Coolstart schreef op vrijdag 20 maart 2020 @ 13:39:
[...]
Ik tracht nu 2 zaken te doen:
Stap 1: De algemene oorzaak te detecteren (Wat zijn hier de beste audit tools voor?)
[list]
• mogelijk zij de servers overbelast? (Dit lijkt me onwaarschijnklijk sinds het enkel gaat over voice calls. en het probleem continu is)
Dit is zeer mogelijk. Wij hebben op het werk drie verschillende collaboration suites (leve fusies en te lang doen over alles harmoniseren). Voice werkt meestal redelijk, maar op MS Skype for Business werkt desktop delen voor geen meter - zeer trage updates en zodanig veel compressie dat het volkomen onleesbaar is. Met dezelfde mensen dezelfde desktop delen via MS Teams gaat prima. Enige wat verschilt is de gebruikte server... Het is belangrijk om zsm server uit te sluiten, want als het probleem daar ligt moet je IT het oplossen en heeft het overhoop halen van thuissituatie totaal geen zin.
• Kinderen of andere bewoners zitten bij de thuiswerkers op het netwerk te Netflixen en trekken de lijn toe omdat de meeste thuisrouters geen ‘Quality Of Service’ (QoS)-feature hebben
Kan, maar hou rekening met verschil tussen upstream- en downstreamverkeer. Meeste consumentenverbindingen zijn sterk asymmetrisch: de downloadsnelheid ligt veel hoger dan de uploadsnelheid. Haperingen worden door latency veroorzaakt en voor latency is de upstream kritiek. Iets als Netflix gebruikt enkel downstream, en tegen lage (en sinds deze weeks: nog lagere) bitrates. Niet hoofdverdachte voor de internetverbinding.
• Mensen zitten te ver van hun router
• Draadloze routers hebben een instabiel signaal door externe factoren(microgolfoven, andere wifisignalen..)
Router? WiFi heeft niets met routers te maken. Veel routers hebben ingebouwde AP's, maar hou die twee functies uit elkaar
"Te ver" is ook niet het probleem. WiFi reikt rustig 300m ver. Buiten enkele vorsten is er niemand voor wie dat een probleem is binnenhuis. Het probleem is obstakels, en met een geisoleerde muur van gewapend beton ertussen kan 50cm van de AP al te ver zijn.
Voor WiFi heb je grof gezegd vier mogelijke problemen:
- signaal te zwak. Kan door afstand komen, maar meestal is het een probleem van demping door obstakels. Een kleine verplaatsing van AP en/of client kan al heel veel schelen. Helpt dat niet? Dan is een extra AP nodig op plek met te weinig dekking. AP verplaatsen kan zo simpel zijn als niet op de grond achter een kast/bank maar in zicht bovenop de kast, of niet in de meterkast vol leidingen en buizen, maar er net buiten. Vaak lukt iets als dat zonder dat nieuwe kabels nodig zijn.
- teveel interferentie. Treedt overwegend op in de 2.4GHz-band, maar in drukke binnensteden met oude, kleine appartementen kan het ook in de eerste vier kanalen (36-48) van de 5GHz-band optreden. Ander kanaal kan tijdelijk helpen, maar eigenlijk is dat gerommel in de marge. Je moet gewoon weg uit de overvolle band. Als je apparatuur 5GHz aankan, ga daarheen. Kan het geen 5GHz aan, vervang het. Zit je al in de 5GHz, zorg dat je niet de eerste vier kanalen gebruikt. Kun je niets anders kiezen omdat je apparaat geen DFS ondersteunt, dan moet je een andere AP regelen die dat wel kan.
2. Een stappenplan op te zetten zodat mensen stapsgewijs de stabiliteit van hun verbinding kunnen testen en verbeteren. Zou er zo kunnen uitzien:
[list]
• Als vuistregel zou ik voorstellen dat je op moet toezien dat alle balkjes van de signaalsterkte volgekleurd zijn om het negatieve effect van potentiële stoorzenders uit te sluiten. • Indien je geen goed signaal hebt moet je u verplaatsen naar een andere ruimte, werken via een netwerkkabel • Als dat niet mogelijk een accespoint/repeater installeren. Ik dacht aan een
TP-Link RE450 omdat het via WPS heel makkelijk te installeren is voor een leek. Het is ook goedkoper dan een powerline adaptor met wifi.Indien niet kan je het via de app installeren
• Je kan in detail de signaalsterkte van uw wifi-verbinding nakijken: Bij macOS = Option + click op wifi symbool --> Geeft je Tx snelheid (145Mbps) Ruis -98dBm en RSSI: -47dBm. Laat ons zeggen dat Tx minimaal 100 moet zijn voor de zekerheid en dat de RSSI minimaal 30dBM verschillend moet zijn van de ruis. Geen idee hoe je zo'n detail view in windows kan bekijken
Hier haal je een heel stel zaken door elkaar en gooi je het op een grote hoop. Met name interferentie en demping hebben totaal andere oplossingen. Een repeater is een (slechte) oplossing voor demping, maar maakt interferentie alleen maar erger, om iets te zoeken. Maar: de insteek om RSSI en Tx rate (is iets anders dan snelheid!) te gebruiken is wel een goede.
Alternatief:
0) zorg dat instellingen goed staan. Drie zaken die vaak niet optimaal staan:
- kanaalbreedte. In de 2.4GHz is 20MHz-only de enige goede optie. 40MHz halveert je vermogen en dus dekking en verdubbelt je kwetsbaarheid voor interferentie. De hele 2.4GHz-band is maar 80MHz breed, dus die ruimte heb je niet.
- encryption. Als TKIP geselecteerd wordt, worden alle enhancements van WiFi-n en ac uitgeschakeld. Je communiceert dus op niveau van WiFi-a of g. Komt bij dat WiFi chips geen TKIP in hardware kunnen doen dus daar ook tijd aan kwijt zijn. Er is geen enkele reden om anno 2020 geen CCMP(AES)-only te kiezen. Doe dat dus.
- kanaalkeuze in de 2.4GHz. WiFi is veranderlijk dus eigenlijk wil je altijd 'auto' kiezen. Heb je meerdere AP's, dan kan het zijn dat je toch kanalen hard moet kiezen om te voorkomen dat je eigen AP's door elkaar heen communiceren. Zorg ervoor dat je altijd kanale 1, 6 of 11 gebruikt. De overige kanalen overlappen namelijk met naastgelegen kanalen, en die overlap is vele malen erger dan vol bovenop een andere kanaal zitten. Dat gezegd, als je stabiele, storingsvrije WiFi wilt moet je eigenlijk helemaal niet in de 2.4GHz zitten...
1) controleer signaalsterkte. RSSI wil je altijd boven -75dBm houden, als het kan boven de -65dBm. Zit je onder de -75dBm dan heb je hoe dan ook een dekkingsprobleem. Daar kan mogelijk ook interferentie bij komen, maar het heeft pas zin daarnaar te kijken op moment dat RSSI in orde is. Eerste stap is zoals gezegd indien mogelijk verplaatsen AP, zo niet moet er een AP bij. Repeaters zijn daarbij af te raden, een repeater levert idealiter 50% meer dekking op, maar halveert daarbij maximale throughput en verdubbelt minmale latency. Dat moet je niet willen. Die AP hoort bedraad te zijn. Is dat echt onmogelijk, kijk dan naar bestaande bedrading. Over coax kun je met MoCA makkelijk 1Gbps (met lage latency) halen. Over telefoondraad kun je niet zinnig Ethernet sturen, maar je kunt vaak makkelijk een telefoondraad met Ethernetkabel vervangen. Is ook dat niet aanwezig, dan kun je proberen met Powerline iets te doen, maar dat is voor de behaalde performance duur, onzeker en niet altijd stabiel.
Op Windows meet je RSSI door in een command prompt
netsh wlan show interface te draaien. Daar staat een waarde "signal" met een percentage. Dat is een vrij onnozele maat, maar je kunt het naar dBm omrekenen door de formule: -100dBm+(percentage "signal"/2) te rekenen. Bij 100% signal heb je >=-50dBm, bij 0% signal heb je -100dBm.
2) controlleer SNR. Als je - zoals bij die Mac - daadwerkelijk de ruisvloer weet, is het simpel: RSSI - RSSI noise = SNR. Dus met voorbeeld van ruis van -98dBm en RSSI van -47dBm is de SNR 51dB. Is je RSSI goed, maar is je SNR alsnog onder de 25dB, dan heb je een interferentieprobleem. SNR bepaalt zowel haalbare performance als stabiliteit van de verbinding, en draagt sterk bij aan lage latency. Met WiFi-n en 25dB in de 2.4GHz met een low-end client kom je uit op een link rate van rond de 65Mbps. Dat klinkt als veel, maar bedenk dat daar veel overhead in zit. Bij een volkomen vrij kanaal haal je ongeveer 2/3 van die link rate netto, dus rond de 43Mbps. En die moet je delen met alle andere devices in dat kanaal, zowel op jouw netwerk als die van buren.
Heb je geen SNR-meting voorhanden, dan kun je alsnog op basis van de link rate een goede inschatting maken. Op Windows kun je deze gegevens uit
netsh wlan show interface halen. Kijk naar de Transmit Rate en het kanaal. Indien kanaal 1-14 zit je in 2.4GHz, indien 36-140 zit je in 5GHz. Het lastige is dat je eigenlijk ook moet weten wat de MIMO-configuratie van je client is. Bij 1x1 MIMO (=SISO) in 2.4GHz, is 65Mbps de grenswaarde waar je boven moet zitten. Bij 2x2 MIMO in de 2.4GHz is 130Mbps de grenswaarde. In de 5GHz bij WiFi-ac is bij 1x1 MIMO de grens 175Mbps, bij 2x2 MIMO is het 351Mbps. Ga in geval van twijfel uit van de hogere waarde. Dat klinken als onzinnig hoge snelheden, maar al heb je de snelheid in 5GHz WiFi-ac niet nodig, je hebt wel de stabiliteit nodig die 25dB SNR je geeft.
SNR te laag, wat nu?
- ga naar 5GHz indien mogelijk
- ga naar DFS-kanalen (>=52) binnen de 5GHz indien mogelijk
- sluit alsnog bedraad aan
3) controleer de drukte. Dit is iets anders dan interferentie. WiFi-apparaten wachten als het goed is op elkaar met zenden. Daardoor zenden ze niet door elkaar heen, wat mooi is voor SNR, maar wel latency en verlaagde bandbreedte oplevert bij drukte. Dit kun je normaliter niet meten uit je adapter, maar wel met een speedtest. Kijk allereerst naar de Tx link rate. 2/3 daarvan is maximale capaciteit van je kanaal. Doe vervolgens een speedtest bij de server van je provider. De percentage dat je lager zit dan de maximale capaciteit van je kanaal is een maat voor de drukte.
Voor drukte geldt eigenlijk hetzelfde als voor SNR:
- ga naar 5GHz indien mogelijk
- ga naar DFS-kanalen (>=52) binnen de 5GHz indien mogelijk
- sluit alsnog bedraad aan
• Dan heb je nog QoS: Ervoor zorgen dat je ofwel een gegarandeerde bandbreedte hebt, ofwel dat je geen kids of andere huisgenoten hebt die uw lijncapaciteit dichtknijpen. Hiervan heb ik geen idee hoe je dat simpelweg kan meten. Oplossen kan volgens mij enkel met een goede router.??
QoS wordt standaard door alle WiFi ondersteund dmv WMM. Apple heeft dat erdoor gedrukt door vanaf dag 1 te eisen dat WMM ondersteund is, anders kan een iDevice niet verbinden. Dat is erg mooi. Helaas maakt client software er nagenoeg geen gebruik van, want dogma in netwerk-wereld is dat QoS E2E moet zijn (dus alle schakels van server naar client) en anders geen zin heeft. Dat is helaas voorbarig. De zwakste schakel in een normale moderne thuissituatie is de schakel door de lucht binnenhuis, specifieker de upstream vanaf de client door de lucht binnenhuis. Door uitgaande WiFi-verkeer te flaggen als voice of video zou die stap al fors verbeterd kunnen worden. Maar dat doet vrijwel geen app. Kijken of een app het wel kan en zo ja of het handmatig aangezet moet worden is een van de weinig opties.
Daarnaast zijn er routers en NICs die beweren "QoS" te doen. Daar kan ik kort over zijn - grootste deel ervan maakt meer kapot dan ze goed doen (google maar eens op "Killer" NICs

) en sowieso kan een router niets doen aan verkeer van client naar router. Bij evt overbelasting van de upload van een internetverbinding kan QoS op de router in theorie wel helpen, maar beter is om te kijken wat die uplink overbelast en dat op de client te beperken. Vaak gaat het om bittorrent-clients zonder ingestelde limiet in de upstream. O.a. Steam heeft onder de motorkap ook zo'n client

Stel altijd een limiet in van max 1/2 of minder van je werkelijk haalbare upstream bandbreedte.
Kijk eens naar Ekahau
