• Astennu
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 25-09 15:47
Ik heb even een vraagje over Margegoederen.

Ik heb namelijk de volgende situatie. Ik heb een TV binnen garantie. Echter was er een defect. De fabrikant wil hem wel omruilen maar de TV die ik heb is niet meer te krijgen. Ik heb twee opties gekregen als inruil. Waarvan een qua prijs en klasse wel overeenkomt maar die is gewoon slechter dan wat ik heb voor hoe ik de TV gebruik.

Geld terug was helaas geen optie (dat is een lang verhaal). Maar korte versie. De winkel kocht de TV bij een leverancier in het buitenland. En die leverancier handelt nu niet meer in TV's. Dus geld kon niet via de leverancier terug naar de winkel. Dus twee redenen waarom ze het geld niet terug konden geven (normaal moet het een Nederlandse leverancier zijn ze wilde wel een uitzondering maken maar hielp in dit geval niet).

Dus het is of een van die twee tv's kiezen of deze houden.

Dus ik ging iets proberen te regelen met de winkel. De winkel wilde de TV die ik kan kreeg dan wel nemen voor bv 2000 euro (3200-3500 de PW wel ooit in een korting actie even 2300 geweest nieuw ooit 5500-6000 net als de TV die ik had). Maar de TV die ik wilde was 4000.

Dus ik vroeg aan de winkel. Waarom is het bedrag voor een gloednieuwe TV die ik inruil zo laag en waarom kunnen jullie de nieuwe TV niet tegen inkoop prijs leveren? aangezien het hier om een soort van garantie afhandeling gaat. Ik vind het niet erg dat er wat winst gemaakt moet worden. Maar nu lijkt er en winst gemaakt te gaan worden op de TV die in ga inruilen. En op de verkoop van de nieuwe aangezien ik daar 0 korting krijg tov de prijs in de winkel.

Toen gaven ze aan dat ze twee keer BTW moeten betalen. 1x bij het inkopen van mij. En dan nog een keer als ze hem verkopen aan een nieuwe klant.

Ik ben toen zelf een beetje gaan zoeken (heb hier geen verstand van). Maar kwam het volgende tegen:
https://www.belastingdien...rgeregeling/margeregeling
Wat zijn margegoederen?
Lees voor

Margegoederen zijn gebruikte goederen die u hebt ingekocht zonder btw. Onder voorwaarden zijn ook als margegoederen aan te merken: kunst, antiek en verzamelvoorwerpen die u met btw koopt of invoert. Meer daarover leest u bij Btw berekenen als u kunst koopt van een kunstenaar en bij import uit niet-EU-landen.
Gebruikte goederen

Gebruikte goederen zijn alle goederen die uw klant, al dan niet na reparatie, opnieuw kan gebruiken. Goederen die u van een particulier koopt, zijn altijd gebruikte goederen, ook al zijn ze nog nooit gebruikt.
De Margeregeling. Die geld als een winkel een product van een consument koopt. Wat ik daar van begrijp is dat er alleen btw betaald moet worden over de winst:
https://www.belastingdien...rgeregeling/margeregeling

Dus stel ze zouden die TV voor 2000 in nemen. En voor 2000 verkopen hoeft er geen BTW afgedragen te worden? stel ze maken 1000 euro winst moet er 210 euro afgedragen worden houden ze 790 over. Of begrijp ik het nu helemaal verkeerd?

De nieuwe TV die ik zou kopen voor 4000 valt niet onder de margeregeling omdat het een nieuw product is van de winkel. Maar tegen inkoop prijs verkopen zou wel kunnen zonder verlies te maken.

Ik vind het helemaal niet erg dat ze wat winst maken. Maar als ik kijk naar de verkoop prijzen van de TV die ik inruil op de site en wat ze mij er voor terug geven is dat gat nogal groot. stel het zou 100-300 euro verschil zijn vind ik het prima. Maar in dit geval ging het over bijna 1500 euro verschil.
En ik zit vooral in de problemen omdat de Nederlandse winkel dus geen Nederlandse leverancier had en niet meer in TVs handelde waardoor het geld niet terug kon.

Ik wil ze het voordeel van de twijfel geven dat ze wel echt willen helpen maar net als mij de belasting regels misschien niet helemaal goed kennen als het gaat om het inkopen van 2e hands spullen.

Hopelijk is er hier iemand die er meer ervaring mee heeft en mij kan vertellen of ik het nu goed begrepen heb. Want dan kan ik met een reken voorbeeld / voorstel komen waar ik mij beter bij voel en de winkel nog steeds winst kan maken op deze transactie.

Want ja in NL zijn we erg van de belastingen. Maar ik kan mij niet voorstellen dat ze over de 2000 euro die ze mij betalen dan eerst 420 BTW afdragen en dan bij verkoop voor bv 2500 nog een keer 625. Zo scheef is het in NL volgens mij ook weer niet.

Wat ik hier boven schets BTW betalen over de winst die je maakt lijkt mij veel aannemelijker.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • DCV191283
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 07-10 12:23
Bij toepassen van margeregeling mag inderdaad de BTW worden bepaald aan de hand van de winst. Voor de handel in margegoederen moet echter wel een aparte registratie plaatsvinden en ik denk dat de gemiddelde winkelier in de detailhandel daar niet op zit te wachten voor de twee of drie keer per jaar dat hij iets inkoopt als inruil. De praktijk zal dus waarschijnlijk zijn dat als ze de TV voor € 2.000 van jou kopen en ze er geen winst op willen (en geen kosten aan toerekenen voor het feit dat er tijd gaat zitten in de transactie, de tv weer in de winkel staat op een plek waar ook een nieuwe had kunnen staan enz enz enz) dan moet de tv voor € 2.420 verkocht worden aan een particulier want bij verkoop zijn ze gewoon BTW verschuldigd.

En een TV die bijna nieuw is, maar wel ergens anders heeft gestaan en dus maar beperkte garantie zal hebben voor € 2420 terwijl die nieuw € 3.200 is, klinkt mij niet heel onrealistisch in de oren.

Maar terugkomend op de echte vraag, ja, je hebt een punt, maar zo zal het waarschijnlijk niet uitgevoerd gaan worden.

 • Astennu
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 25-09 15:47
Dat klinkt wel als logisch. Te veel papierwerk.
Het is overigens een helemaal nieuwe TV vanuit de fabrikant met gewoon weer 2 jaar garantie. Dus in dat opzicht niet anders dan een helemaal nieuwe TV.

+ ze maken ook winst op de nieuwe TV die ik daar koop. Anders zou ik ook geen nieuwe TV bij ze kopen. Dus ja ze hebben wat werk aan de ingeruilde TV maar ze verkopen daardoor ook wel een nieuwe.

Ik had wel gelezen dat er een registratie moest plaats vinden. Echter als je inruilt diende de factuur van het nieuwe product wat ik afneem als registratie. Dus dat zou qua werk dan ook mee moeten vallen?

https://www.belastingdien...nkoopverklaring_opstellen

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • toolkist
 • Registratie: Mei 2011
 • Niet online
Wellicht te simpel gesteld, maar dat hun leverancier niet meer in tv's handelt is niet jouw probleem. Het komt op mij over dat ze het nu wel jouw probleem proberen te maken. Als het jouw leverancier dan meer geld kost om jou een vergelijkbaar toestel te leveren, so be it. Kun je hoogstens gaan discussiëren over wat vergelijkbaar is.

Acties:
 • +5Henk 'm!

 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 16:59

t_captain

Moderator General Chat
Waarom zou jij het probleem van jouw leverancier oplossen? Hij mag:

1. het defect herstellen;
2. jou een gelijkwaardig product aanbieden;
3. de koop ontbinden en jou terugbetalen tegen jnkevering van de TV.

Met BTW heb jij als consument niets te maken.

 • Boudewijn
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online

Boudewijn

omdat het kan

t_captain schreef op zaterdag 23 mei 2020 @ 15:03:
Waarom zou jij het probleem van jouw leverancier oplossen? Hij mag:

1. het defect herstellen;
2. jou een gelijkwaardig product aanbieden;
3. de koop ontbinden en jou terugbetalen tegen jnkevering van de TV.

Met BTW heb jij als consument niets te maken.
Dat . Je hebt een overeenkomst met de leverancier, en c'est ca. Niet met de leverancier van de leverancier ofzo, en dat het voor de leverancier vervelend is om een boekhouding te voeren is alsnog niet jouw probleem. Moet je maar geen spullen aan consumenten gaan leveren O-)

Ik ben verslaafd aan koken. Volg me op https://www.kookjunk.nl


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Astennu
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 25-09 15:47
t_captain schreef op zaterdag 23 mei 2020 @ 15:03:
Waarom zou jij het probleem van jouw leverancier oplossen? Hij mag:

1. het defect herstellen;
2. jou een gelijkwaardig product aanbieden;
3. de koop ontbinden en jou terugbetalen tegen jnkevering van de TV.

Met BTW heb jij als consument niets te maken.
Nou het zit iets lastiger dan dat.
De TV was binnen de winkel garantie van 2 jaar vervangen door de fabrikant zelf voor een zelfde model. Maar de verticale strepen zijn gemeld nadat de winkel garantie van 2 jaar verlopen was.
Echter had ik op de vervangende tv wel weer twee jaar garantie gekregen van de Fabrikant.

Ik ben hier al maanden mee bezig sinds Nov vorig jaar dus inmiddels gaan we over de 2,5 jaar heen sinds in ik de TV bij de winkel gekocht heb. Echter heb ik ook al zo lang contact met de winkel.

De fabrikant is wel netjes geweest
Hebben meteen aangeboden te willen vervangen of crediteren. Maar dat laatste kan dus alleen naar een nederlandse leverancier -> winkel -> consument.
Nu hebben ze een uitzondering gemaakt omdat de leverancier in DE zat. Echter doen die geen TV's meer dus credit kan niet plaats vinden

En nu zegt de fabrikant dus oke dan hebben we alleen de optie om een van de twee genoemde TV's aan te bieden. En anders moet je het met de winkel regelen.
En de winkel wil dus 2200 voor dat toestel terug geven. Wat niet zo veel is. gezien ik ooit 5799 betaald heb voor de eerst TV. Maar goed naar 2,5 a 3 jaar is dat niet zo raar in TV land maar wel zuur. Had 5 jaar met die tv willen doen.
Boudewijn schreef op zaterdag 23 mei 2020 @ 15:05:
[...]

Dat . Je hebt een overeenkomst met de leverancier, en c'est ca. Niet met de leverancier van de leverancier ofzo, en dat het voor de leverancier vervelend is om een boekhouding te voeren is alsnog niet jouw probleem. Moet je maar geen spullen aan consumenten gaan leveren O-)
Nee klopt maar heb geen idee wat mijn rechten zijn aangezien de 2 jaar winkel garantie al verstreken was op het moment dat voor de vervangende TV een defect gemeld werd.

[Voor 15% gewijzigd door Astennu op 23-05-2020 15:52]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 16:59

t_captain

Moderator General Chat
Dat iemand is gestopt met een bepaalde handen betekent niet dat hij geen creditnota’s meer zou kunnen verwerken. Tenzij de onderneming niet meer bestaat.

 • Astennu
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 25-09 15:47
t_captain schreef op zaterdag 23 mei 2020 @ 17:27:
Dat iemand is gestopt met een bepaalde handen betekent niet dat hij geen creditnota’s meer zou kunnen verwerken. Tenzij de onderneming niet meer bestaat.
Het gaat hier over ElectroGiant gmbh ik zal daar eens onderzoek naar doen.

Dit is ook nog gemeld:
Aangezien u niet bij ons direct inkoopt, kunnen wij u niet direct crediteren. Dat betekend dat wij de klant een commerciële oplossing zullen bieden.
Maar die commerciële oplossing was dus een ander toestel. Maar die vind ik niet vergelijkbaar met wat ik heb. Qua prijs en plaatsing is die oplossing dat wel. Maar het toestel wat ik aangeboden krijg heeft maar een contrast van 1:3500 vs 1:11500 wat ik nu heb door het toevoegen van een wide viewing angle laag. En ik ben alleen dus zit er altijd recht voor. Dus heb niets aan zo'n laag. Dat is alleen maar een groot nadeel.

Het is in ieder geval een heel complex verhaal geworden. En ik trek aan het kortste eind.
Misschien moet ik Sony eens bellen en zeggen dat ik iemand van de special care aan de lijn wil hebben. Die kunnen vaak wat meer dan de standaard medewerkers.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Astennu
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 25-09 15:47
Na onderzoek ben ik er achter gekomen dat de shop in kwestie het afgelopen jaar zeer slechte reviews op tweakers gekregen heeft.
Ik heb er gezien die reviews geen vertrouwen meer in dat ik via hun een goede oplossing ga krijgen. Sterker nog ik verwacht meer problemen of in de toekomst opnieuw problemen met de nieuwe TV (mocht je ooit garantie nodig hebben) als ik dit zo lees.

Dus het wordt toch even met Sony praten en hopen op een andere oplossing van dit geeft geen vertrouwen en het gaat om te grote bedragen. De TV die ik zou willen is momenteel ook niet snel leverbaar. Dus dan kan je het probleem weer krijgen dat je het geen wat je wilt misschien niet eens kan krijgen. Terwijl je al wel een vervangend exemplaar bij Sony geaccepteerd hebt en dus niet meer terug kan.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • GlowMouse
 • Registratie: November 2002
 • Niet online

GlowMouse

wees solidair

Astennu schreef op zaterdag 23 mei 2020 @ 15:25:
[...]

Nou het zit iets lastiger dan dat.
De TV was binnen de winkel garantie van 2 jaar vervangen door de fabrikant zelf voor een zelfde model. Maar de verticale strepen zijn gemeld nadat de winkel garantie van 2 jaar verlopen was.
Echter had ik op de vervangende tv wel weer twee jaar garantie gekregen van de Fabrikant.

Ik ben hier al maanden mee bezig sinds Nov vorig jaar dus inmiddels gaan we over de 2,5 jaar heen sinds in ik de TV bij de winkel gekocht heb. Echter heb ik ook al zo lang contact met de winkel.
Het maakt niet uit of de koop al 2,5 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De winkel moet een deugdelijke tv leveren, en beide tv's zijn niet goed.

geeft geen inhoudelijke reacties meer


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • iamerwin
 • Registratie: April 2019
 • Laatst online: 23:36
Astennu schreef op zaterdag 23 mei 2020 @ 12:12:

Geld terug was helaas geen optie (dat is een lang verhaal). Maar korte versie. De winkel kocht de TV bij een leverancier in het buitenland. En die leverancier handelt nu niet meer in TV's.
Da's toch jouw probleem niet? Jij koopt bij de winkel, hoe/wat de winkel met de leverancier regelt is het probleem van de winkel.

Sowieso dat hele gedoe met BTW en margemeuk: niet jouw probleem.

Hello. Is it me you're looking for?


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Astennu
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 25-09 15:47
GlowMouse schreef op zondag 24 mei 2020 @ 00:08:
[...]

Het maakt niet uit of de koop al 2,5 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De winkel moet een deugdelijke tv leveren, en beide tv's zijn niet goed.
Een is wel door Sony zelf geleverd/omgeruild. Maar ja ze vallen nog wel onder de garantie. Op de site van de leverancier staat dat ze 3 jaar garantie op alle TV's hebben.
Maar de algemene voorwaarden zijn niet beschikbaar:
Er dienen nog acties uitgevoerd te worden alsvoren deze informatie beschikbaar is
inloggen was niet voldoende. Beetje raar dat die niet gewoon in te zien zijn.
iamerwin schreef op zondag 24 mei 2020 @ 00:13:
[...]


Da's toch jouw probleem niet? Jij koopt bij de winkel, hoe/wat de winkel met de leverancier regelt is het probleem van de winkel.

Sowieso dat hele gedoe met BTW en margemeuk: niet jouw probleem.
Dat is wellicht waar maar die geven aan gewoon niet meer terug te gaan geven voor het toestel. Daarnaast heb ik heb niet echt meer vertrouwen in die winkel na het lezen van de recente reviews. Geen idee wat er bij die gasten gebeurd is maar de kwaliteit is blijkbaar hard achteruit gegaan.

Dus ga toch proberen om het via de fabrikant te regelen. En anders kijken of ik kan uitwijken naar een hele andere winkel die wel een Nederlands dealer netwerk heeft om problemen in de toekomst te voorkomen.

[Voor 35% gewijzigd door Astennu op 24-05-2020 00:34]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Astennu
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 25-09 15:47
Vandaag even met de belastingdienst gesproken.
Wat ik al dacht klopt de Margeregeling mag hier gebruikt worden en er hoeft dus alleen BTW betaald te worden over een eventuele winst tov het bedrag wat ze aan bij betaald hebben. Is er geen winst hoeft er geen btw betaald te worden.

Rekenvoorbeeld:
TV van 3000 euro en wordt verkocht voor 3000 dan hoeft er geen BTW afgedragen te worden.
Wordt de TV voor 3200 euro verkocht dan moet over de 200 euro winst wel BTW afgedragen worden.

Ik heb dit teruggekoppeld naar de winkel met de vraag en hoop dat het bedrag voor de in te ruilen tv dus wat omhoog kan aangezien de marktwaarde 1500 euro hoger ligt en ik voor de TV die ik wel zou willen hebben de normale winkelprijs moet betalen en geen korting krijg. (dus ze daar dus eigenlijk al winst op maken).

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee