Toon posts:

Bizar! Scherm half zwart en andere issues - GPU vs Monitor

Pagina: 1
Acties:

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
Goedemiddag beste mede-Tweakers,

Ik heb inmiddels van alles getest en hoop dat iemand van jullie weet wat ik nog eventueel kan proberen of waar aan het kan liggen. Ik heb ook wat video's gemaakt om het verhaal hieronder visueel weer te geven: https://drive.google.com/...uNFeYrUI-5V4aDqO__JI3m4ca

Hieronder het verhaal:

Wat is het probleem?
Tijdens de game Rage 2 zie ik vreemde artifacts bij bepaalde delen in het spel. Ik gebruik de Gigabyte RTX 2070 Super Windforce. Ik heb meerdere Nvidia drivers geprobeerd en zelfs mijn Windows installatie volledig opnieuw uitgevoerd. Ook heb ik de game getest met de Nvidia drivers verwijderd. Vaak zijn dit tekens van of slechte drivers of een defect aan de GPU. Het rare is dat ik dit met andere games niet heb ervaren. Ook heb ik geen rare dingen gezien bij FurMark, Superposition en TimeSpy. Ik heb nergens een ander persoon of video kunnen vinden waar iemand ditzelfde probleem bij Rage 2 meemaakt. Ik probeer dus erachter te komen of het aan de game, drivers of GPU ligt.

Dit is echter niet het enige probleem. Een zorgelijker probleem is dat mijn monitor soms ook problemen weergeeft. De rechterhelft van het scherm is dan zwart terwijl de linkerhelft functioneert. Als ik van input switch, kabel uit/in doe of de monitor uit/aan zet werkt het weer. Dit gaat om een gloednieuw Iiyama monitor (GB3461WQSU). Ook heb ik een probleem gezien dat het scherm wel alles laat zien maar precies in het midden een kleine offset is. De linkerhelft en rechterhelft zijn dan net niet doorlopend. Ik heb gemerkt dat dit niet zomaar gebeurt, maar alleen als er iets wisselt via de GPU. Bijv een andere resolutie, driver of bij het opnieuw starten van Windows.

Ik heb zelfs de monitor laten vervangen (via Bol.com) voor een compleet nieuw exemplaar. Ook die toont deze problemen.

Wat heb ik getest:
Andere DP kabel, andere DP poort van zowel GPU als monitor, compleet andere monitor (zelfde model, vervangen door Bol). Schone Windows installatie en verschillende Nvidia drivers. Freesync en Gsync Compatible uit en aan getest (Freesync ook via monitor uitgezet). Het probleem is te produceren, zij het sporadisch. Tenperaturen blijven gewoon koel. De Rage 2 issues treden steeds op bij hetzelfde stuk in de game. De beeldscherm issues (half zwart etc) in het OS na een wijziging (bijv driver installatie, opnieuw starten, resolutie wijzigen). Heb ook via MSI Afterburn de clockspeed zelfs verlaagd.

Ik heb ook een 2e kleiner monitor aangesloten (2560x1440 @60hz) als extended display (dus tegelijk). De GPU en monitor heb ik via een 2e DP in/uitgang aan elkaar gekoppeld. Daar gebeurde iets helemaal opmerkelijks: de kleinere monitor bleef normaal werken terwijl de Iiyama voor de helft zwart werd. Echter kan ik hier nog steeds niet echt mee 100% zeggen dat de monitor dan het probleem is. Kan ook te maken hebben hoe de GPU omgaat met een hogere resolutie en verversingssnelheid (144hz).

Wat ben ik aan het testen / ga ik nog testen?
Ik ga proberen om de monitor aan een ander apparaat te hangen en kijken of het probleem daar ook verschijnt. Tegelijk zal ik een ander monitor aan de GPU hangen om te kijken of het scherm nog steeds half zwart gaat. Het probleem hiermee is echter dat het niet direct iets uit sluit als het geen issues geeft. Wel vormt het een bevestiging als er issues optreden.

Om welke producten gaat het?
Gigabyte RTX 2070 Super Windforce OC en Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1

Overige relevante specificaties van PC in gebruik.
CPU: AMD 3900X
RAM: 2x 16GB G. Skill Ripjaws 3600Mhz (CL16)
Mobo: MSI X570 Unify
Fan: Noctua D15
SSD: Corsair 1TB MP600 gen4 nvme
PSU: Corsair RM750 (2019)
BIOS: laatste update MSI Unify
OS: Windows 10, laatste update.
Alles is stock, geen OC op CPU, GPU or RAM.

Alle onderdelen zijn gloednieuw: ontvangen op 13-05-2020 tegelijk met de GPU.

Gezochte oplossing:
Duidelijkheid of het aan de GPU of monitor ligt, zodat ik degene die defect is als DOA kan opgeven en retourneren. Zomaar de artikelen terug sturen zie ik niet zitten. Dan weet ik nog steeds niet waar het aan kan liggen. Aangezien ik al een 2e monitor heb gekregen via Bol.com en het hiermee nog steeds niet is opgelost, is een retour niet per se de oplossing. Ik heb het overigens bij zowel de webshop van de GPU als de webshop van de monitor aangekaart en alvast een retour aangevraagd, om in elk geval mijzelf in te dekken.

Dit is even het verhaal zo compleet. Mogelijk dat ik wat dingen aanpas, mocht het onduidelijk zijn.

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen of genoeg ervaren is om te kunnen zien dat de problemen GPU gerelateerd zijn of niet.

Update 1:
Ik heb een vriend gevraagd om Rage 2 te testen met zijn Nvidia kaart (RTX 2080 TI) die had geen issues. Wel heb ik via YouTube een filmpje gevonden van iemand die ook texture glitches ervaart vergelijkbaar als bij mij: YouTube: Rage 2 - Textures Glitching in WellSpring. Mogelijk is Rage 2 gewoon ruk geprogrammeerd in dit geval. Mogelijk dat ik zijn videokaart in mijn systeem kan testen komende week het uit te sluiten.

Het probleem met half-zwart scherm heb ik nog niet kunnen pinpointen. The quest continues...

Update 2:
Ok, nu maak ik wel iets heel raars mee. Dit had ik bij de eerste versie ook 1x en dacht zal wel. Maar nu een 2e keer bij een nieuwe monitor vind ik wel erg bizar.

YouTube: Brand New Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1

Dit kán toch never nooit aan een DP kabel of GPU liggen? Het lijkt mij sterk dat een kabel of een GPU dit kan veroorzaken? Of ik heb wel erg veel pech met deze nieuw uitgebrachte monitor om 2x achter elkaar hetzelfde probleem te hebben bij een day one...

Update 3:
Ik heb vandaag een DP kabel besteld die gecertificeerd is. Mogelijk dat DP op 144Hz met meegeleverde kabels bij mij voor issues zorgt. Videokabels blijven een vorm van black magic waar de een het perfect doet bij iemand en bij een ander alleen maar ellende bezorgt. Ook las ik over de 20pin van DP's die voor issues kunnen zorgen omdat die 20pin stroom geeft. Dus heb ik er een besteld via Amazon die zowel VESA certified is als de 20pin mist. Ik heb er een hard hoofd in dat het hiermee gaat werken, aangezien iedereen de meegeleverde DP kabel gebruikt en geen issues melden. Ook heb ik een andere DP kabel getest die ik hier had liggen die dus dezelfde issues gaf. Maargoed, dat is nog het laatste wat ik kan testen.

Update 4:
Ik gebruik de monitor in de tussentijd via HDMI om ook dat te testen. Vooralsnog geen issues gehad, maar dat kan ook toevallig zijn. Wél is mij opgevallen dat het scherm nu normaal functioneert wanneer de PC uit slaapstand wordt gehaald. Via DP ging de scherm aan, maar werd het zwart. Wisselen van input/kabel uit/in of monitor uit/aan gaf wel weer beeld. Dit is met HDMI dus geen issue. Wellicht misschien dan toch de DP kabel...? Morgen weet ik in elk geval meer. In de tussentijd heb ik zowel de GPU als monitor retour gemeld bij desbetreffende webshops. Mocht het daar ook niet mee werken, gaan ze beide retour en haal ik een compleet nieuwe GPU en ander merk monitor.

Update 5:
De nieuwe DisplayPort kabel heeft helaas niet tot een verbetering geleid: nog steeds dezelfde problemen meegemaakt. Inmiddels heb ik van een gebruiker op Reddit ook begrepen dat die dezelfde problemen is tegen gekomen: https://www.reddit.com/r/...ce=share&utm_medium=web2x

Volgende stap is de GPU omruilen voor de zekerheid (voor hetzelfde geld loopt er gewoon daartussen iets niet lekker). En daarna besluiten om de monitor met dit gebrek te houden of een andere aan te schaffen die €300 duurder is. Helaas geen alternatieven op hetzelfde prijsniveau...

Update 6:
Ik ben nog aan het wachten op een nieuwe GPU, echter zie ik wel van meerdere mensen dit probleem naar voren komen. Zo zie ik bij de recensies op Tweakers dit van een aantal gebruikers en nog een extra persoon op Reddit. Of dit een slechte batch is, of dat alle monitoren er last van hebben (alleen nog niet waargenomen) is lastig te zeggen. Wel ben ik er steeds meer van overtuigd dat het probleem aan de monitor zelf ligt. De nieuwe GPU zal dat moeten bewijzen. Mogelijk dat de GPU ook issues heeft (artifacts) wat los staat van de monitor. Misschien dat ik besluit om rechtstreeks met Iiyama contact op te nemen om dit aan te kaarten.

Update 7
Inmiddels een gloednieuwe 2070 Super ontvangen. Dezelfde issues daarmee. Dat gepaard met het feit dat nu meerdere mensen deze klachten omschrijven is wel een bevestiging dat het echt aan de monitor ligt. De artifacts in Rage 2 hebben denk ik te maken met de game zelf (of drivers voor de 2070 Super). Hopelijk zal de 3e monitor die ik volgende maand haa geen problemen hebben (nieuwe batch).

[Voor 30% gewijzigd door ASNNetworks op 29-05-2020 12:27]

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • trinax
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-04-2022
Hi ASSNetworks,

Wat een verhaal. De monitor krijg ik a.s. vrijdag binnen, ben dan ook benieuwd hoe het gaat zijn.
Had zelf wat pech met een 2792UHSU met heel veel backlight bleeding + dode pixel en een GB2888UHSU met een dode pixel, beide kunnen retourneren.

Ben erg huiverig voor de backlight bleeding van dit model en ben dan ook benieuwd, naast het probleem dat jij hebt, of je dit ook veel ervaart.

Anyway, als ik hem binnen heb zal ik hem uiteraard het weekend testen, heb zelf dan geen dikke videokaart maar misschien dat mij iets raars opvalt.

Ik hou je op de hoogte.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
trinax schreef op dinsdag 19 mei 2020 @ 19:35:
Hi ASSNetworks,

Wat een verhaal. De monitor krijg ik a.s. vrijdag binnen, ben dan ook benieuwd hoe het gaat zijn.
Had zelf wat pech met een 2792UHSU met heel veel backlight bleeding + dode pixel en een GB2888UHSU met een dode pixel, beide kunnen retourneren.

Ben erg huiverig voor de backlight bleeding van dit model en ben dan ook benieuwd, naast het probleem dat jij hebt, of je dit ook veel ervaart.

Anyway, als ik hem binnen heb zal ik hem uiteraard het weekend testen, heb zelf dan geen dikke videokaart maar misschien dat mij iets raars opvalt.

Ik hou je op de hoogte.
Backlight bleeding is wel een ding bij deze monitor inderdaad. De eerste bestelling heb ik om precies die reden retour gestuurd. Die had ook dat half-zwarte en knetter issue, maar ik dacht daar toen niet echt verder overna.
De 2e die ik heb ontvangen heeft ook last van backlight bleeding, maar wel iets minder. Het is meestal linksboven langs de rand heb ik ook bij anderen online gezien. Ik heb dat maar geaccepteerd, want dat is gewoon de paneel die Iiyama erin heeft gezet.
Ik denk dat ik anders op een LG van 1100 euro uitkom als ik geen backlight bleeding wil. Echt storend is het overigens niet, overdag merk je er helemaal niks van, In de avond met donkere scenes en de helderheid hoog wel. Qua helderheid en kleur is het wel erg mooi moet ik zeggen.

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store


 • trinax
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-04-2022
HI ASNNetworks,

Alright, we gaan het morgen mee maken. Ik ga hem direct testen op mijn werk als hij binnen is zodat ik hem gelijk over de gehele dag kan stressen op mn Macbook Pro. Ik laat het je weten als ik iets tegen kom.

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
trinax schreef op donderdag 21 mei 2020 @ 17:58:
HI ASNNetworks,

Alright, we gaan het morgen mee maken. Ik ga hem direct testen op mijn werk als hij binnen is zodat ik hem gelijk over de gehele dag kan stressen op mn Macbook Pro. Ik laat het je weten als ik iets tegen kom.
Ben benieuwd naar je ervaringen! Bij mij komen de problemen via DisplayPort en 144hz en door dan steeds iets te triggeren (zoals resolutie wissel of PC restarten). Via HDMI op 100hz (dat is de max wat HDMI met die resolutie aan kan) heb ik geen problemen ervaren. Mogelijk gebruiken veel mensen enkel HDMI of een lagere refresh. Of heb ik echt heel erg veel pech door 2x een monitor te hebben met exact dezelfde problemen.

Voor de zekerheid ga ik mijn GPU ook omruilen voor een ander exemplaar, mogelijk dat daartussen iets gewoon niet goed werkt.

[Voor 8% gewijzigd door ASNNetworks op 21-05-2020 18:42]

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • trinax
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-04-2022
Ik ga hem gebruiken op een displayport naar usb-C kabel die prima 144hz aan kan, ik hou je op de hoogte.

Ben ook erg benieuwd naar ultrawide, ben sen beetje bang een downgrade te hebben van 4K.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CH4OS
 • Registratie: April 2002
 • Niet online

CH4OS

It's a kind of magic

Is de GPU al in een andere PC getest? Dat zou ik als eerste uitgesloten hebben gezien de foto's en video's heb ik het idee dat de GPU defect is.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • trinax
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-04-2022
Middels het scherm een halve dag gebruikt, en hij werkt voor zover goed.
Ik krijg hem alleen niet hoger dan 120hz in MacOS en 100Hz in Windows.

Heb jij je monitor instellingen aangepast dat het jou wel lukt?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
trinax schreef op vrijdag 22 mei 2020 @ 18:47:
Middels het scherm een halve dag gebruikt, en hij werkt voor zover goed.
Ik krijg hem alleen niet hoger dan 120hz in MacOS en 100Hz in Windows.

Heb jij je monitor instellingen aangepast dat het jou wel lukt?
Ik heb het aangesloten met een DisplayPort kabel vanuit mijn RTX 2070 Super naar de monitor. Weet je zeker dat de videokaart van je MacBook144hz aan kan? Ik heb verder niks aan moeten passen voor 144hz. Ik heb op 100Hz via HDMI dus geen enkele problemen meegemaakt, via DP op 144Hz wel.

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
CH4OS schreef op vrijdag 22 mei 2020 @ 07:05:
Is de GPU al in een andere PC getest? Dat zou ik als eerste uitgesloten hebben gezien de foto's en video's heb ik het idee dat de GPU defect is.
Helaas heb ik geen mogelijkheid om dat te testen. Wel ga ik binnenkort een andere GPU bij mij proberen om het uit te sluiten. Ik vermoed echter steeds meer dat het de monitor zelf is gezien een Reddit gebruiker dezelfde problemen heeft ervaren. Ik zal deze thread updaten zodra ik het heb kunnen testen.

Helaas zijn er geen echt goede alternatieven voor deze monitor. Ben dus erg in dubio of ik deze gewoon houd en als de problemen vaker voorkomen het dan onder garantie gewoon ga laten repareren (Bol.com geeft uitstekende service ook in dit hele verhaal). Of ik ga voor een VA paneel op 100Hz. Andere IPS panelen zijn niet echt beter en 200 euro duurder (Acer Nitro) of je zit gelijk in het 1000 euro segment.

Of wachten tot er later een andere IPS ultrawide komt met 144Hz van een andere fabrikant rond dezelfde prijs en die halen. Drie keer deze monitor halen zie ik niet zitten als de problemen echt bij het scherm liggen.

[Voor 10% gewijzigd door ASNNetworks op 22-05-2020 19:14]

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • trinax
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-04-2022
Ja mijn mac mini en macbook kunnen dat aan, heb het eerder gedraaid op een 27” scherm.
De kabel is een speciale kabel van Startech die gecertificeerd is voor 4k60fps, duur kabeltje.

Ik ga zo nog eens even klooien.

Mooi scherm! Weinig bleeding en heerlijk breed tot nu toe en geen problemen op het hz dingetje na.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
trinax schreef op vrijdag 22 mei 2020 @ 19:48:
Ja mijn mac mini en macbook kunnen dat aan, heb het eerder gedraaid op een 27” scherm.
De kabel is een speciale kabel van Startech die gecertificeerd is voor 4k60fps, duur kabeltje.

Ik ga zo nog eens even klooien.

Mooi scherm! Weinig bleeding en heerlijk breed tot nu toe en geen problemen op het hz dingetje na.
Volgens mij heb je meer bandbreedte nodig voor 3440x1440@144Hz dan 4K@60Hz. Vergeet niet niet dat dit een ultrawide is (dus 34% meer pixels dan standaard 1440p).

Via https://k.kramerav.com/support/bwcalculator.asp:
Om 3440x1440@144Hz te draaien heb je een bandbreedte nodig van 21.40 Gbps..
Om 3440x1440@120Hz te draaien heb je een bandbreedte nodig van 17.83 Gbps..
Om 3840x2160@60Hz te draaien heb je een bandbreedte nodig van 14.93 Gbps.
Om 2560x1440@144Hz te draaien heb je een bandbreedte nodig van 15.93 Gbps

Kans bestaat dus dat je een USB C kabel hebt die net niet genoeg bandbreedte ondersteunt voor 144Hz op die resolutie. Maar daar heb ik mij niet in verdiept in USC C kabels, ik gebruik uitsluitend een DisplayPort <> DisplayPort kabel.

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • CH4OS
 • Registratie: April 2002
 • Niet online

CH4OS

It's a kind of magic

ASNNetworks schreef op vrijdag 22 mei 2020 @ 19:13:
Helaas heb ik geen mogelijkheid om dat te testen. Wel ga ik binnenkort een andere GPU bij mij proberen om het uit te sluiten. Ik vermoed echter steeds meer dat het de monitor zelf is gezien een Reddit gebruiker dezelfde problemen heeft ervaren. Ik zal deze thread updaten zodra ik het heb kunnen testen.
Ik zou het wel kruislings testen, dan weet je 100% zeker waar het probleem zit. Een andere GPU in jouw systeem laat natuurlijk ook eea zien, maar kan wellicht ook komen omdat er geen of slechte aarde is, vandaar dat je met een kruistest altijd 100% zeker weet waar het probleem zit.
Helaas zijn er geen echt goede alternatieven voor deze monitor. Ben dus erg in dubio of ik deze gewoon houd en als de problemen vaker voorkomen het dan onder garantie gewoon ga laten repareren (Bol.com geeft uitstekende service ook in dit hele verhaal). Of ik ga voor een VA paneel op 100Hz. Andere IPS panelen zijn niet echt beter en 200 euro duurder (Acer Nitro) of je zit gelijk in het 1000 euro segment.
Kijk daarbij wel of er daadwerkelijk een ander merk/type paneel gebruikt wordt. Als het dezelfde is, loop je risico een monitor met hetzelfde probleem te krijgen.
Of wachten tot er later een andere IPS ultrawide komt met 144Hz van een andere fabrikant rond dezelfde prijs en die halen. Drie keer deze monitor halen zie ik niet zitten als de problemen echt bij het scherm liggen.
Ook hier geldt dus te checken welk paneel er exact in het scherm zit, als het daadwerkelijk een issue van het paneel is.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • trinax
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-04-2022
@ASNNetworks Ik heb nog geen andere kabel kunnen bemachtigen, ik weet wel zeker dat de macbook en Mac mini het aankunnen, dus ander kabeltje komt er aan die tot 8K60fps ondersteund, die zal. Het toch wel moeten doen ;)

Tot nu toe nog 0,0 problemen verder. Draait vlekkeloos op 120hz. Geen flitsen, geen verbindingsverlies, komt altijd uit slaapstand/sluimerstand en doet gewoon wat hij moet doen. Kleuren vind ik ook erg mooi op dit scherm.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
trinax schreef op zondag 24 mei 2020 @ 12:38:
@ASNNetworks Ik heb nog geen andere kabel kunnen bemachtigen, ik weet wel zeker dat de macbook en Mac mini het aankunnen, dus ander kabeltje komt er aan die tot 8K60fps ondersteund, die zal. Het toch wel moeten doen ;)

Tot nu toe nog 0,0 problemen verder. Draait vlekkeloos op 120hz. Geen flitsen, geen verbindingsverlies, komt altijd uit slaapstand/sluimerstand en doet gewoon wat hij moet doen. Kleuren vind ik ook erg mooi op dit scherm.
Ben benieuwd! Onder de 144Hz heb ik overigens ook geen issues ervaren. Kan het niet helemaal uitsluiten (wie weet komt het nog) maar tot nu toe lijkt het voor te komen op 144Hz alleen. Ook dus met monitor aanzetten vanuit sleep.

De problemen blijven sporadisch, zo heb ik het gisteren de gehele dag niet gehad. Dus ik vraag mij af of in de toekomst meer meldingen komen van andere gebruikers (als het echt aan de monitor ligt dan).

[Voor 11% gewijzigd door ASNNetworks op 24-05-2020 13:10]

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • trinax
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-04-2022
Ik zit er zelfs aan te denken om er nog een aan te schaffen voor on mn studeerkamer, tis echt een bizar goed scherm tot nu toe haha. Ik hou je op de hoogte wanneer het andere kabeltje binnen is.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DataGhost
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 11:56

DataGhost

iPL dev

Ik vind het ontzettend naar een kapotte GPU stinken, en je geeft aan dat je het scherm, bekabeling enz al eens vervangen hebt. Blijft de GPU over. Ik snap ook niet waarom je knipperend beeld bij klikken met de muis (aangesloten op de PC) met artifacts rond de cursor (redraw area) (dat komt misschien door Youtube) eerder wijt aan de monitor (niet in de PC) dan aan de GPU (wel in de PC, en stuurt de monitor aan). Je wilt duidelijkheid of het de GPU of het scherm is en gaat vervolgens alleen maar dingen aan het scherm proberen zonder de GPU te vervangen, en zelfs na een ander scherm blijf je focussen op het scherm.

Als het geheugen van je GPU gaar is, of een deel van de processor, zal je op verschillende momenten artifacts kunnen krijgen. Verschillende games zorgen voor verschillende belastingen en kunnen verschillende delen van je CPU gebruiken, bijvoorbeeld afhankelijk van welke DirectX-versie de games gebruiken. Daarom kan het best zo zijn dat er games zijn waarbij je geen problemen hebt.

Ik zou niks heen en weer gaan sturen voordat je een andere GPU hebt getest in je computer, zeker als het scherm al eens gedaan is.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
trinax schreef op zondag 24 mei 2020 @ 14:52:
Ik zit er zelfs aan te denken om er nog een aan te schaffen voor on mn studeerkamer, tis echt een bizar goed scherm tot nu toe haha. Ik hou je op de hoogte wanneer het andere kabeltje binnen is.
Daar gaar ik je zeker geen ongelijk in. Het scherm vind ik zo goed dat ik zelfs twijfel om deze te houden tot er nieuwe op voorraad zijn en dan om laat ruilen om het toch nogmaals te proberen (andere batch) of laten repareren in de toekomst. Er is geen ander scherm die dezelfde prestaties heeft op dit prijspunt of zelfs €200 hoger.

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
DataGhost schreef op zondag 24 mei 2020 @ 15:06:
Ik vind het ontzettend naar een kapotte GPU stinken, en je geeft aan dat je het scherm, bekabeling enz al eens vervangen hebt. Blijft de GPU over. Ik snap ook niet waarom je knipperend beeld bij klikken met de muis (aangesloten op de PC) met artifacts rond de cursor (redraw area) eerder wijt aan de monitor (niet in de PC) dan aan de GPU (wel in de PC, en stuurt de monitor aan). Je wilt duidelijkheid of het de GPU of het scherm is en gaat vervolgens alleen maar dingen aan het scherm proberen zonder de GPU te vervangen, en zelfs na een ander scherm blijf je focussen op het scherm.

Als het geheugen van je GPU gaar is, of een deel van de processor, zal je op verschillende momenten artifacts kunnen krijgen. Verschillende games zorgen voor verschillende belastingen en kunnen verschillende delen van je CPU gebruiken, bijvoorbeeld afhankelijk van welke DirectX-versie de games gebruiken. Daarom kan het best zo zijn dat er games zijn waarbij je geen problemen hebt.

Ik zou niks heen en weer gaan sturen voordat je een andere GPU hebt getest in je computer, zeker als het scherm al eens gedaan is.
Als je alles hebt gelezen zie je ook dat ik weldegelijk een andere monitor ERNAAST heb aangesloten tegelijk. Ik gebruikte 2 monitoren waarvan de kleinere (andere) normaal bleef en deze half zwart. Dat samen gepaard het feit dat het wel weer werkt na een input wissel of uit/aan van scherm (en een andere gebruiker via Reddit die dit meemaakt) zorgen voor die vermoedens. De artifacts lijken mij dan ook een afzonderlijk probleem, welke ik aan de GPU of de game zelf moet wijten. Die artifacts hebben ik geen enkel andere game plaats gevonden dan Rage 2 (10+ games getest waaronder tests als FurMark, 3D Mark)

Het is niet zo eenvoudig om even een andere GPU ergens vandaan te toveren. Maar dat dat ook getest moet worden ben ik het ook eens. Dat komt eraan, maar in de tussentijd moet ik wel blijven testen.

[Voor 3% gewijzigd door ASNNetworks op 24-05-2020 15:11]

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • trinax
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-04-2022
@ASNNetworks

Yorcom heeft voorraad momenteel. Wellicht kun je je geld terug krijgen bij de retailer?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
trinax schreef op zondag 24 mei 2020 @ 15:12:
@ASNNetworks

Yorcom heeft voorraad momenteel. Wellicht kun je je geld terug krijgen bij de retailer?
Ja, ik zal de nieuwe halen zodra Bol of Amazon (die heeft em vanaf 1 juli) die op voorraad heeft. Dat gaat een stuk beter qua afhandeling en aftersales heb ik nu geleerd (GPU via Megekko ga ik nooit meer doen, maar dat is een ander verhaal). Ik heb nog een tijdje om deze retour te sturen (Bol) of te laten repareren mocht ik dat willen.

[Voor 9% gewijzigd door ASNNetworks op 24-05-2020 15:18]

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • trinax
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-04-2022
Ja Bol.com is inderdaad heel erg relaxed. Magekko hoor ik altijd horror verhalen over.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • DataGhost
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 11:56

DataGhost

iPL dev

ASNNetworks schreef op zondag 24 mei 2020 @ 15:10:
[...]

Als je alles hebt gelezen zie je ook dat ik weldegelijk een andere monitor ERNAAST heb aangesloten tegelijk. Ik gebruikte 2 monitoren waarvan de kleinere (andere) normaal bleef en deze half zwart.
Ernaast, niet alleen. En dat sowieso met een andere resolutie en refreshrate, dus een andere belasting.
Dat samen gepaard het feit dat het wel weer werkt na een input wissel of uit/aan van scherm (en een andere gebruiker via Reddit die dit meemaakt) zorgen voor die vermoedens.
Met DP hebben de GPU en Windows het door als een scherm naar een andere input gaat of uitgeschakeld wordt. Vaak gaat dat gepaard met een interne resolutie-switch. Dat zou de buffers in je GPU weer leeggooien en voor een volledige redraw zorgen. Juist dit maakt het minder logisch dat het aan het scherm zou liggen, want je hebt twee verschillende (dezelfde) met precies hetzelfde probleem op dezelfde manier. Dat maakt het aannemelijk dat er een structureel probleem in het scherm zit, waardoor je toch meer dan één andere Reddit-gebruiker zou verwachten en een terugroepactie van de fabrikant.
De artifacts lijken mij dan ook een afzonderlijk probleem, welke ik aan de GPU of de game zelf moet wijten. Die artifacts hebben ik geen enkel andere game plaats gevonden dan Rage 2 (10+ games getest waaronder tests als FurMark, 3D Mark)
Rage 2 is Vulkan-only, dus dat is een andere API dan DirectX, dus een ander pad in de hardware.
Het is niet zo eenvoudig om even een andere GPU ergens vandaan te toveren. Maar dat dat ook getest moet worden ben ik het ook eens. Dat komt eraan, maar in de tussentijd moet ik wel blijven testen.
Je kan blijven testen met andere banden, maar als je stuurstang krom is zal je niet opeens recht gaan rijden :+ Ik zou snel die vriend van je vragen om zijn kaart.

[Voor 10% gewijzigd door DataGhost op 24-05-2020 15:26]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
DataGhost schreef op zondag 24 mei 2020 @ 15:23:
[...]

Ernaast, niet alleen. En dat sowieso met een andere resolutie en refreshrate, dus een andere belasting.


[...]

Met DP hebben de GPU en Windows het door als een scherm naar een andere input gaat of uitgeschakeld wordt. Vaak gaat dat gepaard met een interne resolutie-switch. Dat zou de buffers in je GPU weer leeggooien en voor een volledige redraw zorgen. Juist dit maakt het minder logisch dat het aan het scherm zou liggen, want je hebt twee verschillende (dezelfde) met precies hetzelfde probleem op dezelfde manier. Dat maakt het aannemelijk dat er een structureel probleem in het scherm zit, waardoor je toch meer dan één andere Reddit-gebruiker zou verwachten en een terugroepactie van de fabrikant.


[...]

Rage 2 is Vulkan-only, dus dat is een andere API dan DirectX, dus een ander pad in de hardware.


[...]

Je kan blijven testen met andere banden, maar als je stuurstang krom is zal je niet opeens recht gaan rijden :+ Ik zou snel die vriend van je vragen om zijn kaart.
Goede input, dat met DP en Vulkan was ik mij niet van bewust. Ik ben het met je eens, de nieuwe GPU komt ook snel deze kant op. Helaas kan ik niet even een GPU van die vriend testen (die heeft ook even geen tijd om langs te komen etc) daarnaast wil ik geen risico lopen dat er iets mee kan gebeuren. Ik heb nu alle andere variabelen getest en zodra ik de nieuwe GPU heb getest weet ik meer. Hopelijk is het daarmee gefixt en anders moet ik het toch op de monitor gooien ben ik bang.

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ASNNetworks
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 22-01 00:50
DataGhost schreef op zondag 24 mei 2020 @ 15:23:
[...]

Ernaast, niet alleen. En dat sowieso met een andere resolutie en refreshrate, dus een andere belasting.


[...]

Met DP hebben de GPU en Windows het door als een scherm naar een andere input gaat of uitgeschakeld wordt. Vaak gaat dat gepaard met een interne resolutie-switch. Dat zou de buffers in je GPU weer leeggooien en voor een volledige redraw zorgen. Juist dit maakt het minder logisch dat het aan het scherm zou liggen, want je hebt twee verschillende (dezelfde) met precies hetzelfde probleem op dezelfde manier. Dat maakt het aannemelijk dat er een structureel probleem in het scherm zit, waardoor je toch meer dan één andere Reddit-gebruiker zou verwachten en een terugroepactie van de fabrikant.


[...]

Rage 2 is Vulkan-only, dus dat is een andere API dan DirectX, dus een ander pad in de hardware.


[...]

Je kan blijven testen met andere banden, maar als je stuurstang krom is zal je niet opeens recht gaan rijden :+ Ik zou snel die vriend van je vragen om zijn kaart.
Nieuwe 2070 Super vandaag ontvangen en getest. Ook hiermee dezelfde issues. Inmiddels zie ik ook andere gebruikers (onder de reviews van Tweakers) dezelfde klachten melden en heeft een 2e persoon zich via Reddit gemeld.

Die artifacts lijken mij aan de game te liggen (mogelijk in combinatie met drivers en de GPU), die vinden nu wederom plaats namelijk.

Dat met halfzwarte scherm en andere issues ligt dus nu wel echt aan het scherm. Misschien dat ik een 3e exemplaar bestel via Amazon (in juli leverbaaar dus hopelijk een betere batch). Deze zal dan retour gaan tegen die tijd.

koop geen eBay/Marktplaats 'digitale' games | games sharen/kopen uit andere Store

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee