350 eu per paneel is geen gek bedrag als je het door een erkend bedrijf laat doen incl. montage. Weet niet waar jij voor 100 eu panelen laat leggen en aansluiten maar volgens mij weet je zelf ook dat dat niet realistisch is als je het niet zelf doet.
En deze snap ik ook heel goed, als je zonnepanelen opwekt, zou je kunnen overwegen over te stappen van koken op gas naar koken op elektra. Het is een legitiem aangehaald verkoopargument van elke zonnepanelen maatschappij. Maar dan moet je inderdaad als je fair wilt rekenen die kosten ook gewoon meetellen. Dus fornuis en pannen zijn gewoon kosten.
de Peer schreef op woensdag 15 april 2020 @ 16:16:
De salderingsregeling wordt juist afgebouwd omdat dat nu 'te veel' rendement oplevert en dat is niet nodig. Kunnen ons overheidsgeld beter besteden. Idee is dus juist dat ook zonder salderen het een aantrekkelijke inestering is en blijft. Panelen zijn spotgoedkoop geworden.
Ja echter volgens mij komt er een andere factor om de hoek kijken als de salderingsregeling wordt afgebouwd dan wel in zijn geheel wordt afgeschaft.
Quootje:
De salderingsregeling houdt in dat je de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Dat is gunstig: je krijgt voor de geleverde stroom hetzelfde tarief als wat je aan het energiebedrijf betaalt voor de stroom die je afneemt (zo’n 22,5 cent per kWh). De regering wil dit vanaf 2023 veranderen; dit is nog een voorstel. Elk jaar mag je wat minder stroom wegstrepen (salderen). Vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. Voor elke kilowattuur stroom die je ongesaldeerd aan het net levert, krijg je een vergoeding van je energiebedrijf (Milieu Centraal rekent met 6 cent per kWh). De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.
Zolang de regeling niet wordt afgeschaft dan wel wordt afgebouwd, is er niets aan de hand en zit je er rooskleurig bij. Echter wanneer men gaat afbouwen dan wel gaat afschaffen wordt het veel relevanter wanneer jij de energie verbruikt en wanneer je hem opwekt.
Stel, het is 2031 en de salderingsregeling is weg, dan krijgen we de volgende situatie:
Het is overdag, de zon schijnt en je wekt energie op a 0,06 eu (hier stond dus CT) per kwh. Het is in de avond je komt thuis en je begint allerlei elektrische apparaten te gebruiken (de vaatwasser, de wasdroger, de wasmachine) tegen een tarief van 22,5 cent per kwh. Volgens mij heb je dan een discrepantie van 16,5 (hier stond dus 21,9) cent. Dus zul je als je stroom opwekt ook op dat moment stroom moeten consumeren, of je moet het ergens kunnen opslaan. En anders zul je nog steeds (meer) betalen voor je stroom dan je nu doet.
En ik vraag me oprecht af of iedere zonnepaneelhouder zich dat beseft.
Nu vind men het niet interessant, als ze maar 0 op de meter halen want dan betalen ze niets meer aan elektra (buiten de investering van gemiddeld 3 tot 5 duizend euro) die investering ga je ineens veel langer over doen om terug te verdienen als de salderingsregeling wordt afgebouwd dan wel wordt stopgezet.
Komt nog eens bij dat je de terugverdientijd van de panelen zelf ook rond de 6 a 7 jaar zijn. Dan kun je dus ergens rond 2027 genieten van het rendement wat in 2031 alweer de nek om wordt gedraaid.
Wat mij betreft, als ik de investering die ik moet doen vertaal naar wat ik betaal aan stroom, kan ik van mijn investering nog 11,5 jaar stroom kopen tegen het huidige tarief. En over 10 jaar ziet de wereld er weer heel anders uit. Daar ga ik in ieder geval nu geen lange termijn beslissing op nemen.
Het enige pluspunt wat ik misschien nog kan bedenken is dat de aanschaf van panelen de waarde van je woning verhoogd, maar uiteindelijk komt dat geld uit eigen zak, en de overwaarde van je woning dient in een volgende woning te worden gestoken dus ook dat geld zie je niet meer terug.
[
Voor 13% gewijzigd door
loewie1984 op 15-04-2020 17:04
]