Meer bewegen met een bureaubaan
Ik merk dat er wat onduidelijkheid is over 'teveel zitten'. Teveel zitten gaat over het totaal aantal uur dat je op een dag zit. Iemand kan dus dagelijks een uur sporten en het zitten regelmatig onderbreken met koffiepauzes en alle andere smoesjes, maar zit toch 6 tot 8 uur per dag op het werk (en dan nog 4-6 uur thuis). Het teveel zitten en te weinig bewegen zijn gerelateerde problemen, maar het ene sluit het andere niet uit. Bij "Wat is het probleem?" wordt het verder uitgelegd. Kort samengevat: Veel zitten is ongezond... ook al beweeg je voldoende.
Introductie
Bewegen is goed, maar toch zitten de meeste van ons het grootste gedeelte van de dag. Deze zittende uren worden voor een groot deel op kantoor gemaakt. In deze topic wil ik op zoek naar manieren om werk minder zittend te maken.
Ik kan nog weinig objectieve informatie over de onderwerp vinden dus ik wil graag delen wat ik weet en hoop dat mensen wat kennis kunnen bijdragen. Ik vroeg zaken toe met [edit].
Wat is het probleem?
Er is al een lange tijd veel bekend over het te weinig bewegen, maar tegenwoordig zijn er steeds meer aanwijzingen dat langdurig zitten (sedentair gedrag/beweginsarmoede) in zichzelf slecht is. Dus zelfs al beweeg je in je vrije tijd voldoende, dan is langdurig zitten ongezond. Onderzoek is nog in volle gang, maar het lijkt erop dat je door lang zitten meer vet in de bloedbaan komt en suiker minder goed wordt opgenomen. Hierdoor vergroot de kans op vroegtijdig overleiden, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en overgewicht. Hiernaast merken veel mensen dat ze zittend een beetje inkakken en hierdoor minder alert en productief zijn. Veel mensen vinden het wel fijn om wat te bewegen.
https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/zittend-werk
https://www.arbeidsveilig...len/het-risico-van-zitten
Er is ook onderzoek dat bewegen tijdens werk je productiviteit verhoogd. Door te bewegen vergroot je de bloedsomloop en gebeuren er een aantal hormonale zaken die schijnbaar bijdragen aan productiviteit.
https://journals.plos.org...1371/journal.pone.0088620
Wat is het doel van deze topic?
Bij mij valt op dat er bijna geen informatie is over alternatieven die niet enorm commercieel gekleurd is. Informatie over een bureaufiets is vaak van de fabrikant zelf of een leverancier. Hiernaast is het nog een relatief nieuw concept waardoor er weinig mensen zijn met echt ervaring. Je hebt misschien één bureaufiets geprobeerd, maar niet verschillende soorten oplossingen geprobeerd en ze zelfs kunnen vergelijken. Dit is zelfs het eerste Tweakers topic waar het woord bureaufiets in voor komt! Dit terwijl ik aanneem dat bij Tweakers erg veel bureauwerkers zitten.
Ik wou in deze topic samenvatten wat ik al weet, maar vooral ook open houden waar ik nog vragen over heb en meer over wil weten. Door af een toe een edit te doen hoop ik zelf wat wijzer te worden en misschien andere mensen te helpen die dezelfde vraag hebben.
Laaghangend fruit, moeten we echt zitten?
Hoewel een aanzienlijk deel van het werk echt zittend moet laten we even kort bespreken waarbij je mogelijk kan lopen. Tijdens de pauze, regelmatig drinken halen voor de collega’s, bellen hoeft vaak niet achter de pc.. en sommige overlegvormen kunnen ook wandelend. Helaas is dit niet voor alle werkzaamheden mogelijk. Bij veel beroepen doe je de kern van de werkzaamheden achter de computer en kan je het werk wel kort onderbreken om niet te lang achter elkaar te zitten, maar werk je dan dus even niet. Ik zoek juist oplossing dat je je werk kan doen terwijl je niet meer zit.
Zit-sta bureau
Voor de meeste oplossingen is een zit-sta bureau nodig (uitzondering is de stoelfiets en verschillende vormen van actief zitten). Alternatief hiervoor is een aparte sta-werkplek en een zit-werkplek, maar zelf heb ik daarvoor niet de ruimte en vind dat niet handig (wisselen of versjouwen van computer). Bij het aanschaffen van een zit-sta bureau kan je op het volgende letten.
1. Is het elektrisch of handmatig (electrisch gebruik je denk ik sneller)
2. Zijn er geheugenknoppen (zeer handig als eenmaal de juiste hoogte hebt)
3. Stabiliteit, over het algemeen zijn ze wat minder stabiel als ze staan, dus hier moet je op letten als je dat belangrijk vindt.
4. Geluid, als je bang bent je buren lastig te vallen.
Voor het instellen https://www.emtek.nl/blog/werkplek-instellen-in-vijf-stappen . De hoogte zonder bureaustoel is enkel stap 4-5 nodig.
Een zit-sta bureau geeft maar een klein voordeel aan bewegen tijdens werk, maar geeft je meer mogelijkheden om statische houdingen af te wisselen. Als je nog meer wil afwisselen of langer wil staan kan je ook nog een zadelstoel of stamat kopen (een sta-mat is een soort van zachte ondergrond om op te staan). Voor mij is alleen een zit-sta bureau niet voldoende omdat je in de kern nog steeds niet beweegt. Staan is maar iets actiever dan bewegen.
Actief zitten en staan
Actief zitten en staan zijn oplossingen waarbij je lichaam actief moet corrigeren om goed te zitten of staan. Denk bijvoorbeeld aan zitten op een zitbal (soort skippybal), of staan op een balansboord. Deze producten geven je bewegingsvrijheid (waardoor je dit meestal gaat doen), vragen je een nette houding aan te nemen (je kan niet onderuitgezakt zitten) en vragen je actief houding te corrigeren. Dit is mogelijk wel goed voor je houding en spieren, maar ik zie dit nog niet echt als bewegen. Het is wel een goede aanvulling (hoewel je huis wel erg vol raakt).
Stoelfiets
Volgens mij is dit geen echte oplossing maar wil het toch kort benoemen. Ik kan namelijk nergens iemand vinden die een stoelfiets afweegt tegenover een bureaufiets. Er zijn toch wel wat dingen te zeggen waarom het me geen oplossing lijkt. Ten eerste lijkt het me niet mogelijk om echt kracht te zetten (dan duw je de fiets of stoel weg), het is dus een heel rustig tempo (vergelijkbaar kwa intensiteit met heel rustig wandelen). Hiernaast moet je denk ik aardig wat knutselen aan instellingen om niet continue met je benen het bureau te raken maar toch niet je bureau te hoog te hebben (als dat al lukt). De stoelfiets is dus een mooi instrument voor revalidatie maar ik vermoed niet heel nuttig bij bureauwerk.
Bureaufiets
De bureaufiets heeft nu het meest mijn belangstelling. Bij het uitproberen kon ik nog op een relaxt tempo fietsen (vergelijkbaar met recreatiefietsen) en je kan het tempo iets opgooien als je iets wil lezen en niet echt actief iets hoeft in te voeren. Ik kon dus aardig wat bewegen. Ook blijft je bovenlichaam iets stabiel dan bij lopen (hieronder). Je kan natuurlijk niet echt een workout doen en werken tegelijk, maar bewegen kon ik wel goed combineren.
Bureaufietsen kosten tussen de 100 en 350 euro. Wat de voordelen en nadelen zijn snap ik niet helemaal, maar duurdere hebben digitale displays of apps. Ook geluid is relevant, maar hier is geen duidelijke eenzijdige informatie over (de ene zegt muisstil, de ander zegt herrie) Voor mij zie ik niet helemaal in waarom ik niet de goedkoopste zou nemen, maar mogelijk kunnen andere Tweakers hier meer over vertellen.
Loopbandwerkplekken
Loopbandwerkplekken zijn nog wat nieuwer. Er kleven naar mijn idee nogal wat nadelen aan, maar zijn het overwegen waard. Laten we de nadelen overwegen.
1. Loopbanden gaan tot 6km/u, maar mijn ervaring was dat maximaal 3km nog lekker werkte. Dat is het tempo waarmee je door een niet al te boeiend museum loopt waar je alles wel wil bekijken, maar net niet wil stilstaan. Je beweegt dus zeker!, maar wel minder intensief dan je zou kunnen fietsen. Harder lopen gaat niet omdat je bovenlichaam dan teveel dient te corrigeren en teveel beweegt. Het nadeel is ook dat de meeste maar tot 6km/u gaan, dus als je enkel dient te consumeren kan je niet even gaan rennen. Ik vermoed dat sneller complexer is, omdat ze dan echt groot en zwaar moeten zijn om hun stabiliteit te behouden.
2. Ze kosten meer. Reken op minimaal 500 euro tot boven de 2000 euro.
3. Ze nemen meer ruimte in en zijn vaak ook zwaar.
4. Je moet handmatig het tempo aanpassen (als je nadenkt en wil even stoppen kost dit meer moeite). 5. Ze kosten stroom.
Wat is het voordeel? Voor veel mensen is lopen een vrije natuurlijke beweging. Op een fiets maak je toch een wat gekunstelde beweging en zit Zelf kon ik het meest po
Zelf vond ik erg positieve reviews over de Xiaomi WalkingPad. Ook de WalkingPad R1 Pro lijkt veelbelovend. De Reviews lijken niet geheel onafhankelijk. Beide zijn inklapbaar, vallen mee in prijs en de WalkingPad R1 Pro schijn zich automatisch aan te passen aan je tempo, maar zit nog op Indiegogo dus daar kleeft een risico aan.
Hoop wat aanvullingen te horen. Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.
Ik merk dat er wat onduidelijkheid is over 'teveel zitten'. Teveel zitten gaat over het totaal aantal uur dat je op een dag zit. Iemand kan dus dagelijks een uur sporten en het zitten regelmatig onderbreken met koffiepauzes en alle andere smoesjes, maar zit toch 6 tot 8 uur per dag op het werk (en dan nog 4-6 uur thuis). Het teveel zitten en te weinig bewegen zijn gerelateerde problemen, maar het ene sluit het andere niet uit. Bij "Wat is het probleem?" wordt het verder uitgelegd. Kort samengevat: Veel zitten is ongezond... ook al beweeg je voldoende.
Introductie
Bewegen is goed, maar toch zitten de meeste van ons het grootste gedeelte van de dag. Deze zittende uren worden voor een groot deel op kantoor gemaakt. In deze topic wil ik op zoek naar manieren om werk minder zittend te maken.
Ik kan nog weinig objectieve informatie over de onderwerp vinden dus ik wil graag delen wat ik weet en hoop dat mensen wat kennis kunnen bijdragen. Ik vroeg zaken toe met [edit].
Wat is het probleem?
Er is al een lange tijd veel bekend over het te weinig bewegen, maar tegenwoordig zijn er steeds meer aanwijzingen dat langdurig zitten (sedentair gedrag/beweginsarmoede) in zichzelf slecht is. Dus zelfs al beweeg je in je vrije tijd voldoende, dan is langdurig zitten ongezond. Onderzoek is nog in volle gang, maar het lijkt erop dat je door lang zitten meer vet in de bloedbaan komt en suiker minder goed wordt opgenomen. Hierdoor vergroot de kans op vroegtijdig overleiden, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en overgewicht. Hiernaast merken veel mensen dat ze zittend een beetje inkakken en hierdoor minder alert en productief zijn. Veel mensen vinden het wel fijn om wat te bewegen.
https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/zittend-werk
https://www.arbeidsveilig...len/het-risico-van-zitten
Er is ook onderzoek dat bewegen tijdens werk je productiviteit verhoogd. Door te bewegen vergroot je de bloedsomloop en gebeuren er een aantal hormonale zaken die schijnbaar bijdragen aan productiviteit.
https://journals.plos.org...1371/journal.pone.0088620
Wat is het doel van deze topic?
Bij mij valt op dat er bijna geen informatie is over alternatieven die niet enorm commercieel gekleurd is. Informatie over een bureaufiets is vaak van de fabrikant zelf of een leverancier. Hiernaast is het nog een relatief nieuw concept waardoor er weinig mensen zijn met echt ervaring. Je hebt misschien één bureaufiets geprobeerd, maar niet verschillende soorten oplossingen geprobeerd en ze zelfs kunnen vergelijken. Dit is zelfs het eerste Tweakers topic waar het woord bureaufiets in voor komt! Dit terwijl ik aanneem dat bij Tweakers erg veel bureauwerkers zitten.
Ik wou in deze topic samenvatten wat ik al weet, maar vooral ook open houden waar ik nog vragen over heb en meer over wil weten. Door af een toe een edit te doen hoop ik zelf wat wijzer te worden en misschien andere mensen te helpen die dezelfde vraag hebben.
Laaghangend fruit, moeten we echt zitten?
Hoewel een aanzienlijk deel van het werk echt zittend moet laten we even kort bespreken waarbij je mogelijk kan lopen. Tijdens de pauze, regelmatig drinken halen voor de collega’s, bellen hoeft vaak niet achter de pc.. en sommige overlegvormen kunnen ook wandelend. Helaas is dit niet voor alle werkzaamheden mogelijk. Bij veel beroepen doe je de kern van de werkzaamheden achter de computer en kan je het werk wel kort onderbreken om niet te lang achter elkaar te zitten, maar werk je dan dus even niet. Ik zoek juist oplossing dat je je werk kan doen terwijl je niet meer zit.
Zit-sta bureau
Voor de meeste oplossingen is een zit-sta bureau nodig (uitzondering is de stoelfiets en verschillende vormen van actief zitten). Alternatief hiervoor is een aparte sta-werkplek en een zit-werkplek, maar zelf heb ik daarvoor niet de ruimte en vind dat niet handig (wisselen of versjouwen van computer). Bij het aanschaffen van een zit-sta bureau kan je op het volgende letten.
1. Is het elektrisch of handmatig (electrisch gebruik je denk ik sneller)
2. Zijn er geheugenknoppen (zeer handig als eenmaal de juiste hoogte hebt)
3. Stabiliteit, over het algemeen zijn ze wat minder stabiel als ze staan, dus hier moet je op letten als je dat belangrijk vindt.
4. Geluid, als je bang bent je buren lastig te vallen.
Voor het instellen https://www.emtek.nl/blog/werkplek-instellen-in-vijf-stappen . De hoogte zonder bureaustoel is enkel stap 4-5 nodig.
Een zit-sta bureau geeft maar een klein voordeel aan bewegen tijdens werk, maar geeft je meer mogelijkheden om statische houdingen af te wisselen. Als je nog meer wil afwisselen of langer wil staan kan je ook nog een zadelstoel of stamat kopen (een sta-mat is een soort van zachte ondergrond om op te staan). Voor mij is alleen een zit-sta bureau niet voldoende omdat je in de kern nog steeds niet beweegt. Staan is maar iets actiever dan bewegen.
Actief zitten en staan
Actief zitten en staan zijn oplossingen waarbij je lichaam actief moet corrigeren om goed te zitten of staan. Denk bijvoorbeeld aan zitten op een zitbal (soort skippybal), of staan op een balansboord. Deze producten geven je bewegingsvrijheid (waardoor je dit meestal gaat doen), vragen je een nette houding aan te nemen (je kan niet onderuitgezakt zitten) en vragen je actief houding te corrigeren. Dit is mogelijk wel goed voor je houding en spieren, maar ik zie dit nog niet echt als bewegen. Het is wel een goede aanvulling (hoewel je huis wel erg vol raakt).
Stoelfiets
Volgens mij is dit geen echte oplossing maar wil het toch kort benoemen. Ik kan namelijk nergens iemand vinden die een stoelfiets afweegt tegenover een bureaufiets. Er zijn toch wel wat dingen te zeggen waarom het me geen oplossing lijkt. Ten eerste lijkt het me niet mogelijk om echt kracht te zetten (dan duw je de fiets of stoel weg), het is dus een heel rustig tempo (vergelijkbaar kwa intensiteit met heel rustig wandelen). Hiernaast moet je denk ik aardig wat knutselen aan instellingen om niet continue met je benen het bureau te raken maar toch niet je bureau te hoog te hebben (als dat al lukt). De stoelfiets is dus een mooi instrument voor revalidatie maar ik vermoed niet heel nuttig bij bureauwerk.
Bureaufiets
De bureaufiets heeft nu het meest mijn belangstelling. Bij het uitproberen kon ik nog op een relaxt tempo fietsen (vergelijkbaar met recreatiefietsen) en je kan het tempo iets opgooien als je iets wil lezen en niet echt actief iets hoeft in te voeren. Ik kon dus aardig wat bewegen. Ook blijft je bovenlichaam iets stabiel dan bij lopen (hieronder). Je kan natuurlijk niet echt een workout doen en werken tegelijk, maar bewegen kon ik wel goed combineren.
Bureaufietsen kosten tussen de 100 en 350 euro. Wat de voordelen en nadelen zijn snap ik niet helemaal, maar duurdere hebben digitale displays of apps. Ook geluid is relevant, maar hier is geen duidelijke eenzijdige informatie over (de ene zegt muisstil, de ander zegt herrie) Voor mij zie ik niet helemaal in waarom ik niet de goedkoopste zou nemen, maar mogelijk kunnen andere Tweakers hier meer over vertellen.
Loopbandwerkplekken
Loopbandwerkplekken zijn nog wat nieuwer. Er kleven naar mijn idee nogal wat nadelen aan, maar zijn het overwegen waard. Laten we de nadelen overwegen.
1. Loopbanden gaan tot 6km/u, maar mijn ervaring was dat maximaal 3km nog lekker werkte. Dat is het tempo waarmee je door een niet al te boeiend museum loopt waar je alles wel wil bekijken, maar net niet wil stilstaan. Je beweegt dus zeker!, maar wel minder intensief dan je zou kunnen fietsen. Harder lopen gaat niet omdat je bovenlichaam dan teveel dient te corrigeren en teveel beweegt. Het nadeel is ook dat de meeste maar tot 6km/u gaan, dus als je enkel dient te consumeren kan je niet even gaan rennen. Ik vermoed dat sneller complexer is, omdat ze dan echt groot en zwaar moeten zijn om hun stabiliteit te behouden.
2. Ze kosten meer. Reken op minimaal 500 euro tot boven de 2000 euro.
3. Ze nemen meer ruimte in en zijn vaak ook zwaar.
4. Je moet handmatig het tempo aanpassen (als je nadenkt en wil even stoppen kost dit meer moeite). 5. Ze kosten stroom.
Wat is het voordeel? Voor veel mensen is lopen een vrije natuurlijke beweging. Op een fiets maak je toch een wat gekunstelde beweging en zit Zelf kon ik het meest po
Zelf vond ik erg positieve reviews over de Xiaomi WalkingPad. Ook de WalkingPad R1 Pro lijkt veelbelovend. De Reviews lijken niet geheel onafhankelijk. Beide zijn inklapbaar, vallen mee in prijs en de WalkingPad R1 Pro schijn zich automatisch aan te passen aan je tempo, maar zit nog op Indiegogo dus daar kleeft een risico aan.
Hoop wat aanvullingen te horen. Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.
[ Voor 6% gewijzigd door 11supplier op 25-02-2020 00:05 ]