Toon posts:

Wastafel laat doucheputje borrelen

Pagina: 1
Acties:

Vraag


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
Na 2 jaar en een hoop ergernissen verder, wordt het tijd om hier een topic aan te wijden. Concreet is het probleem dat bij gebruik van de wastafel in de badkamer, het doucheputje gaat borrelen met als gevolg een rioollucht in de badkamer. Er zijn al legio pogingen gedaan om het op te lossen, van ontstoppen door een professioneel bedrijf, camera-inspecties van de leidingen en plaatsen van beluchter. Niets helpt.

Ik zal eerst de situatie schetsen:

- Jaren '70 appartement (huur!), met badkamer met inloopdouche, wastafel en wasmachine aansluiting en gescheiden toilet met fonteintje;

- Appartement op de 2e verdieping, complex is 3 verdiepingen hoog. Boven mij dus één woning, onder mij twee. Door alle 4 de woningen loopt één verticale standleiding.

- Eind 2018 is de badkamer, keuken en toilet door verhuurder gerenoveerd. Nieuwe tegels, nieuwe PEX-waterleidingen, nieuw sanitair, nieuwe kastjes et cetera. De riolering in de vloer is onaangetast en op dezelfde plek gebleven. Het probleem doet zich pas sinds de renovatie voor!

- Belangrijk detail: vóór de verbouwing hadden de wastafel in de badkamer en het fonteintje in het toilet géén sifon. Dit heeft in de 6,5 jaar dat ik er woon nog nooit tot stankoverlast geleidt, en ook niet tot een borrelend doucheputje. De wasmachine aansluiting in de badkamer was wel altijd al voorzien van een sifon.

- Zowel de wastafel in de badkamer, de wasmachine afvoer in de badkamer en het fonteintje in het toilet gaan naar het doucheputje toe, en daarvandaan gaat één afvoerleiding naar de standleiding.

Beschrijving probleem
Bij de renovatie zijn onder de wastafel sifons geplaatst. Sindsdien doet het probleem zich voor. Wat er namelijk gebeurt, is dat bij gebruik van de wastafel (en fonteintje in mindere mate) het doucheputje gaat borrelen. Er is lucht in de leiding die eruit geduwd moet worden, en dat gaat via het doucheputje.

Allereerst heeft de verhuurder een rioleringsbedrijf laten komen die alle leidingen naar het doucheputje en de leiding van het doucheputje naar de standleiding heeft schoongemaakt én een camera-inspectie heeft gedaan op al die leidingen. Ze waren allemaal niet verstopt en allemaal geen bijzonderheden op de camera.

Toen een andere monteur kwam, die al heel wat jaren verstoppingen in dit complex oplost, merkte hij op dat er nu sifons zijn geplaatst terwijl dat voorheen niet zo was. Zijn conclusie was dat deze sifons niet nodig zijn, want de doucheput is al voorzien van een sifon. De sifons onder de wastafel en fonteintje moesten juist weg, want de lucht die normaal uit het doucheputje gedrukt wordt kan dan ontsnappen uit de wastafel en het fonteintje.

Het verwijderen van deze sifons zou geen stank mogen opleveren, want de sifon in het doucheputje is de barrière tussen standleiding en wastafel en fonteintje.

Zo gezegd zo gedaan, sifons verwijderd maar het probleem bleef. Wederom geklaagd bij de woningbouw, en zij gaven aan het niet meer te weten. Ze hebben toen in een leegstaande woning die nog gerenoveerd moest worden, het doucheputje eruit gehakt om te kijken of ze een oplossing konden vinden. Twee maanden later kwamen ze inderdaad terug met een oplossing, namelijk een gat van +- 8mm boren in een tussenschot van het doucheputje. Dit hadden ze getest en het werkte.

De woningbouw heeft de aannemer inderdaad een gat laten boren in het tussenschotje van het doucheputje, waardoor de lucht daar kan ontsnappen niet naar de wastafel en het fonteintje gaat. Dit schot zit aan de kant ná het sifon van de doucheput, en kan dus geen stank veroorzaken. Dat doet het gelukkig ook niet.

So far so good.

Maar nu komt het probleem waardoor ik ten einde raad ben. Er blijft namelijk stank komen uit het fonteintje en de wasbak (die beide niet zijn voorzien van sifon). Alle partijen blijven volhouden dat dit niet mogelijk is, omdat de doucheput is voorzien van sifon.

Máár, om mij toch tegemoet te komen, zijn er weer sifons geplaatst onder wasbak en fonteintje. Dit zou nu mogelijk moeten zijn, want het geboorde gaatje in het doucheputje heeft het borrelen al opgelost. Daarbij is onder de wastafel in de badkamer ook een beluchter geplaatst. Deze beluchter heeft geen effect; we hebben het getest met en zonder de beluchter geplaatst en dat maakt geen verschil.

Helaas. Met beide sifons weer geplaatst (of het nou met of zonder beluchter is), borrelt het doucheputje weer enorm. Dat betekent dat dus nog steeds niet alle lucht ontsnapt uit het geboorde gat, maar dat ook het fonteintje in het toilet nog steeds een open verbinding moet zijn. Dat stinkt echter!

Als last resort zijn ze het dak van het appartementencomplex opgegaan om de ontluchter van de standleiding te checken; hier was niets mis mee.

Het enige wat ik nog kan bedenken is dat de diameter van het geboorde gat in het doucheputje nog te klein is, misschien door deze groter te maken kan er meer lucht uit, waardoor de lucht niet meer richting fonteintje en wasbak wordt geduwd?

Ik zie door de bomen het bos ondertussen niet meer.. waar kan het nog aan liggen? Ik zal zo even een situatieschets uploaden.

Alle reacties


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
Bij deze een situatieschets:

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
Ik snap dat dit geen sexy onderwerp is en dat mijn OP nogal langdradig is.. Maar is er echt. niemand die een idee heeft? :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Mr_Tomatohead
 • Registratie: April 2012
 • Niet online
Ik meld me in ieder geval maar om te zeggen dat ik je verhaal gelezen heb en met je meeleef. Heb helaas 2 linkerhanden dus ten aanzien van je probleem kan ik je inhoudelijk niet verder helpen.

Maar is het heel simpel gezegd niet het probleem van de verhuurder en moet die niet de oplossing zoeken? Snap dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is, maar de situatie die je omschrijft lijkt me niet acceptabel en zou dus gewoon opgelost moeten worden. Al moeten ze bij wijze van spreken de hele riolering eruit halen?

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • ydderf
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 21:46
Ik (zonder opleiding tot installateur) zou zeggen: Elke wasbak / fontein / wasmachine / douche direct op de afvoer (grijs in jou plaatje) aansluiten. Je hebt dan geen last meer van de dubbele sifon.
Echter dit is natuurlijk een duurdere en ingrijpendere oplossing dan ff een gaatje in de doucheput boren.

Soms gaat het niet zoals het moet, maar moet het maar zoals het gaat


 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
Dank @Mr_Tomatohead

Zo sta ik er ook in. Een optie is het doucheputje en riolering uithakken, maar deze dit volgens de WBV en monteurs zo diep in het beton dat je dan zo goed als zeker een gat naar de onderburen creëert. En daar willen ze niet aan...

@ydderf Dat is inderdaad de beste oplossinng! Dat betekent alleen wel dat een opbouw afvoer op de muur die over 3 muren, waarvan 1 dan de hele lengte van de douche, loopt. Dat heeft dan weer niet mijn voorkeur.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • inhico
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:31
Helaas kan ik je niet rechtstreeks helpen. Ik kan niets anders verzinnen dan compleet nieuwe aanleg, liefst met een ontluchting naar buiten (na het doucheputje). Als dat al mogelijk is, moet ook je verhuurder daar in mee willen.

Prima om het hier te vragen, je weet nooit. Maar er is al heel veel gedaan om e.e.a. te verhelpen, al is dat zonder het gewenste resultaat. Dan is het de vraag of je hier wèl de oplossing gaat vinden.

Je zou een meer gespecialiseerd forum kunnen proberen als klusidee.nl/forum. De kans op onzin-oplossingen en allerlei off-topic reacties is daar een stuk kleiner.

...


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Omni superens
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 26-09 23:49
Is het mogelijk om foto's te maken van de situatie bij de douche? Dus hoe de wasbak, het fonteintje en de doucheput op elkaar aansluiten (en van daaruit richting de standleiding gaan)?

Als er zonder sifon stank uit de wasbak en het fonteintje komt zou daar ergens iets niet moeten kloppen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 23:04
Omni superens schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 08:18:
Is het mogelijk om foto's te maken van de situatie bij de douche? Dus hoe de wasbak, het fonteintje en de doucheput op elkaar aansluiten (en van daaruit richting de standleiding gaan)?

Als er zonder sifon stank uit de wasbak en het fonteintje komt zou daar ergens iets niet moeten kloppen.
Lijkt mij ook, enige andere optie die ik zo kan bedenken dat er dan stank uit die 2 komt is dat de afvoer richting de douche put niet overal goed afloopt en er daarin water blijft staan. Daarnaast lijkt de ontluchting bij de douche niet te kloppen en zelfs met extra gat niet voldoende te zijn. Dat bubbelen ontstaat ten slotte doordat bij gebruik de lucht geen kant op kan en dan maar door het doucheputje omhoog gaat.

Is er tijdens de verbouwing niets aan het doucheputje verandert? Ik zou haast zeggen dat daar iets aangepast is waardoor de ontluchting nu anders is wat tot problemen zorgt. Voorheen werkte het ten slotte prima dus moet er iets anders aan de hand zijn dan problemen met die sifons.

[removed]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Pi0tr
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 30-09 08:50
Is de oplossing niet gewoon de sifon van de wastafel weghalen? Want als ik het goed begrijp zit deze ook achter de douchesifon, dus dan krijg je geen luchtjes en je bent ook van je dubbele sifon af.

Natuurlijk niet zoals het hoort, maar lijkt mij wel dat het dan weer goed werkt.


Edit: laat maar, lezen is een vak - _-

[Voor 7% gewijzigd door Pi0tr op 27-05-2020 08:45]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • jeroen3
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 21:29
Ik begrijp ook niet zo goed hoe je iets aan aansluiten op een doucheputje. Meestal zit hier het sifon in geïntegreerd, soms zelfs uitneembaar, hoe je daar iets voor de sifon kan aansluiten kan ik mij niet voorstellen.
Maar ik ben dan ook geen loodgieter.

Ik in mijn huis wel dat als de wasmachine leegpompt op zolder dat er op de badkamer een verdieping lager het douchepotje laat borrelt. Maar er komt verder geen stank vrij. De wasmachine gewoon drukt gewoon lucht naar beneden, de ontluchting zit ook op zolder en het doucheputje (zo'n goot-model) heeft niet zo'n diepe sifon.

Wellicht zit het probleem hier heel ergens anders. Immers als er stank vrijkomt komt uit de standleiding, en niet dat stukje naar de wastafel. Trekt hij soms het water weg uit de sifon?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • lasharor
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 15:40

lasharor

7 december 2004

Beetje ingewikkeld zo:

Het borrelen ontstaat omdat de lucht in beweging komt. Hierbij kennen we zowel onder als overdruk. Bij "onderdruk" kan je opvangen door zo'n beluchter. Overdruk is wat moeilijker maar zou jij in principe geen last van moeten hebben.

Een beluchter met dubbele sifon heeft geen in zin. Het borrelen komt niet doordat er te weinig lucht in het systeem aanwezig is (dan zou de sifon van het wasbakje moeten borrelen) maar omdat er te veel lucht aanwezig is (want de lucht kan niet weg door die sifon in het wasbakje)

Ik snap niet zo goed wat je bedoelt met dat gat in het doucheputje? Kan je daar misschien een voorbeeld (foto) of tekening van maken?

Ik ben trouwens idd ook wel benieuwd wat er gebeurt als je de sifon van het wasbakje nu laat leeglopen. Heb je dan alsnog last van stank (ook bij het fonteintje)?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • diabolofan
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 30-09 08:58
Hebben de boven/beneden buren dezelfde problemen? Of hebben die geen last?

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • HanM
 • Registratie: April 2009
 • Nu online
Een paar foto's zou zeker helpen, naast overdruk en onderdruk zou je ook nog last van venturi werking kunnen hebben en eventueel vacuum zuiging door een kolom water die door de afvoer richting de standleiding beweegt.

Ik heb ongeveer hetzelfde probleem in mijn vorige huis gehad, bij ons was de standbuis in de kelder volledig vernauwd. Na 50 jaar frituurvet, zand, cement en troep van alle bewoners was daar de 200mm buis vernauwd tot 80mm. Als gevolg dat de vallende massa van het water met snelheid door de vernauwing geperst wordt en daarna vacuum zuigt. Bij ons was de standleiding beluchting ook prima. Alleen was de weg van de minste weerstand toch bij mij het doucheputje op de eerste verdieping ipv de ontluchting 16meter hoger op het dak.

oplossing bij ons: Vollede standbuis doorgespoten tot het straat riool. + 90 graden boch in standpijp vervangen. Deze kregen ze niet los gespoten met de spuit. Daarna nooit meer last gehad van klokken / stank / borrel geluidjes

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Harm_H
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 16:20
Misschien de wasmachine een keer doorspoelen op minimaal 60 graden? (optioneel met zo'n reparatie tabblet)

Ben wel onder de indruk van hoe ver iedereen al gegaan is om dit probleem op te lossen.

Mijn tweakblog over de toekomst


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • naftebakje
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 15:08
Probleem lijkt idd dubbele sifon te zijn, is origineel verkeerd aangelegd.
Is het mogelijk een ontluchting te voorzien naar buiten?

Anders individuele sifons weghalen, en leidingen naar douchesifon toe goed reinigen , maar als daar wat vuil blijft hangen gaat het weer stinken.

Als de boer zijn koeien kust, zijn ze jarig wees gerust. Varkens op een landingsbaan, leiden nooit een lang bestaan. Als de boer zich met stront wast, zijn zijn hersens aangetast. Als het hooi is in de schuur, zit het wijf bij den gebuur.


 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
Wauw, dank allemaal voor de reacties. Wordt gewaardeerd!

Ik plaats sowieso foto's (zie onderaan) en zal even per persoon reageren:
Is het mogelijk om foto's te maken van de situatie bij de douche? Dus hoe de wasbak, het fonteintje en de doucheput op elkaar aansluiten (en van daaruit richting de standleiding gaan)?

Als er zonder sifon stank uit de wasbak en het fonteintje komt zou daar ergens iets niet moeten kloppen.
@Omni superens Daar kan ik geen foto van maken, want de aansluitingen van de diverse afvoeren op het doucheputje zit in het beton, nog ónder de dekvloer. Als je in het putje kijkt zie je niks van deze aansluitingen. Volgens mij is het (ongeveer) zo'n type doucheput:

Lijkt mij ook, enige andere optie die ik zo kan bedenken dat er dan stank uit die 2 komt is dat de afvoer richting de douche put niet overal goed afloopt en er daarin water blijft staan.

Is er tijdens de verbouwing niets aan het doucheputje verandert? Ik zou haast zeggen dat daar iets aangepast is waardoor de ontluchting nu anders is wat tot problemen zorgt. Voorheen werkte het ten slotte prima dus moet er iets anders aan de hand zijn dan problemen met die sifons.
@redwing Ik heb ook bedacht dat er misschien water blijft staan in de leiding tussen wastafel en doucheputje, dat opperde het rioleringsbedrijf ook, máár, die leidingen zijn niet aangetast dus dan zou dit probleem ook al voor de renovatie moeten bestaan toch? Bovendien zijn ze mechanisch gereinigd (met zo'n ronddraaiende veer/slang).

Op je volgende vraag: ja, er is in die zin iets verandert in de zin dat er een nieuwe witte doucheput 'op' de doucheput is gelijmd die in het beton zit. Als ik het goed begrijp kun je deze over elkaar schuiven. Echter, argument van de experts is: dit zou geen verschil mogen maken, want het sifon en de aansluitingen zijn niet veranderd, alleen de 'buitenpot' of 'binnenwerk' is vervangen.

@jeroen3 Zie plaatje hierboven voor uitleg. Er wordt geen water weggetrokken, je hoort het daadwerkelijk borrelen en soms zelfs omhoog komen.
Ik snap niet zo goed wat je bedoelt met dat gat in het doucheputje? Kan je daar misschien een voorbeeld (foto) of tekening van maken?

Ik ben trouwens idd ook wel benieuwd wat er gebeurt als je de sifon van het wasbakje nu laat leeglopen. Heb je dan alsnog last van stank (ook bij het fonteintje)?
@lasharor Zie foto voor het geboorde gaatje. Er zijn als het ware twee 'schotten' in het doucheputje. In een van deze schotten is het gat geboord. De foto verduidelijkt het hoop ik. Wat bedoel je met het sifon laten leeglopen? Dat komt op hetzelfde neer als het sifon verwijderen toch? In dat geval ja, dan is er inderdaad stankoverlast uit het fonteintje. Het borrelen stopt dan wel..
Hebben de boven/beneden buren dezelfde problemen? Of hebben die geen last?
@diabolofan Boven en onder mij niet, maar er zijn wel andere bewoners in het complex die er last van hebben.

@HanM Dank voor het delen van je ervaringen, en zie foto's in deze post.
Misschien de wasmachine een keer doorspoelen op minimaal 60 graden? (optioneel met zo'n reparatie tabblet)

Ben wel onder de indruk van hoe ver iedereen al gegaan is om dit probleem op te lossen.
@Harm_H Dank, dit is reeds meerdere keren gedaan zonder resultaat. Voor wat betreft de moeite die er gedaan is: ja, oprecht alle complimenten naar betrokken partijen. Zowel woningbouwvereniging als aannemer die de renovatie deed en het ingeschakelde loodgietersbedrijf (bekende partij met 3 letters) hebben absoluut hun best gedaan. Iedereen is ook eigenlijk heel benieuwd hoe het komt. Alleen niemand komt er achter...
Probleem lijkt idd dubbele sifon te zijn, is origineel verkeerd aangelegd.
Is het mogelijk een ontluchting te voorzien naar buiten?

Anders individuele sifons weghalen, en leidingen naar douchesifon toe goed reinigen , maar als daar wat vuil blijft hangen gaat het weer stinken.
@naftebakje Ontluchting voorzien naar buiten is niet mogelijk, betreft een appartement tussen andere verdiepingen in, en zowel badkamer als toilet is ingesloten door berging, slaapkamer en muur naar de buren.

De individuele sifons zijn al weggehaald en ook die leidingen zijn al gereinigd. Zonder effect helaas.Wat je op de foto's ziet is enerzijds het geboorde gat in het tussenschot (dit is de zijde tussen putje en wastafel), en anderzijds zie je de dop die je open kunt draaien om de leiding te bereiken die vanaf het doucheputje naar de standleiding gaat. Daar is ook de camera-inspectie in geweest en deze is ook gereinigd.

 • DukeBox
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 23:55

DukeBox

Voor je 't weet wist je 't nie

Heb een soortgelijk probleem ook gehad bij een kennis, opgelost door de (metalen) sifon te vervangen door een grotere (lees diepere) van pvc. Die van metaal was ook erg ondiep (nog geen 10CM).
De huidige is niet mooi maar zit gelukkig in een kastje weggewerkt. Mogelijk voor jou ook een optie.

[Voor 12% gewijzigd door DukeBox op 27-05-2020 20:39]

Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
Bij deze nog een snelle tekening van een dwarsdoorsnede van het putje (althans, mijn interpretatie ervan):

[Voor 20% gewijzigd door Ethiron op 28-05-2020 00:02. Reden: Betere schets gemaakt]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 23:04
Ethiron schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 20:33:
@redwing Ik heb ook bedacht dat er misschien water blijft staan in de leiding tussen wastafel en doucheputje, dat opperde het rioleringsbedrijf ook, máár, die leidingen zijn niet aangetast dus dan zou dit probleem ook al voor de renovatie moeten bestaan toch? Bovendien zijn ze mechanisch gereinigd (met zo'n ronddraaiende veer/slang).
Ik weet niet of de aansluitingen van het putje nog op dezelfde hoogte zitten als de oude. Een paar cm kan al voldoende zijn om het water niet goed weg te laten lopen.
Op je volgende vraag: ja, er is in die zin iets verandert in de zin dat er een nieuwe witte doucheput 'op' de doucheput is gelijmd die in het beton zit. Als ik het goed begrijp kun je deze over elkaar schuiven. Echter, argument van de experts is: dit zou geen verschil mogen maken, want het sifon en de aansluitingen zijn niet veranderd, alleen de 'buitenpot' of 'binnenwerk' is vervangen.
Maar de open ruimte van het putje is natuurlijk wel verandert en dat kan wel verschil maken. En heel simpel gezegd, aan het idee van de aansluitingen is niets verandert, maar er is wel een probleem ontstaan. Ergens moet er dus iets zijn dat net zo verandert is dat het een probleem is gaan geven.
Wat je op de foto's ziet is enerzijds het geboorde gat in het tussenschot (dit is de zijde tussen putje en wastafel), en anderzijds zie je de dop die je open kunt draaien om de leiding te bereiken die vanaf het doucheputje naar de standleiding gaat. Daar is ook de camera-inspectie in geweest en deze is ook gereinigd.
En wat gebeurt er als je die dop open zet? Als ik het plaatje zo zie zou je dan nog wat meer vrijheid aan de lucht in het putje geven. Want aangezien je zegt dat het echt bubbelt omhoog komt, lijkt het me wel duidelijk dat om wat voor reden dan ook de lucht minder goed weg kan dan voorrheen. Dat het zonder sifon niet bubbelt geeft dat ook aan..

[removed]


 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
@redwing ik zal die dop eens eraf halen en het dan testen. Ik vermoed wel dat ik dan een open verbinding creëer tussen standleiding en douche (incl. de lucht die daarbij hoort), maar zal het even testen!

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • lasharor
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 15:40

lasharor

7 december 2004

Het borrelen stopt op het moment dat je geen 2de sifon hebt omdat wanneer je water door de afvoer heen laat stromen er voldoende lucht kan worden aangezogen uit de buitenlucht. Met een sifon voor en na een stuk buis zorg je er eigenlijk voor dat de lucht zich niet kan verplaatsen.

Die 2de sifon moet sowieso weg. Het geboorde gat zorgt er nu alleen voor dat de lucht die nu eigenlijk het putje in geduwd word weg kan.

Is de stank weg wanneer het vloerputje vol staat met water?

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
lasharor schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 22:48:
Het borrelen stopt op het moment dat je geen 2de sifon hebt omdat wanneer je water door de afvoer heen laat stromen er voldoende lucht kan worden aangezogen uit de buitenlucht. Met een sifon voor en na een stuk buis zorg je er eigenlijk voor dat de lucht zich niet kan verplaatsen.

Die 2de sifon moet sowieso weg. Het geboorde gat zorgt er nu alleen voor dat de lucht die nu eigenlijk het putje in geduwd word weg kan.

Is de stank weg wanneer het vloerputje vol staat met water?
Maar het aanzuigen van lucht lijkt niet het probleem. Sterker nog, als ik het 2e sifon weglaat voel ik dat er aan die kant lucht uit de leiding wordt geduwd, dat blijkt ook als je een velletje toiletpapier in het fonteintje leg. Deze wordt weggeblazen, niet aangezogen. Of vergis ik me in hoe de lucht zich verplaatst en dit zich uit?

De stank is niet weg als het vloerputje vol met water staat. De stank komt ook uit niet uit het putje maar uit de wastafel en het fonteintje. Terwijl ik dit opschrijf impliceert dit toch dat de stank in de leiding tussen putje en fonteintje zit...

Pas als het putje gaat borrelen komt de stank uit het putje.

Er zijn dus 2 opties:

1: sifons gemonteerd: geen stank uit wastafels, wel stank uit doucheputje als gevolg van borrelen doucheputje (want: lucht kan nergens ‘uitgeblazen’ worden, fonteintje en wastafel zijn tenslotte afgesloten met sifon).

2: sifons niet gemonteerd: doucheputje borrelt niet (want lucht wordt via open verbinding met fonteintje en wastafel naar buiten geduwd), maar daardoor wel stank uit wastafel en fonteintje.

[Voor 7% gewijzigd door Ethiron op 27-05-2020 23:28]


 • kabeltjekabel
 • Registratie: April 2018
 • Laatst online: 13-02-2021
Ethiron schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 08:06:
Dank @Mr_Tomatohead

Zo sta ik er ook in. Een optie is het doucheputje en riolering uithakken, maar deze dit volgens de WBV en monteurs zo diep in het beton dat je dan zo goed als zeker een gat naar de onderburen creëert. En daar willen ze niet aan...
Wat voor rare vloer is dat dan :? . Neem toch aan gewoon breedplaat en daar bovenop pas de riolering? Dan zit er dus nog gewoon minstens 5 cm kneiterharde beton onder de afvoer. Meer, want ook nog afschot.

In die tijd zag je ook nog wel wastafels met opbouw afvoer, die dan vlak bij het doucheputje eindigde; dan heb je inderdaad geen extra sifon nodig.

 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
kabeltjekabel schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 23:31:
[...]


Wat voor rare vloer is dat dan :? . Neem toch aan gewoon breedplaat en daar bovenop pas de riolering? Dan zit er dus nog gewoon minstens 5 cm kneiterharde beton onder de afvoer. Meer, want ook nog afschot.

In die tijd zag je ook nog wel wastafels met opbouw afvoer, die dan vlak bij het doucheputje eindigde; dan heb je inderdaad geen extra sifon nodig.
Ik heb wat dat betreft geen idee, heb ik moeten aannemen van de WBV en installateurs.. mij persoonlijk lijkt het sterk dat onderkant doucheputje maar 1,5 cm boven afwerklaag van het plafond van de onderburen zit.

Ik weet niet of in de jaren 70 breedplaat al gangbaar was?

Ik sluit niet uit dat dit stukje van het verhaal door de WBV expres overdreven is, om als makkelijk excuus te gebruiken zodat ze niet hoeven te hakken.

[Voor 7% gewijzigd door Ethiron op 27-05-2020 23:39]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • S4All
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online
Toch zijn vloeren in oude flats soms erg dun.
Ik heb het zelf ook wel eens gezien dat na het uit hakken van een doucheput je de buurvrouw beneden bij wijze van spreken kon zien douchen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • miciel
 • Registratie: Juni 2015
 • Laatst online: 22:20
als ze gaan hakken en ze nemen een kleine combi hamer kan het makelijk.
(en je het is veel werk je bent zo 2 dagen bezig)
en het kan inderdaad zijn dat er een dunne vloer in zit.
maar als het plafondt van de onderbuurvrouw weer opnieuw stukt is er niks aan de handt.
het kost nou toch al geldt. dus dat beetje verven maakt ook niet meer uit.

er bestaat nog een derde optie.
er bestaan be en ontluchting hulpstukken met een koolstof filter.
https://www.vanwalraven.c...73/groups/g+c+p+a+nr+view
schik niet van de prijs en waarschijnlijk heb je er wel meer meerdere nodig.
ik heb ze nog nooit gebruikt dus heb er geen ervaring mee..
er kleeft wel een nadeel aan je moet ze eens in de zoveel jaar vervangen. dan is de koolstof uitgewerkt.

edit: deze is wat goedkoper.(van een ander merk)
https://www.sendpompen.nl...beluchter-ontluchter.html

[Voor 18% gewijzigd door miciel op 28-05-2020 01:47]


 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
miciel schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 00:03:
als ze gaan hakken en ze nemen een kleine combi hamer kan het makelijk.
(en je het is veel werk je bent zo 2 dagen bezig)
en het kan inderdaad zijn dat er een dunne vloer in zit.
maar als het plafondt van de onderbuurvrouw weer opnieuw stukt is er niks aan de handt.
het kost nou toch al geldt. dus dat beetje verven maakt ook niet meer uit.

er bestaat nog een derde optie.
er bestaan be en ontluchting hulpstukken met een koolstof filter.
https://www.vanwalraven.c...73/groups/g+c+p+a+nr+view
schik niet van de prijs en waarschijnlijk heb je er wel meer meerdere nodig.
ik heb ze nog nooit gebruikt dus heb er geen ervaring mee..
er kleeft wel een nadeel aan je moet ze eens in de zoveel jaar vervangen. dan is de koolstof uitgewerkt.
https://www.sendpompen.nl...beluchter-ontluchter.html
Dat niet schrikken is niet gelukt. :+

Maar als ik het begrijp filtert de koolstof de nare rioollucht eruit, zodat je binnen kunt ontluchten ipv buiten? Interessant.. thanks!

 • sambalbaj
 • Registratie: Maart 2006
 • Niet online
Ik heb ook zo'n constructie waarbij de leegpompen van de wasmachine op het doucheputje werkt. Ook de wastafel er naast komt daar uit. Doucheputje lijkt door dat pompen soms vacuüm te trekken. Daarna komt soms een rioollucht.

Nooit echt op weten te lossen maar als lapmiddel gooi ik er na stank meestal een fles ontstopper (gebruik die van Muscle) doorheen. Dan blijft de stank eigenlijk altijd weer een poos weg.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • kabeltjekabel
 • Registratie: April 2018
 • Laatst online: 13-02-2021
Ethiron schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 23:37:
[...]

Ik weet niet of in de jaren 70 breedplaat al gangbaar was?
Hmm ja, zou wel eens kunnen van niet. Misschien ter plekke gestort. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze het riool helemaal onderin gedaan hebben. Is voor de sterkte ook niet zo gunstig.

Ik snap van de foto's trouwens nog niet helemaal hoe het stankslot van je doucheputje nou in elkaar zit. Verkijk ik me op een gebrek aan diepte?

[Voor 16% gewijzigd door kabeltjekabel op 28-05-2020 03:45]


 • miciel
 • Registratie: Juni 2015
 • Laatst online: 22:20
ik heb intussen wel een wat voordeligere be en ontluchter gevonden.
https://www.sendpompen.nl...beluchter-ontluchter.html
ik weet niet of dit je problemen volleedig op gaat lossen. maar je kan het wel aanvragen bij de woningbouw.

hiernaast zou ik een rooktest laten uitvoeren. je doucheputje moet dienstdoen als sifon.
en zou ervoor moeten zorgen dat je wasbak in de wc en de wastafel niet zouden stinken.
maar je wasbak bij het toilet stinkt en ook je wastafel stinkt.
met een rooktest kan je eenvoudig achterhalen of je 'sifon' nog werkt.

wat betreft het borelen waar je over klaagt het kan ook zou zijn dat de doucheput niet juist op de standteiding is aangesloten. maar dat verklaart nog niet de stank. wastafelwater is vrij schoon.

ik heb wel een vraag voor je. je zegt dat je wastafel en je wasbak in het toilet stinken.
en deze komen uit in je doucheputje. waarom stinkt het geboorde gaatje dan niet ?
(dit is toch dezelfde leiding) steek je neus eens in het gaatje ? :X
ik denk dat lichtelijk over je nek zal gaan van de stank.

ook klopt je putje niet. er zal wel een gebrit putje met maar een uitgang inzitten en er zal wel een t stuk geplaast zijn. deze bijv https://www.installatieva...e-polyetheen-364-630-16-1 bijv.

waarschijnlijk zit je wasmachnine niet aangesloten op het docheputje. wasmachine geeft namelijk vuil water. en dan kan het allemaal wel ineens. als je wasmachine zijn water niet lekker kwijt kan maar dat gaat in de leidingen lopen. zo dat kan wel muren. laat je wasmacine eens zijn programma draaien en kijk eens of hij al dat sopwater door je putje heen gooit. ik denk het niet. ik dat deze gewoon een eigen aansluting heeft.
maar zeker weten is niet verkeerdt.

hoezo komt dit topic me zou bekendt voor ?

[Voor 4% gewijzigd door miciel op 28-05-2020 04:44]


 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
@kabeltjekabel helpt deze foto? Heb er net even een duimstok in gstoken; vanaf bodem sifon tot bovenkant doucheputje is exact 20 cm. Op de foto is de diepte inderdaad lastig in te schatten door het vuile water waardoor je de bodem niet ziet.

[Voor 72% gewijzigd door Ethiron op 28-05-2020 07:45]


 • Ethiron
 • Registratie: November 2016
 • Niet online

Ethiron

Advocatus diaboli

Topicstarter
miciel schreef op donderdag 28 mei 2020 @ 04:19:
ik heb intussen wel een wat voordeligere be en ontluchter gevonden.
https://www.sendpompen.nl...beluchter-ontluchter.html
ik weet niet of dit je problemen volleedig op gaat lossen. maar je kan het wel aanvragen bij de woningbouw.

hiernaast zou ik een rooktest laten uitvoeren. je doucheputje moet dienstdoen als sifon.
en zou ervoor moeten zorgen dat je wasbak in de wc en de wastafel niet zouden stinken.
maar je wasbak bij het toilet stinkt en ook je wastafel stinkt.
met een rooktest kan je eenvoudig achterhalen of je 'sifon' nog werkt.

wat betreft het borelen waar je over klaagt het kan ook zou zijn dat de doucheput niet juist op de standteiding is aangesloten. maar dat verklaart nog niet de stank. wastafelwater is vrij schoon.

ik heb wel een vraag voor je. je zegt dat je wastafel en je wasbak in het toilet stinken.
en deze komen uit in je doucheputje. waarom stinkt het geboorde gaatje dan niet ?
(dit is toch dezelfde leiding) steek je neus eens in het gaatje ? :X
ik denk dat lichtelijk over je nek zal gaan van de stank.

ook klopt je putje niet. er zal wel een gebrit putje met maar een uitgang inzitten en er zal wel een t stuk geplaast zijn. deze bijv https://www.installatieva...e-polyetheen-364-630-16-1 bijv.

waarschijnlijk zit je wasmachnine niet aangesloten op het docheputje. wasmachine geeft namelijk vuil water. en dan kan het allemaal wel ineens. als je wasmachine zijn water niet lekker kwijt kan maar dat gaat in de leidingen lopen. zo dat kan wel muren. laat je wasmacine eens zijn programma draaien en kijk eens of hij al dat sopwater door je putje heen gooit. ik denk het niet. ik dat deze gewoon een eigen aansluting heeft.
maar zeker weten is niet verkeerdt.

hoezo komt dit topic me zou bekendt voor ?
Dank voor je uitgebreide reactie!

Terechte constatering voor wat betreft dat stinkende gaatje! ( :9 :+ ) Ik ga vanavond eens goed ruiken daar aan. Is inderdaad dezelfde leiding, en ook de wasmachine test doe ik vanavond.

Ik heb lang gezocht naar welk type doucheput het zou zijn, maar deze lijkt er inderdaad heel erg op, ik weet bijna zeker dat dit hem is. _/-\o_

In dat geval is de kans best groot het e.e.a. Middels een T-stuk is verbonden, wat niet lekker is voor de flow.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • miciel
 • Registratie: Juni 2015
 • Laatst online: 22:20
hoe veel centimeter water staat in het doucheputje ?

het kan ook zijn dat in de uitgaande leiding van het doucheputje een haaks tstuk is gebruikt
om daar de wasmachine op aan te sluiten. terwijl dit een 45 graden t stuk hoort te zijn.
ook dat kan borrelen al veroorzaken. een verloop wat verkeerdt omzit etc.

stinkt het altijd of stinkt het met enige regelmaat ? (en nee ik bedoel niet als je op de wc zit)
als het altijd stinkt ja dan moet je rooktest doen. stinkt het alleen maar als het borrelt wat heel goed kan
dan moet je het borrelen oplossen. (ja soms is dit werk niks meer dan simpel redeneren)

maar als het in de vloer allemaal niet goed licht dan gaat zo,n binnenhuis beluchter
ook niet helpen. ik denk namelijk dat het tussen de doucheput en je standleidng niet goed zit.
want er is een gaatje geboordt om ervoor te zorgen dat de sifon bij de wastafels werken.
en dat heeft het probleem niet verholpen het blijft stinken.
(hun zeggen nee dat kan niet. en jij zegt dat het wel kan)

bij de wasbak in de wc zit geen geen sifon. hier komt de stank van je docheputje er dus gewoon uit.
als je in de wc wasbak een sifon plaats zou dat de stank daar weg moeten nemen.
(dit duurt wel enige dagen want alles is doorweekt van de geur)
dan ben je in ieder geval van één probleem af.

dan zit je nog met een badkamer welke stinkt. met een borrelendt doucheputje als oorzaak. (vermoedenlijk)
je laat de wastafel in de badkamer laat lopen.(kraan open zetten)
en jij zegt dat me wastafel stinkt met de syfon erop (nee dat kan niet)
vermoedenlijk wordt de stank gecreedt door het borrelen van het putje.
als er in de wastafel geen sifon zit dan komt het er daar uit. en zit er wel een syfon op de wastafel dan komt het er bij het putje uit. en ruik je het alsnog. waardoor jij denkt dat je wastafel meurt. met of zonder syfon.
kan dit een verklaring zijn voor je verhaal ? (mijn glazenbol welke ik niet heb kleurt groen)

eigenlijk moet je gewoon een goed verhaal hebben om ze te kunnen overtuigen. de meeste mensen hebben dat niet maar wel klachten. vaak proberen ze dan wel de klachten te verklaren/te verhelpen. maar soms zitten ze er gewoon naast.

en ja als ze er nu een neiuwe put in gooien en ze knappen alles op heb je best wel kans dat alles verholpen is. voor hetzelfde geldt zit net na de put een 90 graden bocht. of een haaks t stuk voor de wasmachnine bijv. maar ja het zal teveel tijd kosten om de boel goed op te lossen. (je zal niet de eerste zijn)

[Voor 9% gewijzigd door miciel op 29-05-2020 01:23]


 • JAHRASTAFARI
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 28-09 06:43
@Ethiron Is dit inmiddels opgelost?

Ook ik heb een soortgelijk probleem, als ik de wastafels gebruik, dan borrelt het doucheputje en loopt de mini sifon daar leeg en dus soms stank.

 • imeR
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 30-09 11:44
Ik had hetzelfde probleem. Beluchter geplaatst op de wasbakafvoer, maar dat had geen effect. Toen vond ik deze simpele stankafsluiter (een buisje met een soort ballonnetje erin) die je in je doucheputje steekt:Kostte me zo'n 40 euro en ik heb sindsdien geen last meer gehad van rioollucht in mijn badkamer! Het is geen oplossing voor het borrelen en het verdwijnen van water uit de sifon van je doucheput, dat gebeurt nog steeds, maar deze stankafsluiter zorgt er simpelweg voor dat er wel water omlaag kan, maar geen geur omhoog kan. Voor mij een prima en vooral voordelige oplossing, zonder dat er sloopwerkzaamheden nodig waren om een nieuwe doucheput te plaatsen.

De naam (Mr. Plug-it) is lekker knullig, maar zolang het werkt... :+

Hier gekocht: https://www.wildkamp.nl/p...-mm-renovatieset/15047829

[Voor 4% gewijzigd door imeR op 16-02-2021 11:35]


 • kasco1
 • Registratie: Juni 2015
 • Laatst online: 02-09 19:22
hoi, wij zitten met het zelfde probleem van stank overlast, wie kent het niet, wasbak vol met scheren, dan leeg laten, wat een hoger zuigkracht heeft, wij hebben een douche drain en die heeft een iets kleineren sifon, de wasbak zit hoger en is op de zelfde afvoer aangesloten, zo doende zuigt de wasbak de sifon van de douche leeg en zeker bij dagen dat de luchtdruk veranderd, dat heeft ook effect op het leeg trekken, mijn conclusie is dan ook (voor ons is) een nieuwe apparte afvoer met grotere sifon maken voor de douche
Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee