Annick95 schreef op woensdag 4 maart 2020 @ 18:20:
Dag Theo,
Bedankt voor je reactie. Ik ga zeker eens rondsnuffelen op het hue topic
De hue armaturen zijn inderdaad niet altijd m'n smaak, maar als ik bijvoorbeeld op zoek
ga naar
*wandlampen, bvb up-en down lighters voor binnen en buiten, én ik wil de kleuren ook kunnen aanpassen,
dan zie ik geen enkel ander merk die dit aanbiedt? bvb de hue resonate of appear voor buiten, daar zijn geen alternatieven voor, want wandlampen met up en down belichting werken (bijna) steeds met geintegreerde leds?
-plafondlampen voor binnen, ook daar zijn weinig andere mooie mogelijkheden dan bvb de hue being
Ik kan wél armaturen vinden die ik veel mooier vind, maar als 'k eens reken, en ik koop bvb een wandlamp met up en down belichting met een gu10 fitting, dan betaal ik al 100 euro voor 2 color hue lampen, en nog eens minstens 50 euro voor het armatuur, komt dan eigenlijk nog duurder uit...
en voor wandlampen met up en down belichting voor buiten lukt dit al helemaal niet, want ik neem aan dat je die slimme lampen met gu10 of andere fitting niet zomaar ergens in een buitenarmatuur mag draaien, die zijn voor binnen bedoeld.
M'n keuze voor slimme lampen is dus niet zo uitgebreid
Of zie ik een aantal merken over het hoofd?
Groetjes en dank,
Annick
HUE armaturen zijn over het algemeen prijzig en de losse HUE lampen ook. En het is niet gek dat een los armatuur met 2x GU10 fiting plus 2 HUE GU10 lampen net zo duur of duurder is als een compleet HUE armatuur. Zo rekent Signify/HUE zelf ook, om de klant naar zijn HUE armaturen te trekken.
Toch kun je met wat langer zoeken soms wel goedkopere armaturen vinden al blijft de HUE lichtbron dan altijd de dure aanvulling. En je moet ook geen budget armaturen willen aanschaffen die of bijna niet normaal te monteren zijn, of op een later moment defecten krijgen, lek raken, roesten, etc.
Het is in het algemeen zo dat als je voor het HUE ecosysteem kiest, je niet in de Action of bouwmarkt budget lijn zit, dat is een keuze die je misschien gaat heroverwegen, of gaan reduceren tot enkele items.
Een goedkoper en flexibeler maar geen plug-and-play optie, is een HUE compatible
dimmer- of
schakelmodule welke je in de inbouwdoos van de verbonden schakelaar bouwd en tussen de spanning en de lamp komt te zitten. Hierdoor kun je praktisch alle armaturen die je wilt dimmen (mits dimbaar) of schakelen en de dimmer- of schakelmodule komt netjes in de HUE app als een dimbare of schakelbare 1 kleur lamp.
Op deze dimmer- of schakelmodules kun je een zelfde type schakelaar aansluiten zoals er al zit, alleen dan met een pulsdrukker binnenwerk. Dat zijn schakelaars die na indrukken weer terugveren en tijdens het indrukken even contactmaken, als een beldrukker. Een kwestie van het schakelaar chassis omwisselen en aansluiten op de dimmer- of schakelmodule.
Hiermee zet je een lamp aan of uit en bij aan kun je eventueel dimmen door de drukker langer ingedrukt te houden. Naast de HUE app best handig omdat je ook met de schakelaars in huis de lampen kunt blijven bedienen.
Maar goed, je moet wel een beetje handig zijn met elektrische installaties en elektrische schema's. En je moet bij alle dimmer- en schakelmodules een blauwe nul-draad hebben of bijtrekken. Het is zeker geen hogere wiskunde maar voor een leek is dit misschien net een brug te ver.
Is dit geen probleem, of heb je een Handige Harry in je omgeving, dan scheelt deze optie veel geld, zijn alle armaturen mogelijk en kun je goedkopere dimbare lichtbronnen gebruiken. De enige beperking is dan wel dat je dan alleen kunt dimmen en schakelen, je hebt hiermee geen kleuren, scene's, etc. Puur aan/uit/dimmen.
HUE lichtbronnen kunnen overigens prima in een buitenarmatuur gebruikt worden, zolang dit armatuur voor buiten geschikt is en de HUE lamp zelf vocht en waterdicht zit opgesloten.
Als 1 hond vecht om een been, dan is hij zeker schizofreen.