (of Thicknet 10Base5...) gebruiken en dan letten op correcte impedantie van koppelstukken en termination, en al is dat Ethernet, het is een totaal ander systeem (dat aanzienlijk minder makkelijk door een muur getrokken kon worden, en erg irritant storingsgevoelig was). Ik heb hier nog een doos van dat spul liggen. Ik denk niet dat we TS er blij mee maken
Oh en trouwens:
Koen Engelman schreef op dinsdag 23 juni 2020 @ 20:02:
[...]
De kabel is zonder buis getrokken door een loos plafond (oud huis, zonder loze leidingen) en was een rotklus. Zat eerst te denken aan er een naast te trekken, maar dat wordt erg krap. Vandaar mijn idee door te lussen, net als met coax vroeger.
Bij coax kan het in theorie wel, maar levert - zeker bij moderne toepassingen met retourverkeer - nagenoeg altijd gedonder op, tenzij je alle dempingen goed doorgemeten hebt en exact de juiste, passende aftakelement kiest. Dit 'zomaar' doen is nog uit een tijd dat langer geleden is dan bovenstaande 10Base2 Ethernet netwerken, toen je alleen een handjevol TV-zenders in de VHF had. Tegenwoordig is het vooral en sollicitatie op veel lol met de helpdesk van Ziggo en consorten.
[Voor 18% gewijzigd door dion_b op 24-06-2020 10:33]