Vochtige kruipruimte als opslagruimte: ventileren?

Pagina: 1
Acties:
  • 10.977 views

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Onder onze woning (uit 2008) ligt een kruipruimte die ik wil gebruiken als opslagruimte. Ik zit alleen met een vochtprobleem en daarvoor zoek ik een oplossing (als die er is).

Situatie
Onder onze hele woning ligt een kruipruimte. Die beslaat een oppervlakte van ongeveer 5.50m x 11.50m. De helft daarvan heeft een hoogte van circa 110cm en de andere helft is veel lager (ca. 40cm). Die eerste helft wil ik gebruiken als opslagruimte. Onze woning biedt verder weinig opslagmogelijkheden en de vorige bewoners hadden reeds een gat gemaakt om de kruipruimte in te kunnen (oorspronkelijk kon je er zonder breekwerk niet in komen).

Zijaanzicht van de kruipruimte:
code:
1
2
3
4
            ______________ TERRAS
           X              Y
 __________X              Y
|_________________________Y

X is de plek waar ik de kruipruimte in kan. Y is de funderingmuur aan de tuinzijde. Het terras ligt dus gelijk met de bovenzijde van de vloer (van de woonkamer). Het linkerdeel is een lager geleden gedeelte van de woonkamer.

In het hoge gedeelte van de kruipruimte was de vorige bewoner begonnen met het leggen van bouwzeil met daarop betontegels. Ik heb dat afgemaakt, zodat dat deel van de kruipruimte nu nagenoeg volledig "bestraat" is. Ook heb ik er verlichting aangelegd.

Een foto om het duidelijker te maken (hier was het nog niet helemaal af, maar dan zie je de opbouw). De muur aan de achterzijde is dus muur Y:
Afbeeldingslocatie: https://i.ibb.co/x6BpdSD/1-B0-FBC0-A-CB8-A-46-C3-9-FA0-75-D1-A89-A6-D10.jpg
De oppervlakte lijkt hier kleiner door de hoek waarin de foto is genomen

De kruipruimte is aan bovenzijde (dus feitelijk de onderkant van onze woonkamervloer) geïsoleerd met een laag piepschuim (ik weet niet hoeveel, maar wel echt behoorlijk. 20-30cm of zo, misschien nog wel meer). Het betreft een betonnen vloer waar in de dekvloer vloerverwarming is gefreesd (onze hoofdverwarming).

Het probleem is dat de relatieve luchtvochtigheid in de kruipruimte aan de (veel) te hoge kant is. Een maand of wat geleden was het nog 85%. Ik heb toen wat vochtvreters geplaatst en in de opvangbakjes zit inmiddels ook wel een laagje water, maar geholpen heeft het niet. De luchtvochtigheid is inmiddels 97% :+ Ik had er als test even een stoffen tas in gelegd en daar was al wat schimmel op zichtbaar (maar ja, wat wil je met die luchtvochtigheid). Door de regen van de afgelopen tijd lijkt het erop dat muur Y vochtiger is geworden. Dat lijkt me niet heel vreemd overigens.

Ter verduidelijking: er staat geen water in de kruipruimte. Het zand dat onder het zeil (en in het lage gedeelte van de kruipruimte) ligt, voelt licht vochtig aan. Er heeft in de afgelopen 5-10 jaar een houten pallet en enkele witte meubelplaten (op stenen iets van de grond af) gelegen. Die waren nagenoeg niet aangetast. Alleen het deel van de pallet dat direct contact had met de grond was verrot.

Gewenste oplossing
Een kruipruimte die ik kan gebruiken als opslagruimte, zulks tegen acceptabele (lees: zo min mogelijke) kosten.

Wat ik overweeg
Ik heb eigenlijk maar een oplossing bedacht: het ventileren van de kruipruimte. Daarbij denk ik aan het laten boren van vier ventilatiekokers. Twee aan de voorzijde van de woning en twee aan de achterzijde. Eventueel zou ik op enkele ventilatiekokers een ventilator op een tijdklok kunnen plaatsen, zodat de ventilatie bijvoorbeeld een uur per dag geforceerd wordt. Ik twijfel nog of het zinvol/effectief zou zijn om een scheiding in de kruipruimte te maken tussen het hoge en het lage deel (bijvoorbeeld dmv betonplex).

Vragen/zorgen
Ik heb veel gezocht op internet, maar ik kom er niet helemaal uit. Betonboorders/ventilatiespecialisten pleiten natuurlijk allemaal voor ventilatie. Volgens het bouwbesluit is kruipruimte ventilatie niet (meer) verplicht en met een gesloten kruipruimte zou je volgens mij dan ook niet zoveel voordeel hebben van een geventileerde kruipruimte. Hier ook het forum ben ik ook wel wat posts tegengekomen over het ventileren en isoleren van de kruipruimte, maar dat ziet meestal op geuroverlast (heb ik niet), een laag water in de kruipruimte (heb ik ook niet) of het isoleren van de vloer.

Mijn vragen/zorgen:
  1. Zal het plaatsen van de ventilatiekokers ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid daalt naar een acceptabel niveau zodat ik de kruipruimte als opslag kan gebruiken? Er moet in ieder geval kleding (al dan niet in zakken) in bewaard kunnen worden zonder kans op schimmel en indien mogelijk zou ik er ook electronica in willen bewaren.
  2. Zijn vier ventilatie kokers genoeg, zijn er meer nodig, of kan het zelfs met minder? Heeft het plaatsen van ventilatoren nog een gunstig effect?
  3. Heeft het plaatsen van een scheidingswand in de kruipruimte nog enig nut?
  4. Moet ik me zorgen maken om de efficiëntie van onze vloerverwarming? Ik kan me zo voorstellen dat het koeler wordt in de kruipruimte door de ventilatie, zeker bij strenge winters.
  5. Zijn er nog zaken waar ik rekening mee moet houden?
Andere oplossingen, tips, ervaringen (met kruipruimte ventilatie, maar ook met specifieke partijen die de ventilatiekokers voor mij zouden kunnen boren/installeren, regio Arnhem-Nijmegen), etc. zijn natuurlijk ook welkom.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • kabeltjekabel
  • Registratie: April 2018
  • Laatst online: 13-02-2021
Je zou ook kunnen of het haalbaar is het verder uit te graven, de fundering uit te breiden en er een volwaardig keldertje te storten.

Hoe hoog staat het grondwater waar je woont?

Kruipruimteventilatie is vooral van belang bij houten vloeren. Piepschuim en beton kan in principe gewoon tegen vocht.

Let op dat het in de winter in de kruipruimte kouder wordt als je de bodem afdekt.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • eLScha
  • Registratie: Juli 2005
  • Niet online
Hoe vaak ben je van plan te gaan kijken in de kruipruimte en hoe waardevol zijn je spullen? Tot 6 jaar geleden was de kruipruimte hier droog. Inmiddels staat er, afhankelijk van het seizoen 30 tot 80cm water in.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
kabeltjekabel schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 18:00:
Je zou ook kunnen of het haalbaar is het verder uit te graven, de fundering uit te breiden en er een volwaardig keldertje te storten.

Hoe hoog staat het grondwater waar je woont?

Kruipruimteventilatie is vooral van belang bij houten vloeren. Piepschuim en beton kan in principe gewoon tegen vocht.

Let op dat het in de winter in de kruipruimte kouder wordt als je de bodem afdekt.
De vorige bewoner heeft dat overwogen, maar het is verhuizen geworden. Kostenpost voor uitgraven werd te hoog. Er zijn ook meerdere buren hier in de straat die het hebben overwogen maar er ook uit kostenoverwegingen van hebben afgezien. Maar hoe dan ook, daar heb ik sowieso nu geen budget voor. Anders zou ik het zeker hebben overwogen.

Hoe hoog het grondwater staat weet ik niet, kan ik dat ergens zien? Ik heb in ieder geval nooit water in de kruipruimte gezien (maar woon er pas 1.5 jaar). Van andere buren (die ook toegang tot hun kruipruimte hebben) begreep ik dat zij ook geen water in de kruipruimte hebben (gehad). Zij gebruiken de kruipruimte soms ook als opslag, maar dan vrij kleinschalig voor wat waardeloze spullen. De spullen die ik erin op wil slaan zijn in die zijn van waarde dat ik ze niet kwijt wil (anders had ik ze wel weggedaan, ben geen verzamelaar).
schakenraadjuh schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 18:04:
Hoe vaak ben je van plan te gaan kijken in de kruipruimte en hoe waardevol zijn je spullen? Tot 6 jaar geleden was de kruipruimte hier droog. Inmiddels staat er, afhankelijk van het seizoen 30 tot 80cm water in.
Zie hierboven. Ik hoop maar dat het droog blijft, want als er 80cm water in komt stroomt het mijn woonkamer in :+ Dat is in de afgelopen 12 jaar dat de woningen hier staan volgens mij (gelukkig) bij niemand gebeurd.

Edit:
Grondwaterstand kan je blijkbaar inzien via www.dinoloket.nl, maar ik begrijp niet hoe ik de cijfers moet lezen. Maaiveldhoogte 10.16 m (NAP)
Bovenkant buis 10.81 m (NAP)
Bovenkant filter 0.16 m (NAP)
Onderkant filter -1.84 m (NAP)
Watervoerend pakket
Lithologie
GHG 9.12 m (NAP)
GLG 8.3 m (NAP)
Dit is van een van de buizen. Zijn er meerdere maar die zijn dieper of zo?

Grafiekje
Afbeeldingslocatie: https://i.ibb.co/pwq62Q1/451821-C2-7-E3-F-486-E-997-D-EA3-ABB4-A3714.png

[ Voor 10% gewijzigd door cryptapix op 19-06-2020 18:30 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • TheGhostInc
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
Ik zou kijken naar goede opberg boxen.
Zelf heb ik 'Really useful box'-en.

Vocht buitenhouden is het lastigste wat er is, met een beetje hobby werk gaat dat erg lastig worden.
Zelfs al zou er 10-20cm water komen te staan overleven je spullen het nog.
Eventueel wat vochtvreter in de box.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Rukapul
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 20:08
Laat ik voorop stellen dat ik niet snel mijn kruipruimte als opslag zal gebruiken. (Inmiddels wel ontdaan van puin, van bodem folie voorzien en 'schoon'.)

In principe kun je in de kruipruimte een normale relatieve (!) luchtvochtigheid halen. Normaal wordt echter sterk bepaald door temperatuur.

Topicstarter geeft aan een deel met zeil afgedekt te hebben. Dit moet afgemaakt worden om te voorkomen dat uit het resterende deel vocht verdampt uit de bodem.

Ventilatie kan daarna beschouwd worden, passief danwel actief.

Het begint echter met meten, kruipruimte, woonkamer en buiten, van relatieve luchtvochtigheid en temperatuur.
kabeltjekabel schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 18:00:


Let op dat het in de winter in de kruipruimte kouder wordt als je de bodem afdekt.
Niet bij afdekken, alleen bij thermische isolatie. En zeil/folie en stenen isoleren niet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
TheGhostInc schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 18:49:
[...]

Ik zou kijken naar goede opberg boxen.
Zelf heb ik 'Really useful box'-en.

Vocht buitenhouden is het lastigste wat er is, met een beetje hobby werk gaat dat erg lastig worden.
Zelfs al zou er 10-20cm water komen te staan overleven je spullen het nog.
Eventueel wat vochtvreter in de box.
Ik stop zoveel mogelijk ik dozen/zakken, maar heb eigenlijk niet voldoende vertrouwen in de vochtdichtheid daarvan. Zou je het aandurven daar elektronica in te stoppen en in een vochtige ruimte te plaatsen? Een vochtvreter in elke doos stoppen tikt aardig aan. Zeker als ik die elke zoveel maanden moet vervangen. Dan zit ik ook nog met een probleem dat de boxen niet groot genoeg zijn voor veel spullen (oa kerstboom, backpacks, skispullen, etc.).

Dus ik zoek liever een oplossing waarbij het vochtpercentage afneemt. Als dat niet mogelijk is, dan zal ik inderdaad naar dozen moeten, maar kan ik eigenlijk alleen spullen opslaan die minder waardevol zijn.

Er komen sowieso rekken te staan waar de spullen in kunnen staan, zodat ze in ieder geval miet direct op de grond liggen/staan.

Overigens wil ik ook nog iets van vocht-/watersensoren plaatsen zodat ik eea vanaf de bank in de gaten kan houden c.q. gealarmeerd word bij problemen.
Rukapul schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 19:00:
Laat ik voorop stellen dat ik niet snel mijn kruipruimte als opslag zal gebruiken. (Inmiddels wel ontdaan van puin, van bodem folie voorzien en 'schoon'.)

In principe kun je in de kruipruimte een normale relatieve (!) luchtvochtigheid halen. Normaal wordt echter sterk bepaald door temperatuur.

Topicstarter geeft aan een deel met zeil afgedekt te hebben. Dit moet afgemaakt worden om te voorkomen dat uit het resterende deel vocht verdampt uit de bodem.

Ventilatie kan daarna beschouwd worden, passief danwel actief.

Het begint echter met meten, kruipruimte, woonkamer en buiten, van relatieve luchtvochtigheid en temperatuur.

[...]

Niet bij afdekken, alleen bij thermische isolatie. En zeil/folie en stenen isoleren niet.
toon volledige bericht
Dus ook een bouwzeil in het lage gedeelte van de kruipruimte leggen? Ik hoopte daar eigenlijk niet te hoeven komen. Daar ligt nog wat bouwpuin en ik voel me ook niet heel comfortabel bij het kruipen daar moet ik bekennen.

De luchtvochtigheid in de woonkamer schommelt meestal tussen de 40% en 60%. Buiten weet ik niet, maar daar heb ik sowieso geen invloed op. De temperatuur in de woonkamer is altijd rond de 19-20 graden (in zomer warmer). De kruipruimte had de laatste maanden een vrij stabiele temperatuur van rond de 15 graden. Ik realiseer me dat de kruipruimte bij ventileren zoiets kan worden als het kleine schuurtje in de tuin. Daar wil je eigenlijk ook geen electronica opslaan. Het verwarmen zou een optie zijn, maar dan ontkom je niet aan isoleren. Tenzij het geld toch tegen de plinten klotst.

[ Voor 37% gewijzigd door cryptapix op 19-06-2020 19:11 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Rukapul
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 20:08
Dus ook een bouwzeil in het lage gedeelte van de kruipruimte leggen? Ik hoopte daar eigenlijk niet te hoeven komen. Daar ligt nog wat bouwpuin en ik voel me ook niet heel comfortabel bij het kruipen daar moet ik bekennen.
Tja, het vocht komt ergens vandaan...
De luchtvochtigheid in de woonkamer schommelt meestal tussen de 40% en 60%. Buiten weet ik niet, maar daar heb ik sowieso geen invloed op. De temperatuur in de woonkamer is altijd rond de 19-20 graden (in zomer warmer). De kruipruimte had de laatste maanden een vrij stabiele temperatuur van rond de 15 graden. Ik realiseer me dat de kruipruimte bij ventileren zoiets kan worden als het kleine schuurtje in de tuin. Daar wil je eigenlijk ook geen electronica opslaan. Het verwarmen zou een optie zijn, maar dan ontkom je niet aan isoleren. Tenzij het geld toch tegen de plinten klotst.
Correct. Een kerstboom zou echter geen probleem moeten zijn.

Als ik het goed begrijp is er nu geen ventilatie. Dan kom je dus sowieso niet af van het bestaande vocht en het vocht wat erbij komt bv van doorslag van de natte fundering, etc., als je niets aanbrengt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Rukapul schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 19:18:
[...]

Tja, het vocht komt ergens vandaan...

[...]

Correct. Een kerstboom zou echter geen probleem moeten zijn.

Als ik het goed begrijp is er nu geen ventilatie. Dan kom je dus sowieso niet af van het bestaande vocht en het vocht wat erbij komt bv van doorslag van de natte fundering, etc., als je niets aanbrengt.
Ik dacht eigenlijk dat ook een los zeil op de grond leggen het niet zo voorkomen (ook gezien de doorslag van de fundering).

Nu kom ik zeker niet van het vocht af, daarom overweeg ik dus ventilatie aan te leggen. Maar de vraag is of ik daarmee wel het gewenste effect bereik.

Side note: de woning heeft een woonoppervlak van bijna 160m maar toch slechts drie slaapkamers en geen mogelijkheid een extra slaapkamer te creëren. De enige opslagplek die ik heb is een kleine gangkast waar ook de cv ketel in hangt. Wil ik meer opslag, dan zou ik een van de kinderslaapkamers moeten opofferen. Dat kan nu met 1 slaapkamer wel, maar is op langere termijn geen optie. En grote spullen zoals kerstbomen, skispullen, backpacks, etc. nemen nogal wat (kast)ruimte in.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • prein2
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 19:49

prein2

2.430 kWp, Solaredge SE2200

Ventileren gaat helpen. Verwarmen gaat ook helpen. En inderdaad het lage gedeelte afsluiten van het hoge gedeelte. Kan door het lage gedeelte te voorzien van grondzeil. Of door een verticaal (en dicht) schot te maken en zo de ruimtes te scheiden. Dan Ventileren en (een beetje) verwarmen. Dat gaat schelen.

Eigenlijk zou je de isolatie van de vloer weg moeten halen en die op de grond moeten leggen. Dan trek je de ruimte bij het warme gedeelte van de woning 😉

PVoutput


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Rukapul
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 20:08
Los werkt prima. Ik zie het condens zo tegen de onderkant van de PE folie dat los op de bodem ligt. Net zo goed kun je het iets hoger bevestigen tegen de fundering.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
prein2 schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 19:39:
Ventileren gaat helpen. Verwarmen gaat ook helpen. En inderdaad het lage gedeelte afsluiten van het hoge gedeelte. Kan door het lage gedeelte te voorzien van grondzeil. Of door een verticaal (en dicht) schot te maken en zo de ruimtes te scheiden. Dan Ventileren en (een beetje) verwarmen. Dat gaat schelen.

Eigenlijk zou je de isolatie van de vloer weg moeten halen en die op de grond moeten leggen. Dan trek je de ruimte bij het warme gedeelte van de woning 😉
Heb je enige idee hoe effectief ventileren gaat zijn?

Die laatste optie is geen serieuze optie zonder ook de muren te isoleren. Dan ben ik zinloos een niet geïsoleerde ruimte aan het verwarmen. Warmte gaat via de muren weg en m’n vloerverwarming gaat veel warmte verliezen.

Stel dat ik de verticale scheidingswand plaats en die rondom dichtkit/-pur, hoe gaat het dan met de ventilatie van het andere deel? Als ik daar twee ventilatiekokers plaats links en rechts, heb ik neem ik aan aanzienlijk minder veel luchtstroom dan als het van 2 roosters voor naar 2 roosters achter kan stromen?

Zou het verwarmen echt effectief of noodzakelijk zijn? Het lijkt mij dat door de niet geïsoleerde wanden ik vooral hard aan het stoken ben voor een klein beetje effect. Dat verwarmen zou dan ook nog eens op relatief dure elektra moeten.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Marzman
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

Interessant, ik heb ook een kruipruimte en geen zolder. Zou daar best de kerstspullen enzo op willen slaan maar ik maak me ook zorgen om vocht. Het zal nu geen probleem zijn, maar in het voorjaar toen het zo veel regende wel.

Bij mij ligt het onder de halve woning (keuken, hal, wc, onder de huiskamer is geen kruipruime).

[ Voor 18% gewijzigd door Marzman op 19-06-2020 20:34 ]

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 03-05 17:46
Heb je geen ventilatieroosters onderin de gevels (zwart rooster)? In principe is de kruipruimte buiten de thermische en waterdichte schil van de woning.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • TheGhostInc
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 19:04:
Ik stop zoveel mogelijk ik dozen/zakken, maar heb eigenlijk niet voldoende vertrouwen in de vochtdichtheid daarvan. Zou je het aandurven daar elektronica in te stoppen en in een vochtige ruimte te plaatsen?
Ja hoor.
Sowieso is elektronica helemaal niet zo gevoelig, zeker niet als het uitstaat.
Maar van die kunststof bakken isoleren ook en hebben weinig warmtecapaciteit. Dus het zal eerder tegen de fundering condenseren dan tegen je bakken.
cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 19:04:
Een vochtvreter in elke doos stoppen tikt aardig aan. Zeker als ik die elke zoveel maanden moet vervangen. Dan zit ik ook nog met een probleem dat de boxen niet groot genoeg zijn voor veel spullen (oa kerstboom, backpacks, skispullen, etc.).
Ik bedoel gewoon wat silica zakjes, die trekken wat vocht weg en aangezien die bakken aardig luchtdicht zijn zal het gewoon droogblijven.

Daarnaast heeft juist Really Useful Boxes ook boxen voor de kerstboom. Ik ken ze vanuit het VK en ben fan. Lekker stevig, lekker groot en altijd bij te bestellen. discountoffice.nl heeft ze in NL.
https://discountoffice.nl.../41/large/SP-UB77LC-1.jpg
Ik heb 20+ 64/84L bakken. Die verhuizen super, stapelen ideaal en passen ook perfect in een (brede) ikea Pax kast.

Overigens zou ik wegblijven van kartonnen dozen. Zilvervisjes vinden die super en een paar jaartjes in een vochtige ruimte en ze zijn weg.
Bakken van de action zijn vaak van mindere kwaliteit en dan gaan ze scheuren. En je hebt vaak allerlei maten, helemaal als je meerdere jaren aan het kopen bent. Dan kun je niet meer stapelen en gaan ze eerder stuk.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Marzman
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 19:04:
[...]

Ik stop zoveel mogelijk ik dozen/zakken, maar heb eigenlijk niet voldoende vertrouwen in de vochtdichtheid daarvan. Zou je het aandurven daar elektronica in te stoppen en in een vochtige ruimte te plaatsen? Een vochtvreter in elke doos stoppen tikt aardig aan. Zeker als ik die elke zoveel maanden moet vervangen. Dan zit ik ook nog met een probleem dat de boxen niet groot genoeg zijn voor veel spullen (oa kerstboom, backpacks, skispullen, etc.).
Ik heb 10 jaar in een appartement met een vochtige kelder gewoond en ik had alles in plastic dozen op pallets staan. Nou ik heb alles van electronica weg kunnen gooien, de hoezen om luidsprekers zaten vol witte schimmel, alles van ijzer was verroest. Sommige andere dingen konden er beter tegen (powerlines, die heeft mijn vader nu).

Sommige andere dingen heb ik nog wel, een bbq had het redelijk overleefd, mijn gereedschap zag er wat verroest uit maar ik heb het nog niet weggegooid tot ik alles vervangen heb. Ik zou er geen electronica opslaan.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • biomass
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 04-05 20:15
cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 17:44:
Mijn vragen/zorgen:
  1. Zijn er nog zaken waar ik rekening mee moet houden?
Andere oplossingen, tips, ervaringen (met kruipruimte ventilatie, maar ook met specifieke partijen die de ventilatiekokers voor mij zouden kunnen boren/installeren, regio Arnhem-Nijmegen), etc. zijn natuurlijk ook welkom.
Onder of boven de rivieren? Hier bij de uiterwaarden van Arnhem (1995??) denk ik aan eerder aan droge opslag op zolder, waar ik een warmteprobleem heb, door de zon.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Señor Sjon schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 20:40:
Heb je geen ventilatieroosters onderin de gevels (zwart rooster)? In principe is de kruipruimte buiten de thermische en waterdichte schil van de woning.
Nee, die zitten er geen. Zit bij een enkele steen wel een voeg ruimte (lees: gewoon geen voeg), maar volgens mij is dat niet meer dan spouwventilatie. De kruipruimte heeft geen gaten.

@TheGhostInc Zal er toch eens naar kijken dan. Een snelle zoekopdracht leerde wel dat dat een aardige kostenpost gaat worden. Ik heb nu een paar van deze zakken: https://www.ikea.com/nl/nl/p/parkla-opbergtas-50395382/. Karton ga ik zeker niet gebruiken. Die zijn sowieso heel vochtgevoelig.
Marzman schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 20:50:
[...]

Ik heb 10 jaar in een appartement met een vochtige kelder gewoond en ik had alles in plastic dozen op pallets staan. Nou ik heb alles van electronica weg kunnen gooien, de hoezen om luidsprekers zaten vol witte schimmel, alles van ijzer was verroest. Sommige andere dingen konden er beter tegen (powerlines, die heeft mijn vader nu).

Sommige andere dingen heb ik nog wel, een bbq had het redelijk overleefd, mijn gereedschap zag er wat verroest uit maar ik heb het nog niet weggegooid tot ik alles vervangen heb. Ik zou er geen electronica opslaan.
Daar ben ik bij gebruik van dozen dus ook bang voor. Had je iets van vochtvreters in de bakken?
biomass schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 20:53:
[...]

Onder of boven de rivieren? Hier bij de uiterwaarden van Arnhem (1995??) denk ik aan eerder aan droge opslag op zolder, waar ik een warmteprobleem heb, door de zon.
Tussen de rivieren :P Een zolder hebben we niet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Marzman
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 20:56:
[...]
Daar ben ik bij gebruik van dozen dus ook bang voor. Had je iets van vochtvreters in de bakken?
Dat had niet zo veel nut, een paar keer per jaar was er een dompelpomp nodig. Daarom lag alles op pallets.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Marzman schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 20:58:
[...]

Dat had niet zo veel nut, een paar keer per jaar was er een dompelpomp nodig. Daarom lag alles op pallets.
Ok, dat is wel een stuk extremer dan hier. Maar goed, met de huidige 97% RLV zit ik niet ver van jouw situatie af als het gaat om vocht in de lucht.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Drardollan
  • Registratie: Juli 2018
  • Laatst online: 10:56
Waarom huur je niet gewoon een storage box? Dit kan toch nooit goed gaan, dit krijg je niet droog denk ik met iets als een zeiltje en wat tegels. Los van de onverwachte effecten van de winter of regen. Het feit dat je de spullen wil opslaan zegt dat ze iets waard zijn voor je, die wil je dan toch goed opslaan?

[ Voor 6% gewijzigd door Drardollan op 19-06-2020 21:01 ]

Automatisch crypto handelen via een NL platform? Check BitBotsi !


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Marzman
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 20:59:
[...]

Ok, dat is wel een stuk extremer dan hier. Maar goed, met de huidige 97% RLV zit ik niet ver van jouw situatie af als het gaat om vocht in de lucht.
Er zijn ook electrische ontvochtigers, maar die werken vooral goed bij warm weer (en dan is het meestal niet nodig). Misschien is dat een optie voor je kruipruimte.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • biomass
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 04-05 20:15
Waar je je spullen ook opslaat, vochtvreters hebben alleen zin als het hetgene wat je wil bewaren luchtdicht verpakt wordt. Als er vochtige lucht bij kan, is de vochtvreter binnen de kortste keren verzadigd en heeft die geen zin meer. Karton houd vocht vast en trekt beestjes aan.

@Drardollan Een storage box is ook geen 'zonder zorgen' oplossing, zie bijvoorbeeld hier Waterschade inboedel in gehuurde opslagunit Daar wordt je ook geacht de boel in de gaten te houden.

[ Voor 5% gewijzigd door biomass op 19-06-2020 21:10 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • FRANQ
  • Registratie: Juli 2017
  • Laatst online: 20:57
Ik heb een hele rij van deze ventilatie kokers in mijn gevel laten boren.
Zowel voor als achter.

https://www.mijnijzerware...gV_crl_7McaRoCMd4QAvD_BwE

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Drardollan schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 21:00:
Waarom huur je niet gewoon een storage box? Dit kan toch nooit goed gaan, dit krijg je niet droog denk ik met iets als een zeiltje en wat tegels. Los van de onverwachte effecten van de winter of regen. Het feit dat je de spullen wil opslaan zegt dat ze iets waard zijn voor je, die wil je dan toch goed opslaan?
Nooit aan gedacht eigenlijk. Maar dat kost al snel 20e per maand. Dat vind ik vrij veel voor wat snowboards, backpacks en een kerstboom ;) En ik vind het ook niet handig om die spullen elders op te slaan dan thuis. Dat wordt een verzamelbox voor spullen die je niet gebruikt en mijn idee is juist om de spullen die ik niet gebruik weg te doen. Van een deel van de spullen is het ook helemaal niet handig om die in een externe opslag te hebben, zoals een deel van het gereedschap. Het beste zou zijn een garage te hebben, maar de vorige bewoners hebben bij de bouw voor een grotere woonkamer gekozen.
Marzman schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 21:06:
[...]

Er zijn ook electrische ontvochtigers, maar die werken vooral goed bij warm weer (en dan is het meestal niet nodig). Misschien is dat een optie voor je kruipruimte.
Zal daar eens verder onderzoek naar doen. Maar als zo een ding 24/7 aan moet staan wordt de stroomregeling ook fors. En ik moet natuurlijk iets met de vocht dat wordt onttrokken.
biomass schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 21:08:
Waar je je spullen ook opslaat, vochtvreters hebben alleen zin als het hetgene wat je wil bewaren luchtdicht verpakt wordt. Als er vochtige lucht bij kan, is de vochtvreter binnen de kortste keren verzadigd en heeft die geen zin meer. Karton houd vocht vast en trekt beestjes aan.

@Drardollan Een storage box is ook geen 'zonder zorgen' oplossing, zie bijvoorbeeld hier Waterschade inboedel in gehuurde opslagunit Daar wordt je ook geacht de boel in de gaten te houden.
Die plastic boxen zijn natuurlijk niet vochtdicht. En de skispullen passen er sowieso al niet in ;)
FRANQ schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 21:46:
Ik heb een hele rij van deze ventilatie kokers in mijn gevel laten boren.
Zowel voor als achter.

https://www.mijnijzerware...gV_crl_7McaRoCMd4QAvD_BwE
Ja aan dat soort kokers denk ik dus ook. Kun je iets zeggen over de luchtvochtigheid in je kruipruimte voor en na plaatsing? Hoeveel heb je er laten boren en wat was je ongeveer kwijt?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FRANQ
  • Registratie: Juli 2017
  • Laatst online: 20:57
cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 22:16:
Ja aan dat soort kokers denk ik dus ook. Kun je iets zeggen over de luchtvochtigheid in je kruipruimte voor en na plaatsing? Hoeveel heb je er laten boren en wat was je ongeveer kwijt?
Heb elke 50cm zo'n buis in mijn voor en zijgevel.
In de achtergevel heb ik 4 van die rechthoekige ddie je in elk rijtjeshuis ziet, maar die zijn niet achteraf te plaatsen.

Zat bij mij in een grote verbouwing verwerkt qua prijs.
Maar je kan ze zelf plaatsen.
Moet je alleen een boormachine en boor huren.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
FRANQ schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 22:34:
[...]


Heb elke 50cm zo'n buis in mijn voor en zijgevel.
In de achtergevel heb ik 4 van die rechthoekige ddie je in elk rijtjeshuis ziet, maar die zijn niet achteraf te plaatsen.

Zat bij mij in een grote verbouwing verwerkt qua prijs.
Maar je kan ze zelf plaatsen.
Moet je alleen een boormachine en boor huren.
Elke 50cm, dat zijn er nogal wat. Aan de achterzijde kan ik er eigenlijk maar 2 kwijt. De achtergevel bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit glas. Sowieso is maar de vraag of er schuin genoeg geboord kan worden dat het een beetje goed uitkomt.

Ik doe dat liever niet zelf en volgens mij is het niet zo heel duur om het te laten doen.

Maar wat heeft de ventilatie jou opgeleverd?

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Bart2005
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 11-09-2022
cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 22:16:
[...]

Nooit aan gedacht eigenlijk. Maar dat kost al snel 20e per maand. Dat vind ik vrij veel voor wat snowboards, backpacks en een kerstboom ;) En ik vind het ook niet handig om die spullen elders op te slaan dan thuis.
Filosofisch gezien ben je dan een slaaf van spullen die je haast nooit gebruikt. Dan gaat men blijkbaar dit soort vergezochte "oplossingen" verzinnen. Doe het gewoon weg. Van snowboarden en backpakken komt voorlopig toch niks. En dan koop je met kerst gewoon een echte kerstboom. Ontspullen zeg maar. Het houden van spullen die je eigenlijk niet nodig hebt kost veel geld en kopzorgen zoals uit dit topic blijkt. ;)

[ Voor 3% gewijzigd door Bart2005 op 19-06-2020 23:03 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • FRANQ
  • Registratie: Juli 2017
  • Laatst online: 20:57
cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 22:52:
[...]

Elke 50cm, dat zijn er nogal wat. Aan de achterzijde kan ik er eigenlijk maar 2 kwijt. De achtergevel bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit glas. Sowieso is maar de vraag of er schuin genoeg geboord kan worden dat het een beetje goed uitkomt.

Ik doe dat liever niet zelf en volgens mij is het niet zo heel duur om het te laten doen.

Maar wat heeft de ventilatie jou opgeleverd?
Bij mij was het heel nat, en nu is het droog.
Had geen water in de kruipruimte maar wel nat zand en druppels water aan de onderkant van de vloer.

Elke 50 cm is misschien ook niet nodig bij jou.
Bij mij is de kruipruimte erg gecompartimenteerd, elke muur op de benedenverdieping staat op staal gefundeerd in de kruipruimte. Dat zal jij niet hebben.
Bij mij belemmert dat de luchtstroom nogal.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • MisteRMeesteR
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 19:56

MisteRMeesteR

Moderator Internet & Netwerken

Is Gek op... :)

Wij hebben dan weliswaar plenty opslagruimte in onze woning maar desondanks zijn wij grootverbruikers van de vacuümzakken van de Action.

Gaat enorm veel in (kleding dan in ons geval maar ze zijn best groot) en wordt dus luchtdicht weggelegd als ‘pakket’ tot het desbetreffende seizoen weer aanbreekt. Geurbuiltje erbij en de zak pakken we in de zelfde vorm na een half jaar weer achter het schot vandaan als dat we hem daar neerlegden.

Snowboard zal denk ik wel passen in de grootste maat, welke overigens op de doos staat :+

Edit: linkje: https://www.action.com/nl-nl/p/vacuum-opbergzakken-/

Probleem met de Action is dat het ‘merk’ vaak wisselt en dus ook de afmetingen in deze want onze grootste is volgens mij 150cm lang.

Maten staan er b.t.w. bij, kosten geen drol zoals je ziet en je kunt je spullen ook verdelen over meerdere zakken en ze zijn herbruikbaar.

[ Voor 24% gewijzigd door MisteRMeesteR op 19-06-2020 23:23 ]

www.google.nl


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 11851

schakenraadjuh schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 18:04:
Hoe vaak ben je van plan te gaan kijken in de kruipruimte en hoe waardevol zijn je spullen? Tot 6 jaar geleden was de kruipruimte hier droog. Inmiddels staat er, afhankelijk van het seizoen 30 tot 80cm water in.
Sterker nog, er komen een paar hoosbuien zoals onlangs voorbij en je hele kruipruimte staat vol met water. dag spullen.

Een kruipruimte is bedoeld om bij je leidingen, kabels en afvoeren te kunnen, niet als opslagruimte.

Gewoon niet doen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Bart2005 schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 23:00:
[...]

Filosofisch gezien ben je dan een slaaf van spullen die je haast nooit gebruikt. Dan gaat men blijkbaar dit soort vergezochte "oplossingen" verzinnen. Doe het gewoon weg. Van snowboarden en backpakken komt voorlopig toch niks. En dan koop je met kerst gewoon een echte kerstboom. Ontspullen zeg maar. Het houden van spullen die je eigenlijk niet nodig hebt kost veel geld en kopzorgen zoals uit dit topic blijkt. ;)
Ik heb helemaal niet zoveel spullen die ik niet gebruik. Laatst nog 8 verhuisdozen met spul dat ik niet gebruik weggegooid. Maar het slaat natuurlijk helemaal nergens op om duizenden euro’s aan snowboards, gereedschap, backpacks, etc. weg te gooien enkel omdat je een deel daarvan maar 1 of 2x per jaar gebruikt. Daar heb je het immers voor gekocht. Vele mensen hebben hun schuur, garage en/of zolder vol staan. Ik heb geen zolder en geen garage. Het enige dat ik heb is een kleine schuur waar drie fietsen, een barbecue en wat tuingereedschap/-spullen in staan. Veel meer plek is er ook niet.
MisteRMeesteR schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 23:19:
Wij hebben dan weliswaar plenty opslagruimte in onze woning maar desondanks zijn wij grootverbruikers van de vacuümzakken van de Action.

Gaat enorm veel in (kleding dan in ons geval maar ze zijn best groot) en wordt dus luchtdicht weggelegd als ‘pakket’ tot het desbetreffende seizoen weer aanbreekt. Geurbuiltje erbij en de zak pakken we in de zelfde vorm na een half jaar weer achter het schot vandaan als dat we hem daar neerlegden.

Snowboard zal denk ik wel passen in de grootste maat, welke overigens op de doos staat :+

Edit: linkje: https://www.action.com/nl-nl/p/vacuum-opbergzakken-/

Probleem met de Action is dat het ‘merk’ vaak wisselt en dus ook de afmetingen in deze want onze grootste is volgens mij 150cm lang.

Maten staan er b.t.w. bij, kosten geen drol zoals je ziet en je kunt je spullen ook verdelen over meerdere zakken en ze zijn herbruikbaar.
Dit is wel een goed idee voor met name kleding. Die past bij ons gewoon in de (open) kasten in de slaapkamer, maar misschien kan ik er ook andere spullen in stoppen. Het is in ieder evaluatie luchtdicht.
Anoniem: 11851 schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 23:20:
[...]

Sterker nog, er komen een paar hoosbuien zoals onlangs voorbij en je hele kruipruimte staat vol met water. dag spullen.

Een kruipruimte is bedoeld om bij je leidingen, kabels en afvoeren te kunnen, niet als opslagruimte.

Gewoon niet doen.
Zoals al gezegd, ik heb nog van niemand in de straat gehoord dat er ooit water in de kruipruimte heeft gestaan.

Ik wil de kruipruimte ook niet uit luxe voor opslag gebruiken, maar enkel omdat er gewoon bijna geen opslagmogelijkheden in huis zijn. Alles volbouwen met grote kasten vind ik er niet uit zien. Ook een beetje vreemd: een paar kasten in de woonkamer met daarin je gereedschap, skispullen, rugzakken, kerstboom, etc.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Marzman
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 22:16:
[...]

Zal daar eens verder onderzoek naar doen. Maar als zo een ding 24/7 aan moet staan wordt de stroomregeling ook fors. En ik moet natuurlijk iets met de vocht dat wordt onttrokken.
Je kan die instellen op bijvoorbeeld 60 procent luchtvochtigheid (of wat je denkt dat het maximum is dat spullen niet beschadigen) en dan slaat hij af als dat bereikt is. Het onttrokken vocht moet je gewoon af en toe wegkiepen dus je moet het inderdaad wel af en toe inspecteren.

Het is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid vocht en de grote van de ruimte, door de beperkte hoogte kan dat laatste nog wel meevallen ook al ligt het onder je hele huis. Maar je moet dan geen ventilatiegaten hebben want anders slaat dat ding nooit af.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • caspervc
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 19:44
Stel je laat zon isolatieboer 30 cm eps korrels storten in je hele kruipruimte, dan ben je de vochtzaken uit de grond kwijt, en heb je extra isolatie. De lucht erboven zou langzaam droger moeten worden. Kan je je spullen dan in bakken op die laag leggen?

Kan me bedenken dat t niet heel praktisch loopt, en dat je die korrels af en toe weer moet uitvlakken maar lijkt me een redelijke optie?

MY24 Volvo XC40 Recharge SMER Fjord Blue


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Marzman schreef op zaterdag 20 juni 2020 @ 09:10:
[...]

Je kan die instellen op bijvoorbeeld 60 procent luchtvochtigheid (of wat je denkt dat het maximum is dat spullen niet beschadigen) en dan slaat hij af als dat bereikt is. Het onttrokken vocht moet je gewoon af en toe wegkiepen dus je moet het inderdaad wel af en toe inspecteren.

Het is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid vocht en de grote van de ruimte, door de beperkte hoogte kan dat laatste nog wel meevallen ook al ligt het onder je hele huis. Maar je moet dan geen ventilatiegaten hebben want anders slaat dat ding nooit af.
Kwestie van eerst testen voordat ik die ventilatiegaten laat boren :) Ik ga op onderzoek uit.
caspervc schreef op zaterdag 20 juni 2020 @ 09:19:
Stel je laat zon isolatieboer 30 cm eps korrels storten in je hele kruipruimte, dan ben je de vochtzaken uit de grond kwijt, en heb je extra isolatie. De lucht erboven zou langzaam droger moeten worden. Kan je je spullen dan in bakken op die laag leggen?

Kan me bedenken dat t niet heel praktisch loopt, en dat je die korrels af en toe weer moet uitvlakken maar lijkt me een redelijke optie?
Hmm, 30cm onder het lage gedeelte zou betekenen dat dat helemaal gevuld is en de kruipruimte daar niet meer toegankelijk is. 30cm ruimte inleveren in het hoge gedeelte lijkt me ook wat veel. 110cm is nog redelijk om wat gebukt te lopen, maar met 80cm gaat dat zeker niet lukken. Maar als dat de luchtvochtigheid naar laten we zeggen 50-60 brengt, is het te overwegen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Babel10
  • Registratie: Oktober 2017
  • Laatst online: 06-02 21:12
Die eps korrels wegen niks, die blaas je zo weg. Daar kan je niet ‘op’ lopen of iets op zetten. Als ik mijn vochtmeter op mijn 25cm laag wil leggen, dan verdwijnt hij zo naar beneden.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

Anoniem: 11851

Zoals al gezegd, ik heb nog van niemand in de straat gehoord dat er ooit water in de kruipruimte heeft gestaan.

Ik wil de kruipruimte ook niet uit luxe voor opslag gebruiken, maar enkel omdat er gewoon bijna geen opslagmogelijkheden in huis zijn. Alles volbouwen met grote kasten vind ik er niet uit zien. Ook een beetje vreemd: een paar kasten in de woonkamer met daarin je gereedschap, skispullen, rugzakken, kerstboom, etc.
Het is jouw huis dus je mag er uiteraard mee doen wat je wilt :)

Wat al eerder is aangehaald in dit topic, is een storage unit in de buurt geen optie? kost je een paar tientjes in de maand, en hoevaak gebruik je b.v. je skispullen en kerstboom nou per jaar?

*edit* ik begrijp dat je wel een tuin(tje) hebt? er zijn prima vocht-dichte tuinkasten te koop die er prima uit zien waar je een heleboel in op kan slaan, persoonlijk prefereer ik dat dan geld uit te geven aan je kruipruimte.

Ik heb jarenlang al mijn gereedschap en andere spullen buiten in dat soort kasten opgeslagen, geen spatje roest of problemen. temperatuur is het probleem niet, vocht wel.

[ Voor 21% gewijzigd door Anoniem: 11851 op 21-06-2020 02:11 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Babel10 schreef op zaterdag 20 juni 2020 @ 13:36:
Die eps korrels wegen niks, die blaas je zo weg. Daar kan je niet ‘op’ lopen of iets op zetten. Als ik mijn vochtmeter op mijn 25cm laag wil leggen, dan verdwijnt hij zo naar beneden.
Ok, geen optie dus :)
Anoniem: 11851 schreef op zondag 21 juni 2020 @ 02:05:
[...]


Het is jouw huis dus je mag er uiteraard mee doen wat je wilt :)

Wat al eerder is aangehaald in dit topic, is een storage unit in de buurt geen optie? kost je een paar tientjes in de maand, en hoevaak gebruik je b.v. je skispullen en kerstboom nou per jaar?

*edit* ik begrijp dat je wel een tuin(tje) hebt? er zijn prima vocht-dichte tuinkasten te koop die er prima uit zien waar je een heleboel in op kan slaan, persoonlijk prefereer ik dat dan geld uit te geven aan je kruipruimte.

Ik heb jarenlang al mijn gereedschap en andere spullen buiten in dat soort kasten opgeslagen, geen spatje roest of problemen. temperatuur is het probleem niet, vocht wel.
Een storageunit vind ik niet heel handig. Voor spullen die je echt maar 1x per jaar nodig hebt kan dat misschien nog wel, maar voor gereedschap is dat toch minder fijn. Daarbij komt nog dat ik niet vast wil zitten aan kosten.

We hebben wel een tuin ja, maar die is niet zo groot. Een stukje terras en voor de rest wat groente en fruit en dan houdt het al snel op. Los van dat ik die kasten vaak niet zo mooi vind, heb ik 0 vertrouwen in de veiligheid ervan. En dan doel ik met name op inbraak. Daar leg ik dus liever geen (en zeker niet meerdere) dure spullen in.

Ik hoopte eigenlijk op ervaringen en adviezen hoe ik dit idee werkend kan krijgen, maar als ik de reacties zo lees moet ik misschien toch voor een andere oplossing kiezen.

Gisteren opperde mijn broer het idee om in de kruipruimte met celbetonblokken een soort kamer/hok te bouwen direct aan de ingang van de kruipruimte. De blokken zou ik dan aan de binnenkant kunnen coaten om het vochtdicht te krijgen. Idee erachter is dat ik dan een relatief kleine ruimte in de kruipruimte feitelijk bij de woning betrek en daar (dus) hetzelfde klimaat heerst. Dat de kruipruimte dan voor het overige niet meer toegankelijk is, is op zich geen probleem. Oorspronkelijk was de kruipruimte dat sowieso niet.

Dit idee heb ik eigenlijk direct afgeschoten. Ik denk dat het uitvoeren teveel gaat kosten, maar meer nog dat dit niet echt gaat werken. Hoe zien jullie dat?

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 03-05 17:46
En in 1 van de kamers een goede kast maken? Als je basis al 5,5x11 tussen de fundering met 2 lagen, ook al is het split level, dan moet er wel ergens een goede bergkast te maken zijn. Je hebt zo 100+ m2?. Het feit dat de vorige eigenaar een gat liet maken en dat er geen roosters in de gevel zitten, toont wel aan dat de kruipruimte nooit bereikbaar moest zijn.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Señor Sjon schreef op zondag 21 juni 2020 @ 11:40:
En in 1 van de kamers een goede kast maken? Als je basis al 5,5x11 tussen de fundering met 2 lagen, ook al is het split level, dan moet er wel ergens een goede bergkast te maken zijn. Je hebt zo 100+ m2?. Het feit dat de vorige eigenaar een gat liet maken en dat er geen roosters in de gevel zitten, toont wel aan dat de kruipruimte nooit bereikbaar moest zijn.
De kruipruimte is inderdaad nooit bedoeld om bereikbaar te zijn. In de hele rij woningen zijn er enkele die de kruipruimte toegankelijk hebben gemaakt. Die hebben ook ventilatiegaten. Er is wisselend succes, enkele buren hebben soms kleine waterplassen in de kruipruimte, bij de anderen (in mijn blok) is er niets aan de hand. Helaas hebben zij echter geen cijfers van luchtvochtigheid. Verder is het natuurlijk afhankelijk van wat je er opslaat. Niet alles is zo gevoelig voor vocht.

Vloeroppervlakte is er eigenlijk genoeg: 157m2. Het probleem zit hem in de indeling. Nu volgt een vrij lang verhaal over de ruimtes ;)

Op de bg na, zijn alle verdiepingen maar halve verdiepingen en je verliest aardig wat ruimte door trappen/loopruimte.

Op de bovenste verdieping is een overloop, een badkamer, een wasruimte (een wasmachine en droger passen er opgestapeld net in) de master bedroom. De master bedroom heeft nu een open kastenwand (in totaal 4 meter kastruimte), maar dat is echt het maximale en ook wel nodig voor onze kleding. Hier krijg ik echt geen kast bij.

De verdieping daaronder is een overloop, 2 slaapkamers van 3,5x2,5m en een hok waar de cv ketel hangt. In dat hok past niet veel meer dan het 30cm diepe wandrek wat er nu staat. Anders kun je niet meer bij de cv ketel. Hier staat bijv. ook de stofzuiger en de strijkplank etc. De slaapkamers, tja, 1 is een babykamer en de andere is een toekomstige babykamer :+ We hebben daar nu wel spullen in staan, maar die moeten daar dus uiteindelijk weg.

De verdieping daaronder is de keuken. 6x5.5m, dus fors. Maar het kookeiland neemt ook aardig wat ruimte in. Geeft ook veel opbergruimte natuurlijk, maar die wordt volledig benut door keukenspullen en voorraad etc. Verder staat er een 4p bartafel in en dan houdt het wel een beetje op. Een wand heeft over de volle breedte een raam. De andere “wand” kijkt uit op de lager gelegen woonkamer dus daar wil je ook geen kast voor zetten.

De verdieping daaronder is de bg en bestaat uit een hoger en lager gelegen gedeelte. Het hoger gelegen gedeelte is de woonkamer. Tegen 1 wand staat een kast en een bank, tegen de wand ertegenover de tv (verder geen plek ivm de trap). De andere wand is de tuinzijde en nagenoeg volledig glas. Dan blijft er nog 1 wand over en die is volledig glas en kijkt uit op het lager gelegen gedeelte. Daarin staat een 3 meter lange eettafel (voor als je met meer personen bent, ook handig om aan te werken etc.). Die is maar 90cm breed, maar er past geen kast meer tussen want dan kun je de stoelen niet meer schuiven. Er staat in die ruimte wel 1 wandkast met glazen etc. De rest van dit lager gelegen gedeelte is de gang, toilet en meterkast.

Het gedeelte waar de lange eettafel staat, is bij veel buren de garage. De vorige bewoners hebben bij de bouw echter voor de optie gekozen km geen garage te hebben maar een volwaardige woonruimte.

Als je wil kan ik je in een PM wel plattegronden sturen.

Eigenlijk klagen alle buren over gebruik aan ruimte, behalve die met een garage. Of, eigenlijk die ook wel, maar minder. Wij zijn echt van het zoveel mogelijk wegdoen van ongebruikte spullen. Ik heb werkelijk maar 1 doosje met dingen die ik niet gebruik, daarin zit een wii :+ Ik moet ook niet klagen, we hebben een prachtig huis waar we heel blij mee zijn. Ik dacht alleen aan het creëren van een klein beetje extra opslagruimte voor met name de wat grotere spullen en bijv. gereedschappen.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 03-05 17:46
Gereedschap moet je niet in vochtige kelders bewaren.

Maar je omschrijving is wat ik dacht. Hip grote ruimtes, maar alles voor het plaatje en niet praktisch. Je kan beter de plattegronden posten. ;)

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Señor Sjon schreef op zondag 21 juni 2020 @ 14:11:
Gereedschap moet je niet in vochtige kelders bewaren.

Maar je omschrijving is wat ik dacht. Hip grote ruimtes, maar alles voor het plaatje en niet praktisch. Je kan beter de plattegronden posten. ;)
Daarom wil ik dus van het vocht af :+

Maar je beschrijving klopt. Ik kan de plattegronden wel posten, maar ik wil voorkomen dat dit topic verder gaat over de plek waar ik een kast kan plaatsen. Ik hoop nog steeds op mogelijkheden in de kruipruimte >:)

Edit:
In de ultieme situatie zou ik natuurlijk de kruipruimte verder uitgraven en er een echte volwaardige kelder van maken met een vaste trap als toegang. Wat @kabeltjekabel ook als optie aandroeg. Maar dat is voor nu helaas te kostbaar. Het is, ondanks de waarschijnlijke overwaarde, ook niet te financieren omdat ik minder ben gaan verdienen dan toen we de woning kochten (bewust baan geswitcht en minder gaan werken).

[ Voor 27% gewijzigd door cryptapix op 21-06-2020 14:23 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 03-05 17:46
Tsja, je zal toch het advies krijgen dat niet te doen. Teken desnoods voor jezelf uit welke ruimte e.e.a. nodig heeft en hoeveel kastruimte dat behoeft. Als dat een kastenwand van bv 1,5m breed is, kan je alweer gerichter zoeken.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Drardollan
  • Registratie: Juli 2018
  • Laatst online: 10:56
cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 22:16:
[...]

Nooit aan gedacht eigenlijk. Maar dat kost al snel 20e per maand. Dat vind ik vrij veel voor wat snowboards, backpacks en een kerstboom ;) En ik vind het ook niet handig om die spullen elders op te slaan dan thuis. Dat wordt een verzamelbox voor spullen die je niet gebruikt en mijn idee is juist om de spullen die ik niet gebruik weg te doen. Van een deel van de spullen is het ook helemaal niet handig om die in een externe opslag te hebben, zoals een deel van het gereedschap. Het beste zou zijn een garage te hebben, maar de vorige bewoners hebben bij de bouw voor een grotere woonkamer gekozen.
Conclusie, de spullen zijn dus niet belangrijk voor je. Kan je ze beter weggooien. Of ga ik dan te kort door de bocht?

Iets serieuzer, dat kost inderdaad geld. Hoeveel hangt af van je regio, maar 20 per maand klinkt redelijk goed geschat. Als je dat 12 keer per jaar moet betalen voor een kerstboom, 2 snowboards en een backpack dan kan je die echt beter wegkieperen. Voor 240 euro per jaar kan je beter een kerstboom kopen, al denk ik dat een kunstkerstboom vast nog wel weg te proppen is in een kledingkast achter de hangende kleren.

Ga je die snowboards de komende jaren gebruiken? Ik lees dat je een kind hebt en een tweede op komst. Hoe realistisch is het dat je met 4 personen op wintersport gaat in het hoogseizoen in de komende 10 tot 15 jaar? Dan kan je wellicht beter een board huren. En als je wel elk jaar op wintersport kunt, dan is die 240 per jaar aan storage toch ook kleingeld?

Zoals meer mensen aangeven, kruipruimte blijf ik de slechtste keus vinden. Onverwacht vocht, lastig toegankelijk, kosten om hem (deels) vochtvrij te krijgen. Het is nogal wat. En wat nou als je nu 1000 euro uitgeeft om hem geschikt te maken en over 5 jaar regent een week keihard en zijn je spullen kapot. Dan had je beter elders kunnen opslaan?

Automatisch crypto handelen via een NL platform? Check BitBotsi !


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Drardollan
  • Registratie: Juli 2018
  • Laatst online: 10:56
biomass schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 21:08:
@Drardollan Een storage box is ook geen 'zonder zorgen' oplossing, zie bijvoorbeeld hier Waterschade inboedel in gehuurde opslagunit Daar wordt je ook geacht de boel in de gaten te houden.
Er kan ook een bom opvallen. Dat risico is zo klein, het is eens gebeurd maar het is geen dagelijkse kost.

Je kan dat overigens ook enigszins beïnvloeden, jaren terug had ik een tijdje een Shurguard ruimte. Bewust gekozen voor een box die niet op de begane grond en bovenste verdieping zat. Maar het risico op waterschade js in een opslag is denk ik een stuk kleiner dan in een kruipruimte.

Dat je het in de gaten moet houden klopt, dat moet altijd. Ook op je zolder of in je eigen garage.

[ Voor 6% gewijzigd door Drardollan op 21-06-2020 14:27 ]

Automatisch crypto handelen via een NL platform? Check BitBotsi !


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • ChojinZ
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 30-04 14:13
cryptapix schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 20:28:
[...]

Heb je enige idee hoe effectief ventileren gaat zijn?
Ik heb zelf een mancave in een uitgegraven kruipruimte en zit hier dagelijks. Omdat vocht ook hier soms een probleem is, en langere tijd in een vochtige ruimte zitten niet gezond is, heb ik zelf ook maatregelen moeten nemen.

Mijn ervaringen:
In de winter is vocht geen probleen. Luchtvochtigheid is dan hier rond de 55% (gemeten met gekalibreerde haar-hygrometer). Uitzondering zijn de regenachtige dagen. Is het eenmaal gestopt metde regen en de lucht weer droog, dan daalt het weer naar 55%. In de winter heb ik dus weinig problemen.


De zomer is echter een ander verhaal. Dan stijgt hier de luchtvochtigheid naar 60 tot 70% wat te hoog is. Nu is de ruimte 50 kubieke meter en heb ik een ventilatie systeem hangen wat (op papier) ruim 300 kuub lucht per uur ververst. Maar nu komt het: Dat helpt dus soms geen ene ruk!

Omdat de luchtvochtigheid in NL in de zomer relatief hoog is, pomp je vochtige lucht in de kelder waardoor de situatie niet beter word. Vochtige lucht binnen word vervangen door vochtige lucht van buiten.
Sterker nog, soms werkt het juist averechts: Warme, vochtige lucht van buiten, word in een koude, koele ruimte gepompt: Gevolg: Condens op de muren!!!

Het enige wat bij mij echt helpt is een ontvochtiger. Deze staat soms een halve dag aan vangt dan als snel 4 liter aan vocht op.

Mijn ervaring is dus dat luchten vaak niet werkt (vooral in de zomer) en de enige echte oplossing een ontvochtiger is.
Wellicht is het verstandig om een hygrometer te kopen en bij te houden hoe vochtig de ruimte nu precies is. Als je weet hoe ernstig het is, kan je beter voorbereid maatregelen treffen. :)

[ Voor 5% gewijzigd door ChojinZ op 21-06-2020 18:49 ]

Roland SP404 sampler te koop: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2089640


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • vso
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online

vso

tja...

@cryptapix zeil neerleggen op de bodem is niet voldoende, tenzij je een kuipzeil ervan maakt en je kan de randen met een lat om de meter vast maken (zeil 2 a 3 dubbel slaan) en een bv isolatie band (strookje verend materiaal rubber oid .. tussen lat /zeil/fundering maken om eventueele oneffenheden op te vangen ..

maar je grondwaterstand is wel belangrijk . Deze is vaak 1m onder je maaiveld (vloerhoogte bg over het algemeen) ..maar pin me er niet op vast.

Maar je ruimte moet wel ventileren, extra gaten zijn 45,- (isolatie specialist.nl ) en moet per 1 gat per 10 a 20m2 ofzo zijn .. ik heb dit tijdelijk opgelost door een riool pijp bij de terraszijde / voorzijde te plaatsen met wat 45 graden bochten. dit verhielp een groot gedeelte v.d vocht

Extra hulpmiddelen zijn vocht/gas leidingen isoleren (metaal slaat condens op neer ) ..
en plekken waar je isolatie niet goed aansluit aan de bg vloer extra voorzien van pur helpt zeker je isolatie weer beter te maken .. kleine gaatjes hebben veel impact op je totale isolatie

heb je dit allemaal gedaan kan je zaagsel kattenbak vulling (hout pellets a 4,50 bij hornback bv) in een bak doen en als vochtvreter laten fungeren ..

Maar ga er niet vanuit dat je het kurk droog krijgt ..


Als opslag zou ik denken aan afgesloten containers, of waterdichte "tonnen" .. en flessen drank etc.
Zelf vind ik het een ideaale locatie voor
- (reserve) tegels badkamer/vloer, dakpannen .. stenen v.d tuin of andere harde materialen .. die je eventueel reserve wilt houden ..

maar als je het luik open doet .. zou ik drect eronder een krat neerzetten met
- noodvoorraad water (per 10l paar druppels chloor)
- noodvoorraad voedsel .. (in dichte container) ..

Andere zaken zou ik niet eens in een kruipruimte doen tenzij er een fatsoenlijke trap is .. oude huizen hebben nog wel eens een "halve" verdieping/kelder .. maar dat moet wel redelijk bereikbaar zijn..

Tja vanalles


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
@Drardollan Nee ik bedoelde dat als je extra ruimte hebt, het gevaar bestaat dat je zooi gaat opslaan. Zeker als die zooi op een andere locatie ligt en je die dus niet vaak ziet.

Skispullen wegdoen is absoluut geen optie. Die ga ik zeker gebruiken. Mijn gezinssamenstelling is wat anders, maar ik ga in principe elk seizoen wel een weekje met vrienden wintersporten. Daarbij komt nog dat ik aardig wat geld in die spullen heb zitten. Echt budgetmateriaal is het niet :+

Maar ik moet wel serieus nadenken over de kruipruimte als opslag. Het klonk idealer dan het na het lezen van jullie reacties lijkt te zijn.

@ChojinZ Fijn om te lezen dat er iemand is met ervaring hiermee. Helaas weinig hoopgevend ;) Feitelijk wordt de kruipruimte niet veel anders dan het kleine schuurtje dat we hebben. De luchtvochtigheid daar binnen is niet veel anders dan buiten (door de ventielatieroosters). Maar condens op muren van de kruipruimte maakt het probleem misschien wel erger. Ik ga de buren die de kruipruimte als opslag gebruiken toch eens nader aan de tand voelen, wellicht kan ik daar een hygrometer plaatsen. In de kruipruimte hier is er inmiddels 95% RLV. Gemeten met een standaard niet geijkte hygrometertje.

@vso goede tips, thanks. Het zeil langs de randen tegen de betonnen fundering monteren is niet zo een probleem, dat is eenvoudig te realiseren, die muren zijn erg vlak.

Ik heb in de kruipruimte nu ook badkamertegels, wat opsluitband en terrastegels, etc. liggen. Ideaal inderdaad, maar ik wil wat meer kunnen opslaan. Kurkdroog hoeft niet, als de RLV altijd onder de 60 zou zijn ben ik zeer tevreden. Waterdichte tonnen zijn ook een goed idee, maar dan moet ik wel de toegang groter maken want anders kan die ton er niet in. Dat is overigens wel relatief eenvoudig te realiseren denk ik.

In de kruipruimte zijn amper leidingen te zien. Er lopen 2 afvoerbuizen voor water en dan houdt het wel een beetje op. Ik denk dat de overige leidingen in de betonvloer liggen, of wellicht tegen de onderzijde van de vloer zijn gemonteerd (dat kan ik niet zien omdat er een forse laag piepschuim tegenaan zit).

Wat betreft het grondwaterpeil heb ik eerder in het topic een grafiekje en wat data gepost. Ik weet niet hoe ik dat moet interpreteren.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • vso
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online

vso

tja...

cryptapix schreef op zondag 21 juni 2020 @ 15:13:
@vso goede tips, thanks. Het zeil langs de randen tegen de betonnen fundering monteren is niet zo een probleem, dat is eenvoudig te realiseren, die muren zijn erg vlak.

Ik heb in de kruipruimte nu ook badkamertegels, wat opsluitband en terrastegels, etc. liggen. Ideaal inderdaad, maar ik wil wat meer kunnen opslaan. Kurkdroog hoeft niet, als de RLV altijd onder de 60 zou zijn ben ik zeer tevreden. Waterdichte tonnen zijn ook een goed idee, maar dan moet ik wel de toegang groter maken want anders kan die ton er niet in. Dat is overigens wel relatief eenvoudig te realiseren denk ik.

In de kruipruimte zijn amper leidingen te zien. Er lopen 2 afvoerbuizen voor water en dan houdt het wel een beetje op. Ik denk dat de overige leidingen in de betonvloer liggen, of wellicht tegen de onderzijde van de vloer zijn gemonteerd (dat kan ik niet zien omdat er een forse laag piepschuim tegenaan zit).

Wat betreft het grondwaterpeil heb ik eerder in het topic een grafiekje en wat data gepost. Ik weet niet hoe ik dat moet interpreteren.
je kan de tonnen ook in klein(er) formaat kopen net zoals 5Liter (limonade) jerrycan's) ..

let op je sluit "gassen" op onder het zeil, en langs de wand "kanaliseer" je het wat normaal weg ventileert .. dus even hier rekening mee houden bij het bouwen v.d kuip .. dus neem indien mogelijk 1 groot zeil met genoeg overlengte .. ipv meerdere delen aan elkaar ..

Ter inspiratie :) schoot me dit nog binnen ..
Afbeeldingslocatie: https://i.pinimg.com/564x/1f/d3/56/1fd356fdc70db8cd3cc694e32d22d99f.jpg

zelf een karretje maken /rails (rvs buis gevuld met zand) en met een gaten zaag op betonplex --> ff 2x "groot rondje" en 2x kleiner" heb je al je "basis' voor je wiel en gat voor de as..

dus wat je normaal weg gooit bij gebruik van deze dingen .. heb je nu juist nodig :)
Afbeeldingslocatie: https://media.s-bol.com/mAOqq8jvDA0/550x635.jpg

Tja vanalles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
@vso Goede aanvulling. Zo een karretje is wel heel cool! Hier niet echt nodig omdat het echt hoog genoeg is om comfortabel te lopen en (daarom) de investering wellicht niet waard, maar wel een hoog coolheidsgehalte. Een karretje is overigens wel handig voor de wat zwaardere spullen, want die verplaats je niet makkelijk als je gebukt loopt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vso
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online

vso

tja...

cryptapix schreef op zondag 21 juni 2020 @ 16:48:
@vso Goede aanvulling. Zo een karretje is wel heel cool! Hier niet echt nodig omdat het echt hoog genoeg is om comfortabel te lopen en (daarom) de investering wellicht niet waard, maar wel een hoog coolheidsgehalte. Een karretje is overigens wel handig voor de wat zwaardere spullen, want die verplaats je niet makkelijk als je gebukt loopt.
Is het nu wel/niet nodig :? :+ .. Het was een inspiratie idee .. overgens zou je een links/rechts en voor/achter onder de kruipluik kunnen doen .. zodat je bv 2 of 3 kraten gevuld met meuk met minimale moeite direct vanuit de kruipluik kan benutten. door ze met de hand weg te schuiven..

Voor/achter kan je daarna als je erin gaat "doorheen" rollen ..en inderdaad voor de "zware spullen" ..

Maar goed als je het doet .. denk er in iedergeval gewoon over na , zoek op "small storage space" of "crawl space storage" ..

het is meer dat je idee-en opdoet .. hoe/wat/waar en bedenk wat je er uiteindelijk mee wilt .. laat het een paar maanden sudderen en tussen tijds zorg je er gewoon voor dat de ruimte "droger" word ..

Tja vanalles


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
vso schreef op zondag 21 juni 2020 @ 16:57:
[...]

Is het nu wel/niet nodig :? :+ .. Het was een inspiratie idee .. overgens zou je een links/rechts en voor/achter onder de kruipluik kunnen doen .. zodat je bv 2 of 3 kraten gevuld met meuk met minimale moeite direct vanuit de kruipluik kan benutten. door ze met de hand weg te schuiven..

Voor/achter kan je daarna als je erin gaat "doorheen" rollen ..en inderdaad voor de "zware spullen" ..

Maar goed als je het doet .. denk er in iedergeval gewoon over na , zoek op "small storage space" of "crawl space storage" ..

het is meer dat je idee-en opdoet .. hoe/wat/waar en bedenk wat je er uiteindelijk mee wilt .. laat het een paar maanden sudderen en tussen tijds zorg je er gewoon voor dat de ruimte "droger" word ..
Niet nodig, wel handig ;) De zware spullen kunnen ook vooraan liggen.

Ik heb geen luik in de grond waar ik de kruipruimte in ga. Het is een luik in een wand die circa 80cm hoog is (daar waar het hoger gelegen deel van de woonkamer begint. Je komt dan dus ook niet op gelijke hoogte met de vloer van de kruipruimte, maar je moet wat naar beneden. Mijn idee was wel om aan een zijde een stellingkast te zetten waar je eenvoudig bij kunt zonder de ruimte echt in te hoeven klimmen.

Ik ga zeker verder op onderzoek uit. Heb ook geen echte haast, dus ga de komende tijd de boel monitoren. Een paar dagen echt flinke regenval wil ik ook nog meemaken. Hier heeft het nog niet echt heel veel/hard geregend.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • einz
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 09:56
Marzman schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 20:50:
[...]

Ik heb 10 jaar in een appartement met een vochtige kelder gewoond en ik had alles in plastic dozen op pallets staan. Nou ik heb alles van electronica weg kunnen gooien, de hoezen om luidsprekers zaten vol witte schimmel, alles van ijzer was verroest. Sommige andere dingen konden er beter tegen (powerlines, die heeft mijn vader nu).

Sommige andere dingen heb ik nog wel, een bbq had het redelijk overleefd, mijn gereedschap zag er wat verroest uit maar ik heb het nog niet weggegooid tot ik alles vervangen heb. Ik zou er geen electronica opslaan.
Ik heb ook een vochtige kelder bij mijn bovenwoning, maar zou er toch graag gebruik van maken. Heb je een idee wat je er wel goed kan opslaan? (blikken verf ed.?) in eerste instantie had ik het idee (de kelder lag echt vol met oude fietsen ed toen ik de sleutel kreeg) dat de kelder redelijk droog was en heb ik wat gaten in de vloer/wand eenvoudig hersteld en even schoongemaakt. Vervolgens goedkope kasten geplaatst met MDF planken waarbij ik zie dat deze aan de onderste twee planken al wat gaat schimmelen... toen snel de gereedschap ed maar weggehaald!

Bij voorkeur zou ik hier een goed functionerende kelder van maken voor opslag. Op dit moment (dat zal ook wel een reden hebben) is het ventilatierooster aan de voorzijde dichtgestort en zit er aan de binnenkant een stuk glaswol voor. Er zal wel reden in hebben gelopen. Omdat mijn opgang middels een trede is denk ik wel dat ik er een nieuw rooster in kan maken om wat ventilatie te realiseren.

Zit eraan te denken om:
- Kelder helemaal schoon te maken
- Muren + vloer te behandelen met zoiets: https://www.aquaplan.com/nl-nl/product/kelder-bezetting/
- Een soort douche ventilatie aan te sluiten? Eventueel middels een sensor die hem aan laat slaan als de luchtvochtighedi >> ??? % is?

Is dat een beetje de moeite of kan ik beter gewoon m'n verlies nemen en maar accepteren dat een kelder helemaal ruk en kut is. In mijn geval zal het echt om de luchtvochtigheid gaan, de grondwaterstanden zullen hier laag zijn (woon vrij hoog op een heuvel).

@TS als het handiger is dat ik zelf een topic open, geef dan even een gil! Mijn probleem is vergelijkbaar dus post ik het hier, maar mocht het niet wenselijk zijn dan kan ik zelf ook een openen natuurlijk.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
@einz Ik denk dat de antwoorden op jouw vraag ook voor mij relevant kunnen zijn. Je vocht kan sowieso niet weg zonder ventilatie, maar waar komt jouw vocht vandaan? Als de onderzijde van de kasten beschimmelt, zou dat aan een vochtige vloer kunnen liggen en lijkt mij dat je met coaten en ventileren al heel ver komt (ga ervan uit dat de vloer beton is).

In die ventilatiekokers/-gaten loopt in principe geen regen in, tenzij deze te laag bij de grond zijn gemonteerd.

Ik heb trouwens volgens mij inmiddels gevonden dat ik op 11.5m boven NAP woon en het grondwaterpeil de afgelopen 20 jaar niet boven de 9.5m is gekomen (meestal nog stuk lager). Dus ik ben ook niet heel erg bang voor hoog grondwater. Ik realiseerde me ook nog dat de buren met kleine plasjes water in de kruipruimte een lek ofzo hebben bij hun HWA. De grond is daar namelijk ook verzakt.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • De Rikster
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 02-05 08:52
https://www.kruizinga.nl/...TPKIBAIrkSfoaAmi9EALw_wcB

Deze langs de wand liggend zodat je hier je rommel in kan steken?

Alle andere opties om dit dmv ventilatie te gaan doen zijn gedoemd te mislukken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
De Rikster schreef op zondag 21 juni 2020 @ 19:49:
https://www.kruizinga.nl/...TPKIBAIrkSfoaAmi9EALw_wcB

Deze langs de wand liggend zodat je hier je rommel in kan steken?

Alle andere opties om dit dmv ventilatie te gaan doen zijn gedoemd te mislukken.
Die dingen zijn wel prima tegen vochtprobleem ja. Zeker voor kleding en kleine spullen een goed idee. Wel te groot om door de huidige opening te krijgen. Ik kan die wel wat groter maken, maar of 60cm haalbaar is weet ik niet. Ben bang dat dat net niet lukt. Een snowboard en kerstboom passen er trouwens ook niet in :+

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • De Rikster
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 02-05 08:52
cryptapix schreef op zondag 21 juni 2020 @ 20:00:
[...]

Die dingen zijn wel prima tegen vochtprobleem ja. Zeker voor kleding en kleine spullen een goed idee. Wel te groot om door de huidige opening te krijgen. Ik kan die wel wat groter maken, maar of 60cm haalbaar is weet ik niet. Ben bang dat dat net niet lukt.
Ze zijn er ook kleiner.
Een snowboard en kerstboom passen er trouwens ook niet in :+
Een snowboard wat niet tegen vocht kan?
En een kerstboom parkeer je tot de volgende kerst toch in de tuin? Groeit hij ook beter..

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
De Rikster schreef op zondag 21 juni 2020 @ 20:53:
[...]
Een snowboard wat niet tegen vocht kan?
En een kerstboom parkeer je tot de volgende kerst toch in de tuin? Groeit hij ook beter..
De staalkanten van ski’s en snowboards wil je niet continue blootstellen aan vocht. Het is ook niet verstandig om je snowboard/ski’s nat op te bergen. Tenzij je roest en botte staalkanten wil hebben natuurlijk.

Een kunstboom staat niet zo mooi in de tuin. Voor een echte boom van ca. 3 meter heb ik geen plek in de tuin (die wil je overigens ook niet elk jaar met kluit gaan verslepen). Een boompje van 1.5m ziet er niet uit als je plafond 3.5m hoog is.

[ Voor 4% gewijzigd door cryptapix op 21-06-2020 21:04 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gomez12
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 17-10-2023
Wat is nu eigenlijk het probleem wat je wilt oplossen? Want ik zie eigenlijk alleen maar die snowboards en kerstboom terugkomen.
Terwijl ik bij een kerstboom zoiets heb van : Mieter hem weg en haal elk jaar een nieuwe, is dat probleem weg.
Of anders gooi het gewoon in die ruimte, als je de lampjes ervanaf haalt wat kan er dan nog gebeuren met wat vocht?
En qua snowboards lijkt er mij toch ook geen enkel probleem te zijn, Rol het gewoon goed in plastic, desnoods laat je het nog ergens insealen zolang je het 1x per jaar gebruikt kan je het er echt wel tegen inpakken en gewoon tegen de muur zetten, dan zit er maar 5 cm plastic omheen, gewoon luchtdicht en vaccuum beginnen en het houdt het echt wel 1 jaartje uit.

En dan mieter je die spullen gewoon achterin.

Het probleem lijkt me eerder te zitten bij gereedschap en andere zooi die je wel eens nodig hebt en die je dus bereikbaar wilt hebben (je wilt er dan geen 5cm plastic omheen hebben zitten).

Kijk, het wordt anders als je het 5 jaar laat staan dan komt de rot door het plastic heen etc, maar dan moet je het ook gewoon wegdoen. Alleen jij zegt het elk jaar te gebruiken en dan is het gewoon een paar lagen extra plastic eromheen doen en op een klein palletje (zodat het niet op het vochtige zand ligt) tegen een droge muur aanzetten

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Het probleem is vocht, dat leek me vrij duidelijk. Sorry dat ik geen uitputtende lijst van spullen die ik wil opslaan heb uitgewerkt. Snowboard en kerstboom komt terug ivm grootte. Ik ga niet elk jaar een nieuwe kerstboom van dit formaat kopen. Naast de forse kosten, is het ook vrij lastig om een kerstboom van bijna 3 meter te vervoeren.

Verder wil ik er inderdaad wat gereedschap in leggen, die doos met de Wii bijv ook. Een tent (voor kamperen/festivals), een luchtbed (voor logees of reizen). Backpacks/(vliegtuig)koffer(s). Een autostoeltje voor baby. Wat kleding die veel ruimte inneemt maar maar 1x per jaar nodig is (carnaval en wintersport, incl. skischoenen, handschoenen, helmen, rugprotectors, etc.). Spullen die je dus wel gebruikt. Nogmaals: ik heb geen spullen die ik niet gebruik. Mijn vrouw is daar allergisch voor. Wil je nog meer voorbeelden?

Edit:
Ik kan idd alles inpakken in plastic. Zeker voor het spul dat je maar 1x per jaar gebruikt is dat een optie. Maar het zou dus gewoon een eenvoudiger zijn als de luchtvochtigheid verlaagd zou kunnen worden. Dat heeft (dus) mijn voorkeur. Lukt dat niet, dan is plastic een mogelijke optie.

[ Voor 14% gewijzigd door cryptapix op 21-06-2020 22:17 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 03-05 17:46
Ik zou het echt integraler gaan oplossen, want dit zijn wel een hele hoop dingen die je niet zonder meer in een kruipruimte gaat leggen. Je moet bijna richting een soort kelderoplossing gaan denken wil je vocht e.d. enigszins onder controle houden, zeker als je dingen greepklaar wilt hebben.

Wellicht een kastenwand toevoegen aan die master bedroom? Want je mist zo te horen gewoon een bergzolder of iets in die geest.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Gomez12
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 17-10-2023
Wat Senor Sjon zegt...

Ik zie wel enkele dingen die in je kruipruimte kunnen (zoals ik al zeg, kerstboom /snowboard ingepakt etc)
maar ook carnavals en wintersport kleding kan perfect in die eerder genoemde tonnen etc.
En ook backpacks / koffers kan je gewoon compleet in plastic inpakken en insealen.

In wezen ben je dan wel elke vakantie / carnaval 2 dagen bezig met in- en uitpakken van die spullen, maar het gaat wel en voor 1x per jaar valt het te overwegen.

Maar wil je een doos met de wii bewaren, dan moet je gewoon een andere plek hebben. Een autostoeltje moet je gewoon een andere plek voor hebben. Een luchtbed moet je gewoon ergens anders opbergen.

Kijk, je moet simpelweg accepteren dat je die kruipruimte niet echt droog gaat krijgen tegen reeele kosten. En je zal reeel rekening moeten houden met plasjes water wat er in kan komen.
En al helemaal niet als je er wekelijks bij wilt kunnen. Dan blijf je temperatuurschommelingen houden en dat is funest voor je opslag etc.
Daarom zou ik zeggen verpak het spul gewoon beter en beschouw het als een soort externe opslag waar je max 1 per maand bij moet en dat is het zo ongeveer en dan kan het met tonnen en plastic etc.

Alleen daarnaast heb je gewoon ook nog ergens anders in je huis simpelweg ruimte nodig voor je grijpbare spullen.

Maar wat ik concreet met je kruipruimte zou doen is goed nagaan hoe / wat muur y is, want die staat in directe verbinding met je tuin en dus heeft direct last van regenwater etc.
Daarnaast zou ik het absoluut niet gebruiken om in te gaan lopen, want dan ga je enkel maar dat vochtige zand wat eronder ligt bewegen. Ik zou ook niets direct op de stenen leggen, puur omdat dat idd gewoon weg gaat rotten van combinatie kou/vochtigheid etc.
Ik zou erover denken om een soort van verhoogde vloer te maken van een hek op zijn zijkant, of gewoon een ijzeren vloer waarop je dan je spullen gooit ver verwijderd van vloer en wand en goed ingepakt.
Maarja, dan heb je dus geen grijpruimte meer, je krijgt dan meer iets waarbij je aan elke ton een touwtje gaat binden zodat je ook de achterste eruit kan trekken zonder dat jij de kruipruimte betreed.

Dan heb je iets waar je je kerstboom + snowboard + "seizoenskleding" kan dumpen, maar je kan niet even als een kennis op bezoek komt je snowboard gaan tonen, want die zit volledig ingepakt.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Wim-Bart
  • Registratie: Mei 2004
  • Laatst online: 10-01-2021

Wim-Bart

Zie signature voor een baan.

Is het niet een optie om de boel nog een kleine 30-50cm uit te graven en dan in plaats van zeil een betonnen vloer te storten. Tevens een muur te metselen tussen hoge en lage gedeelte, eventueel met een "luik" richting lage gedeelte.

https://www.gamma.nl/klusadvies/a/zelf-betonvloer-storten
https://betoncalculator.nl/betonvloer-storten-stappenplan/

Dan heb je in ieder geval een "kelder" en dan sluit je in ieder geval het risico van opkomend grondwater uit.

Beheerders, Consultants, Servicedesk medewerkers. We zoeken het allemaal. Stuur mij een PM voor meer info of kijk hier De mooiste ICT'er van Nederland.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Gomez12
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 17-10-2023
Alternatief idee anders?
cryptapix schreef op zondag 21 juni 2020 @ 14:02:
[...]
De verdieping daaronder is de bg en bestaat uit een hoger en lager gelegen gedeelte. Het hoger gelegen gedeelte is de woonkamer.
Kan je niet iets met hoger / lager gedeelte doen, door het hogere gedeelte te verlengen(of uit te hakken) met een schuivende kist?

Zo ken ik mensen die van hun traptreden gewoon kleine laatjes voor schoenen etc gemaakt hebben, zo'n zelfde principe kan je ook in het groot doen bij je hoger/lager gedeelte als je het echt zou willen misschien...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 11851

Ik krijg steeds meer het idee dat TS zijn mening allang klaarheeft, en zijn kruipruimte magischerwijs wil veranderen in een opslagruimte goed of kwaadschiks en alleen maar tot in den treure er over wil blijven lullen.

Prima, moet je helemaal zelf weten, het is jouw huis doe ermee wat je wilt.

Maar alle andere, realistischere, betaalbaardere en "minder-gedoe" alternatieven zijn diverse keren voorbij gekomen, maar vallen op dovemansoren.

Ook de gedachte "Wil je meer opslagruimte? neem dan een @#$ groter huis" komt bij mij naar voren ondertussen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • ChojinZ
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 30-04 14:13
cryptapix schreef op zondag 21 juni 2020 @ 22:14:


Edit:
Ik kan idd alles inpakken in plastic. Zeker voor het spul dat je maar 1x per jaar gebruikt is dat een optie. Maar het zou dus gewoon een eenvoudiger zijn als de luchtvochtigheid verlaagd zou kunnen worden. Dat heeft (dus) mijn voorkeur. Lukt dat niet, dan is plastic een mogelijke optie.
Uiteraard is het praktischer als de kruipruimte gewoon droog is. Maar voordat je droge en goed geconditioneerde kruipruimte hebt moet je dus wel flink wat werk verzetten en ook investeren.
Een droge opslagruimte krijg je helaas niet zomaar.

Ik denk dat opslaan in (luchtdichte) zakken/tonnen goedkoper is en uiteindelijk ook minder werk kost.

Wil je toch doorzetten? Uitgraven, vloer storten en muren doen, ventilatie aanleggen en een kleine ontvochtiger kopen. 8)

Roland SP404 sampler te koop: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2089640


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Woudtwe
  • Registratie: Juni 2008
  • Laatst online: 04-05 21:49
Ik heb niet alles doorgelezen hoor. Maar kan je niet gewoon het stuk wat je wil gebruiken afzetten met bubbeltjesplastic? Dat isoleert aardig en als je dat netjes aan elkaar plakt is het vocht dicht. Hoef je niet de hele kruipruimte onder handen te nemen. Evt als je het netter wil doen kan je het nog aftimmeren. Evt laat je het Luik open zodat het opwarmt, ook weer goed tegen het vocht.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Señor Sjon schreef op zondag 21 juni 2020 @ 22:23:
Ik zou het echt integraler gaan oplossen, want dit zijn wel een hele hoop dingen die je niet zonder meer in een kruipruimte gaat leggen. Je moet bijna richting een soort kelderoplossing gaan denken wil je vocht e.d. enigszins onder controle houden, zeker als je dingen greepklaar wilt hebben.

Wellicht een kastenwand toevoegen aan die master bedroom? Want je mist zo te horen gewoon een bergzolder of iets in die geest.
Ik mis inderdaad een zolder of garage. Een kastenwand toevoegen gaat niet. Er staat al 4 meter kastruimte in de master bedroom (2.4m hoog). Lijkt veel, maar die is wel echt nodig (pakken en overhemden nemen aardig wat plek in).
Gomez12 schreef op zondag 21 juni 2020 @ 23:17:
Wat Senor Sjon zegt...

Ik zie wel enkele dingen die in je kruipruimte kunnen (zoals ik al zeg, kerstboom /snowboard ingepakt etc)
maar ook carnavals en wintersport kleding kan perfect in die eerder genoemde tonnen etc.
En ook backpacks / koffers kan je gewoon compleet in plastic inpakken en insealen.

In wezen ben je dan wel elke vakantie / carnaval 2 dagen bezig met in- en uitpakken van die spullen, maar het gaat wel en voor 1x per jaar valt het te overwegen.

Maar wil je een doos met de wii bewaren, dan moet je gewoon een andere plek hebben. Een autostoeltje moet je gewoon een andere plek voor hebben. Een luchtbed moet je gewoon ergens anders opbergen.

Kijk, je moet simpelweg accepteren dat je die kruipruimte niet echt droog gaat krijgen tegen reeele kosten. En je zal reeel rekening moeten houden met plasjes water wat er in kan komen.
En al helemaal niet als je er wekelijks bij wilt kunnen. Dan blijf je temperatuurschommelingen houden en dat is funest voor je opslag etc.
Daarom zou ik zeggen verpak het spul gewoon beter en beschouw het als een soort externe opslag waar je max 1 per maand bij moet en dat is het zo ongeveer en dan kan het met tonnen en plastic etc.

Alleen daarnaast heb je gewoon ook nog ergens anders in je huis simpelweg ruimte nodig voor je grijpbare spullen.

Maar wat ik concreet met je kruipruimte zou doen is goed nagaan hoe / wat muur y is, want die staat in directe verbinding met je tuin en dus heeft direct last van regenwater etc.
Daarnaast zou ik het absoluut niet gebruiken om in te gaan lopen, want dan ga je enkel maar dat vochtige zand wat eronder ligt bewegen. Ik zou ook niets direct op de stenen leggen, puur omdat dat idd gewoon weg gaat rotten van combinatie kou/vochtigheid etc.
Ik zou erover denken om een soort van verhoogde vloer te maken van een hek op zijn zijkant, of gewoon een ijzeren vloer waarop je dan je spullen gooit ver verwijderd van vloer en wand en goed ingepakt.
Maarja, dan heb je dus geen grijpruimte meer, je krijgt dan meer iets waarbij je aan elke ton een touwtje gaat binden zodat je ook de achterste eruit kan trekken zonder dat jij de kruipruimte betreed.

Dan heb je iets waar je je kerstboom + snowboard + "seizoenskleding" kan dumpen, maar je kan niet even als een kennis op bezoek komt je snowboard gaan tonen, want die zit volledig ingepakt.
toon volledige bericht
Externe opslag wil ik niet en als ik alle spullen ergens anders in huis kwijt kon had ik dat wel gedaan. Ik hoef de opslag ook niet vaak te betreden. Het echt om spullen die er 1x per jaar uit moeten. Grijpruimte zou handig zijn voor gereedschap dat je wat vaker nodig hebt, maar is geen must. Sowieso wil ik alles opslaan in rekken zodat er niets op de grond ligt/staat. Muur Y is beton. Volgens mij van die prefab betonplaten waarmee de rest van het huis ook is gebouwd.

De temperatuur in de kruipruimte is vrij constant. Al een paar maanden 15 graden. Maar als je gaat ventileren, gaat dat natuurlijk schommelen.
Wim-Bart schreef op maandag 22 juni 2020 @ 00:34:
Is het niet een optie om de boel nog een kleine 30-50cm uit te graven en dan in plaats van zeil een betonnen vloer te storten. Tevens een muur te metselen tussen hoge en lage gedeelte, eventueel met een "luik" richting lage gedeelte.

https://www.gamma.nl/klusadvies/a/zelf-betonvloer-storten
https://betoncalculator.nl/betonvloer-storten-stappenplan/

Dan heb je in ieder geval een "kelder" en dan sluit je in ieder geval het risico van opkomend grondwater uit.
Dat zou wel de meest ideale situatie zijn ja. Maar dan zal ik ook wanden moeten maken in dat gat. Tenzij ik de hele kruipruimte overal uitgraaf. Dat levert wel heel veel zand op (en dus afvoerkosten) en ik zou dan eerst meer moeten (laten) onderzoeken. Dat uitgraven zou immers betekenen dat de fundering voor 30-50cm extra bloot komt te liggen en ik weet niet of dat zomaar gaat. Een paar posts hierboven schrijf ik ook over een dergelijk idee van mijn broer: het bouwen van een kamer in de kruipruimte met celbeton en dat aan de binnenzijde coaten.
Gomez12 schreef op maandag 22 juni 2020 @ 00:49:
Alternatief idee anders?

[...]

Kan je niet iets met hoger / lager gedeelte doen, door het hogere gedeelte te verlengen(of uit te hakken) met een schuivende kist?

Zo ken ik mensen die van hun traptreden gewoon kleine laatjes voor schoenen etc gemaakt hebben, zo'n zelfde principe kan je ook in het groot doen bij je hoger/lager gedeelte als je het echt zou willen misschien...
Hoe bedoel je het hogere gedeelte verlengen? Dat lade idee bij trappen ken ik. In principe zou ik van muur X prima lades kunnen maken. Die is namelijk 5.5m breed (niet geheel bruikbaar ivm een open trap ervoor) en 80cm hoog. Dat is echter wel een flinke verbouwing. Achter die muur zit nog een hoop isolatiemateriaal etc. en dat verwijderen en nergens terugplaatsen zal ertoe leiden dat de kruipruimte in directere verbinding met de woning komt te staan. Wel een idee om eens over na te denken. Grote voordeel aan lades is ook nog eens dat je er vanuit de woonkamer zonder problemen bij kunt.
Anoniem: 11851 schreef op maandag 22 juni 2020 @ 01:17:
Ik krijg steeds meer het idee dat TS zijn mening allang klaarheeft, en zijn kruipruimte magischerwijs wil veranderen in een opslagruimte goed of kwaadschiks en alleen maar tot in den treure er over wil blijven lullen.

Prima, moet je helemaal zelf weten, het is jouw huis doe ermee wat je wilt.

Maar alle andere, realistischere, betaalbaardere en "minder-gedoe" alternatieven zijn diverse keren voorbij gekomen, maar vallen op dovemansoren.

Ook de gedachte "Wil je meer opslagruimte? neem dan een @#$ groter huis" komt bij mij naar voren ondertussen.
Onzin. Ik sta zeker open voor andere opties, maar aan telkens dezelfde opties aandragen die ik niet werkbaar zie heb ik niets. Er is ook nog geen optie die betaalbaarheid is dan ventileren voorbij gekomen.

Ik hoop gewoon op een oplossing om de 25m3 ruimte onder de woonkamer nuttig te kunnen gebruiken. Maar het ziet er inderdaad niet naar uit dat dat op eenvoudige wijze te realiseren is.

Een groter huis nemen slaat nergens op. Het huis is groot genoeg (157m2, ruim 600m3). Het ligt aan de indeling van de woning. Bovendien, het is ook helemaal niet realistisch om te verhuizen. Je kunt ook niet aan kinderen beginnen, zodat er kamers over blijven.
ChojinZ schreef op maandag 22 juni 2020 @ 01:24:
[...]

Uiteraard is het praktischer als de kruipruimte gewoon droog is. Maar voordat je droge en goed geconditioneerde kruipruimte hebt moet je dus wel flink wat werk verzetten en ook investeren.
Een droge opslagruimte krijg je helaas niet zomaar.

Ik denk dat opslaan in (luchtdichte) zakken/tonnen goedkoper is en uiteindelijk ook minder werk kost.

Wil je toch doorzetten? Uitgraven, vloer storten en muren doen, ventilatie aanleggen en een kleine ontvochtiger kopen. 8)
Ik denk dat het voor nu ook opslag in luchtdichte bakken oid wordt. Ondertussen blijf ik dan even de vochtigheid en temperatuur monitoren en ga ik ook nog eens bij de buren na hoe vochtig het daar is. De voorlopige conclusie is in ieder geval dat mijn idee niet gaat werken, althans niet zonder extra werk/investering. Dat is jammer, maar ik wil ook niet dat mijn spullen kapot gaan.
Woudtwe schreef op maandag 22 juni 2020 @ 06:12:
Ik heb niet alles doorgelezen hoor. Maar kan je niet gewoon het stuk wat je wil gebruiken afzetten met bubbeltjesplastic? Dat isoleert aardig en als je dat netjes aan elkaar plakt is het vocht dicht. Hoef je niet de hele kruipruimte onder handen te nemen. Evt als je het netter wil doen kan je het nog aftimmeren. Evt laat je het Luik open zodat het opwarmt, ook weer goed tegen het vocht.
Interessant! Ik zou daarmee wel een kleine ruimte na het luik kunnen bouwen. Eigenlijk het zelfde idee als met celbeton, maar eenvoudiger uitvoerbaar. Zou met hout een geraamte kunnen bouwen (aan onderzijde op metalen pootjes) en daar bubbeltjesplastic overheen kunnen trekken. Ben benieuwd naar de meningen van anderen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Gomez12
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 17-10-2023
cryptapix schreef op maandag 22 juni 2020 @ 08:41:
[...]

Hoe bedoel je het hogere gedeelte verlengen? Dat lade idee bij trappen ken ik. In principe zou ik van muur X prima lades kunnen maken. Die is namelijk 5.5m breed (niet geheel bruikbaar ivm een open trap ervoor) en 80cm hoog. Dat is echter wel een flinke verbouwing. Achter die muur zit nog een hoop isolatiemateriaal etc. en dat verwijderen en nergens terugplaatsen zal ertoe leiden dat de kruipruimte in directere verbinding met de woning komt te staan. Wel een idee om eens over na te denken. Grote voordeel aan lades is ook nog eens dat je er vanuit de woonkamer zonder problemen bij kunt.
Fear my leet paint skills, maar zoiets dus :
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/KmwCZhV.png
Waarbij A dus huidige situatie is, B is met uithakking in je hoge gedeelte en C is met verlengd hoge gedeelte (/ het kost je ruimte op je lage gedeelte)

Let er dus wel op dat deze lade dus wel onderdeel is van je woonkamer, daardoor kan hij op temperatuur blijven en geen last van vocht etc hebben.
Ga je deze constructie in je kruipruimte maken, dan zal je die praktisch alsnog bij je woonkamer betrekken en dus je gehele kruipruimte moeten meestoken etc. Want een lade is niet isolerend en die wil je in dit geval ook niet isolerend hebben (want dan krijg je weer die vochtproblemen etc)
[...]
Interessant! Ik zou daarmee wel een kleine ruimte na het luik kunnen bouwen. Eigenlijk het zelfde idee als met celbeton, maar eenvoudiger uitvoerbaar. Zou met hout een geraamte kunnen bouwen (aan onderzijde op metalen pootjes) en daar bubbeltjesplastic overheen kunnen trekken. Ben benieuwd naar de meningen van anderen.
Tja, als bubbeltjesplastics zou werken zou je ook al spullen kunnen inpakken in bubbeltjes plastic en het dan gewoon wegleggen in je kruipruimte.
Alleen als je het om je spullen heendoet kan je het 3-4-5 lagen geven etc.

Dit ga je met bubbeltjesplastic nooit waterdicht krijgen.
En je bubbeltjesplastic gaat simpelweg kapot door de spullen die je erin gaat zetten.

Als 1 bubbeltje knalt, dan is dat een mooi uitstekend stukje plastic waar iets anders aan kan blijven hangen waardoor je je hele bubbeltjes plastic opentrekt.

[ Voor 10% gewijzigd door Gomez12 op 22-06-2020 09:20 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Gomez12 schreef op maandag 22 juni 2020 @ 09:16:
[...]

Fear my leet paint skills, maar zoiets dus :
[Afbeelding]
Waarbij A dus huidige situatie is, B is met uithakking in je hoge gedeelte en C is met verlengd hoge gedeelte (/ het kost je ruimte op je lage gedeelte)

Let er dus wel op dat deze lade dus wel onderdeel is van je woonkamer, daardoor kan hij op temperatuur blijven en geen last van vocht etc hebben.
Ga je deze constructie in je kruipruimte maken, dan zal je die praktisch alsnog bij je woonkamer betrekken en dus je gehele kruipruimte moeten meestoken etc. Want een lade is niet isolerend en die wil je in dit geval ook niet isolerend hebben (want dan krijg je weer die vochtproblemen etc)


[...]

Tja, als bubbeltjesplastics zou werken zou je ook al spullen kunnen inpakken in bubbeltjes plastic en het dan gewoon wegleggen in je kruipruimte.
Alleen als je het om je spullen heendoet kan je het 3-4-5 lagen geven etc.

Dit ga je met bubbeltjesplastic nooit waterdicht krijgen.
En je bubbeltjesplastic gaat simpelweg kapot door de spullen die je erin gaat zetten.

Als 1 bubbeltje knalt, dan is dat een mooi uitstekend stukje plastic waar iets anders aan kan blijven hangen waardoor je je hele bubbeltjes plastic opentrekt.
toon volledige bericht
Optie B gaat niet lukken. Muur X is hout met daarachter isolatie, totaal denk ik een cm of 15 dik. Daarachter zit dus al de kruipruimte. Optie C is beperkt te realiseren. Het kan niet over de volledige breedte dat er een trapje naar het hoger gelegen gedeelte zit. Die kan niet in de ruimte verschoven worden want dan kan de deur naar de gang niet meer open. Bij het gedeelte waar het wel kan, is niet heel veel ruimte. De lades zouden dan niet heel diep worden. Ik zou die constructie dus in de kruipruimte moeten bouwen en “bekisten” om daar vervolgens weer isolatiemateriaal tegenaan te plaatsen/lijmen. Dat zou toch ook moeten werken? Het wordt dan niet veel anders dan het nu al is.

Die bubbeltjesplastic “muren” zou ik nooit hoeven aanraken. Maar zou er natuurlijk wel per ongeluk tegenaan kunnen stoten met iets. Maar als het niet vochtdicht te krijgen is, heeft het geen nut. Dan wordt het binnen het plastic net zo vochtig als daarbuiten.

Ik bedenk me nog iets anders. Zou ik geen luchtdichte bakken van bijv betonplex kunnen maken? De binnenhoeken kan ik volledig afkitten. Het deksel zou ik kunnen voorzien van een laag rubber en klemmend laten sluiten. Het idee zoals met tonnen/bakken, maar dan blijven die dus op hun plek in de ruimte staan. Enige waar ik dan wel mee zit is hoe ik voorkom dat de lucht in die bakken vochtig wordt na een aantal keer openen. Niet zeker? ;)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Gomez12
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 17-10-2023
cryptapix schreef op maandag 22 juni 2020 @ 09:39:
[...]
Bij het gedeelte waar het wel kan, is niet heel veel ruimte. De lades zouden dan niet heel diep worden.
Ik hoopte de geringe diepte op te kunnen lossen door simpelweg de volledige breedte te pakken, maar als dat problematisch wordt dan wordt het beperkt bruikbaar...
Ik zou die constructie dus in de kruipruimte moeten bouwen en “bekisten” om daar vervolgens weer isolatiemateriaal tegenaan te plaatsen/lijmen. Dat zou toch ook moeten werken? Het wordt dan niet veel anders dan het nu al is.
Let erop dat die lade dus ook op kamertemperatuur gehouden moet worden, dat kan je deels doen door hem te bekisten maar dan moet je hem wel heel goed isoleren wil je niet allerlei stookkosten gaan krijgen voor je kruipruimte.
Ik bedenk me nog iets anders. Zou ik geen luchtdichte bakken van bijv betonplex kunnen maken? De binnenhoeken kan ik volledig afkitten. Het deksel zou ik kunnen voorzien van een laag rubber en klemmend laten sluiten. Het idee zoals met tonnen/bakken, maar dan blijven die dus op hun plek in de ruimte staan. Enige waar ik dan wel mee zit is hoe ik voorkom dat de lucht in die bakken vochtig wordt na een aantal keer openen. Niet zeker? ;)
Tja, dat zijn dus al die plastic bakken en containers die eerder al genoemd zijn. Alleen die zijn enigszins luchtdicht te houden doordat je ze per stuk maar 1x per jaar hoeft te openen.
Ga je 1 grote bak maken dan valt die niet luchtdicht te houden omdat je die telkens open en dicht gaat doen omdat je er praktisch telkens iets uit nodig hebt.

Wellicht dat je wel 1 grote bak kan doen met een vacuumpomp erop aangesloten zodat je hem telkens vaccuum probeert te trekken, maar ik zou het niet proberen.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Toulon7559
  • Registratie: Oktober 2016
  • Laatst online: 19-04 14:42
Een kruipruimte zal zelden zo droog & warm zijn dat spullen niet klam worden.
Dauwpunt en absolute vochtigheid is daarbij een belangrijk aspect.

Optrekkend vocht uit de bodem is 1 richting waaruit vocht aankomt.
Als ventilatie met buitenlucht plaatsvindt, dan is het ook opletten geblazen, want in die (meestal warmere) buitenlucht kan zoveel vocht zitten dat je in de koelere kruipruimte condensatie krijgt.

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Toulon7559 schreef op zaterdag 12 september 2020 @ 10:12:
Een kruipruimte zal zelden zo droog & warm zijn dat spullen niet klam worden.
Dauwpunt en absolute vochtigheid is daarbij een belangrijk aspect.

Optrekkend vocht uit de bodem is 1 richting waaruit vocht aankomt.
Als ventilatie met buitenlucht plaatsvindt, dan is het ook opletten geblazen, want in die (meestal warmere) buitenlucht kan zoveel vocht zitten dat je in de koelere kruipruimte condensatie krijgt.
Ik heb het de afgelopen tijd gelaten voor wat het is. De RLV was een hele tijd lang 99%. Ik had als test even een simpele bouwmarkt stellingkast geplaatst en een zak met wat oude kleding. Die houten platen raakten snel aangetast en ook de kleding bleef niet veilig (lichte sporen van schimmel, maar het is een kwestie van tijd voor dat veel meer zou worden). De vochtvreters zaten ook vrij snel erg vol.

Nu lees ik in jouw post dat er nog een extra argument is waarom het lastig zal worden om mijn idee te realiseren.

Ik moet dit toch nog eens goed checken bij buren die spullen opslaan in de kruipruimte. Die ventileren hun kruipruimte namelijk met buitenlucht. Andere buren gebruiken hun kruipruimte niet als opslag, maar hebben die wel voorzien van ventilatie met buitenlucht.

Wat voor (negatief) effect heeft de mogelijke condensatie door ventilatie met buitenlucht?

  • Pen en papier
  • Registratie: December 2016
  • Laatst online: 01-11-2024
Voertonnen kopen en daarin opslaan.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Marzman
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

cryptapix schreef op zaterdag 12 september 2020 @ 11:34:
[...]

Ik heb het de afgelopen tijd gelaten voor wat het is. De RLV was een hele tijd lang 99%. Ik had als test even een simpele bouwmarkt stellingkast geplaatst en een zak met wat oude kleding. Die houten platen raakten snel aangetast en ook de kleding bleef niet veilig (lichte sporen van schimmel, maar het is een kwestie van tijd voor dat veel meer zou worden). De vochtvreters zaten ook vrij snel erg vol.
Afgelopen droge periode? Dan kun je het in de winter wel vergeten hoor. Misschien kun je er spullen in gooien die moeilijk aangetast raken (autobanden zonder wielen, tegels, stenen op een verhoging dat ze niet in het water liggen.)

Winter/zomerkleding kun je in zakken (zijn speciale stofdichte zakken voor) doen en eventueel opslaan achter een kast (kost je maar een paar cm) of onder het bed als dit mogelijk is. Zo deden wij dat ook toen we nog in een appartement woonden. Nu gaan ze naar de kast in de logeerkamer.

Ik wil zelf in de garage nog spullen opslaan tegen het plafond. Gewoon planken er onder dat je een iets lager plafond krijgt in de praktijk.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cryptapix
  • Registratie: Januari 2001
  • Nu online
Marzman schreef op vrijdag 25 september 2020 @ 07:27:
[...]

Afgelopen droge periode? Dan kun je het in de winter wel vergeten hoor. Misschien kun je er spullen in gooien die moeilijk aangetast raken (autobanden zonder wielen, tegels, stenen op een verhoging dat ze niet in het water liggen.)

Winter/zomerkleding kun je in zakken (zijn speciale stofdichte zakken voor) doen en eventueel opslaan achter een kast (kost je maar een paar cm) of onder het bed als dit mogelijk is. Zo deden wij dat ook toen we nog in een appartement woonden. Nu gaan ze naar de kast in de logeerkamer.

Ik wil zelf in de garage nog spullen opslaan tegen het plafond. Gewoon planken er onder dat je een iets lager plafond krijgt in de praktijk.
Ja in de maanden juli/augustus.

In de kruipruimte hebben we nooit water gezien, ook niet in de wintermaanden. Het vocht lijkt echter wel op te trekken uit de bodem (het zand voelt klam), maar ook aan de voor en achterzijde uit de (betonnen) fundering. Ik heb inmiddels ook geconstateerd dat een gootje onder de regenpijp (HWA) aan de voorzijde van het huis wat is verzakt waardoor er regenwater terugloopt naar het huis en daar de bodem in verdwijnt. Dat is waarschijnlijk al erg lang zo, want krijg het gat niet zo snel weer gevuld met zand. Misschien heeft dit ook wel het nodige effect op de vochtigheid in de kruipruimte.

Ik laat het idee voorlopig rusten. Er liggen nu enkel wat badkamertegels, stoeptegels, etc. Wat @Pen en papier zegt is ook nog een optie. Dat moeten dan wel kleine tonnen zijn, anders krijg ik ze niet door het gat. En bovendien, als ik die tonnen telkens in de kruipruimte open en vul/leeg zit daar ook snel zeer vochtige lucht in.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Toulon7559
  • Registratie: Oktober 2016
  • Laatst online: 19-04 14:42
Het verloop van temperatuur en vocht in de kruipruimte zal zich jaarlijks herhalen met de buitencondities:
hieronder een voorbeeld uit Domoticz van metingen met een DHT22-sensor over meerdere jaren.
Horizontale stukken in de rode lijn zijn voor meetwaarde = 99% R.V..
In de gele lijnen voor temperatuur zijn de 'gladde/rechte' stukken het gevolg van sensorstoringen vanwege extreem vocht (met R.V. > 99%): in dezelfde periode deugen ook de rode lijnen niet echt, en zijn meer tendens-indicators.

Mijn ervaring na een aantal jaren is, dat het heel moeilijk is om goed te meten in een echt vochtige ruimte:
de vochtsensor heeft het eerst storingen (vanwege de opbouw), gevolgd door de batterijen en de elektronica die zich niet fijn voelen met zoveel vocht. De thermometer houdt meestal het langst vol.

De getoonde metingen zijn van een DHT22-aan-ESP8266-met-ESPEasy hangend aan het plafond van de kruipruimte.
Heb ook een betere sensor SHT11 in bedrijf aan diezelfde ESP8266, liggend op de bodemfolie: prima temperatuurmeting, maar het R.V.-deel daarvan is echt gesneuveld ondanks het zgn. beschermende kapsel.
Het gaat best met de sensoren van Misol-Systeem type HP3001.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/R2u_ZJ7XZaF9dhJc4WK0QqiXVIo=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/pGKHkg0vhEpdAiQViX8fPz9I.jpg?f=fotoalbum_large

[ Voor 48% gewijzigd door Toulon7559 op 06-10-2020 09:31 . Reden: Tekst aangepast ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Pen en papier
  • Registratie: December 2016
  • Laatst online: 01-11-2024
cryptapix schreef op vrijdag 25 september 2020 @ 17:26:
Ik laat het idee voorlopig rusten. Er liggen nu enkel wat badkamertegels, stoeptegels, etc. Wat @Pen en papier zegt is ook nog een optie. Dat moeten dan wel kleine tonnen zijn, anders krijg ik ze niet door het gat. En bovendien, als ik die tonnen telkens in de kruipruimte open en vul/leeg zit daar ook snel zeer vochtige lucht in.
Ja, die moet je wel op een andere plek vullen denk ik ook. Maar die tonnen bestaan in verschillende maten, dus dat kan, kleine tonnen. Ik heb zelf boeken een herfst/winter lang in een voerton opgeslagen buiten, en die hebben dat goed doorstaan, voor zover ik oppervlakkig kon zien en ruiken, want ze zitten er nog in en ik heb alleen de bovenste in handen gehad. Ik was bang dat er condensproblemen zouden optreden. Als ik er aan toe ben om al die boeken er uit te halen en op hun plek te zetten, kan ik wel definitief zeggen hoe ze er aan toe zijn.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Kruipruimte
  • Registratie: November 2022
  • Laatst online: 15-03 10:30
Kruipruimte ventilatie is zeker nodig om de kruipruimte droog te krijgen, te veel ventilatie zal weer problemen opleveren. Een ventilator bij plaatsen kan. Maar dan alleen 1 met een Rh sensor. Muren zij muren isoleren is niet aan te raden. Dit kan optrekkend vocht naar de woonkamer veroorzaken door koudebruggen, de muren moeten kunnen uitdampen in de kruipruimte. De voorgevel en achtergevel muur heeft vaak spouwmuur ventilatie deze kunt u wel volledig isoleren. Bodemafdekking voorkomt dat vocht uit de grond komt als grondwaterpeil hoog is. Te snel verwarmen of afkoelen heeft direct effect op de Rh (relative luchtvochtigheid) is dus ook niet aan te raden.
En dan nog mee te rekenen, luchtdoorlaatbaarheid beganegrondvloer.

Beter een specialist inhuren om metingen te verrichten, elke kruipruimte is anders.

*knip*

[ Voor 2% gewijzigd door twain4me op 14-03-2025 22:57 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 03-05 17:46
Na 2 jaar mag het topic wel in de kelder blijven. ;)

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.

Pagina: 1

Dit topic is gesloten.