Toon posts:

WEDA M16 PLC (voercomputer)

Pagina: 1
Acties:

Vraag


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jaricool
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 26-01 19:28
Hallo,

Ik heb een M16 Voercomputer PLC, deze stuurt via 50+ ventielen de voerinstallatie aan. Al 10 jaar geleden konden we via terminal software en 2 special modems.thuis de PLC bedienen via de windows terminal software.

Dit modem systeem wat over ouderwetse telefoonkabel ging, wordt nu al lang niet meer gebruik, waardoor we de computer nu alleen via de HMI aansturen.

Het zou handig zijn als we toch de voercomputer via afstand konden besturen. Het terminal programma betreft deze:

https://drive.google.com/...wI646JgI8VwfT9ioXXkSo-q6U

Voor de m16 is er geen licentiecode nodig. (Het systeem is 20+ jaar oud.).

Ik heb al meer dagen en uren hieraan besteed dan logisch is, dus ik dacht, laat ik maar eens vragen of iemand hier toevallig ervaring heeft met oude PLC aansluiten.

De terminal software is gemaakt voor een directe terminal verbinding voor zover ik kan zien, het probleem zit hem echter in dat er een CAN-box verwacht wordt. Wat dat precies inhoud weet ik niet, maar ik denk een soort omzetter van de CAN bus naar SRs 232.

Nu hoor ik jullie al denken, waarom niet de orginele fabrikant benaderen? voor een computer van 20+/30+ jaar oud moeten ze toch wel wat gratis onderdelen liggen?

Nou dat is dus helemaal niet zo en ik ben er op dit moment helemaal klaar mee. De retailer in nederland weet van niks en stuurt ons door naar een derde partij, dij voor 500! euro mischien wel een kaart heeft waarmee het moet werken. (pure afzetterij wat mij betreft).

Vervolgens heb ik het hoofdkantoor in Duitsland benaderd, die naar mijn idee geen idee hadden hoe hun eigen systeem in elkaar zat en op het begin niet eens ondersteuning wilde geven vanwege de franchise rechten van de retailer in Holland.

Na een paar x doorgeschakeld te zijn is er nog steeds geen concrete oplossing, wat ik belachelijk vind. 10 jaar geleden konden wij via het telefoon network verbinding maken met de terminal software op een pc.

Nu wil ik een pc direct op de PLC voercomputer aansluiten (staat er een meter vanaf), en deze pc kan ik via rdp benaderen voor hetzelfde doeleinde als toendertihjd via de telefoon aansluiting.

Als iemand zin heeft om even door het terminal programma heen te kijken en misschien wat tips te geven ben ik al zeer dankbaar.

Wat ik al geprobeerd heb is een directe srs 232 verbinding met een pc, null modem cable, virtuale modems etc.

Conclusie, ik denk dat er uiteindelijk een CAN verbinding opgezet moet worden met de PLC en de PC, hier is echter een converter voor nodig, en aangezien het een apart terminal programma betreft, verwacht ik niet dat dit zomaar gaat werken aangezien het wel een private protocol zal zijn.

Handleidingen zijn nergens te bekennen en blijkbaar heeft niemand ze ook, in het algemeen zeer slechte service.

Misschien kunnen wat helpende handen aan de terminal software zien waarop het systeem gebouwd is en zo mij meer duidelijkheid geven. Ik zit op het moment dat ik eigenlijk een camera op het HMI beelscherm wil zetten en via een K(V)M verbindingen maken. Maarja wat denk je, het toetsenbord heeft een DB25 aansluting. Geen idee welk protocol ondanks lang zoeken op internet.

Ik heb zelf al zeer veel research gedaan maar er is gewoon niet veel bekend over de oude standaarden uit die tijd. (tenminste niet online.).

Dat het WEDA hoofdkantoor duitsland, zo weinig kennis had, (daarbij komend dat de helpdesk klonk alsof ze nog nooit een telefoon gesprek hadden gevoerd) ben ik zoals ik al heb gezegd redelijk gefrustreerd.

Ik heb het project daarom ook even laten liggen, maar zou het nu toch graag weer opakken, omdat om half 4 je bed uit moeten om een storing op te heffen, die je met een toetsencombinatie kan verhelpen nogal frustrerend is.


Sorry deze ramble post, ik hoop dat iemand de tijd heeft om het te lezen en misschien wat tips heeft.

Alvast Bedankt!

P.S. de kaart die 500 euro zou moeten kosten heb ik al 3 gratis liggen nu, maar helaas nog geen succes.Ik zal morgen wat extra fotos uploaden waarin de kast en de onderdelen goed te zien zijn. De foto hierboven is de kaart die voor de verbinding zou moten zorgen, maar de terminal software werkt volgens mij allen via een zogenaamde CAN-net Box. Hier heb ik geen enkele praktische informatie over gevonden.

[Voor 10% gewijzigd door jaricool op 18-05-2020 03:46]

Alle reacties


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Thralas
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 08:39
Geinig. Ik roep wel eens dat ik medelijden heb met arme boeren die voor tig-duizend een systeem hebben gekocht dat nog op een vergeelde 386 draait. Dit is zo'n geval als ik het goed begrijp? ;)
jaricool schreef op maandag 18 mei 2020 @ 03:33:
De foto hierboven is de kaart die voor de verbinding zou moten zorgen, maar de terminal software werkt volgens mij allen via een zogenaamde CAN-net Box. Hier heb ik geen enkele praktische informatie over gevonden.
Hoezo, had je zo'n box dan niet voor je dialupverbinding? Of is dat nu juist het probleem?

De terminalapplicatie waar je het over hebt ontbreekt in ieder geval in je Google Drive share. Enkel de snelkoppelingen heb je ingepakt :+

code:
1
C:\mpc.2\M16Terminal.exe


En daar staat nog een hoop gerelateerde spullen in. Diagrammetje kan ook geen kwaad, ik snap de architectuur die je beschrijft niet helemaal.

Op je foto zie ik een P80C592FFA - een 8051 met een CAN interface. Dat zal dan wel op een-of-andere (hoe? serieel?) manier aan een oude PC hangen en aan de andere kant aan je voederinstallatie? En op die PC kon je inbellen met de terminalapplicatie als ik het goed begrijp?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • keur0000
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 12:08

keur0000

-------- N O N E --------

Met een losse analoge telefoon centrale kan je het systeem voor de gek houden, die zijn er nog genoeg.
Analoog modem voor een PC kan nog wel een probleem worden

Bron: SR. Engineer met +40 jaar ontwerp/werkervaring in het bouwen van o.a. datacenters ;)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • jeroen3
 • Registratie: Mei 2010
 • Nu online
jaricool schreef op maandag 18 mei 2020 @ 03:33:
Nu hoor ik jullie al denken, waarom niet de orginele fabrikant benaderen? voor een computer van 20+/30+ jaar oud moeten ze toch wel wat gratis onderdelen liggen?
Dat is een beetje de eigen markt kapot maken. Ze willen natuurlijk dat je upgrade naar de opvolger.
Het is niet zo dat ze eeuwig support moeten blijven leveren, en zeker niet gratis. Uitendelijk neemt de prijs zelfs toe! En gratis weggeven helemaal niet, er zijn wellicht nog klanten met een servicecontract.

Je kunt hier wel honderen specialisitsiche uren in steken, maar ik denk dat je beter kan upgraden dan pleisters blijven plakken. Je verwacht denk ik consumentengerichte dienstverlening van een business to business relatie. Dat is een beetje een onjuiste verwachting denk ik.

Kwa oplossing kun je zoeken bij PLC dienstverleners die nog veel antieke PLC's in de lucht houden (dat zijn er nog best veel), en die praten ook allemaal bijzondere protocollen.

Ik denk niet dat je iets anders kan vinden voor de CAN bus, dat is zelfs nu nog best zeldzaam in de industrie, een vaak erg proprietary. Als je de CAN-box puur een converter is dan kun je hem reverse engineeren en software maken zodat deze werkt met bijvoorbeeld een Kvaser, welke een ethernet versie kent.

Als je de applicatie draaiend kan krijgen in een VM kun je die op een terminal server draaien waarop je remote kan inloggen. Je moet, ongeacht wat je wil, altijd verbinden met de CAN-bus, of dat wil met de extra latency van een IP-to-RS232 of een Virtuele machine moet je proberen.

Als die applicatie daarwerkelijk uit 1996 komt denk ik niet dat je met Windows Vista+ enige kans maakt om dit aan de gang te helpen. Een VM met Windows 98 of XP is denk ik vereist.

Het is ook mogelijk om de afstand van CAN-bus te verlengen met glasvezel converters.
jaricool schreef op maandag 18 mei 2020 @ 03:33:
Dat het WEDA hoofdkantoor duitsland, zo weinig kennis had, (daarbij komend dat de helpdesk klonk alsof ze nog nooit een telefoon gesprek hadden gevoerd) ben ik zoals ik al heb gezegd redelijk gefrustreerd.
Dat komt waarschijnlijk omdat de mensen die dit gemaakt hebben al lang met pension zijn of elders werken.
En een systeem als dit kennen is niet de moeite waard (jij verwacht gratis onderdelen) en je leert er niets meer van op school. Een doodlopende weg.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jurgene
 • Registratie: Mei 2020
 • Laatst online: 29-12-2021
Hallo Jaricool,

Zou je de gehele software in de link willen uploaden.
Ik krijg nu de foutmelding dat de map waarin de .exe staat ontbreekt.
Op welk besturingssysteem draai ze de software nu?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jurgene
 • Registratie: Mei 2020
 • Laatst online: 29-12-2021
Hallo Jari,

Ik ben benieuwd of je al verder bent gekomen met de software.
Zelf wil ik onze M16 ook op afstand overnemen, alleen de software is nergens meer te bekennen.
Als je de software compleet op je Google Drive zou willen zetten zou ik ook graag meezoeken naar een oplossing.


Groet,

Jurgen

 • jaricool
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 26-01 19:28
Beste,

Hier is de link naar de software, ik ga er volgende week weer eens aan verder om te proberen. maar blijf het BELACHELIJK VINDEN DAT ZE GEEN HANDLEIDING STUREN.

Directeur nederland, duitsland, meerdere keren hulpdesk. En niemand kan helpen.

Ik zou op dit moment niks aanbevelen van dat bedrijf met dit soort service.

 • jaricool
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 26-01 19:28
Grootste probleem is dat de software Per se via een modem wil werken, en dat software modems op windows zeer moeilijk te verkijgen zijn uit mijn ervaring. Maar met een handleiding zou het zo gemaakt moeten zijn. Ook met siemens contact gehad omdat ik vermoed dat het op basis van heel oude siemens chips is gebouwd. Die dachten dat ook, maar hadden ook geen info meer over een directe seriële connectie.


Verder heb ik hier meerdere rs485 srs 282 naar ethernet/lora/wifi adapters liggen. Ik ben nog niks tegengekomen wat ik niet zelf via een modern protocol in mijn server kon krijgen. Maar met dit soort bedrijven die totaal geen hulp bieden of enige directie wat voor protocol er wordt gebruikt, ben je al snel klaar.

Het is extreem makkelijk om rs 232 even door te sturen via lora/3g/wifi/ethernet en dan een virtuele com poort aan te maken. Maar dat programma weigert gewoon voor de oude versie dat te gebruiken. Modem is de enige optie. Ik kan me niet voorstellen dat alleen modem met AT comands ondersteund. De PLC stuurt waarschijnlijk serieel naar het modem wat het weer omzet in AT command en dan door een ander modem weer naar serieel wordt omgezet. Of zoiets dergelijks.


Het werkt in ieder geval via het CAPI protocol.

Ook al een ISDN kaart geprobeerd wat en een verre handleiding in de hoekjes van het internet stond maar dat werkte ook niet.

 • Thralas
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 08:39
Wellicht heeft iemand hier nog suggesties voor je als je het probleem duidelijk uitlegt, en daarbij focust op de technische details ipv. het feit dat de fabrikant je niet (meer) wil helpen - dat is duidelijk.

Zo neem ik aan dat het geheel nu alsnog met een (oude?) PC op locatie wordt bestuurd. Is dat waar de software vandaag komt die je hebt geüpload? Hoe is die PC nu met de hardware ('PLCs') verbonden?

Wat ik ook niet begrijp; je bent in de weer met de terminalsoftware (een client) en een modem. Waar zou je verbinding mee willen maken? Hangt de 'andere kant' aan een analoge telefoonlijn, en is dat de enige 'aansluiting' die je hebt?

En waarom werkt de ISDN-kaart niet? Wordt deze niet als COM-poort gezien uiteindelijk, waarbij TAPI het telefoniegedeelte generiek afhandelt?
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee