Toon posts:

pecifieke vragen over dimmen, ventilatie en verwarming in Ni

Pagina: 1
Acties:

 • Dyslex711
 • Registratie: Mei 2020
 • Laatst online: 24-11-2021
Dag iedereen

Graag had ik mijn nieuwbouw voorzien van Niko Home Control en zoveel mogelijk van de installatie en programmatie zelf gedaan. Ook het aankopen van de modules en andere materialen gebeurt door mezelf dus particulier.
Echter zit ik nog met enkele vragen die invloed hebben op wat ik juist ga kopen en installeren waar ik helaas geen antwoord op vindt.

Hieronder een omschrijving van de situatie en problemen. Graag jullie advies, tips, ideeën en meningen.

Het betreft een rijwoning, het gelijkvloers bevat een inkomhal met apart toilet, een afgescheiden gang naar de achterdeur en ernaast een open leefruimte/keuken.
Het tweede verdiep bevat de badkamer, drie slaapkamers en apart toilet. Alles verbonden door een gang.

Alle ruimtes op het verdiep zijn uitgerust met rolluiken (4 in totaal) deze had ik graag automatisch kunnen schakelen (met positiebevestiging)

In de inkom, gangen en toiletten had ik graag de 360° aanwezigheidsmelders gebruikt om de lichten te sturen. alle lampen in het huis zijn LED. De lichten in de gangen liefst dimbaar om ons niet te verblinden als we bv s'nachts naar toilet gaan.


(Indien mogelijk had ik de helderheid van de lampen laten aanpassen naargelang het natuurlijk licht dat binnenkomt zodat er een constant niveau van licht is. Helaas kan ik geen gebruik maken van Dali omdat dit 5-aderige kabel vereist en ik voor verlichting maar een 3-aderige kabel heb voorzien. Dit is echter geen vereiste gewoon een leuk extraatje. Moest het mogelijk zijn op een of andere manier had ik graag geweten hoe.)

De leefruimte heeft drie misschien vier lichtkringen die ik apart wil kunnen dimmen. Hier bevindt zich ook een touchscreen.

In de master bedroom had ik ook graag enkele lichtkringen en individuele lampen kunnen dimmen.

Er is een D+ Renson Endura Delta 350 en Viesmann Vitodens, condenserende gasketel, voorzien voor ventilatie en verwarming. Het gelijkvloer is vloerverwarming, het tweede verdiep verwarmt met convectoren voorzien met thermostatische kraan en een handdoekdroger voor de badkamer.

Verder is het de bedoeling dat er later op de deuren en ramen een open en dicht melder komt. Eventueel een melder voor glasbreuk alsook temperatuursensors voor buiten en binnen, rook en CO2 detector en nog allerlei leuke snufjes.

Misschien ook meegeven dat het huis is aangesloten op 3*400 +N met 16 zonnepanelen (+-5kw).

Voor alle stopcontacten en schakelpunten alsook sensor locaties zijn er al kabels getrokken.


Wat betreft het dimmen van de verschillende lichtkringen heb ik verschillende opties, is het aangeraden alles te sturen via de universele dimmodule of is hetzelfde effect te verkrijgen met 1-10 of 0-10 analoge sturing?
Het ene stuurt 2 kringen aan de andere 3 en er is een prijsverschil dus welke optie is er aangeraden?

Verder is er de nieuwe draadloze dimmer, deze dimt ook een bepaalde lichtkring. Is dit eventueel een optie om bv de slaapkamer apart te dimmen of eventueel alle kringen? Deze is veel goedkoper dan een module en doet in mijn ogen hetzelfde of mis ik iets?

Welke van de opties is er het makkelijkste te programmeren of geeft me de meeste mogelijkheden, rekening houdende met wat ik al heb vermeld?

De lampen en armaturen zijn nog niet definitief dus kunnen aangepast worden aan de hand van jullie advies. Dan denk ik dan aan factoren zoals bv verwisselbare lamp, ingebouwde driver of niet, type fitting. Advies hierover mag dus zeker altijd.

(ik ben op de hoogte dat draadloos en bus systemen momenteel nog niet samen werken maar desnoods wacht ik of gebruik ik twee accounts, persoonlijk vindt ik het wel vreemd dat dit niet gaat aangezien er bij de USB RF-interface letterlijk zeggen Met de USB RF-interface is het mogelijk om de draadloze Niko bedieningen die werken volgens het Easywave protocol, te gebruiken in een Niko Home Control installatie voor busbekabeling. https://www.niko.eu/nl-be...ef-531b-ba63-5387f88d384a)


Het volgende grote vraagteken is de ventilatie en verwarming. Indien ik in elke kamer een HVAC-thermostaat installeer kan ik dan voor/vanuit elke kamer apart de ventilatie (en temperatuur) sturen of kan ik enkel algemeen de het ventilatieniveau per bv verdiep of voor het ganse huis regelen?
Kan je de ventilatie eventueel ook sturen met de gewone thermostaat? Is het eventueel gewoon aangeraden overal een tablet te installeren om toegang tot de meeste functies te verkrijgen?
Welke modules gebruik ik het best om de ventilatie aan te sturen? Moet ik de HVAC module gebruiken om de ventilatie te sturen of de gewone ventilatie module?

Wat betreft het regelen van de temperatuur vermoed ik dat ik deze dan per kamer kan regelen via deze HVAC-thermostaat of de gewone thermostaat, klopt dit? Stuurt Niko dan de ketel zelf aan of moet ik werken met een dienst zoals Tado?
Gebruik ik voor de verwarming de verwarming en koelingsmodule of iets anders?

Indien ik zou werken met bv Google Nest Thermostaat kan ik de Niko thermostaat hieraan koppelen om bv de temperatuur te meten en door te geven aan Nest ipv aparte sensors te moeten plaatsen of is het gebruik van een externe slimme thermostaat niet nodig indien je werkt met Niko?

Kan ik de waarden van de Niko thermostaat ook gebruiken om andere zaken te sturen zoals bv de rolluiken zakken indien het te warm wordt?


Graag had ik ook al mijn energieverbruik kunnen opvolgen, dus zowel verbruik als productie, het betreft hier een slimme gas- en elektriciteitsmeter en een gewone watermeter.
Sluit ik mijn elektriciteitsmeter aan op de Niko 3-kanaal elektriciteitsmeter en mijn zonnepanelen op een aparte meter met dan mijn gas- en watermeter op een pulsteller?
Kan ik eventueel ook mijn zonnepanelen aansluiten op de laatste vrije slot in de pulsteller ipv een aparte eletriciteitsmeter te moeten gebruiken? Geeft dit hetzelfde resultaat?

Lukt dit opsplitsen van gas en elektriciteit? Van wat ik begrijp over slimme meters stuurt de gasmeter zijn gegevens door naar de elektriciteitsmeter waar je dan beide kan uitlezen via de P1 of S1 poort.
Of is het gewoon aangeraden te werken met Niko hun partner Smappee? Met Smappee kan ik de gas- en elektriciteitsmeter rechtstreeks uitlezen en via een extra sensor ook de watermeter. Aangezien dit een erkende partner is van Niko geeft deze zijn data dan door aan Niko denk ik. Beide methodes zouden dus hetzelfde resultaat moeten geven denk ik dan?
(Smappee is ook goedkoper dan die modules te kopen)

Kan ik de resultaten van deze energiemetingen eventueel ook gebruiken om bepaalde zaken aan te sturen?


Verder had ik, zoals eerder gezegd, graag wat sensors toegevoegd om extra functionaliteit te verkrijgen. Welke sensors raden jullie aan die makkelijk integreren met Niko?
Persoonlijk zou ik liefst alles vanuit één app aansturen en met Google Home Voice Assistent.

Dit leidt me naar een iets uitgebreider topic waar ik niet verder over zal uitweiden hier: Niko Home Control gebruiken om alles te automatiseren en hier dus alle sensors aan koppelen of Niko gebruiken samen met een andere hub waar bepaalde zaken aan gekoppeld zijn zoals bv Homey of Hubatat? Welke hub raden jullie dan aan en waarom?


Ik besef dat het veel en vrij specifieke vragen zijn, deze hebben echter grote invloed op het type en aantal modules die ik zou kopen. De info die ik terug vind is erg vaag zoals de samenwerking met Niko partners en hoe de interactie werkt. of de implicaties en mogelijkheden door voor bepaalde zaken te kiezen. Zoals bv welke thermostaat of ventilatie module gebruiken? Dit heeft grote invloed op de functies die je kan toepassen.

Rest mij gewoon nog te vragen of het installeren van dit alles te doen is door mezelf of roep ik best een installateur erbij om dit te doen? het betreft de installatie van de modules en het programmeren van alles. Plaatsing van de melders, stopcontacten en schakelaars is geen probleem.


Alvast bedankt voor het de input en advies!!

groetjes

Nico

 • Gizz
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 12-08 22:41

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

Dyslex711 schreef op donderdag 21 mei 2020 @ 01:57:
Alvast bedankt voor het de input en advies!!
Ik zou je willen aanraden om een of twee grote stappen achteruit te doen en eerst je gewenste functionaliteit te bepalen. Pas daarna ga je kijken welke hard- en software daarbij past.

De benadering die je nu kiest vind ik niet geheel logisch en het maakt de puzzel ook onnodig gecompliceerd. Je geeft aan dat Niko Home Control dé basis wordt van je Domotica, zonder echt duidelijk te hebben waarom je hiervoor kiest. Of je deelt die overwegingen in ieder geval niet met ons.

Vervolgens wil je allerlei andere hardware (Tado, Nest) met Niko Home Control verbinden en vraag je je af of dat eigenlijk wel kan. Verder geef je aan dat Niko z'n zaakjes nog niet helemaal op orde heeft (hun draadloze en bedrade producten werken niet samen) en dat je zaken wil automatiseren op basis van energieverbruik, maar dat je niet weet of dat überhaupt kan met Niko Home Control. Nadat je de hele tijd Niko Home Control als dé basis van je domotica hebt benoemd overweeg je opeens om bijvoorbeeld Homey in te zetten om alle hardware aan elkaar te koppelen en de automatisering te bewerkstelligen. Waarom doe je dat niet meteen en laat je Niko Home Control geheel achterwegen?

Samengevat: het lijkt erop dat je heel graag Niko Home Control wilt, maar eigenlijk niet goed weet of je de door jou gewenste dingen ermee kunt. Maar door, met weinig voorkennis, voor dit hele specifiek ecosysteem te kiezen beperk je jezelf extreem. Waar een domoticasysteem op basis van Home Assistant of Domoticz vrijwel met alle hardware en software uit de voeten kan, kies je met Niko Home Control een systeem dat met 0,5% (optimistische schatting..) van de domoticaproducten uit de voeten kan, afgaande op de samenwerkingspartners die ze noemen op hun eigen site.

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


 • Dyslex711
 • Registratie: Mei 2020
 • Laatst online: 24-11-2021
Beste Gizz

Bedankt voor de feedback. Ik begrijp je punt dat het nogal wat chaotisch overkomt. Ik heb redelijk wat systemen bekeken en van alle kwam Niko als beste naar voren. Enkele redenen zijn bv een bedraad systeem, goeie reputatie, de mogelijkheid draadloos toe te voegen (later bleek dat dit nog niet mogelijk is maar was wel zo gepromoot) google home integratie, mooie afwerking, alle basisdingen onder 1 merk met de optie andere toe te voegen enz.

Echter omdat ik veel zelf wil doen mis ik belangrijke info waardoor ik verschillende pistes bekijk om alles te integreren.
Niko heeft wat ik wil maar hoe precies ik het moet bekomen is nog het vraagteken. Dit omdat het op verschillende manieren kan.

uiteindelijke bedoeling:

- Lichten zoveel mogelijk automatisch schakelen/dimmen.
° welke modules gebruik ik hiervoor? 1-10V of de universele dimmodule of werk ik met hun partner phillips hue? hoe werkt die integratie met hun partner(s) en wat zijn de mogelijkheden van elke optie?

- Bediening rolluiken koppelen aan verschillende inputs zoals bv binnentemperatuur en hoeveelheid zon. ook zoveel mogelijk geautomatiseerd.
° opnieuw welke module gebruiken? 0-10V of motermodule of opnieuw partner van Niko?

- sturing ventilatie sturen vanuit verschillende kamers, liefst ook automatisch
- idem verwarming dus per kamer apart aan te sturen
° Kan dit samen dmv de HVAC thermostaat? of moet dit apart? welke modules gebruiken? Wat kan de thermometer exact allemaal en hoe kan ik dit integreren?

- Slimme energiemonitoring
° opnieuw verschillende opties

- Mogelijkheid extra sensors toe te voegen of later makkelijk uit te breiden
° Niko werkt met Zigbee dus dit moet lukken denk ik dan. Eventueel via een omweg zoals IFTTT of 2de hub zoals homey.

- Alles liefst aan te sturen vanuit 1 app met google home integratie.

Niko kan dit alles dat weet ik maar zoals je ziet er zijn verschillende opties en nergens vind ik hierover info terug die me duidelijke antwoorden bied.

Vandaar dit topic om jullie advies en raad te vragen om door het bos de bomen terug te zien. Ik wil graag een goed doordacht systeem instaleren zodat ik later niet teveel wijzigingen moet uitvoeren (en extra kosten doen).


Hopelijk klaar dit de zaken wat op.
Ik hoor graag jullie meningen over de verschillende onderwerpen.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee