TS:
Uit je manier van vragen krijg ik de indruk dat je niet volledig op de hoogte bent van het eigenlijke verschil tussen een één- en een drie-fasen aansluiting. Door drie fasen verschillen die fasen onderling 120 graden en ontstaat een zogenaamd draaiveld, afhankelijk van de aansluitvolgorde linksom of rechtsom. Bij één fase heb je niet zonder meer een draaiveld, maar alleen maar een "heen-en-weer-veld" zonder een voorkeursrichting. Daardoor weet de motor niet welke kant hij om moet draaien. Door een kunstgreep creëer je echter eenvoudig een min of meer tweede fase waardoor je wel een draaiveld krijgt. Dit vindt plaats door die condensator die je ziet in de schema's, waarmee je afhankelijk van de aansluiting de motor een draairichting geeft.
Let wel, die schakeling dient voornamelijk voor het op gang helpen van de motor en wordt meestal door een centrifugaalschakelaar bij een bepaald toerental weer uitgeschakeld. Het beschikbare vermogen is al met al dus maar een derde van dat wat op het typeplaatje staat vermeld.
Edit:
Daar dien je dus wel rekening mee te houden. Ik zie op het plaatje 0,3 kW staan, als éénfasemotor kan hij dus maar 100W presteren! Dat is beslist niet veel!
[
Voor 13% gewijzigd door
Techneut op 30-01-2020 18:56
]