Toon posts:

Contactlenzen - daglenzen vs. twee weekse lenzen

Pagina: 1
Acties:

 • .pointer
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 25-08 14:04
Beste tweakers,

De afgelopen tien jaar ben ik dagelijks contactlensdrager, maar na overgestapt te zijn van budgetlenzen naar kwalitatievere merklenzen (Acuvue Oasys twee-weeklenzen) heb ik nog steeds last van verminderd comfort tijdens kantoorwerkzaamheden, in de auto, in de avond, etc.

Er zijn vast een hoop Tweakers die ook lensdrager zijn, en misschien wel goede tips of aanraders hebben voor lenzen of merken. Zelf twijfel ik om naar daglenzen over te stappen. Ik vraag me echter af of dit mijn probleem gaat oplossen.

Wat zijn jullie ervaringen met lenzen? Zijn er mensen die ook last van droge ogen hebben/hadden - die een contactlens hebben gevonden die dit oplost?
Welke lens wint het qua draagcomfort?
Winnen daglenzen het (overduidelijk) van twee-week of maandlenzen?
Zijn dure daglenzen het prijsverschil (prijs van bijvoorbeeld Oasys is ca. 2x de prijs van de twee-weeklenzen op jaarbasis)

Op het internet is er bar weinig te vinden aan vergelijkingen tussen contactlenzen, zeker als je naar ongesponsorde websites zoekt. Dus misschien dat ervaringrijke tweakers hun ervaringen kunnen delen! :)

Eigen ervaring:
- Budgetlens (onbekend merk) van ca. EUR 100/halfjaar incl. vloeistof (bij de opticien) deed echt tekort. Dit betrof een maandlens. Alhoewel dit in het begin voldeed, is dit bij meer draaguren en drogere omstandigheden écht geen optie voor mij. Je voelt de lens sowieso zitten, maar zolang ze niet droog worden heb ik dat nooit als storend ervaren.
- Merklens (Johnson&Johnson Acuvue Oasys with Hydraclear Plus) twee-weeklens was, zeker in het begin, een ware verademing. Flink duurder (EUR 160/halfjaar) maar online voor ca. EUR 100/halfjaar te verkrijgen. Veel hoger draagcomfort, eerste uren van de dag voel ik ze niet eens zitten. Maar in droge omgevingen worden ze dus, ja, droog, en voel je ze wél heel goed zitten. Bijvoorbeeld in de auto, 's avonds, in airco-omgevingen, in verwarming omgevingen. Ik merk dat ze tegen het einde van de twee weken minder comfort biedenn dan de eerste week, zelfs als ik ze zeer intensief schoonmaak.

[Voor 29% gewijzigd door .pointer op 22-06-2020 21:28]


 • AGee
 • Registratie: December 2002
 • Niet online

AGee

Formerly known as naitsoezn

Daglenzen hebben het voordeel dat je ze maar, uhm, tja.. een dag hoeft te dragen. Vrij makkelijk uit te proberen dus :P . Ik gebruik ze zelf alleen voor sporten, zwemmen, etc, maar mocht ik liever ooit overstappen op lenzen voor 'vast' (ipv bril) dan zou ik voor daglenzen kiezen. Met name wegens het gemak en de hygiëne (je gooit ze weg dus geen gedoe en risico meer met schoonmaken en bewaren).

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west, of 't wer altied wel weer licht


 • hmmmmmmmmmpffff
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 20:34
Wat gebruik je om je lenzen schoon te maken?

Toen ik van normale lenzenvloeistof overstapte op peroxide werd het comfort een heel stuk beter. Misschien is dat nog een optie voor je. Zelf heb ik lenzen die elke twee werken worden vervangen.

 • SuzukiGSX-R
 • Registratie: Augustus 2016
 • Laatst online: 11:08
Ik ben al heel lang een lensdrager en wat betreft lenzen redelijk wat ervaring opgedaan.

Er zit een heel groot verschil tussen verschillende merken qua conform (Helaas met bijpassende prijs).
Ik heb goeie ervaring met Coopervision en Bausch en Lomb. Die laatste kosten mij 180 euro/half jaar exclusief vloeistof.
Het belangrijkste is een goede opticien die weet wat het best bij jou past. Droge ogen kan namelijk ook komen door de passing van de lens op je oog. Mijn hoornvlies was bijvoorbeeld vlakker geworden waardoor mijn lenzen te bol waren geworden. Een lens met grotere BC (basis Curve) heeft er bij mij weer toe geleid dat ik weer lenzen kan dragen zoals in mijn pubertijd;)

Betreft maand/dag/week lenzen, tja dat ligt geheel aan je wensen. Ik zweer zelf bij maandlenzen..
Zorg dat je naar een goede opticien gaat en niet naar een keten. Ik heb dit ooit ook geprobeerd vanwege de prijs, alleen bieden zij lang niet de zelfde kwaliteit als een opticien. Dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn, ik heb vrij lastige ogen. Dit uit zich in hoge afwijking met zware cilinders en een zeer stijle hoornvlies.

ps. Acuvue zijn in mijn optiek niet high end lenzen.

succes! :)

 • FikkieHo
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 20-11 14:51

FikkieHo

Wokmaster

Ik heb ook verscheidene merken lenzen geprobeerd, maar uiteindelijk kwam ik toch uit op de Acuvue Oasys. Deze waren qua prijs voor mij prima en de comfort was prima. Ik heb ook de daglens variant als ik naar de strand ga of voor langere tijd op vakantie. Maandlenzen ben ik zelf geen voorstander van vanwege de risico dat ik ze per ongeluk scheur of laat vallen.
Inderdaad wat SuzukiGSX-R zegt, laat een goede! opticien eens goed naar jou ogen kijken. Hij/zij zal waarschijnlijk een beter matchende lens soort voor je kunnen vinden. Je kan altijd daarna online bestellen :)

Wat voor mij belangrijker was (en ook mijn vriendin), is de lenzenvloeistof. Veel merken geprobeerd ook, waar we bij voornamelijk goedkopere merken rode ogen/jeuk kregen na lang dragen. Uiteindelijk gebruiken we nu allebei Opti-Free PureMoist.
Wel vond mijn vriendin bijvoorbeeld peroxide fijner zitten, maar zorgde wel voor dat ze "drogere" ogen had. Dat was dus helaas geen optie.

Vliegtuigjes bouwer - i.o.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • 418O2
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 13-09 09:41
Er zijn tientallen "a-merken" met verschillende eigenschappen. Dat iets kwalitatief goed is, wil niet zeggen dat het voor jou goed is :)

Ik heb zelf coopervision biofinity maandlezen van een grote online shop en die zitten prima.

 • ohno_nl
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 15:41

ohno_nl

Gas sucks, ride a bike!

Ik ben al 25 jaar lensdrager, door de jaren heen is de kwaliteit een stuk verbeterd maar ondanks dat ervaar ik met iedere lens wel eens irritatie - hoort erbij denk ik. Alle varianten heb ik gedragen, Half jaar, maand, twee-weken, maar sinds ik op advies van de optometrist daglenzen van Coopervision draag heb ik bijna nergens meer last van, enkel in ruimtes met hele droge lucht/ airco of als ik erg moe ben irriteren de lenzen nog wel eens.

Omdat ik een cilinder heb wordt dat al snel een dure noodzaa(€350 voor 180 paar) maar ik vind het dubbel en dwars waard, lenzen bieden mij meer comfort dan een bril icm met sporten en zonnebrillen.

 • vinpower
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 21:47
Hier ook de CooperVision biofinity maandlenzen. In combinatie met Opti free express lenzen vloeistof om 'snachts te bewaren en afgespoelen voordat ik ze in doe. Dit levert natuurlijk beetje droge lenzen op in de avond maar voor de rest ben ik zeer tevreden met het draagcomfort. In de 15jaar dat ik lenzen draag, heb ik deze nu 5 jaar. Soms een ander geprobeerd maar die vielen vaak tegen of waren stuk duurder.

Waarom de voorkeur voor daglenzen?

Je noemt specifiek de auto en kantoor, hoe is daar de lucht? Vaak airco of juist geen ventilatie? Zit je veel achter de computer?

Wat ik merk is dat ik weinig knipper wanneer ik autorijd of achter de computer zit. Dat zijn de momenten dat ik weleens droge lenzen ervaar. Maar bewust wat meer knipperen is het zo weer weg. Wellicht geldt dit ook voor jou?

 • Knul
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 10:29
Hier ook CooperVision Biofinity lenzen. Normaliter heb ik er geen problemen mee, maar ik merk nu dat ik eerder last van mijn lenzen krijg. Het heeft denk ik te maken met het thuiswerken. Doordat ik geen reistijd meer heb, zit ik (nog) langer naar een scherm te turen of te lezen.

 • Rolfie
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 18:37
Misschien een goede om je ogen eens goed te laten opmeten bij een opticien of eventueel een oog arts?

Ik heb in het verre verleden ooit harde lenzen gehad toen ik nog jong was ;) .

Ik heb daarna ooit nog eens mijn ogen laten opmeten voor contact lenzen, en toen was de conclusie eigenlijk dat mijn ogen het echt geschikt waren voor contact lenzen. Ik weet niet meer wat ik toen exact meer had, maar het waren zachte maand of 1/2 jaar lenzen denk ik. Ik had aan het einde van de dag er ook altijd last van.

Tegenwoordig gebruik ik af en toe gewoon dag lenzen en voor de rest mijn bril, gewoon eigen merk van een online lenzen toko. Kijkt heel goed, en echt vaak heb ik ze toch niet in.

Je kunt natuurlijk gewoon eens een pakketje dag lenzen bestellen? Maar je huidige problemen kunnen ook liggen aan het schoonmaken zoals hier al gemeld.

 • 418O2
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 13-09 09:41
Daglenzen lijken mij ook praktisch, maar alleen al om de gigantische berg afval die je creëert zou ik het niet gebruiken. Daarbij zitten mijn lenzen de hele maand goed, als ik er niet bij na denk heb ik ze vaak wel langer dan een maand in.

 • RockyGJ
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 19:54
Ik ga dit aandachting volgen aangezien ik ook niet helemaal tevreden ben met mijn lenzen.

Al een jaar of 14 draag ik lenzen. Ik ben begonnen met maand lenzen en hier tot vier jaar terug geen problemen mee gehad. Ik kan niet meer achterhalen waarom maar sindsdien veel last van branderige ogen. Bij verschillende ketens langs geweest en geprobeerd maar hier niet veel verder meegekomen.

Daarna ben ook ik naar een lensspecialist gegaan. Op zijn advies overgestapt naar harde (vast-vorme) lenzen. Dit is een jaar goed gegaan maar nu weer last van branderige ogen.

Ik weet niet als je van werkplek bent veranderd en nu op een locatie zit met een airco of klimaat systeem. Dit is namelijk de oorzaak bij mij. De droge lucht zorgt dan voor de branderige ogen. Ik heb het zelf maar geaccepteerd en draag nu voornamelijk een bril.

 • hk12nl
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 21:26
Ik draag al 20 jaar lenzen en voor mij is de sleutel een goede opticien die naar je luistert.

Ik heb ook wel eens last gehad van droge ogen. Dit aangekaart bij de opticien en na het uitproberen van andere vloeistof en andere lenzen was het probleem opgelost. Zo heb ik door de jaren heen nog wel eens een paar kleine dingen gehad (op 1 hand te tellen en dat in in 20 jaar tijd) en die werden altijd opgelost.

©2004


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Thombias
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Ik draag sinds 2003 ortho-k lenzen(Dreamlens). Dit zijn lenzen die je draagt als je slaapt zodat je overdag geen lenzen in hoeft te hebben.
Dit is ideaal als je overdag vaak last hebt van droge door beeldscherm werk.

Deze vergen ook een goede opticien dus geen supermarkt-opticien(pearl, hans anders etc.).
Maar ik ben van mening dat je nooit en ten nimmer je ogen moet blootstellen aan low budget kwaliteit.

Ze zijn niet veel duurder op jaarbasis dan reguliere lenzen maar beter voor je ogen omdat je ze maar zo'n beetje 8 uur in hebt in tegenstelling tot reguliere lenzen. Ook is er een mogelijkheid voor een multifocale variant.

De lenzen schijnen, volgens onderzoek, ook de noodzaak van een leesbril op latere leefttijd te vertragen.

 • bangkirai
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 21:20
hk12nl schreef op dinsdag 23 juni 2020 @ 13:17:
Ik draag al 20 jaar lenzen en voor mij is de sleutel een goede opticien die naar je luistert.
Je bedoeld een goede optometrist, die heeft tenminste hbo opleiding gehad, is beter in tijdig problemen te constateren, mag doorverwijzen naar ziekenhuis. Opticien is mbo opleiding, mag niet doorverwijzen en is meer bedoeld voor puur advies en opmeten ogen.

Werd mij altijd aangeraden om als je de zogenaamde harde/halfharde kunt verdragen om deze te nemen ipv dag, week of maandlenzen. Inzetvloeistof is wel een ding, kan sommige soorten niet verdragen.

 • Frieda
 • Registratie: Mei 2002
 • Niet online
gebruiken jullie geen oogdruppels bij je lenzen dan? ik druppel lekker door de hele dag als ik mijn lenzen draag, stuk minder last ook.

 • peukiemon
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 19:33
Frieda schreef op dinsdag 23 juni 2020 @ 15:46:
gebruiken jullie geen oogdruppels bij je lenzen dan? ik druppel lekker door de hele dag als ik mijn lenzen draag, stuk minder last ook.
Ik druppel bijna nooit bij, sinds ik ben overgestapt naar de CooperVision biofinity.
De lenzen die ik ervoor had moest ik wel bij druppelen werden te droog en ik knipperde er soms gewoon uit.
Misschien toch eens een ander merk lensen proberen die meer zuurstof doorlaten.

 • caspervc
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 19:11
Ik draag al 20 jaar maandlenzen (Bausch and Lomb) . Hoef nooit te druppelen.

Goed schoonmaken, tijdig vervangen en goed laten meten bij een goede opticien. Ook merken proberen, wat bevalt jou (een tijd lang) het beste?

 • Plugin
 • Registratie: April 2015
 • Niet online
Heb veel verschillende merken gehad maar vind (ook?) Acuvue Oasys twee-weeklenzen het fijnst. Ze zijn wat dunner dan maandlenzen (maar daardoor zitten ze wel fijner).
Heel soms een dag mijn bril op dan geef ik mijn ogen wat rust zeg maar. Had een oog specialist gevraag wat de beste lenzen zijn en die kwam met die Acuvue Oasys twee-weeklenzen aanzetten, die mij ook het best bevalt. Bestel ze wel altijd online, scheelt erg veel geld.

Heb mijn ogen wel een beetje verkloot in het begin, toen had je best slechte lenzen vergeleken met nu maar ik had een bloedhekel aan een bril dus wel stug doorgaan. Heb nu -7 en alles wordt kleiner met een bril (ook zie ik een lichte kromming!), mijn 34 inch monitor wordt zeg maar een 29 inch dus een bril vind ik nu helemaal irritant.

[Voor 16% gewijzigd door Plugin op 23-06-2020 23:56]


 • JBS
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Ook ik draag Acuvue Oasys tweewekelijkse lenzen en gebruik de Opti-Free Pure moist vloeistof. Op enig moment kreeg ik ook steeds vaker last van (sterk) verminderd draagcomfort.

Mijn oog viel toen toevallig op de tekst op de lenzenvloeistof fles/bijsluiter/omschrijving online dat schoonmaken van de lenzen slechts een kwestie was van de lenzen in de vloeistof te doen. Sindsdien doe ik dat, dus maak ze niet met m'n vingers schoon, en het draagcomfort is weer zoals vanouds.

[Voor 6% gewijzigd door JBS op 23-06-2020 23:02]


 • lasharor
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 17:24

lasharor

7 december 2004

Ik heb ook lange tijd moeten switchen voordat ik uitkwam bij die Acuvue Oasys lenzen. De lenzen die ik hiervoor heb gehad gingen na verloop van tijd toch irriteren of hadden de neiging om af en toe uit mijn oog te vallen. Daar heb ik bij die Acuvue geen last meer van.

Wat daarnaast ook een voordeel is voor mij is dat die Acuvue in principe niet uit hoeft. Als ik op vakantie ga of ik moet voor korte tijd na het buitenland dan neem ik gewoon een nieuw setje lenzen mee en laat ze de hele week in mijn oog zitten. Het is ideaal dat je dan niet hoeft te denken aan lensvloeistof etc. Ik merk eigenlijk geen verschil in draagcomfort op dag 1 vs dag 4~5.

Ik draag nu denk ik zo'n 12 jaar lenzen voor die Acuvue altijd maandlenzen gehad. Nu draag ik eerlijk gezegd niet elke dag mijn lenzen en doe ik ook wat langer met die Acuvue. Schoonmaken bestaat voor mij uit die lenzen uit mijn oog halen en in lenzenvloeistof doen.

 • Swaxie
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 28-11 14:58
Wat je eens kan overwegen zijn nachtlenzen.
Overdag geen lenzen in, en in de nacht de lenzen in waardoor je ogen zich weer "opladen"
Ik vind het persoonlijk ideaal.

 • Len020
 • Registratie: Februari 2017
 • Laatst online: 13:34
lasharor schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 09:31:
Ik heb ook lange tijd moeten switchen voordat ik uitkwam bij die Acuvue Oasys lenzen. De lenzen die ik hiervoor heb gehad gingen na verloop van tijd toch irriteren of hadden de neiging om af en toe uit mijn oog te vallen. Daar heb ik bij die Acuvue geen last meer van.

Wat daarnaast ook een voordeel is voor mij is dat die Acuvue in principe niet uit hoeft. Als ik op vakantie ga of ik moet voor korte tijd na het buitenland dan neem ik gewoon een nieuw setje lenzen mee en laat ze de hele week in mijn oog zitten. Het is ideaal dat je dan niet hoeft te denken aan lensvloeistof etc. Ik merk eigenlijk geen verschil in draagcomfort op dag 1 vs dag 4~5.

Ik draag nu denk ik zo'n 12 jaar lenzen voor die Acuvue altijd maandlenzen gehad. Nu draag ik eerlijk gezegd niet elke dag mijn lenzen en doe ik ook wat langer met die Acuvue. Schoonmaken bestaat voor mij uit die lenzen uit mijn oog halen en in lenzenvloeistof doen.
Jij doet ze snachts niet uit ? of alleen in 'nood' ?

ik draag zelf al jaren Acuvue Oasys en optifree puremore en heb eigenlijk nooit last van droge ogen. Ook niet in de auto met airco volgas aan. Alleen bij een lange vlucht doe ik ze uit en verruil ik ze tijdelijk voor de bril. Schoonmaken is met deze vloeitstof een kwestie van in het bakje doen. Daarvoor allerlei merken geprobeerd maar dat was het altijd net niet.

 • 418O2
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 13-09 09:41
Swaxie schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 09:53:
Wat je eens kan overwegen zijn nachtlenzen.
Overdag geen lenzen in, en in de nacht de lenzen in waardoor je ogen zich weer "opladen"
Ik vind het persoonlijk ideaal.
Die zijn wel erg aan de prijs toch? Ik heb het wel eens bekeken, maar dan zat ik op 800 euro per jaar, in plaats van 100-150, vond ik net iets te gortig voor het gemak.

500 voor het eerste jaar bij eyewish. Misschien toch maar eens overwegen dan, lijkt mij ook wel prettig

[Voor 10% gewijzigd door 418O2 op 24-06-2020 10:06]


 • Fraske
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 16:04
Ik draag ook die Biofinity. Kan ik gerust hele dagen dragen zonder klachten. Via Lensonline ga ik naar een aan aangesloten optiek. Online prijzen voor de lenzen en, naar mijn ervaring, een goede lokale optometrist. Zoekt met je mee als je wel klachten hebt.

doe eens raar, doe waterpolo


 • Swaxie
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 28-11 14:58
418O2 schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 10:04:
[...]

Die zijn wel erg aan de prijs toch? Ik heb het wel eens bekeken, maar dan zat ik op 800 euro per jaar, in plaats van 100-150, vond ik net iets te gortig voor het gemak.

500 voor het eerste jaar bij eyewish. Misschien toch maar eens overwegen dan, lijkt mij ook wel prettig
Ik betaal 100 euro per kwartaal voor die lenzen.
Maar moet zeggen dat ik het gigantisch fijn vind, geen last overdag van lenzen. je hebt de hele dag goed zicht.
Enja in de nacht heb je er ook geen last van, want dan slaap je haha

 • NSG
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 20:54

NSG

Je weet niks!

Ik heb bij de opticien(Pearle) praktisch elke lens die ze in het assortiment(niet alles staat op de website) hadden geprobeerd. En ik gebruik nu al enkele jaren naar tevredenheid de CooperVision Biofinity(Toric).

Lenzen vloeistof heeft daarbij een veel grotere impact op comfort en levensduur dan je misschien zou verwachten. Ik gebruik nu de Supersoft All-in-one, wereld van verschil met voorgaande niet-budget vloeistoffen. Afgaande op de fabrikant en het feit dat er aloe vera extract in zit, is dit volgens mij “Avizor Alvera”.

 • coinman63
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 20:56
418O2 schreef op dinsdag 23 juni 2020 @ 12:30:
Daglenzen lijken mij ook praktisch, maar alleen al om de gigantische berg afval die je creëert zou ik het niet gebruiken. Daarbij zitten mijn lenzen de hele maand goed, als ik er niet bij na denk heb ik ze vaak wel langer dan een maand in.
Overdrijven is ook een vak. De lensjes zelf zul je niet bedoelen, maar de verpakking. Daar staat tegenover dat je geen schoonmaakvloeistof (in kunststof flesje) nodig hebt, dus de hoeveelheid afval is vergelijkbaar.

 • 418O2
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 13-09 09:41
coinman63 schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 11:15:
[...]

Overdrijven is ook een vak. De lensjes zelf zul je niet bedoelen, maar de verpakking. Daar staat tegenover dat je geen schoonmaakvloeistof (in kunststof flesje) nodig hebt, dus de hoeveelheid afval is vergelijkbaar.
Nou, ik heb nooit bijgehouden hoeveel vloeistof er hier door gaat, maar dagelijks 2 verpakkingen + de lenzen is een hoop meer kunststof en metaal (die het bakje afsluiten) is een stuk meer dan een fles denk ik.

Plus dat je elke keer met een grote voorraad aan doosjes zit.

[Voor 5% gewijzigd door 418O2 op 24-06-2020 11:17]


 • Erapaz
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17:35
Zoek een goede (!!!) opticien. Leeg je probleem voor. Deze kan met je meedenken en ook naar de vorm van je ogen kijken. Ik heb een tijd lenzen gedragen, toen een aantal jaar een bril en nu weer dagelijks lenzen. Ben begonnen met dag lenzen, heel fijn dat je ze gewoon kan uitgooien en dus elke dag nieuwe hebt. Daardoor ook minder kans op irritatie. Vanwege het verschil in mijn ogen 2 verschillende merken gecombineerd. Mijn ene ook had een andere bolling en de vorm van de lens van het merk met cylinder paste daar niet bij. Allemaal kostenloos totdat we de juiste oplossing hadden gevonden. Als Amsterdam een optie is kan ik je de naam geven.
Ga niet rommelen met budget meuk, het gaat om je zicht en je ogen, heel belangrijk dus. Dus ook geen Pearl of iets dergelijks, mij opticien kan alles bestellen en dus ook net zo lang doorzoeken tot je de ideale oplossing hebt.

[Voor 8% gewijzigd door Erapaz op 24-06-2020 11:26]


 • Panini
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 20:14
Zelf ook 18 jaar lenzen gedragen. Merk dat de omgeving waarin je dagelijks verkeerd erg uit maakt. Begonnen met maandlenzen en op een gegeven moment overgestapt naar daglenzen + oogdruppels soms. Vooral als je in een slecht geventileerde kantooromgeving verblijft voor 8-10 uur is het een verademing om af en toe oogdruppels te kunnen gebruiken. Ook als je erg actief bent qua sporten is het erg fijn om daglenzen te gebruiken merk ik.

Bij: maandlenzen was mijn procedure van uitdoen: altijd schoonmaken + vloeistof verversen in het lenzenbakje. Ondanks dat altijd halverwege de cyclus minder comfort.

Toen overgestapt op Dailies AquaComfort Plus van Alcon en het was echt een verademing qua comfort. Ook niet meer terug gegaan naar maandlenzen toen. Ook erg fijn om na een lange dag of stappen niet meer de lenzen te hoeven schoonmaken. Gewoon uitdoen en weggooien. :)

Afgelopen jaar ook de stap gemaakt om m'n ogen te laten laseren uiteindelijk. Zou nu niet meer terug willen naar het gepriegel met lenzen. Ooit overwogen om die stap te maken?

[Voor 6% gewijzigd door Panini op 24-06-2020 11:30]


 • lasharor
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 17:24

lasharor

7 december 2004

Len020 schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 09:57:
[...]


Jij doet ze snachts niet uit ? of alleen in 'nood' ?

ik draag zelf al jaren Acuvue Oasys en optifree puremore en heb eigenlijk nooit last van droge ogen. Ook niet in de auto met airco volgas aan. Alleen bij een lange vlucht doe ik ze uit en verruil ik ze tijdelijk voor de bril. Schoonmaken is met deze vloeitstof een kwestie van in het bakje doen. Daarvoor allerlei merken geprobeerd maar dat was het altijd net niet.
Die Acuvue Oasys twee-weeklenzen kan je of 1 week continu dragen of 2 weken als je ze 's avonds uitdoet. Dus,bijv. op vakantie neem ik vaak gewoon voor elke week een setje mee. Dan hoef ik verder niet te denken aan mijn lenzen.

Het enige wat minder is is dat ik nogal gewend geraakt ben aan slapen na het uitdoen van mijn lenzen. Dus in slaap vallen gaat wat minder goed :P.

 • TvH86
 • Registratie: Januari 2018
 • Laatst online: 11:15
Ik draag al bijna 15 jaar lenzen van Hans Anders. Gewoon de basic instap lenzen met bijbehorende vloeistof. Ik heb verder geen cilinder afwijking. Kosten €55 per half jaar. Ik vervang mijn maand lenzen altijd de 1e van de maand en doe ze elke avond netjes in een potje met vloeistof. Ik heb echt zelden last van mijn lenzen. Alleen als ik soms tot laat op stap ben dat ze wat droog worden. Denk dat het per persoon anders is!

[Voor 3% gewijzigd door TvH86 op 27-06-2020 15:18]


 • Osiris
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online
418O2 schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 11:16:
[...]

Nou, ik heb nooit bijgehouden hoeveel vloeistof er hier door gaat, maar dagelijks 2 verpakkingen + de lenzen is een hoop meer kunststof en metaal (die het bakje afsluiten) is een stuk meer dan een fles denk ik.

Plus dat je elke keer met een grote voorraad aan doosjes zit.
Mijns inziens wegen de voordelen (betere zuurstofdoorlaatbaarheid, stuk minder hoornvlies-infecties en gemak) sterk op tegen de nadelen van de afvalberg: daar is wel veel meer winst te behalen dan de hoeveelheid afval die daglenzen veroorzaken t.o.v. niet-daglenzen. Heb het niet berekend, maar als je beetje grofweg nagaat hoeveel jij als persoon per jaar aan afval genereert en dan kijkt hoeveel procent die daglensjes zijn, denk ik dat 't een druppel op de gloeiende plaat is. Ik neem aan dat je al vegetariër bent? ;)

 • G.Scholtens
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 09:31
Ik volg deze topic ook maar even.
Want ben zelf totaal niet tevreden met mijn huidige lenzen.

Zat altijd jaren bij Hans Anders, eigenlijks nooit ergens last van. Totdat ik op gegeven moment merkte dat zicht (verweg) toch wel minder werd.

Ivm verhuizing toch ook maar naar andere opticien (pearle) gegaan en nieuwe meting gedaan. Sterkte was inderdaad verminderd.

Eerste set proef lenzen mee gekregen in maart, deze lensen kon ik gewoon niet inhebben. Alleen maar zere ogen. Dus snel uitgedaan. Ivm corona konden ze daarna geen nieuw meting meer doen.

Ongeveer 5 week geleden weer langs geweest en nieuwe meting gedaan en nieuwe lenzen. Eindelijk setje wat opzich wel beviel. Kon ze bijna de hele dag in houden. Maar toch vaak wel in de avond uitdoen ivm droge ogen. En de bril thuis maar op.

Nu inmiddels weer nieuwe set, maar deze zijn niet fijn. Niet dat ik echt last heb, maar qua zicht is het totaal niet optimaal. Terwijl bij de meting kan ik de letters dan prima lezen.

Op de weg heb dan echt moeite met kentekens lezen of de blauwe borden boven de weg.
Achter de compter gewoon moeite met de kleine letters, Het is wel leesbaar, maar zit dan ook op korte afstand. Als ik met iemand mee moet kijken is dat gewoon niet fijn.

Kan dit nu aan de vloeistof liggen? Had altijd die lichtblauwe no rub voor zachte lensen van de kruidvast. En destijds nooit geen klachten gehad. Maar nu bi de nieuwe opticien, eigenlijks nog weinig positiefs te melden

 • squashedraven
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 21:44
ik draag al jaren nachtlenzen. Kan ik zeer zeker aanbevelen.
Ooit mee begonnen omdat het lab waar ik op werk niet gecharmeerd was van contactlenzen. Had nooit verwacht er zo tevreden mee te zijn :)

 • G.Scholtens
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 09:31
squashedraven schreef op woensdag 9 september 2020 @ 11:59:
ik draag al jaren nachtlenzen. Kan ik zeer zeker aanbevelen.
Ooit mee begonnen omdat het lab waar ik op werk niet gecharmeerd was van contactlenzen. Had nooit verwacht er zo tevreden mee te zijn :)
Is inderdaad ook een optie, kan ik natuurlijk ook overwegen om dat eens te testen.

 • technopeuter
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 18:28
hier ook maandlensdrager geweest, tot oktober 2018.
Via een lenstoko in het buitenland Air Optix Night&Day Aqua maandlenzen besteld en het doosje was identiek aan die van HA. Maar toch, lenzen lijken niet zo fijn te zitten en ik kreeg een vieze oogontsteking aan beide kanten. daarna nooit meer een lens ingehad. Bril is nu wat het is...

[Voor 3% gewijzigd door technopeuter op 09-09-2020 12:25]

diskeltische lurker


 • Jay-B
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 18:35
Er zijn wat betreft lenzen inmiddels zoveel opties, het is echt het beste om met een gediplomeerde optometrist in zee te gaan. Ik draag bijna 20 jaar lenzen. Hiervoor altijd diverse types gehad van Hans Anders. Heeft altijd goed gezeten maar plots bedacht men dat deze aangepast moesten worden (alle huismerklenzen zijn gewoon bekende merken welke onder een white label worden verkocht. Sindsdien grote problemen met lenzen (irritaties, wazig zien, ontstekingen, extreme eiwitophopingen)) .

Vervolgens naar optometrist gegaan. Die constateerde naast dat één oog overgecorrigeerd was (thanks Hans) en zorgde voor een refractieonbalans? tussen de twee ogen, mijn huidige lens niet past bij datgene wat mijn ogen fijn vinden. Combinatie van zuurstofdoorlatendheid + hoeveelheid water in de lens en het lensmateriaal. Op basis van een aantal extra vragen over gebruik en wensen en een uitgebreid oogonderzoek terechtgekomen bij Air Optix Night&Day Aqua (maandlenzen). Deze kan je zelfs een maandlang inhouden als je ogen ertegen kunnen (laat je goed adviseren!) maar dit doe ik niet. Wel is het weleens voorgekomen dat ik ermee in slaap ben gevallen. Wanneer je wakker wordt voelen je ogen wat droger aan maar daarna is er niets aan de hand.

Er ging echt een wereld voor me open. Na een wenperiode aan de nieuwe sterkte en de nieuwe type lenzen wil ik geen andere meer. Mijn zicht is ook echt enorm vooruit gegaan. Waar ik normaal een paar keer per maand wazig begon te zien en het vermoeden had dat mijn lensen niet meer voldeden heb ik nu elke dag perfect zicht. Iemand met bijziendheid weet hoe extreem irritant het is als je op elk moment van de dag herinnerd wordt dat je iets toch net niet kan zien terwijl het gister geen probleem was.

Ik lees ook mensen die juist problemen mee hebben met deze lens. Het is echt voor iedereen weer anders. Het is vooral je goed laten voorlichten en goed aangeven waar je tegenaan loopt.

[Voor 21% gewijzigd door Jay-B op 13-09-2020 11:42]


 • 1nsane
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:19
Jay-B schreef op zondag 13 september 2020 @ 11:25:
Er zijn wat betreft lenzen inmiddels zoveel opties, het is echt het beste om met een gediplomeerde optometrist in zee te gaan. Ik draag bijna 20 jaar lenzen. Hiervoor altijd diverse types gehad van Hans Anders. Heeft altijd goed gezeten maar plots bedacht men dat deze aangepast moesten worden (alle huismerklenzen zijn gewoon bekende merken welke onder een white label worden verkocht. Sindsdien grote problemen met lenzen (irritaties, wazig zien, ontstekingen, extreme eiwitophopingen)) .

Vervolgens naar optometrist gegaan. Die constateerde naast dat één oog overgecorrigeerd was (thanks Hans) en zorgde voor een refractieonbalans? tussen de twee ogen, mijn huidige lens niet past bij datgene wat mijn ogen fijn vinden. Combinatie van zuurstofdoorlatendheid + hoeveelheid water in de lens en het lensmateriaal. Op basis van een aantal extra vragen over gebruik en wensen en een uitgebreid oogonderzoek terechtgekomen bij Air Optix Night&Day Aqua (maandlenzen). Deze kan je zelfs een maandlang inhouden als je ogen ertegen kunnen (laat je goed adviseren!) maar dit doe ik niet. Wel is het weleens voorgekomen dat ik ermee in slaap ben gevallen. Wanneer je wakker wordt voelen je ogen wat droger aan maar daarna is er niets aan de hand.

Er ging echt een wereld voor me open. Na een wenperiode aan de nieuwe sterkte en de nieuwe type lenzen wil ik geen andere meer. Mijn zicht is ook echt enorm vooruit gegaan. Waar ik normaal een paar keer per maand wazig begon te zien en het vermoeden had dat mijn lensen niet meer voldeden heb ik nu elke dag perfect zicht. Iemand met bijziendheid weet hoe extreem irritant het is als je op elk moment van de dag herinnerd wordt dat je iets toch net niet kan zien terwijl het gister geen probleem was.

Ik lees ook mensen die juist problemen mee hebben met deze lens. Het is echt voor iedereen weer anders. Het is vooral je goed laten voorlichten en goed aangeven waar je tegenaan loopt.
Dat idd. Ik ging vroeger ook naar de Pearle. Tegenwoordig naar een opticien die echte optometristen in dienst heeft.

Al moet ik zeggen dat er 5 jaar tussen de laatste meting bij Pearle zat en bij de nieuwe opticien. Die kwam tot de conclusie dat de sterkte nog prima was (alleen rechts van 090x naar 080) en verder alles nog prima.

Ik heb al jaren Biofinity Toric van Coopervision maandlenzen. Niks mis mee, al sinds Pearle en zitten prima, optometrist zei ook dat het prima lenzen zijn verder.

Wat me wél bij Pearle weg heeft doen gaan:

- M’n bril bleek een hele rare refractie te hebben vergeleken met m’n lenzen, moet ook wel zeggen dat hoewel ik redelijk zie met bril dat het toch wel aardig anders is. Optometrist snapte niet zo goed hoe dat kon.

- Normaal heb ik simpele no-rub vloeistof, die raakte op, nouja Pearle toch op de hoek, haal daar wel even wat. Ik werd zowat met fakkels en hooivorken benaderd door de man achter de balie, neeee no-rub, grote onzin, hoe kom je daar bij?? Dat is zo 2000... dat bestaat helemaal niet meer!! Euhh ok?

Ik heb wel eens over daglenzen nagedacht maarja, dat is een lastig verhaal met Torische correctie :-(

Adjust non olet


 • .pointer
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 25-08 14:04
Interessant, al die reacties en ervaringen.

Voor de mensen die nachtlenzen dragen:
- Wat kost dit jullie voor het eerste jaar en elk opvolgend jaar?
- Welk merk is dat?
- Voel je de lenzen niet erg zitten tijdens het slapen?

 • skai21
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 27-11 15:35
.pointer schreef op maandag 22 juni 2020 @ 21:20:
Beste tweakers,

De afgelopen tien jaar ben ik dagelijks contactlensdrager, maar na overgestapt te zijn van budgetlenzen naar kwalitatievere merklenzen (Acuvue Oasys twee-weeklenzen) heb ik nog steeds last van verminderd comfort tijdens kantoorwerkzaamheden, in de auto, in de avond, etc.

Er zijn vast een hoop Tweakers die ook lensdrager zijn, en misschien wel goede tips of aanraders hebben voor lenzen of merken. Zelf twijfel ik om naar daglenzen over te stappen. Ik vraag me echter af of dit mijn probleem gaat oplossen.

Wat zijn jullie ervaringen met lenzen? Zijn er mensen die ook last van droge ogen hebben/hadden - die een contactlens hebben gevonden die dit oplost?
Welke lens wint het qua draagcomfort?
Winnen daglenzen het (overduidelijk) van twee-week of maandlenzen?
Zijn dure daglenzen het prijsverschil (prijs van bijvoorbeeld Oasys is ca. 2x de prijs van de twee-weeklenzen op jaarbasis)

Op het internet is er bar weinig te vinden aan vergelijkingen tussen contactlenzen, zeker als je naar ongesponsorde websites zoekt. Dus misschien dat ervaringrijke tweakers hun ervaringen kunnen delen! :)

Eigen ervaring:
- Budgetlens (onbekend merk) van ca. EUR 100/halfjaar incl. vloeistof (bij de opticien) deed echt tekort. Dit betrof een maandlens. Alhoewel dit in het begin voldeed, is dit bij meer draaguren en drogere omstandigheden écht geen optie voor mij. Je voelt de lens sowieso zitten, maar zolang ze niet droog worden heb ik dat nooit als storend ervaren.
- Merklens (Johnson&Johnson Acuvue Oasys with Hydraclear Plus) twee-weeklens was, zeker in het begin, een ware verademing. Flink duurder (EUR 160/halfjaar) maar online voor ca. EUR 100/halfjaar te verkrijgen. Veel hoger draagcomfort, eerste uren van de dag voel ik ze niet eens zitten. Maar in droge omgevingen worden ze dus, ja, droog, en voel je ze wél heel goed zitten. Bijvoorbeeld in de auto, 's avonds, in airco-omgevingen, in verwarming omgevingen. Ik merk dat ze tegen het einde van de twee weken minder comfort biedenn dan de eerste week, zelfs als ik ze zeer intensief schoonmaak.
Goh herkenbaar.. ik ben echt 1.5 jaar bezig geweest met mijn opticien om een geschikte lens te vinden. Uiteindelijk ben ik bij de Acuvue Oasys terecht gekomen. Als ik dat ooit bij een andere opticien vertel zeggen ahja, de Acuvue.. een beetje de uitvalbasis voor iedereen met lastige ogen :P

Wat ik daarbij wel merk dat ik maar een type lenzen vloeistof verdraag. Ik heb Opti-Free PureMoist.
Pak ik een andere, merk ik meteen dat ik meer last van droge ogen krijg.

[Voor 0% gewijzigd door skai21 op 13-09-2020 17:50. Reden: Typo]

10 x Jinko Solar 350Wp Full-Black | 3500Wp | GOODWE 3000D-NS | PVOutput


 • Bitzer
 • Registratie: Juni 2017
 • Laatst online: 24-11 14:48
Via Acuvue en droge ogen kwam ik bij dit topic terecht.
Na vele jaren probleemloos lenzen dragen kreeg ik steeds meer last van droge ogen en irritaties.
Onder andere denk ik als gevolg van het ventilatiesysteem in mijn toenmalige woning waardoor er een gortdroge lucht was.

Toevallig probeerde ik een keer de Acuvue Oasys en dat was een hele verbetering. Deze droeg ik alleen overdag.
Lenzen 's-morgens meteen indoen dan zitten ze het best. Rond 18:00 word het -Oasys of niet- wat ongemakkelijk, en gaan ze uit.

Omdat ik maandlenzen prefereer ben ik Acuvue Vitae gaan gebruiken.
Met deze lens is het me al een aantal keer gebeurd dat deze ineens beschadigd was.
De vorige dag bij het inzetten was de lens nog intact. 's-avonds dus met de lenzen al uit had ik wel een nogal geïrriteerd oog en de volgende morgen bleek dus waardoor:Dichtbij zien is met de lenzen veel slechter dan met de bril. Dat is vervelend.
Ook heb ik van de rechter lens het idee dat de cilinder niet optimaal is. Op dit moment wil ik geen oogmeting laten doen wegens mogelijk besmettingsgevaar.

 • synx6
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 17:36
G.Scholtens schreef op woensdag 9 september 2020 @ 11:26:
Ik volg deze topic ook maar even.
Want ben zelf totaal niet tevreden met mijn huidige lenzen.

Zat altijd jaren bij Hans Anders, eigenlijks nooit ergens last van. Totdat ik op gegeven moment merkte dat zicht (verweg) toch wel minder werd.

Ivm verhuizing toch ook maar naar andere opticien (pearle) gegaan en nieuwe meting gedaan. Sterkte was inderdaad verminderd.

Eerste set proef lenzen mee gekregen in maart, deze lensen kon ik gewoon niet inhebben. Alleen maar zere ogen. Dus snel uitgedaan. Ivm corona konden ze daarna geen nieuw meting meer doen.

Ongeveer 5 week geleden weer langs geweest en nieuwe meting gedaan en nieuwe lenzen. Eindelijk setje wat opzich wel beviel. Kon ze bijna de hele dag in houden. Maar toch vaak wel in de avond uitdoen ivm droge ogen. En de bril thuis maar op.

Nu inmiddels weer nieuwe set, maar deze zijn niet fijn. Niet dat ik echt last heb, maar qua zicht is het totaal niet optimaal. Terwijl bij de meting kan ik de letters dan prima lezen.

Op de weg heb dan echt moeite met kentekens lezen of de blauwe borden boven de weg.
Achter de compter gewoon moeite met de kleine letters, Het is wel leesbaar, maar zit dan ook op korte afstand. Als ik met iemand mee moet kijken is dat gewoon niet fijn.

Kan dit nu aan de vloeistof liggen? Had altijd die lichtblauwe no rub voor zachte lensen van de kruidvast. En destijds nooit geen klachten gehad. Maar nu bi de nieuwe opticien, eigenlijks nog weinig positiefs te melden
Ga naar een echte opticien. Wereld van verschil! Ik draag 20 jaar lenzen en bij de grote ketens is het kwaliteitsniveau een stuk lager.

 • Bitzer
 • Registratie: Juni 2017
 • Laatst online: 24-11 14:48
Wat ik ook lastig vind is dat de lensjes snel "dichtklappen" als je ze op je vinger hebt.

 • Thombias
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
.pointer schreef op zondag 13 september 2020 @ 17:24:
Interessant, al die reacties en ervaringen.

Voor de mensen die nachtlenzen dragen:
- Wat kost dit jullie voor het eerste jaar en elk opvolgend jaar?
- Welk merk is dat?
- Voel je de lenzen niet erg zitten tijdens het slapen?
Ik draag de nachtlenzen van Dreamlens.Sinds 2003

Tijdens het slapen voel ik ze niet.
Ik dacht dat het mij iets van 349 euro kost per paar per jaar. Soms kan ik meerdere jaren doen met de lenzen.

 • Diagonaal
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 21:00
Wellicht van dit topic het algemene lenzen topic maken ? Aangezien iedereen hier zijn ervaringen deelt.

Ik ben tevreden met mijn lokale opticien. Ik ging vorige week daar alleen een flesje lenzenvloeistof halen, moest ik 13 euro afrekenen. Daar schrok ik een beetje van. Zijn dit normale prijzen ? Zit er in de vloeistof ook kwalitatief veel verschil ?

 • Thombias
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Diagonaal schreef op zondag 6 december 2020 @ 10:16:
Wellicht van dit topic het algemene lenzen topic maken ? Aangezien iedereen hier zijn ervaringen deelt.

Ik ben tevreden met mijn lokale opticien. Ik ging vorige week daar alleen een flesje lenzenvloeistof halen, moest ik 13 euro afrekenen. Daar schrok ik een beetje van. Zijn dit normale prijzen ? Zit er in de vloeistof ook kwalitatief veel verschil ?
Goed idee.

Er zit weldegelijk verschil in kwaliteit van de vloeistoffen.
Ook ik vond de vloeistof erg duur en heb goedkoop spul van de kruidvat geprobeerd en dat heb ik geweten.
Goedkoop koop is duurkoop in dit geval en ook een risico voor je ogen.

 • bouwfraude
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online
Ik heb vroeger halfharde lenzen gehad maar dat kan ik niet aanraden qua comfort.
Daarna maandlenzen van een keten maar ontdekt dat ze voor een derde van de prijs in de USA te bestellen waren per doosje van zes dus met 4 doosjes kon ik een jaar vooruit.

Daarna overgestapt op B&L Softlens 59 Die zijn scherper bij dezelfde sterkte.

 • kendo
 • Registratie: Maart 2009
 • Niet online
Ik draag nu zo'n 25 jaar contactlenzen. Ik ben ooit begonnen met de goedkoopste, zachte maandlens van Pearl(zal een rebrand geweest zijn) Maar elke paar jaar heb ik een stap hoger moeten doen vanwege droge ogen en vaatvorming rond de cornea. Telkens ook met een betere zuurstofdoorlatendheid.

Zo'n 6 jaar geleden de overstap gemaakt naar 2 wekelijkse lenzen, Acuvue Oasys. Dat heb ik 3 jaar vol kunnen houden zonder noemenswaardige problemen. Maar last van droge ogen blijf ik houden naarmate ik voor langere tijd, 1 bepaald type lens draag. Het begint ook altijd met mijn linker oog. Volgens mijn oogarts is de traanproductie wat afgenomen vanwege het ouder worden. Het is ook altijd in de overgangsseizoenen dat ik droge ogen heb, 's winters en 's zomers eigenlijk nooit.

Ik draag nu dus, afwisselend Acuvue Oasys weeklenzen, Acuvue Oasys daglenzen en voor mijn rechteroog kan ik vaak toe met Acuvue Moist daglenzen. En na 25 jaar is het voor mij nog steeds mogelijk om 12+ uren per dag contactlenzen te dragen.

R7 5800X3D//B450 Tomahawk max II//RX6900XT//DDR4 32GB 3200MHz//M.2 980 1TB//MSI Optix MAG274GRF


 • _JGC_
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 21:46
Thombias schreef op dinsdag 8 december 2020 @ 16:44:
[...]


Goed idee.

Er zit weldegelijk verschil in kwaliteit van de vloeistoffen.
Ook ik vond de vloeistof erg duur en heb goedkoop spul van de kruidvat geprobeerd en dat heb ik geweten.
Goedkoop koop is duurkoop in dit geval en ook een risico voor je ogen.
Verschil is er zeker, maar hoeft niet voor iedereen een probleem te zijn. Hoe tevreden ik ook was over de B&L biotrue van 13 euro per flesje, de goedkope norub vloeistoffen van Hema en Etos voldoen me al ruim 2 jaar prima.

 • Darks
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 15:11
Ik volg dit topic al enige tijd met de nodige aandacht.

Ook ik draag al 15 jaar lenzen en bril. Lang maandlenzen gedragen, dan daglenzen, in het begin lang goedkope merken maar zoals hier al aangehaald als je eens in mindere omstandigheden moet werken heb je dan al snel last van irritatie en verminderd zicht. Ik ben nu in een 'experimentele' fase waarbij ik een aantal merken aan het proberen ben.

Momenteel gebruik ik Acuve Oasys tweeweeks lenzen. Deze hebben een prima draagcomfort, maar net als bij mijn vorige lenzen begint mijn zicht enorm te vertroebelen zodra het duister is. Deze dagen wanneer het vroeg donker is ben ik vaak nog op de baan met mijn wagen. Achterlichten, verkeerslichten, verkeersborden, wegwijzers.. alles begint erg onduidelijk te worden, ook op gemiddelde afstand. Met mijn bril op dezelfde sterkte heb ik veel minder last van dit fenomeen.

Deze maand ga ik ook mijn ogen nog eens laten controleren, maar ik kom hier al eens polsen of er nog mensen zijn die hier ook zoveel last van hebben.

Gamertag: I Darks I


 • 1nsane
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:19
Darks schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 16:16:
Ik volg dit topic al enige tijd met de nodige aandacht.

Ook ik draag al 15 jaar lenzen en bril. Lang maandlenzen gedragen, dan daglenzen, in het begin lang goedkope merken maar zoals hier al aangehaald als je eens in mindere omstandigheden moet werken heb je dan al snel last van irritatie en verminderd zicht. Ik ben nu in een 'experimentele' fase waarbij ik een aantal merken aan het proberen ben.

Momenteel gebruik ik Acuve Oasys tweeweeks lenzen. Deze hebben een prima draagcomfort, maar net als bij mijn vorige lenzen begint mijn zicht enorm te vertroebelen zodra het duister is. Deze dagen wanneer het vroeg donker is ben ik vaak nog op de baan met mijn wagen. Achterlichten, verkeerslichten, verkeersborden, wegwijzers.. alles begint erg onduidelijk te worden, ook op gemiddelde afstand. Met mijn bril op dezelfde sterkte heb ik veel minder last van dit fenomeen.

Deze maand ga ik ook mijn ogen nog eens laten controleren, maar ik kom hier al eens polsen of er nog mensen zijn die hier ook zoveel last van hebben.
Ik ben ook eens rond aan het kijken hier. Ik heb zelf al jaren Biofinity Toric lenzen (maandlenzen dus), ik ga eens in de zoveel tijd naar een goede optometrist.

Jaren geleden was het wat lastiger om torische daglenzen te krijgen voor een prijs die niet uit de hand loopt.

Nu begon ik me steeds meer te ergeren aan het ritueel van lenzen in een bakje doen. Tevens merkte ik het laatste jaar ongeveer dat de lenzen wat minder van kwaliteit lijken te worden. Niet slecht, maar na 3 weken zijn ze wel echt op hun retour terwijl ze voorheen nog wel eens rustig 1,5 maand mee gingen zonder slechter te worden, ik heb zelfs al een keer een setje terug moeten sturen omdat er een lens bij zat waarmee ik aan 1 kant dubbel mee zag. Gelukkig was Vision Direct wel coulant en stuurde ze nieuwe op.

Kortom, ik ben nu torische daglenzen aan het proberen, ook van Cooper Vision maar dan de Biomedics Extra dailies. Bevallen op zich aardig moet ik zeggen, draagcomfort is ongeveer het zelfde als maandlenzen die 1 a 1,5 week oud zijn maarja, je gooit ze na een dag toch weg.

Nu zijn er ook andere varianten van torische daglenzen maar ik twijfel een beetje welke ik moet proberen. Natuurlijk kan m'n optometrist wel e.e.a. aanraden maar ik heb nog steeds het idee dat zelfs een goede optometrist bepaalde voorkeuren heeft qua merk wat niet per definitie past bij wat ik prettig vind. Uiteindelijk moet je het zelf ervaren.

Desalniettemin, heeft er iemand ervaring met andere torische dailies?

Adjust non olet


 • _JGC_
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 21:46
Darks schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 16:16:
Ik volg dit topic al enige tijd met de nodige aandacht.

Ook ik draag al 15 jaar lenzen en bril. Lang maandlenzen gedragen, dan daglenzen, in het begin lang goedkope merken maar zoals hier al aangehaald als je eens in mindere omstandigheden moet werken heb je dan al snel last van irritatie en verminderd zicht. Ik ben nu in een 'experimentele' fase waarbij ik een aantal merken aan het proberen ben.

Momenteel gebruik ik Acuve Oasys tweeweeks lenzen. Deze hebben een prima draagcomfort, maar net als bij mijn vorige lenzen begint mijn zicht enorm te vertroebelen zodra het duister is. Deze dagen wanneer het vroeg donker is ben ik vaak nog op de baan met mijn wagen. Achterlichten, verkeerslichten, verkeersborden, wegwijzers.. alles begint erg onduidelijk te worden, ook op gemiddelde afstand. Met mijn bril op dezelfde sterkte heb ik veel minder last van dit fenomeen.

Deze maand ga ik ook mijn ogen nog eens laten controleren, maar ik kom hier al eens polsen of er nog mensen zijn die hier ook zoveel last van hebben.
Mijn ervaring met de Oasys is dat ze aan het eind van de dag best wel droog worden. Dat kan ook je klachten veroorzaken.

Ik heb zelf sinds zondag de Acuvue Vita ingezet. Dit zijn maandlenzen met vergelijkbare specs als de Oasys, maar houden beter vocht vast. Ik heb ze nu 3 dagen in, tot nu toe voldoen ze heel erg goed.

 • 1nsane
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:19
_JGC_ schreef op dinsdag 12 januari 2021 @ 15:30:
[...]

Mijn ervaring met de Oasys is dat ze aan het eind van de dag best wel droog worden. Dat kan ook je klachten veroorzaken.

Ik heb zelf sinds zondag de Acuvue Vita ingezet. Dit zijn maandlenzen met vergelijkbare specs als de Oasys, maar houden beter vocht vast. Ik heb ze nu 3 dagen in, tot nu toe voldoen ze heel erg goed.
Toch bijzonder dat Vision Direct die Oasys wel aanraad als je van (in mijn geval Biofinity Toric) maandlenzen komt ivm de zuurstof doorlaatbaarheid. Die is bij Oasys blijkbaar een stuk hoger dan veel andere daglenzen en vergelijkbaar met die Biofinity Toric die ik gebruik. Ik heb ze nog niet besteld. Volgens VD helpt die zuurstofdoorlaatbaarheid tegen het droog worden van de lenzen.

Ik heb ze nog niet besteld eerlijk gezegd, ik had zoals gezegd een proef gedaan met Biomedics daglenzen van Cooper Vision en die bevallen niet heel slecht, zeker gezien dat die echt een abominabele zuurstofdoorlaatbaarheid hebben ten opzichte van de maandlenzen die ik heb.

Adjust non olet


 • _JGC_
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 21:46
1nsane schreef op woensdag 13 januari 2021 @ 11:15:
[...]


Toch bijzonder dat Vision Direct die Oasys wel aanraad als je van (in mijn geval Biofinity Toric) maandlenzen komt ivm de zuurstof doorlaatbaarheid. Die is bij Oasys blijkbaar een stuk hoger dan veel andere daglenzen en vergelijkbaar met die Biofinity Toric die ik gebruik. Ik heb ze nog niet besteld. Volgens VD helpt die zuurstofdoorlaatbaarheid tegen het droog worden van de lenzen.

Ik heb ze nog niet besteld eerlijk gezegd, ik had zoals gezegd een proef gedaan met Biomedics daglenzen van Cooper Vision en die bevallen niet heel slecht, zeker gezien dat die echt een abominabele zuurstofdoorlaatbaarheid hebben ten opzichte van de maandlenzen die ik heb.
Oasys is qua draagcomfort wel een hele mooie lens, maar ik merk bij het uithalen aan het eind van de dag dat die dingen kurkdroog zijn. Dat heb ik nu met de Vita niet, welke overigens dezelfde zuurstofdoorlaatbaarheid heeft als de Oasys.

Acuvue Vita is helaas nog niet bij alle online shops te koop, ik bestelde voorheen bij Alensa, die heeft alleen de reguliere Vita, niet de "for astigmatism".

 • RaymondD
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 21:33
_JGC_ schreef op woensdag 13 januari 2021 @ 11:51:
[...]
Oasys is qua draagcomfort wel een hele mooie lens, maar ik merk bij het uithalen aan het eind van de dag dat die dingen kurkdroog zijn. Dat heb ik nu met de Vita niet, welke overigens dezelfde zuurstofdoorlaatbaarheid heeft als de Oasys.
Ik deel deze ervaring. Ik heb vorig jaar een paar maanden lang lopen klooien en heel wat lenzen geprobeerd hieronder mijn ervaringen: (wel beetje off-topic... de meesten zijn maandlenzen)

AirOptix astigmatism: Jaren lang gedragen. Aanvankelijk erg comfortabel. Totdat ik rechts geen cylinder meer nodig had. De gewone AirOptix is dunner maar bleef minder goed gecentreerd zitten.

Coopervision Avaira Vitality: NIet goed te krijgen, droge ogen, bleef lucht onder zitten, vallen uit, snel aan de kant gegooid.

Coopervision Biofinity: Erg goede lens, goed zicht, bleef goed zitten alleen het randje van de lens voelbaar en dat bleef toch irriteren.

Acuvue Oasys: Erg goede lens, comfortabel, goed zicht maar haalde einde van de dag niet (droge ogen)

Acuvue Vita: Beste lens tot nu toe. In het geheel geen klachten. Zeer goed zicht, nooit droge ogen, draagbaar van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Houden het ook prima een maand vol.
Darks schreef op zaterdag 2 januari 2021 @ 16:16:
Momenteel gebruik ik Acuve Oasys tweeweeks lenzen. Deze hebben een prima draagcomfort, maar net als bij mijn vorige lenzen begint mijn zicht enorm te vertroebelen zodra het duister is.
Probeer eens de Acuvue Vita. per stuk te bestellen bij lowlens

[Voor 12% gewijzigd door RaymondD op 19-01-2021 20:20]


 • 1nsane
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:19
Oke, paar maanden verder nu, ik heb verschillende daglenzen geprobeerd:

Cooper Vision Biomedics - Een redelijke basislens die beschikbaar is in astigmatism. nadeel: Ik moet eigenlijk As 080 hebben maar deze is qua nearest option alleen in 090 beschikbaar (ik zit er tussenin, 085 eigenlijk, dus voor mij gaat het wel), Inzetten is top, ze hebben zo'n streepje waardoor je weet hoe je ze op je oog moet zetten. Nadeel is wel dat ze aanvoelen als maandlenzen die een week of 2 oud zijn, gewoon ok maar niet top.

Cooper Vision Clariti - Duidelijk wat beter dan de Biomedics, deze hebben ook wel een streepje waaraan je kunt zien welk deel van de lens onder moet maar, minder goed zichtbaar. Ze zitten duidelijk wat lekkerder dan de Biomedics, al heb ik al wel 2x gehad dat met name de linker lens (-0,25, -1,75cyl) wat last gaf met dubbel zien.

Acuvue Oasys - Qua draagcomfort duidelijk de beste daglens tot nu toe. Je hebt gewoon niet door dat je ze draagt, dit komt overigens omdat ze echt heel dun zijn en hoge doorlaatbaarheid hebben qua zuurstof. Ze zitten denk ik nog beter dan m'n maandlenzen die ook echt al heel comfortabel zijn. Nadeel van deze vind ik wel dat ze niet zo'n indicatiestreepje hebben waaraan je kunt zien welke kant onder moet. Dat gezegd hebbende, doordat ze echt heel dun zijn, kan je, als je ze in je handpalm legt (wat trouwens door de vorm van de bakjes ook heel makkelijk gaat), zien waar ze de neiging hebben dubbel te vouwen, dat is voor mij inmiddels genoeg indicatie om te weten hoe ik ze op m'n oog moet leggen. Alsnog kost het iets meer moeite om ze in te zetten want ze "pakken" niet altijd meteen op je oog (kan een Astigmatism ding zijn) wat bij de andere lenzen beter gaat.

Ik kan me van de Acuvue voorstellen dat mensen die van zichzelf drogere ogen hebben, deze aan het eind van de dag wat vervelend worden, ik heb er zelf geen enkele last van maar ze zijn gewoon extreem dun dus houden minder vocht vast dus ik denk dat dat wel een oorzaak kan zijn, desalniettemin vind ik die Oasys lenzen echt verbazingwekkend goed, alleen jammer dat ze best duur zijn. Dit zou voor mij een reden kunnen zijn om op den duur voor laseren te kiezen.

Qua Astigmatische daglenzen is die Acuvue voor mij wel echt top.

Qua maandlenzen heb ik al jaren Biofinity Toric van Cooper Vision. Normaal gesproken erg tevreden over maar ik heb al een paar keer gehad dat ze missers hadden. Een keer was een van de lenzen duidelijk niet goed, want ik zag er dubbel mee, na een nieuwe gepakt te hebben, was dat weg dus het lag echt aan de (nieuwe) lens. Visiondirect was niet te beroerd om te refunden dus dat is wel netjes maar ik merk dat die qua kwaliteit gewoon minder aan het worden zijn helaas. Ik merk gewoon ook dat ze sneller dof/droog worden na 2 weken waar ik ook wel eens 1,5 maand met een paar gedaan heb.

[Voor 11% gewijzigd door 1nsane op 01-02-2021 14:57]

Adjust non olet


 • Darks
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 15:11
Hier ben ik met een update;

De 2-weeklenzen Acuvue Oasys zijn wat mij betreft een teleurstelling. Prima draagcomfort, maar snel last van droge ogen bij computerwerk, of tegen de late namiddag en bij duisternis autorijden is al helemaal een ramp.

Huidige bestelling om verder te testen na dit topic te volgen;

* Acuvue Vita maandlenzen
* Acuvue Oasys Hydraluxe daglenzen
* Dailies Aquacomfort plus daglenzen

Ervaring volgt..

Gamertag: I Darks I


 • PLAE
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 20:59
Op wat voor plek werk jij? Ik draag al jaren hetzelfde merk. En bij een vriendin thuis krijg ik wel eens last van droge lenzen. Op kantoor voor corona niet (met veel mensen) nu wel ineens van de week(geen kip te bekennen). Voor mij maakt de omgeving waar ik ben ook veel verschil. Niet zozeer de lenzen zelf.

Edit: zelf draag ik dit https://www.lensexpress.n...duct/vision-daily-comfort

Kocht ze jarenlang bij de Eyewish (voor €42-€45 per 30 paar). Nu online een stuk goedkoper.

[Voor 29% gewijzigd door PLAE op 06-02-2021 15:32]


 • saffi_lover
 • Registratie: November 2016
 • Laatst online: 21:42
Ik draag al jaren lenzen van de Eyewish (Eyexpert silk). Nu lees ik op verschillende plaatsen dat deze lenzen identiek zijn aan Biofinity van Coopervision, op de verpakking en de 2x zo dure prijs na. Weet iemand of dit inderdaad zo is en zijn er mensen die voorheen Eyexpert silk gebruikten en deze vervangen hebben door Biofinity van Coopervision?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Darks
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 15:11
Na een bezoekje aan de opticien is er een duidelijke verklaring gekomen voor mijn vermoeid en (vooral 's avonds) slecht zicht, ik heb namelijk ook wat astigmatisme. Ik draag dus eigenlijk gewoon al heel lang de foute lenzen.

Nu heb ik meteen een nieuwe bril laten aanmeten (de vorige was al 5 jaar oud) en binnenkort krijg ik ook een proefset aan toxische lenzen. Ik ben benieuwd en ik hoop dat het niet te kostelijk gaat worden.. Ervaring volgt.

Gamertag: I Darks I


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Osiris
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online
Torische ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Scuderia110
 • Registratie: September 2017
 • Niet online
Heb al een jaar of 25 lenzen, waarvan ca 23 jaar hetzelfde merk/type. Heb niet dit hele topic gelezen, maar het zijn purevision lenzen van bausch & lomb. Deze lenzen kun je dag en nacht inhouden en slechts 1x per mnd vervangen, kosten eur 25 p mnd.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Osiris
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online
Scuderia110 schreef op vrijdag 9 juli 2021 @ 22:42:
Heb al een jaar of 25 lenzen, waarvan ca 23 jaar hetzelfde merk/type. Heb niet dit hele topic gelezen, maar het zijn purevision lenzen van bausch & lomb. Deze lenzen kun je dag en nacht inhouden en slechts 1x per mnd vervangen, kosten eur 25 p mnd.
Een maand lang dezelfde lenzen in je oog houden? Worden ze tussendoor nog even gedesinfecteerd of hoe zit dat? Want anders is dat echt een recept voor heel nare infecties :X

Uit de gebruiksaanwijzing van de B&L PureVision2:
Draag daglenzen niet langer dan 1 dag en neem ze altijd uit wanneer u gaat slapen.
Hmm, maar da's de PureVision2. Als ik een andere manual voor de PureVision erbij pak, staat er:
The Bausch & Lomb PureVision Toric (balafilcon A) Visibility Tinted Contact Lens is indicated for
daily wear or extended wear from 1 to 30 days between removals, for cleaning and disinfection
or disposal of the lens, as recommended by the eye care professional.
Maar er staat óók in:
The risk of microbial keratitis has been shown to be greater among users of extended wear
contact lenses than among users of daily wear contact lenses. The risk among extended wear
lens users increases with the number of consecutive days that the lenses are worn between
removals, beginning with the first overnight use.

(…)

The reversibility of endothelial effects of contact lens wear has not been conclusively
established. As a result, professionals views of extended wearing times vary from not
prescribing extended wear at all to prescribing flexible wearing times from occasional
overnight wear to prescribing extended wearing periods from 1 to 30 days with specified
intervals of no lens wear for certain patients, with follow-up visits, and with proper care
regimen.
Persoonlijk zou ik 't er niet op gokken. Daar zijn m'n ogen me én te kwetsbaar én te dierbaar voor. Geef mij maar daglenzen :)

[Voor 64% gewijzigd door Osiris op 09-07-2021 23:23]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • J0rdym23
 • Registratie: Juni 2020
 • Nu online
Ik gebruik daglenzen omdat ik in het verleden continu last kreeg van geïrriteerde ogen bij gebruik van week en/of maand lenzen.

Sinds ik de overstap op dag lenzen heb gemaakt ervaar ik 0,0 last van geïrriteerde ogen.

Voor mij alleen nog maar daglenzen!

 • Scuderia110
 • Registratie: September 2017
 • Niet online
Osiris schreef op vrijdag 9 juli 2021 @ 23:11:
[...]

Een maand lang dezelfde lenzen in je oog houden? Worden ze tussendoor nog even gedesinfecteerd of hoe zit dat? Want anders is dat echt een recept voor heel nare infecties :X

Uit de gebruiksaanwijzing van de B&L PureVision2:


[...]


Hmm, maar da's de PureVision2. Als ik een andere manual voor de PureVision erbij pak, staat er:


[...]


Maar er staat óók in:


[...]


Persoonlijk zou ik 't er niet op gokken. Daar zijn m'n ogen me én te kwetsbaar én te dierbaar voor. Geef mij maar daglenzen :)
Tja, gaat al 23 jaar goed, wat uiteraard geen garantie is. Maar dus een maand dag en nacht in zonder dat ze eruit gaan.
Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee